Wat is voor jullie de ideale wintersportvakantie?

Wat is voor jullie de ideale wintersportvakantie? Het aanbod van skigebieden is overweldigend. De eisen die je aan deze korte maar in verhouding gauw prijzige vakantie stelt zijn dat echter niet minder! Een weekje per jaar sta je op de latten, dat moet een fantastische ervaring worden! Ploeg een wintersportspecial door, surf over het web en je wordt overdonderd door een lawine aan informatie. Hoe wapen jij je het beste, en: bestaat het perfecte skigebied wel?

De ideale wintersportvakantie

Wat betekent dat, de ideale wintersportvakantie? Zelfs als je al vaker op vakantie geweest bent kun je er nog steeds naar op zoek gaan. Misschien moet je eens overwegen wat dat voor jou/jullie inhoudt. Dat kan van het ene op het andere jaar verschillen. Je hebt misschien niet elk jaar genoeg geld of vrije tijd om de ijsbloemen te bewonderen. Het ene jaar ga je met een groep vrienden, het andere jaar sta je er alleen voor. Daarvoor hoef je niet thuis te blijven! Zet jouw wensen op een rijtje en maak je keuze. Schi heil!

1 Wens en werkelijkheid

Je mag feitelijk natuurlijk niet van eisen spreken als je het hebt over een wintersportbestemming. Vakantie betekent immers genieten, uitrusten, ontspannen. Alle ‘moeten’, elke plicht is dan taboe. Zodra je vakantiebestemming echter niet, geheel of gedeeltelijk, aan je - al dan niet - bewuste wensen blijkt te voldoen, ontpoppen je verwachtingen zich als eisen. Dan is het goed vóór je die reis boekt, je verlangens op een rijtje te zetten en aan een zorgvuldige inspectie te onderwerpen: wat verwacht je precies en wat vooral niet?


2 Opgaan in een witte wereld

Dan had je menig winter wel thuis kunnen blijven. Deze wens is te weinig specifiek. Tenzij je niet per se hoeft te skiën, maar ook tevreden bent met wandelen (al dan niet met hond), sleeën, of langlaufen (ga dan naar Kandersteg, Zwitserland). Als het je niet stoort tot het laatste moment in het ongewisse te blijven óf en waar je heen gaat, kun je last minute boeken, ter plekke bij een verhuurbedrijf aankloppen, of thuisblijven (als er te weinig sneeuw ligt). Het weer is voor skivakanties nog belangrijker dan in zomervakanties. Wil je beslist skiën, boek dan vooral hoog, of bij een gletsjer (bijvoorbeeld Kaprun, Oostenrijk).

3 Je één voelen met de natuur

Het kan je hard tegenvallen als de natuurlijke omgeving ter plekke je niet bevalt, hoe wit die ook is. Bijvoorbeeld omdat het zo druk is dat je je één van die lemmingen waant die zich en masse van de helling afstorten (mijd al te populaire bestemmingen!), of uit angst geplet te worden door snowboarders. Ben je avontuurlijk aangelegd, informeer dan eens naar toerskiën: weg van de geprepareerde overvolle pistes, weg van lange rijen bij de liften, weg van rumoerige discodorpen. Skiën op maagdelijke sneeuw onder begeleiding van een gids die het gebied op zijn duimpje kent.
Het kan echter ook zijn dat het gebied gewoon niet bevalt omdat het zo kaal is dat je wel een nietig stipje lijkt in een horror vacuüm (De Jungfrau, Zwitserland). Misschien moet je het een keer meegemaakt hebben om met andere ogen naar de kaart van een skigebied te kijken: zijn er begroeide hellingen, of gaat het om besneeuwde bergweiden omringd door ongenaakbare rotspartijen?

4 Skiën moet een uitdaging zijn

Los van het aantal kilometers afdaling die bepalen of het gebied aan jouw wensen voldoet geldt: hoe hoger het skigebied, des te sneeuwzekerder, maar ook: des te kaler. Je hebt dan wel panoramische vergezichten en scherpe hellingen, louter snelheid maken kan op een gegeven moment gaan vervelen. Wanneer je geïnteresseerd bent in het perfectioneren van de techniek, snak je wellicht meer naar spannende bochten tussen naaldbosjes. Dan zoek je het lager en zwiert sierlijk tussen bomen en chalets. Maar intussen worden de hellingen al glooiender en steeds minder interessant… Gaat het jou puur om de beheersing, die fragiele balans tussen angst (om de controle te verliezen) en gebrek aan spanning, dan kan het wat meer moeite kosten het skigebied van je dromen te vinden (Probeer eens Les Arcs of la Plagne, Frankrijk).

5 Ik wil er zo snel mogelijk zijn

Wil je de skivakantie niet beginnen met een hele dag in de auto zitten, zoek dan je bestemming zo dichtbij mogelijk (bijvoorbeeld Winterberg, Duitsland). Je zou dan zelfs een midweek of lang weekend, of twee keer!, kunnen gaan skiën. Zwitserland is ook lekker dichtbij. Het hoogseizoen is bij deze wens natuurlijk uitgesloten; gegarandeerd sta je in de file, wat de korte afstand weer teniet doet. Tenzij je op zondag afreist, en op zaterdag terug.

6 De plaats moet sfeer uitstralen

Houd je niet van grote, onpersoonlijke skigebieden dan valt Frankrijk waarschijnlijk buiten de boot. Tenzij je iets zoekt in een charmant gehucht iets buiten toeristische gebied. Om iets van je gading te vinden vraagt fingerspitzengefühl, connecties of tips van vrienden. Nadeel is wel dat het tijd en moeite (sjouwen!) kost om bij de pistes te komen. En de vraag is: hoe kom je daar? Gaan er bussen, is er een lift, of ben je op eigen vervoer aangewezen (winterbanden, kettingen!). Oostenrijk is populair, maar kan daardoor weer naar de andere kant uitslaan.

