Tips om het wandelen en fietsen gemakkelijker vol te houden

Tips om het wandelen en fietsen gemakkelijker vol te houden Iedereen die probeert af te vallen moet eraan geloven; men moet meer gaan bewegen. Ook voor mensen die reeds een goed gewicht hebben (bereikt) en dit vast willen houden, of mensen die gewoon wat gezonder willen gaan leven doen er goed aan om zo veel mogelijk te bewegen. Helaas worden wandelen en fietsen op de lange duur vaak saai, waardoor mensen weer opgeven. Een aantal tips maken het wandelen en fietsen weer interessant! Men hoort vaak dat hardlopen de beste vorm van bewegen is, als het gaat om het verbranden van calorieën. Hardlopen brengt echter ook vele nadelen met zich mee. Zo is de kans op blessures groot. Bovendien hebben de meeste mensen niet de conditie om lang te kunnen hardlopen. De kans dat men snel opgeeft is dan ook groot.

Hardlopen is niet per se de beste manier van bewegen. Zoals te lezen valt in Effectieve buitensporten voor een bikinifiguur, zijn wandelen en fietsen vaak nog effectiever. Ook al zijn deze manieren van bewegen fysiek eenvoudiger vol te houden, toch geeft een groot aantal mensen na een aantal maanden weer op. Dit kan komen door verveling, teleurstelling of een andere persoonlijke reden.

Hieronder worden een aantal tips gegeven om makkelijker te gaan bewegen en dit ook vol te houden. De tips zijn toe te passen op eender welke cardiotraining (wandelen, fietsen of hardlopen).Tip 1 - Buiten bewegen

Allereerst is het belangrijk om zoveel mogelijk buiten te sporten. Het lopen of rennen op een loopband of het fietsen op een apparaat wordt al gauw saai. Het buiten uitvoeren van de activiteiten zorgt niet alleen voor afwisseling van de omgeving, ook het terrein waarop u loopt of fietst varieert. U zult op verharde wegen, maar ook op ruw en onverhard terrein lopen. Bovendien zult u vaker bergop en bergaf lopen waardoor u verschillende spiergroepen traint.

Tip 2 - Draai de route om

Indien u de activiteiten reeds buiten onderneemt is het goed om de wandeling of fietstocht eens in omgekeerde richting te lopen of te fietsen. U zult zien dat alles er meteen heel anders uitziet, waardoor u met hernieuwde interesse zult lopen of fietsen.

Tip 3 - Probeer nieuwe routes

Spreek met uzelf af om iedere maand een hele nieuwe wandeling te maken. Dit kunt u overal doen, in een bos waar u nog nooit geweest bent, op het strand, in de dierentuin, een onbekende stad of winkelcentrum. Ook hierdoor zult u meer plezier houden in het wandelen of fietsen.

Tip 4 - Onderdeel van uw leven

Fietsen en/of wandelen is op de lange termijn eenvoudiger vol te houden als u deze activiteiten inpast in uw leven. Dus, wandel met uw hond, probeer te voet of per fiets naar de supermarkt te gaan. Ga ook met de fiets naar uw sport- of hobbyclub. Spreek met een vriend of vriendin af om samen te gaan wandelen en tegelijkertijd bij te kletsen, dat is veel gezonder dan bijkletsen op de bank onder het genot van een doos pralines.

Tip 5 - Interval

Maak het wandelen of fietsen interessanter door met intervallen te gaan werken (u zult ook meer calorieën verbranden). Verhoog uw snelheid gedurende drie minuten. Neem daarna weer uw gewone tempo aan. Herhaal dit zon vier tot zes keer per wandeling of fietstocht.

Tip 6 - Ruig terrein

Kies zoveel mogelijk voor onverharde wegen, het gevarieerde terrein zorgt ervoor dat u zich meer zult moeten inspannen. De wandeling wordt interessanter en u zult meer calorieën verbranden. Indien u pas net begonnen bent met wandelen of fietsen is het juist beter om verharde en eenvoudige routes te kiezen. U moet plezier houden in de activiteiten die u onderneemt, als u meteen te veel hooi op uw vork neemt is de kans groot dat u afhaakt.

