MMA: mixed martial arts

Mma is een fullcontact sport, waarin een groot scala aan technieken toegestaan zijn. Deze technieken komen uit een grote hoeveelheid verschillende vechtsporten. Bijvoorbeeld worpen van judo, stoten van boksen, en klemmen van jujitsu. Sinds het begin van de mensheid wordt er al gevochten, maar rond 1887 was de eerste officiele wedstrijd tussen een bokser en een worstelaar. Toch liggen de wortels van deze sport in Brazilie, waar toernooien worden georganiseerd sinds 1920.

Moderne vorm van MMA

De moderne vorm van MMA is populair geworden door het Ultimate Fighting Championship (UFC) in 1993. Het oorspronkelijke doel was de meest effectieve manier van vechten vinden voor ongewapende gevechten. Verschillende vechtsporten streden in dit toernooi om de eerste plaats. In de jaren erna zijn er regels gestelt aan de gevechten om de sport zo populairder te maken voor het grote publiek. Naast UFC werdt in Japan ook een toernooi opgezet, namelijk PRIDE. Helaas is deze organisatie wegens financiele problemen recentelijk failliet gegaan. In landen als Amerika begint deze sport serieuze competitie te vormen met boksen en worstelen als het gaat om populariteit.

De regels zijn ingevoerd om de gezondheid van de vechters te beschermen. Daarnaast zorgen deze er ook voor dat mensen MMA gaan zien als sport, en niet als barbaars vechten in een kooi. Het invoeren van gewichtsklassen, het dragen van kleine handschoenen en het invoeren van tijdslimieten zijn de belangrijkste veranderingen.

Technieken

De technieken gebruikt in mma kunnen worden ingedeeld in twee categorieen. ''striking'' (knieen, stoten, trappen) en ''grapling'' (grepen,worpen,clinch,takedowns,). Technieken kunnen verschillen bij verschillende organisaties onderling. Maar in het algemeen komen deze redelijk overeen. Er is ook een algemeen verbod op bijten, trappen/stoten naar het kruis, kopstoten, richten op de ogen en gewrichten.

Stijlen

Deze technieken worden op verschillende manieren gebruikt. Er zijn 3 hoofdstijlen:
 • Stand-up: Voornamelijk boksen, thaiboksen full-contact karate.
 • Clinch: freestyle, worstelen, sambo en judo.
 • Ground: Braziliaans Jiu-Jitsu, shoot worstelen, catch wrestling, Judo, en Sambo.

Naast deze standaart stijlen bestaan er ook combinaties:
 • Sprawl-and-brawl: Deze stijl bestaat uit het staand vechten, het effectief gebruiken van stoten en trappen. Verder wordt vechten op de grond zoveel mogelijk vermeden.
 • Clinch fighting: Hierbij wordt de clinch aangegaan, om te voorkomen dat de tegenstander afstand maakt. Vervolgens worden er pogingen ondernomen om de tegenstander te raken met stoten, en eventueel een take-down te scoren.
 • Ground-and-pound: Dit spreekt voor zich, zo snel mogelijk de tegenstander naar de grond werken en daar beginnen met stoten naar het hoofd en lichaam.
 • Submission grappling: Op de grond proberen met worsteltechnieken een klem te forceren waardoor de tegenstander opgeeft.

Bekende vechters

Bekende vechters uit deze sport zijn:
 • Fedor Emelianenko, de onbetwiste kampioen van het zwaargewicht, al lange tijd ongeslagen.
 • Mirko Filipović, bijnaam cro cop. Bekend om zijn linker high kick.
 • Chuck Liddell, de licht-zwaargewicht kampioen.
 • Randy Couture en Wanderlei Silva. Ook zeer succesvolle vechters uit de licht-zwaargewicht klasse.

Nederland is een bescheiden landje wat betreft mma vechters op wereldniveau. Alistair Overeem en Melvin Manhoef zijn een van de weinigen die vechten in de wereldtop.
© 2008 - 2024 Baasb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
UFC Fight Night met Alistair Overeem live op tv & livestreamUFC Fight Night met Alistair Overeem live op tv & livestreamAlistair Overeem behoort tot de allergrootste vechtsporters die Nederland ooit voort heeft gebracht. Hij bereikte de abs…
The Martial: Singer SongwriterThe Martial, ook wel bekend als Mart van den Bighelaar, is een opkomende Singer songwriter. Hij is geboren in Breda, Noo…

Vechtsport: judoJudo(Japans voor ''zachte weg''), een vechtsport die is voortgekomen uit jiujitsu, waarbij het erom gaat de tegenstander…
Karate, dynamische vechtkunstKarate, dynamische vechtkunstHet vooroordeel bestaat nog steeds: Karate zou een agressieve vechtsport zijn waarbij zware patsers elkaar in een heldha…
Baasb (86 artikelen)
Laatste update: 23-10-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.