Braziliaans Jiujitsu: Focus op het grondgevecht

Braziliaans Jiujitsu: Focus op het grondgevecht Er zijn vele vechtsporten op de wereld die al heel lang beoefend worden, zo heb je bijvoorbeeld taekwondo, karate, boksen en judo, maar sinds de jaren 90 van de 20e eeuw werd er een nieuwe vechtsport bekend onder het grote publiek: Braziliaans jiujitsu. De sport heeft zijn oorsprong in het judo en heeft zich langzaam ontwikkeld tot de vechtsport die het nu is. Het blijft zich ook ontwikkelen omdat instructeurs altijd weer nieuwe technieken moeten bedenken om hun tegenstander de baas te zijn.

Het ontstaan en de opkomst

Ontstaan

Sensei Mitsuyo Maeda was een leraar in het kosen judo, een vorm van judo die zich specialiseert in het grondgevecht. Hij ging op 14 november 1914 naar Brazilië toe en presenteerde daar het judo. Het was daar tot dusver nog een onbekende sport. Het was judo van lang geleden en onherkenbaar in het hedendaags Olympisch judo. Zo leek het judo nog redelijk op het Japanse jiujitsu. Maeda trainde in Brazilië Carlos en Helio Gracie. Die hebben het oude judo verder ontwikkeld tot het Braziliaans jiujitsu. Dit deden ze door de technieken op de grond heel erg uit te breiden en completer te maken voor een goede zelfverdediging.

Opkomst

Helio Gracie wilde nadat hij de vechtsport ontwikkeld had bewijzen dat het de beste vechtsport van de wereld was. Hij hield ervan om daarom befaamde vechters uit te dagen, vooral als ze veel groter waren. Zo versloeg hij boksers en worstelaars vrij gemakkelijk. Uiteindelijk daagde hij de judolegende Kimura uit voor een gevecht. Deze Kimura was behalve een judolegende ook veel zwaarder. Het zou dus logisch zijn dat Kimura deze partij zou gaan winnen. Dat deed hij ook maar wel met onverwachts veel moeite. Daarmee zette Helio Gracie het Braziliaans jiujitsu in een goed daglicht. Maar de wereldwijde bekendheid zoals andere vechtsporten hadden bleef nog uit. Hier kwam verandering in toen Helio Gracie zijn zonen Royce en Rickson grote toernooien liet vechten vanaf het jaar 1993. Dat gebeurde in de UFC, Vale Tudo en Pride FC. Dit deden de zonen onwaarschijnlijk goed, Rickson was ongeslagen in het Braziliaanse Vale Tudo en Royce was als veruit de lichtste deelnemer de winnaar van het Amerikaanse UFC. Helio Gracie stuurde bewust Royce naar de UFC met als doel te laten zien dat het Braziliaans jiujitsu altijd wint ongeacht lengte of gewicht.

Kenmerken en de kracht van Braziliaans jiujitsu

Kenmerken

Het Braziliaans jiujitsu kenmerkt zich met name door de focus op de grond. Het heeft als doel om een tegenstander te choken of in een submission hem te dwingen om op te geven. Bekende technieken om dat te doen zijn de armbar, de kimura (vernoemd naar de judolegende) en de rear naked choke. Met deze technieken veroorzaak je een botbreuk bij de tegenstander of raakt hij buitenwesten. Dit komt omdat de bloedtoevoer naar zijn hoofd gestopt wordt. Vaak geeft de tegenstander al op voor het zover kan komen en tikt hij af.

Efficiëntie

De sport is zo efficiënt gebleken vanwege het feit dat de meeste andere vechtsporten geen of amper een grondgevecht kennen en zodra het gevecht zich richting de grond begeeft ze dan volledig kansloos zijn. Het probleem voor iemand die alleen heeft geleerd bijvoorbeeld te boksen is dat het gevecht 90% van de gevallen op de grond eindigt en dat er dan amper de kans komt om een stoot te geven. In de vroege MMA-gevechten zonder regels waar elke vechtsporter meestal één vechtsport kon, zag je ook dat wanneer het gevecht naar de grond ging dat de overwinning al binnen was voor de Braziliaans jiujiteiro.

Vormen van Braziliaans jiujitsu

Nadat Helio Gracie de vechtsport ontwikkeld heeft is de ontwikkeling niet stopgezet maar gewoon doorgegaan er zijn daarom veel verschillende vormen van het Braziliaanse jiujitsu ontstaan, zo is er het No-Gi Braziliaans jiujitsu/submission wrestling dat het gevecht zonder een pak/gi laat plaatsvinden waardoor er niet meer aan het pak of band vastgegrepen kan worden. Ook heb je het 10th planet jiujitsu dat weer een aantal nieuwe variaties heeft op de traditionele stijl. Verder heb je nog het originele Gracie jiujitsu dat behalve het pure jiujitsu ook extra zelfverdediging leert, zoals stoten en trappen.

Banden

Er zijn verschillende banden in het Braziliaans jiujitsu. Je begint met de witte band, die kent vier strepen. Het zelfde geldt voor de volgende banden: de blauwe band, de paarse band, de bruine band en de zwarte band. Later volgen de banden die alleen weggelegd zijn voor de mensen die grote invloed hebben gehad op het Braziliaanse jiujitsu namelijk de rood-zwarte band en de rode band. Bij het Braziliaans jiujitsu is het grootste verschil met de andere vechtsporten dat je hier niet een hele hoge band hoeft te hebben om erg goed te zijn. Je doet namelijk dubbel zolang over de banden in het Braziliaans jiujitsu dan in bijvoorbeeld het judo, waardoor de zwarte band een hogere waarde heeft in het Braziliaans jiujitsu. Voor jongeren gelden andere banden. Zo heb je over het algemeen de witte band, de grijze band, de gele band, de oranje band en de groene band, maar dit wijkt wel vaak af per organisatie.

Grote toernooien

In het Braziliaans jiujitsu zijn er verscheidene toernooien. Zo is er bijvoorbeeld het prestigieuze Abu Dhabi World Pro-toernooi en het European Open Champions. Ook in Nederland heb je toernooien zoals het Dutch Open of het Flevo Open.
© 2016 - 2022 Jpll, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Zuinig rijden: het nieuwe rijden in een oude autoZuinig rijden: het nieuwe rijden in een oude autoDoor het nieuwe rijden verbruik je minder brandstof. Dat is zuiniger en dus beter voor het milieu en voor de portemonnee…
Openen van een bankrekening in BraziliëOpenen van een bankrekening in BraziliëEr zijn steeds meer Nederlanders die een bankrekening willen openen in Brazilië. Dat komt omdat het land een snelle econ…
Veel beoefende gevechtsportenVandaag de dag is er een verbazingwekkend aantal vechtsporten dat door mensen wordt beoefend. Hier werpen we een snelle…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: John Lamonica, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mitsuyo_Maeda
  • https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/22/GABRIEL_VELLA_vs_ROMINHO_51.jpg
  • http://www.renzogracieholland.com/bjj-faq/
  • http://bleacherreport.com/articles/653972-history-of-jiu-jitsu-judo-travels-the-world-and-maeda-meets-gracie
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Kodokan
  • http://www.renzogracieholland.com/submission-grappling/
Jpll (2 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.