Bron: Marfis75, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Marfis75, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Tip 7 - Bergop

Probeer heuvels (en trappen) in te passen in uw wandeling of fietstocht. Deze vragen om een tijdelijke verhoging van uw inspanning. U zult op deze manier meer calorieën verbranden. Bovendien ontwikkelt u hierdoor sterkere spieren.

Tip 8 - Actieve vakantie

Kies voor een actieve wandel- of fietsvakantie. Op deze manier zult u tijdens de vakantie niet aankomen. Bovendien geeft het vooruitzicht op een actieve vakantie u een reden om ook thuis te blijven wandelen en fietsen, ter voorbereiding.

Tip 9 - Voor het goede doel

Probeer te lopen of te fietsen voor een goed doel. Er zijn verschillende goede doelen die langeafstandstochten organiseren en op deze manier geld op proberen te halen voor hun organisatie. Deelname aan zon tocht is een goede motivatie voor u om het lopen/fietsen te trainen en bovendien zult u zich echt goed voelen als u er ook nog eens andere mensen of dieren mee kunt helpen.

Tip 10 - Afwisseling

Als u al langere tijd wandelt en u hier geen enkele moeite meer mee heeft, kan het een uitdaging zijn om eens in de week te gaan joggen in plaats van te wandelen. Overvraag uzelf niet, plezier is belangrijker dan het verbranden van calorieën. Als u volhoudt zult u op de lange termijn meer calorieën verbranden dan wanneer u zichzelf eenmaal inspant en uzelf direct overvraagt.

Tip 11 - Spieroefeningen toevoegen

In plaats van te joggen kunt u natuurlijk ook andere oefeningen inpassen, zoals armspieroefeningen. Gebruik hiervoor obstakels die u op de weg tegenkomt, zoals bankjes of slagbomen.

Tip 12 - Nieuwe doelen

Verleg elke week uw doelen. Verleng de afstand die u af wil leggen en kies een geschikte route of een geschikt gebied uit dat u kunt verkennen. Daag uzelf niet alleen uit door middel van het verlengen van de afstand, maar probeer ook uw tempo op te drijven. Daartoe kunt u een wandelaar of fietser die voor u loopt/fietst uitkiezen en deze proberen in te halen.

Tip 13 - Muziek

Als u wandelen of fietsen echt saai vindt en niet (meer) voldoende kunt genieten van het geluid van de vogeltjes en van de wind, kunt u met uw mp3speler gaan wandelen. U zult zien dat het bewegen meteen een stuk eenvoudiger en sneller gaat, de muziek geeft u als het ware een energyboost. Zet uw mp3speler nooit zo hard dat u het verkeer niet meer kunt horen.

Tip 14 - Lid van een club

Sommige mensen hebben er baar bij als ze lid zijn van een wandel- of fietsclub. Het samen bewegen werkt motiverend en u gaat sneller over uw grenzen heen, waardoor u gemakkelijker volhoudt en sneller conditie opbouwt.

Tip 15 - Beloning

Beloon uzelf als u uw doelen heeft bereikt. Ga bijvoorbeeld lekker naar een pretpark, geef uzelf die tas die u zo lang wilde of ga lekker naar de spa of sauna.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door sportenAfvallen door sportenAfvallen door sporten en bewegen is vaak veel effectiever dan gewicht verliezen door middel van minder eten. Wanneer je…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Slaap: Beter slapen door sporten en bewegenSlaap: Beter slapen door sporten en bewegenSporten en bewegen zorgen ervoor dat je beter kunt slapen. Regelmatig bewegen bevordert snel inslapen en een diepere sla…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…

5 kilometer hardlopen  hoe houd je het vol?5 kilometer hardlopen hoe houd je het vol?Hardlopen is een van de populairste sporten in Nederland. Wekelijks stappen miljoenen Nederlanders in hun hardloopschoen…
Snelle vakantie fitness trainingSnelle vakantie fitness trainingWat is een ideale allround fitness training tijdens de vakantie? Hoe kan je jezelf goed blijven trainen als je op vakant…
Bronnen en referenties
  • http://www.cookinglight.com/healthy-living/fitness/keep-it-fresh-00400000001588/
  • Afbeelding bron 1: Marfis75, Flickr (CC BY-SA-2.0)
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.