Goede technieken voor het jongleren met drie ballen

Zoals met vele hobby's is het onder de knie krijgen van de basis een voorwaarde met het oog op je verdere ontwikkeling. Jongleren kent oneindig veel mogelijkheden en kent als basis de 'cascade' met drie ballen. Deze basis wordt in dit artikel toegelicht vanuit een (Oekraïense) techniek, waarbij de nadruk ligt op de kunst van het gooien, en niet op de sport van het vangen. Hierdoor wordt jongleren meer ontspannen en gaan erdeuren naar honderden trucs open. Veel plezier! Het is belangrijk dat je lichaam tijdens het jongleren ontspannen is. Wring jezelf dus niet in een bepaalde positie of houding. Belangrijk is verder dat de horizontale schouder en heuplijnen in evenwicht, dwz horizontaal zijn. Til je hoofd een beetje omhoog maar overdrijf niet. Het zijn de ogen die de ballen volgen, niet het hoofd. Tijdens het jongleren buig je een beetje door je knieën en blijft het lichaam verder relatief onbewogen. Ga voor de spiegel staan om opvallende onevenwichten (bvb rechterschouder veel hoger dan linkerschouder) te ontdekken en corrigeer eventueel. De hieropvolgende techniek is Oekraïens van oorsprong en heb ik aangeleerd van een Oekraïense trainer. Deze techniek heeft ervoor gezorgd dat ik nu probleemloos met vijf ballen jongleer.

Stap 1

Hou één bal vast in je rechterhandpalm. De startpositie voor het gooien van de bal is deze waarbij beide onderarmen gestrekt zijn, een beetje hoger dan horizontaal. Buig je pols niet daar dit kan zorgen voor afwijking tijdens het gooien. De startpositie is te visualizeren met het staande lezen van een boek.

Ga nu met je rechteronderarm helemaal naar beneden (naar je heupen) terwijl de bovenarm en de schouder zoveel mogelijk onbewogen blijven. Ga vervolgens met de bal (met de handpalm naar boven) naar 'binnen' om vanaf navelhoogte de bal zonder polsbeweging omhoog te gooien. Tijdens deze worp gaat de bovenarm niet boven de startpositie. De onderarmen blijven dus laag (in tegenstelling tot bepaalde russische technieken).Breng de onderarm daarna terug naar de startpositie. Je vormt een soort driehoekige beweging tijdens de worp. Maak dus geen grote circels en vergeet niet naar de navelhoogte te gaan om te werpen.

Stap 2

Neem een andere bal in je linkerhandpalm. Als de eerst gegooide bal in de lucht 'hangt' gooi je de tweede bal er onder door. Elke hand gooit naar de andere hand. Denk aan je techniek en wees alert voor de correcties die je maakt. Deze 'eten' kostbare tijd op. Focus je dus op een goede worp waardoor je niet moet grijpen naar de bal. De ballen dienen in de in start positie verkerende handen te vallen. Het hangt van jezelf af wanneer je de tweede bal gooit. Immens belangrijk in het jongleren is het jongleren in een goed ritme. Gooi dus niet de ene keer laat, dan weer vroeg, tenzij je dat wilt.

Stap 3

Neem nog een bal bij in je rechterhand. Gooi de derde bal onder de tweede naar de andere hand. Een goede training is het niet grijpen naar een gegooide bal. Hierdoor leert de 'gooihand' goed te gooien. De ballen moeten in hun beweging in de andere hand vallen. Dit kost training. Je mag er een 'zen-oefening' van maken om een bal goed te gooien.

Proficiat; je hebt de drie 'cascade' worpen gegooid en (hopelijk) gevangen. De 'klik' is verder te werpen tot je een mooi patroon krijgt, nl; rechts-links-rechts-links-rechts-links enzoverder. Gun jezelf de tijd om het patroon te beheersen. Het is de basis van zowat alle trucs. Succes!

Naast de cascade bestaan er honderden andere trucs zoals mills mess, de yo-yo, de reverse cascade, backcrosses enzoverder. Tracht de basis onder de knie te hebben alvorens jezelf aan (te) moeilijke trucs te wagen.
© 2009 - 2024 Janvanertvelde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongleren met vier ballen, een inleidingJongleren met vier ballen vereist een ander techniek dan het jongleren met drie ballen. De ballen kruissen namelijk niet…
Leren jonglerenWil je eens indruk maken op je vrienden of zoek je een leuke bezigheid. Jongleren is een techniek die iedereen aan kan l…
Jongleren, hoe doe je dat?Het ziet er zo makkelijk uit: een man gooit drie ballen in de lucht en vangt ze op, vijf minuten aan een stuk. Hoe doet…
Jongleren met vijf ballen, een inleidingKunnen jongleren met vijf ballen is een droom van vele jongleurs. Waar iedereen op korte tijd kan leren jongleren met dr…

Diverse spelletjes voor kinderenDiverse spelletjes voor kinderenBehendigheidsspelletjes, tikspelletjes, balspelletjes; kinderen zijn er gek op! Er is weinig tot geen materiaal voor nod…
Diverse tikspelletjes voor kinderenDiverse tikspelletjes voor kinderenKinderen zijn gek op 'tikkertje'. Het wordt nog steeds veel gespeeld op het schoolplein, op straat en in de gymzaal. Een…
Janvanertvelde (7 artikelen)
Laatste update: 03-02-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.