7 Het moet wel gezellig zijn

Wintersport is de sociale activiteit/vakantie bij uitstek. Je kunt je met zijn tweeën vermaken, maar hoe meer mensen des te meer vreugde gaat hier helemaal op. Vind je niemand die mee wil gaan, waag je dan eens aan een georganiseerde reis, de stemming is ernaar (iedereen is vast van plan de tijd van zijn leven te hebben) om makkelijk nieuwe vrienden te maken, al is het voor de duur van die ene week. Boek je met een groep een appartement, zorg dan voor genoeg ruimte en privacy en laat je niet verleiden door een lage prijs als dat betekent: slaapbank in de woonkamer en één wc voor allen. Heb je geen zin om zelf te koken (wil je verwend worden), of wil je je kunnen terugtrekken, kies dan liever een hotel.

8 Ik wil er niet teveel voor betalen

De goedkoopste skivakanties zijn de pakketreizen per bus, naar Tsjechië bijvoorbeeld, maar ook naar Oostenrijk of Frankrijk. Je reist ’s nachts en staat de volgende ochtend op de latten. Of je gaat met een grote groep in een met pasta en pindakaas volgestouwde wagen en huurt een goedkoop appartement in het laagseizoen. Wens je wat meer comfort en privacy dan kies je voor een ruim appartement (1 wc per koppel) waar je zelf kunt koken.
Boek je een hotel dan hoef je geen annuleringsverzekering af te sluiten, sterker nog: annuleren kan kosteloos, tot twee dagen tevoren. Een dag later betaal je alleen de eerste overnachting. Last minute boeken kan ook!
Investeer in ski’s, dat is goedkoper dan steeds weer huren, zelfs al laat je ze ieder jaar waxen en slijpen (ca. eenderde van de prijs van skihuur voor 5 dagen). Schoenen kopen loont dubbel omdat je voeten aan de schoenen moeten wennen.
Benzinekosten, autovignet, tol, parkeerticket, grote skipas, kamer op het zuiden, lunches in bergrestaurants, après-ski, drankjes in het hotel, e.d., tikken ongemerkt maar zeker aan.

9 Is er ook iets te doen als ik niet wil skiën?

Wat kun je doen als het mistig is, guur weer, sneeuwt, of je gewoon een dag wilt spijbelen? Binnenblijven met een boek, een dvd of spelletjes, wandelen, een sleetje huren of de dichtstbijzijnde stad bezoeken (trek extra warme kleren aan!). Het gebergte bij Interlaken, Zwitserland, wordt doorsneden door treintjes, de Jungfraubahnen. Je hoeft geen treinfanaat te zijn om te genieten van een dagje treinen (en liften) door het gebergte. Met een skipas is de trein gratis.
In veel skioorden en hotels worden alle mogelijke activiteiten[ georganiseerd om de gasten te vermaken, zoals een uitstapje naar de lokale kaasboerderij of een folkloristische avond. Ook worden er fakkeltochten georganiseerd en skiën of rodelen op helverlichte pistes. Gidsen bieden toertochten en gletsjerwandelingen aan, of je kunt paragliden. Soms zijn er speciale evenementen als sledehondenwedstrijden. Informatie vind je ter plekke of via internet.

10 Sneeuwzeker

Over het weer en de toestand van de pistes, de sneeuw, valt natuurlijk weinig zinnigs te zeggen. Pas een week voor vertrek kun je met redelijke zekerheid weten hoe het in jouw skigebied zal zijn, maar het kan zomaar omslaan. Het weer zul je moeten accepteren zoals het komt, met alle gevolgen van dien: ijzige hellingen, gure wind, extreem lage temperaturen, mist, papperige sneeuw, stenige zanderige pistes. Het blijft onvoorspelbaar hoe je skivakantie zal bevallen. Tenzij je het accepteert, er positief tegenaan blijft kijken en er het beste van maakt. Te koud kan het nooit zijn! Een kwestie van warm genoeg kleden en de juiste skibril. Neem standaard lang thermo-ondergoed, warme kousen, buffy, thermosbivakmuts, fleece, windstopper, gamaschen, extra skibril voor mist en extra warme wanten mee.

Op alle punten scoren zal niet lukken. De perfecte skivakantie bestaat alleen in je hoofd.
© 2010 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkZes sneeuwzekere skigebieden in november - OostenrijkNovember is voor veel mensen nog een echte herfstmaand. Toch heeft deze herfstmaand voor de liefhebber van wintersport v…
Goedkoop op Wintersport in AndorraGoedkoop op Wintersport in AndorraWie goedkoop op wintersport wil kan ervoor kiezen om naar Andorra te gaan. De prijzen zijn in Andorra erg laag, waardoor…
Vier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkVier sneeuwzekere skigebieden in maart - OostenrijkJe wilt nog even op wintersport maar het is alweer maart. Langzaam krijgt de zon meer kracht en begint ook de temperatuu…
Branäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs - Sneeuwzeker en kindvriendelijk skigebied in ZwedenBranäs is een sneeuwzeker wintersportgebied in Zweden in de provincie Värmland. Voor veel mensen is wintersport in Zwede…

Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Afvallen met P90XAfvallen met P90XP90X is een fitnessprogramma waarbij je in 90 dagen je gehele lichaam traint, met verschillende soorten oefeningen. In t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: eigen afbeelding
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 30-05-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.