De Nationale Zwemvierdaagse

40 jaar geleden werd de eerste zwemvierdaagse georganiseerd. Nu zorgen ongeveer 400 zwembaden en verenigingen in heel Nederland ervoor dat iedereen mee kan doen aan een zwemvierdaagse. Meestal vindt dit plaats in de (herfst)vakantie zodat je bijna altijd wel mee kunt doen.

De Nationale Zwemvierdaagse

Wat is de zwemvierdaagse?

Tijdens de zwemvierdaagse zwem je elke dag een bepaalde afstand. Hoe ver je moet zwemmen is afhankelijk van je leeftijd.
  • kinderen tot 10 jaar zwemmen elke dag 250 meter, dat zijn 10 baantjes
  • kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen zwemmen elke dag 500 meter, dat zijn 20 baantjes
Je mag tijdens het zwemmen altijd even rusten, maar je mag niet uit het water gaan. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

Meedoen

Als je je aanmeldt voor de zwemvierdaagse krijg je een deelnemerskaart. Deze kaart lever je voor het zwemmen in. Dan ga je het water in om je baantjes te zwemmen. Ben je klaar met zwemmen en heb je goed geteld, (soms zijn er tellers aanwezig) dan kun je je kaart weer gaan ophalen. Deze wordt dan afgetekend zodat ze op het einde van de week kunnen zien dat je alle 4 de dagen mee hebt gedaan. In sommige zwembaden zijn er maar 4 dagen waarop je mag komen zwemmen. In andere zwembaden mag je wel 5 dagen gaan zwemmen en kun je 1 dag thuis uitrusten. Of gewoon lekker alle 5 de dagen gaan zwemmen. Maar er tellen dan maar 4 dagen mee. Of als je 1 dag niet kan gaan, kun je de 5de dag gebruiken als inhaaldag. In sommige zwembaden kun je naast het banen zwemmen nog veel meer leuke dingen doen. Zo kan het zijn dat er een spellencircuit wordt gehouden als iedereen klaar is met zwemmen. Of er worden andere leuke dingen georganiseerd.

Medaille

Als je de eerste keer hebt meegedaan aan de zwemvierdaagse krijg je op het einde van de week een hele mooie bronzen medaille in de vorm van een ster. Hier hangt een vaantje aan zodat je je medaille kunt opspelden of thuis ophangen. Je moet goed onthouden hoe vaak je meedoet, want als je voor de tweede keer meedoet krijg je een zilveren medaille. En daarna krijg je zelfs een gouden medaille.

Welke medailles kun je winnen:
  1. bronzen medaille
  2. zilveren medaille
  3. gouden medaille
  4. gouden medaille met nummer 4 erop
  5. gouden medaille met nummer 5 erop
  6. gouden medaille met nummer 6 erop
  7. gouden medaille met nummer 7 erop enz.
Dus als je alle medailles bewaard kun je heel goed zien hoe vaak je hebt meegedaan.

Als je eens een keertje mee wilt doen aan een zwemvierdaagse, moet je maar eens naar het zwembad gaan en daar vragen of dat mogelijk is.
© 2009 - 2025 Swimkim, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bouwen van een zwembad in de tuinHet bouwen van een zwembad in de tuinSteeds meer mensen bouwen hun eigen zwembad in de tuin. Dit kan omdat het voor steeds meer Nederlanders betaalbaar wordt…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Zwembad voor in de kleine(re) tuinZwembad voor in de kleine(re) tuinEen zwembad in de tuin is echt niet meer voor de beter gesitueerde met een enorme tuin. Zwembaden in alle soorten en mat…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…

Snowboarden: de wintersport komt er weer aan!Snowboarden: de wintersport komt er weer aan!De wintersport komt er weer aan en we willen allemaal niets liever dan de show stelen met onze snowboardskills. Dit arti…
Freerunnen en Parkour, hoe en waar kun je het leren?Freerunnen en Parkour, hoe en waar kun je het leren?Freerunning en Parkour is spectaculair, spannend, avontuurlijk, gewaagd en uitdagend. Oorspronkelijk is Freerunning bego…
Swimkim (9 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.