Diverse tikspelletjes voor kinderen

Diverse tikspelletjes voor kinderen Kinderen zijn gek op 'tikkertje'. Het wordt nog steeds veel gespeeld op het schoolplein, op straat en in de gymzaal. Een kleine variatie maakt het spel extra spannend en kinderen bedenken zelf dan ook allerlei nieuwe uitvoeringen. Als ze het even niet weten staan hier nog een aantal tips. Ook leuk voor kinderfeestjes!

Tikkertje in het bos

De helft van de kinderen stelt een boom voor en verspreidt zich in de ruimte. De overige kinderen gaan nu tikkertje spelen, maar moeten de bomen ontwijken. Een kind is af (wordt óók een boom!) als hij getikt is óf als hij per ongeluk een boom raakt.

Ongelukstikkertje

Tikkertje met twee tikkers. Het kind dat getikt wordt is tikker, maar houdt de hand op de plaats waar hij getikt is. (Dus proberen “moeilijk” te tikken!)

Tikkertje verkeerd

Als tikkertje met twee tikkers (hand in hand), maar nu geven de tikkers elkaar de verkeerde hand. Allebei rechts of links.

Inktvis-tikkertje met touwtje

Twee kinderen houden samen een kort touwtje vast. Met de vrije hand mogen ze nu proberen de anderen te tikken. Wie getikt wordt, gaat aan de kant zitten. Laat een tikker het touwtje los, dan zijn alle getikte kinderen weer vrij.

Inktvis-tikkertje met stok

Voor een grote groep: vier kinderen pakken (twee aan elk uiteinde) een stok met één hand vast en trachten de andere kinderen te tikken. Minstens twee inktvissen nemen.Korte tikbeurten. Als er bv. drie kinderen af zijn, kan het kind dat het eerst af was weer meespelen.

Kat en muis

Alle kinderen (muizen) krijgen een lint of touwtje en stoppen dit achter bij de rok of broek in, behalve één kind (de kat). De kat moet nu proberen de staarten van de muizen af te pakken.

Voorwerp-tikkertje

Twee kinderen, die een voorwerp (steen, stok, sjaal, tas, of i.d.) in de hand hebben, proberen iemand te tikken. Wie dit lukt, legt snel het voorwerp neer, dat door de getikte direct moet worden opgepakt. Deze probeert nu weer iemand anders te tikken. Wie op fluitsignaal van de scheidsrechter in het bezit is van een voorwerp, krijgt een strafpunt! (Dit spel kan ook met muziek; als je het voorwerp in je hand hebt en de muziek stop, ben je af!)

Tikkertje met verlos door boksprong

Minstens twee tikkers. De kinderen die af zijn, gaan op de plaats waar ze getikt zijn, bok staan. De andere kinderen mogen proberen over de bok te springen met een spreidsprong: op deze manier is de bok verlost en kan hij weer meedoen.

Variatie: verlossen door onder de gespreide benen door te kruipen.

Spionnen tikkertje.

Eén kind is de spion en mag niet weten wie er wordt gekozen als de knipoog-moordenaar! (Even een eindje verderop staan!) Als de moordenaar de kinderen aankijkt en knipoogt moeten ze op de grond gaan liggen. De spion ziet steeds meer kinderen neervallen en moet er achter komen wie de moordenaar is. Als hij het weet roept hij: 'moordenaar' en mag hij proberen de moordenaar te tikken. Daarna worden er een nieuwe spion en moordenaar gekozen.

Boompje verwisselen.

Kan alleen in het bos of in een park. De kinderen spreken af welke bomen er meedoen. Er is één tikker en alle andere kinderen staan bij een boom. Als je een boom aanraakt mag je niet getikt worden. Op een afgesproken teken moeten alle kinderen van boom wisselen. Dit lijkt gemakkelijk, maar er mag maar één kind bij een boom staan...

Toneel-tikkertje

Als tikkertje met één tikker, maar er moet van te voren worden afgesproken welke rol je gaat spelen als je getikt bent. Alle kinderen die getikt zijn gaan bijvoorbeeld rondlopen als een hoogbejaard iemand, als een robot, een bepaald dier, een soldaat, een dronkaard, een baby, of als een balletdanseres.

Heks en toverfee tikkertje

Twee heksen (afhankelijk van het aantal kinderen) rennen rond. Als ze iemand tikken verzinnen ze ter plekke wat diegene 'wordt'! Het kan van alles zijn, maar als je getikt bent moet je het uitvoeren. (Variatie toneel-tikkertje, maar nu is iedereen steeds iets anders.) Gelukkig loopt er ook een toverfee rond, die je met een tikje op het hoofd weer kan verlossen van de betovering.

Smurfentikkertje

(Lijkt op 'spionnentikkertje'.) Alle kinderen gaan op de grond zitten met hun hoofd naar beneden en hun ogen dicht. De begeleider loopt er tussen door, om de verlossers en de tikkers aan te wijzen. "Jij bent Grote Smurf, jij bent Smurfin, jij bent Gargamel en jij bent Azraëll." Hij tikt de vier kinderen daarbij op het hoofd. Gargamel en Azraël zijn de tikkers, Grote Smurf en Smurfin de verlossers! Alle andere kinderen zijn smurfen, maar ze weten natuurlijk niet wie de tikkers en de verlossers zijn en de tikkers en verlossers weten dat ook niet van elkaar. Lekker spannend dus! Iedereen gaat nu lopen. Gargamel en Azraël tikken niet maar knipogen! Als een smurf 'afgeknipoogt" is, gaat hij op de grond zitten. Grote Smurf en Smurfin lopen langs de kinderen die 'af ' zijn en tikken ze even op de schouders; dan zijn ze weer vrij! Gargamel en Azraël zijn natuurlijk druk met 'knipogen', maar als ze erachter komen wie de verlossers zijn, roepen ze "Grote Smurf" en mogen ze die écht proberen te tikken. Rennen dus; Gargamel en Azraël áchter de Grote Smurf en Smurfin aan. Als de verlossers; Grote Smurf en Smurfin, getikt zijn, is het spel afgelopen en worden er opnieuw tikkers en verlossers aangewezen.
© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Je zoon of dochter is jarig en nu wil je graag een kinderfeestje organiseren. Maar welke spelletjes en activiteiten zijn…
Tikspelen voor kinderenTikspelen voor kinderenEr zijn diverse spelletjes in de wereld. Erg leuke en veelzijdige spelen zijn de tikspelen. Hieronder staan de leukste t…
Activiteiten en spelletjes tijdens de winterActiviteiten en spelletjes tijdens de winterOp een koude winterdag zijn er genoeg spelletjes en activiteiten te doen voor kinderen. Juist in de winter gebeuren er b…

Goede technieken voor het jongleren met drie ballenZoals met vele hobby's is het onder de knie krijgen van de basis een voorwaarde met het oog op je verdere ontwikkeling.…
Zo loop je een toptijd in een hardloopwedstrijdZo loop je een toptijd in een hardloopwedstrijdAls je het hoogste tempo uit jezelf wilt halen, dus zo snel mogelijk het parcours wil lopen en misschien een persoonlijk…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 06-11-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.