Hardlopen in Amsterdam

Hardlopen of joggen is tegenwoordig een van de populairste sporten die er is. Het is gezond en makkelijk om mee te beginnen, je stapt de deur uit en je bent direct bezig met sporten. Het lijkt wel of half Amsterdam tegenwoordig hardloopt! Maar waar is het nou het lekkerste hardlopen? En welke rondjes kun je doen in welk park? Daarom hier de voors, tegens en mogelijkheden van hardlopen in het Vondelpark, Westerpark en de Sloterplas.

Vondelpark

Het bekendste park van Amsterdam en ook verreweg het drukste. Maar toch kun je hier prima hardlopen. Het Vondelpark ligt in Amsterdam-Zuid en strekt zich uit vanaf de rand van de binnenstad tot aan de Amstelveenseweg.

Ingangen

Het park zelf heeft meerdere ingangen. De bekendste ingang is aan de kant van het centrum, aan de Stadhouderskade. Hier is het park smal en erg druk. Aan de zuidzijde kun je het park in bij de P.C. Hooftstraat en de Van Eeghenstraat. Aan de noordzijde zijn er ingangen aan de Vondelstraat, Kattenlaan en kleine ingangen naar de meeste dwarsstraten richting Overtoom. Aan de westzijde zitten twee grote ingangen, beide komen uit op de Amstelveenseweg.

Rondje park

In het Vondelpark is een rondje uitgezet. Als je deze ronde loopt gebruik je het grootste deel van het park. Je rent over de grote, geasfalteerde paden langs de randen. De route is 3,25 kilometer lang, onderweg staat op het asfalt aangegeven hoe ver je bent. Omdat je over de grotere paden loopt is het meestal wel druk. Vooral het pad aan de zuidkant is rond de spits erg druk met fietsers, wandelaars en andere hardlopers.

Andere routes

Natuurlijk kun je er voor kiezen een andere route te lopen. Het park heeft vele dwarspaden waardoor elke keer een nieuwe route te bedenken is. Ook valt het rondje park goed te combineren met bijvoorbeeld een kleine ronde waarbij een deel wordt afgesneden. Alleen het parkdeel aan de centrumzijde is minder geschikt. Hier is maar een pad waar het ook nog eens een stuk drukker is dan in de rest van het park.

Westerpark

Het Westerpark ligt, zoals de naam al zegt, in Amsterdam-West. Het ligt parallel aan de spoorlijn tussen Amsterdam CS en Sloterdijk. Het voorste deel van het park is ingericht als Engels park. Het deel bij de voormalige gasfabriek is strakker ingericht. Hier staan ook nog een aantal van de oude gebouwen van de gasfabriek. Hierin zitten kantoren, winkels, een bioscoop en wat cafe's en restaurants.

Ingangen

De hoofdingang van het park bevindt zich aan de Houtmankade, net achter het Haarlemmerplein. Aan de noordkant zijn er twee ingangen vanuit de Spaarndammerbuurt door middel van tunneltjes onder het spoor door. Aan de zuidkant zijn er meerdere bruggen naar de wijk Westerpark. Het fietspad door het park loopt helemaal door naar het uiteinde van het park, vlakbij de A10.

Routes

Het voorste gedeelte van het park heeft veel slingerende paden. Dit zijn voornamelijk schelpenpaden en met nat weer staan hier nogal vaak plassen. Dit deel van het park is vrij klein. Het tweede deel van het park heeft geasfalteerde en bestrate paden. Je loopt hier soms tussen de gebouwen van de voormalige gasfabriek. Veel mensen lopen het geasfalteerde fietspad wat helemaal door het park ligt. Om te voorkomen dat je dezelfde weg terug moet lopen kun je achteraan het park, vlak voor het oude dorpje Sloterdijk, rechtsaf slaan. Je kunt hier om het volkstuinencomplex heen lopen over een schelpenpad tussen het spoor en de volkstuinen. In het voorste deel van het park kun je tijdens het lopen de gewenste afstand goed aanpassen, er zijn hier veel mogelijkheden je route aan te passen. Eenmaal ter hoogte van het volkstuinencomplex zijn er geen inkort mogelijkheden. Je moet dus of omdraaien, of om het complex heen lopen.

Sloterplas

De Sloterplas is een groot meer in de wijk Nieuw-West. Vooral aan de westkant van de plas is de oever ingericht als park, de rest van de oever is meestal een brede groenstrook met daarin een pad.

Routes

Eigenlijk is er maar een route. Dit is echter wel direct een uitdaging! De route heet, hoe kan het ook anders, rondje Sloterplas. De gemarkeerde route is 5,6 kilometer lang en voert je helemaal rond de Sloterplas. Geen mogelijkheid om af te snijden dus. De ronde kan wel worden verlengd. Er zijn vooral aan de westkant, in het Sloterpark, veel mogelijkheden om andere routes te lopen. Het rondje Sloterplas is een mooie route waar het een stuk rustiger is dan in de andere parken.
© 2012 - 2024 Ekke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tuinen en parken in AmsterdamTuinen en parken in AmsterdamBij een bezoek aan Amsterdam is er veel meer te zien dan alleen pittoreske grachten, leuke winkels en markten, interessa…
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
10 parken in Amsterdam10 parken in AmsterdamIn de hoofdstad van Nederland, het prachtige Amsterdam, vind je tussen de bebouwing vele parken. Sommige parken zijn al…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…

Thuis sporten: goedkoper en meer tijdThuis sporten: goedkoper en meer tijdVele mensen trainen liever thuis. Vaak komt dit doordat ze geen tijd hebben om naar een sportschool te gaan, zich schame…
Sporten is lekker, geniet ervan!Sporten is lekker, geniet ervan!Aangewakkerd door de mooie sportevenementen en met als extra stimulans van de nationale sporters die het goed doen c.q.…
Ekke (17 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.