InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Kracht door goede voeding

Kracht door goede voeding

Of je nou aan fitness doet, bodybuilding of powerlifting. Iedereen die een van deze sporten beoefent, heeft een gemeenschappelijk doel: extra spiermassa. Voeding is -net zoals keiharde training- hierbij een vereiste voor het bereiken van het lichaam dat je voor ogen hebt. In dit artikel lees je over de belangrijkste aandachtspunten die je in acht moet nemen, zodat je makkelijk en succesvol op weg kunt gaan naar jouw streeffysiek. Eet je fit en sterk!

Basisprincipes voeding

Als je voldoende gedreven bent om je fysiek en kracht te verbeteren, ben je tot veel bereid om je doelen te behalen. Daar hoort dus ook discipline bij op het gebied van voeding. Ook al is dat misschien niet zo leuk als trainen, het is daarom absoluut niet minder belangrijk. In dit artikel beschrijf ik de volgende universele basisprincipes van voeding die al voor velen hun nut bewezen hebben:
  • Eet genoeg calorieën
  • Eet de vereiste koolhydraten en eiwitten
  • Varieer
  • Plan je voeding

Eet genoeg calorieën

Wil je je energiek en fit voelen, dan is het belangrijk om voldoende calorieën te eten. Als je niet genoeg calorieën binnenkrijgt, voel je je aan het eind van de dag na je training als een dweil en wordt je groei belemmerd. Hoeveel calorieën je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren, namelijk: geslacht, leeftijd, trainingsintensiteit, professioneel of amateur en een aantal andere zaken. Sommige professionele bodybuilders zorgen dat ze dagelijks meer dan 6.000 calorieën binnenkrijgen, zodat ze kunnen blijven groeien! De gemiddelde amateur zal met de helft genoegen kunnen nemen.

Eet de vereiste koolhydraten en eiwitten

De primaire brandstof voor je lichaam bestaat uit koolhydraten. In veel diëten wordt er bespaard op de koolhydraten, maar bij intensieve gewichtstraining schroeft men de koolhydraatinname juist omhoog. Zes tot zeven gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht is een goede richtlijn. Dit betekent dat een krachtsporter van 80 kilo zo'n 480 tot 560 gram koolhydraten per dag binnen dient te krijgen. Belangrijk hierbij is dat je voor complexe koolhydraten gaat, die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke oorsprong staan als mogelijk. Goede complexe koolhydraten zitten in bijvoorbeeld rijst en havermout. Naast koolhydraten zijn ook eiwitten je grote vrienden, want het zijn de bouwstenen van je lichaam. Een goede richtlijn is 2 tot 3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Goede eiwitbronnen zijn onder andere eieren, kwark, kipfilet, tonijn, zalm.

Varieer

Een veelgemaakte fout die fanatieke sporters maken, is het vergeten van variatie in hun voeding. Het is makkelijk om in een vast eetpatroon te vervallen als je jezelf erg beperkt in de voeding die je mag eten. Hierdoor loop je gevaar om structureel belangrijke, gezonde voedingsstoffen mis te lopen. Veel krachtsporters vermijden bijvoorbeeld zuivelproducten vanwege de vetten, maar zuivel voorziet het lichaam van calcium voor sterke botten.

Planning

Fanatieke krachtsporters wordt aangeraden hun maaltijden over de dag te verdelen. Vergeet de oude gewoonte van drie maaltijden per dag, maar verdeel je maaltijden zodanig dat je om de 2 of 2,5 uur kunt eten. Combineer hierbij vetten, eiwitten en koolhydraten. Door meerdere, kleine maaltijden per dag te eten voorzie je je spieren continu van brandstof. Het bevordert ook nog eens de vetverbranding. Het is soms wat lastig plannen, dus zorg ervoor dat je je maaltijden de dag ervoor al klaar hebt gemaakt zodat je daar geen tijd meer voor nodig hebt op de dag zelf. Helemaal ideaal is het om bijvoorbeeld op zondag al je maaltijden voor de rest van de week te maken en deze in te vriezen!

Doe de test

Het is niet altijd even makkelijk om al deze punten in acht te nemen. Het is echter de moeite meer dan waard om ook hier veel energie in te steken. Probeer het eens een paar weken en beoordeel zelf of je het verschil in kracht, fitheid en uiterlijk merkt! Je zult zien dat je eraan verslaafd wordt, omdat het je zware trainingen in de sportschool dubbel en dwars beloond.
© 2012 - 2019 Rockyjames, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Powerlifting: de perfect manier om kracht te ontwikkelenPowerlifting is een sport waar bijna alles draait om maximale kracht. Het gaat erom een zo groot mogelijk gewicht omhoog…
Fitness - De basisprincipesFitness is geen exacte wetenschap, maar voor een juiste spieropbouw en ontwikkeling van kracht gelden er een aantal basi…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
Training: bodybuilding - de benenBenen goed en zwaar trainen is zeer belangrijk in een trainingsprogramma. Een goed ontwikkeld bovenlijf moet in proporti…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Bronnen en referenties
  • Power Eating, Susan Kleiner, 2007
  • Forum.dutchbodybuilding.com

Reageer op het artikel "Kracht door goede voeding"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rockyjames
Gepubliceerd: 17-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!