K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereld

K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereld K-1 is op dit moment het meest populaire vechtsport evenement van de wereld. Een jaar lang vecht de crème de la crème van de vechters uit de kickbokswereld toe naar de grote finale waar alleen de allerbeste vechters van de wereld de ring betreden. In de K-1 worden diverse vechtstijlen gecombineerd waardoor er één kickboks stijl ontstaat die de technieken van Kung Fu, Karate, Muay Thai, Taekwondo, Savate, San Shou, Kickboksen, boksen en een aantal andere vechtsporten in zich heeft. Er wordt gevochten volgens regels die lijken op de regels van het kickboksen alleen zijn deze regels aangepast aan de K-1. Deze aanpassing van de regels zorgt ervoor dat de wedstrijden spannend blijven en niet vol zitten met bijvoorbeeld clinch partijen. Bovendien is de kans dat de wedstrijden niet alle ronden zal duren groter dan bij normale kickbokswedstrijden. Gedurende een kalenderjaar zijn er regionale wedstrijden waarbij de K-1 vechters zich kunnen kwalificeren voor de K-1 World Grand Prix.

Geschiedenis van de K-1

De K-1 is voortgekomen uit Seidokaikan Karate. Het Seidokaikan karate is in 1980 ontwikkeld door Kazuyoshi Ishii, een succesvolle beoefenaar van Kyokushin karate. Er werden regelmatig evenementen georganiseerd waarbij er gevechten plaatsvonden tussen het Seidokaikan karate en andere vechtsporten. In eerste instantie vonden de gevechten plaats op Kyokushin karate knockdown regels. Langzaam maar zeker werden deze regels aangepast zodat ze meer met de kickboksregels te vergelijken waren. Kazuyoshi Ishii heeft in 1993 de K-1 opgericht als organisatie waarbij alleen kickbokswedstrijden plaatsvonden.

K-1 World Grand Prix

Het hele jaar door vinden er zes kwalificatiewedstrijden plaats, de zogenaamde World Grand Prix toernooien. Daarnaast vinden er nog vier grote K-1 MAX toernooien plaats. De vechters die zich hebben gekwalificeerd na deze toernooien zullen nog het eliminatietoernooi in het Osaka Dome in Japan moeten zien te overleven om in de grote finale in het Tokyo Dome in Japan kans te maken op de wereldtitel.

Technieken

Een gevecht wordt gewonnen door een K.O., technisch K.O., diskwalificatie of op punten. In de gevechten worden voornamelijk kickbokstechnieken gebruikt. Het clinchen is niet toegestaan in K-1 gevechten wat het een stuk aantrekkelijker maakt voor het publiek. Daarbij is hierdoor de kans op het eindigen van een gevecht op K.O. toegenomen omdat vechters snel zullen gaan clinchen om weer op adem te komen of te herstellen van een aanval. Naast alle stoten hebben de low kicks bewezen een grote vernietigende kracht te hebben. De uiteindelijke beslissing van veel gevechten komt voort uit een geblesseerd bovenbeen van de tegenstander.

De wedstrijden

Elke wedstrijd bestaat uit drie of vijf rondes van drie minuten. Er wordt per ronde een tien punten systeem gehanteerd. De winnaar van een ronde krijgt tien punten en de verliezer negen punten of minder. Drie knock downs in één ronde tellen als een technisch knock out. In het geval van drie knock downs is de wedstrijd dus afgelopen en heeft de vechter die driemaal een knock down heeft gehad automatisch verloren.

In het K-1 gevecht mag onder andere het volgende niet: gebruik van ellebogen, kopstoten, aanvallen naar het kruis, worstelen of judo, wurgen en het stoten naar de keel. Er zijn meer regels waaraan een vechter zich moet houden in een gevecht dan hier genoemd zijn.

De rol van Nederland binnen de K-1

Het hele K-1 toernooi wordt gedomineerd door Nederlanders. Er is geen land zo succesvol als Nederland bij deze sport. Om die reden trainen veel grote namen in de K-1 die oorspronkelijk uit andere landen komen hier in Nederland.
Een overzicht van de winnaars van de K-1 World Grand Prix toernooien van 1993 tot en met 2009 staat hieronder.

1993Branko CikaticKroatie
1994Peter AertsNederland
1995Peter AertsNederland
1996Andy HugZwitserland
1997Ernesto HoostNederland
1998Peter AertsNederland
1999Ernesto HoostNederland
2000 Ernesto HoostNederland
2001Mark HuntNieuw-Zeeland
2002Ernesto HoostNederland
2003Remy BonjaskyNederland
2004Remy BonjaskyNederland
2005Semmy SchiltNederland
2006Semmy SchiltNederland
2007Semmy SchiltNederland
2008Remy BonjaskyNederland
2009Semmy SchiltNederland
© 2009 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamnieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamEr wordt een kickbokswedstrijd georganiseerd tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze Marokkaa…
WFL: Boxing Influencers LiveWFL: Boxing Influencers Live'Boxing Influencers' wordt georganiseerd door de WFL (World Fighting League). Op het programma van 'WFL Boxing Influence…
Badr Hari - Benjamin Adegbuyi via livestream (2020)Badr Hari - Benjamin Adegbuyi via livestream (2020)In december 2020 neemt Badr Hari (Marokko) het in de kickboksring op tegen Benjamin Adegbuyi (Roemenië). Het titanengeve…
Glory 2021: Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik via livestreamGlory 2021: Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik via livestreamGlory Kickboxing organiseert een wereldtitelgevecht tussen Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven. Jamal 'The Goliath' Ben S…

De Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht…
Wing Chun, wat is het precies?Wing Chun, wat is het precies?Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/K-1
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.