MMA: Waar alle vechtsporten samenkomen

MMA: Waar alle vechtsporten samenkomen Het MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt toegelaten. MMA staat voor mixed martial arts en betekent letterlijk gemixte vechtkunsten. Dat betekent dus dat sporten zoals bijvoorbeeld boksen, taekwondo, karate, muay thai en worstelen samenkomen. Je hebt verschillende professionele competities waarin MMA op het hoogste niveau wordt beoefend. Bekende voorbeelden zijn: UFC, Bellator, Invicta FC en World Series of Fighting en vroeger Strikeforce, WEC en Pride FC.

Voorgeschiedenis

Ver voor Christus waren er al veel vechtsporten zonder wapens die beoefend werden, onder andere: worstelen, boksen en pankration. In het oosten waren rond de middeleeuwen karate, jujutsu, sumo en kung fu in opkomst en later kwamen daarbij ook bijvoorbeeld de vechtsporten wing chun, judo, muay thai en taekwondo.

Het begin van MMA-competities

Aangezien er heel veel vechtsporten bestonden waren veel mensen benieuwd welke nou het best werken. Er waren namelijk honderden verschillende vechtsporten. Het begin van het samensmelten van de vechtsporten kon je al terugvinden in het Japanse jujutsu en het Grieks-Romeinse pankration, ook de bekende filmster Bruce Lee deed dat al redelijk door Jeet Kune Do te ontwikkelen: een vechtkunst die bestaat uit wing chun, boksen, judo en schermen. Naast het samensmelten van vechtsporten waren er ook al confrontaties tussen verschillende vechtsporten. Een voorbeeld is de bokser Muhammad Ali die tegen de karateka Antonio Inoki vocht.

Later kwamen de echte MMA-competities op zoals het Vale Tudo in Brazilië en de UFC uit de Verenigde State. UFC heeft echt het MMA op de kaart gezet, mede doordat er in de Verenigde Staten een grote afzetmarkt ervoor was. De UFC begon dat toernooi door een kickbokser, een savateur, een karateka, een sumoworstelaar, een worstelaar, een bokser, een taekwondoka en een Braziliaans jiutjiteiro (wat nog vrij onbekend was) het tegen elkaar te laten opnemen. Hierin kwam naar voren dat de traditionele vechtsporten (taekwondo, sumo en karate) geen partij waren voor de meer grondgeoriënteerde vechtsporten (worstelen en Braziliaans jiujitsu). De winnaar van dat toernooi was Royce Gracie die Braziliaans jiujitsu beoefende en heel gemakkelijk zijn tegenstanders versloeg.

Vandaag de dag

Door het sterke begin van Royce Gracie en dus Braziliaans jiujitsu gingen de vechters de vechtsport steeds meer in hun arsenaal verwerken zodat ze ook weerbaar werden tegen grapplers. Wat ook een effect van dat toernooi was, was de opkomst van MMA, er kwamen vele grote competities zoals Strikeforce en PRIDE FC. Later zijn die weer opgekocht door de UFC en dit is anno 2016 met Bellator de grootste MMA-organisatie van de wereld. Bekende vechters in de geschiedenis van de UFC zijn bijvoorbeeld: Chuck Liddell, Anderson Silva, Jon Jones en Georges Saint-Pierre en de Nederlanders zoals bijvoorbeeld: Alistair Overeem, Stefan Struve, Bas Rutten en Germaine de Randamie

Types martial arts

De types martial arts zijn onder te verdelen in drie types vechtsporten die belangrijk zijn in MMA: striking, clinching en grond.
  • Striking sporten zijn sporten waarin slaan een belangrijke rol speelt. Voorbeelden van sporten hierin zijn: karate, taekwondo, boksen, muay thai, kung fu, wing chun en kickboksen.
  • Clinching is een fase waarin iemand vanuit een greep op je in wilt slaan zoals bij boksen of muay thai of een fase waarin iemand de ander naar de grond wil werken door middel van een takedown of een worp. Sporten die hierop ingaan zijn: judo, sambo, worstelen en in mindere mate Braziliaans jiujitsu.
  • Grond zegt het natuurlijk al: het gaat hier om het grondgevecht waarin chokes, submissions en houdgrepen een rol spelen, waardoor een tegenstander KO gaat of moet aftikken. Sporten die hierin verder gaan zijn met name Braziliaans jiujitsu en in mindere mate worstelen, judo en sambo.

In de UFC kunnen de meeste vechters alles behoorlijk beheersen maar je hebt ook nog een aantal specialisten die vooral in één onderdeel erg goed zijn.
© 2016 - 2024 Jpll, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vechtsporten: KarateVechtsporten: KarateKarate is een zelfverdedigingssport uit Okinawa, een eiland in Japan. Letterlijk betekent “karate” de lege hand. De voll…
MMA: mixed martial artsMma is een fullcontact sport, waarin een groot scala aan technieken toegestaan zijn. Deze technieken komen uit een grote…
Films over vechtsportenFilms over vechtsportenIn dit artikel zijn films over vechtsporten te zien. De films zijn ingedeeld per sport, zo zijn er categorieën als bokse…
K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1 is op dit moment het meest populaire vechtsport evenement van de wereld. Een jaar lang vecht de crème de la crème va…
Braziliaans Jiujitsu: Focus op het grondgevechtBraziliaans Jiujitsu: Focus op het grondgevechtEr zijn vele vechtsporten op de wereld die al heel lang beoefend worden, zo heb je bijvoorbeeld taekwondo, karate, bokse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Maza Fight Gallery, Pixabay
  • http://www.mmaplanet.nl/wat-is-mma/
  • http://uk.ufc.com/discover/fighter/martial-arts-styles
Jpll (2 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.