De Wing Chun principes, de basis van het Wing Chun
De Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht en het succes achter het Wing Chun. Zonder het juist toepassen van deze principes zou het Wing Chun veel minder effectief zijn. Een overzicht van deze Wing Chun principes.
Wing Chun is gebaseerd op vijf basis principes. De vechtsport Wing Chun is enorm effectief maar als de basis principes niet juist worden toegepast in een gevecht is de stevige basis er niet. Vergelijk dit met een boom en zijn wortels. Een boom kan nog zo groot en sterk zijn maar zonder stevige basis, een netwerk aan wortels die stevig genoeg in de grond staan en sterk genoeg zijn om de boom in alle situaties overeind te houden, zou de boom veel eerder omvallen. Zo is het ook met het Wing Chun. Wing Chun is een vechtsport die in alle situaties enorm effectief is maar zonder de vijf basisprincipes mist het de stevige wortels.
De principes en de betekenis.
Nr.1 : Loi lau heui sung
(Stop wat komt, volg wat gaat)
In tegenstelling tot de meeste andere sporten blijft het Wing Chun na het maken van contact met de tegenstander het contact behouden en gaat hiervandaan direct over in een aanval. Hierdoor beperk je je tegenstander enorm omdat je hem geen ruimte geeft om zijn ding te doen. Een aanval wordt in het Wing Chun gestopt met een tegenaanval.
Nr.2 : Teut sau tjik chung
(Bij verlies van of gebrek aan contact ga je direct naar voren)
Hiermee wordt bedoeld dat wanneer je contact hebt met je tegenstander en hij verbreekt het contact door afstand te nemen, dan ga je meteen naar voren en val je aan. Ditzelfde geld als er geen contact is in het gevecht. Zie het alsof de tegenstanders met een elastiek aan elkaar vast zitten. Als de tegenpartij het contact probeert te verbreken ga je mee zijn kant op en blijft aanvallen. Dit heeft als voordeel dat de tegenstander niet de ruimte krijgt om te doen wat hij graag zou willen doen en daarnaast werkt het geestelijk in zijn nadeel als hij denkt veilig afstand te nemen om opnieuw aan te vallen en in plaats daarvan alleen maar vuisten met daarachter een heel lichaam zijn kant op te zien komen.
Nr.3 : Dim dim chiu ng
(Alle aanvallen gaan naar het center van je tegenstander)
Met het derde principe wordt bedoeld dat alle bewegingen recht naar voren gaan richting het center van je tegenstander. Het center is een denkbeeldige lijn die in het midden van zijn lichaam loopt van boven naar beneden. Iedere aanval eindigt op die denkbeeldige lijn.
Nr.4 : Bou bou cheui ying
(Alle bewegingen gaan recht naar je tegenstander toe)
Alle bewegingen die je maakt gaan recht op je tegenstander af. Er worden dan ook geen hoeken gebruikt in het Wing Chun. Mocht het zo zijn dat je zijwaarts komt te staan tegenover je tegenstander dan zou in dat geval je schouder die al naar de tegenstander wijst recht op zijn center afgaan bij een aanval. Blijf continue aanvallen richting zijn center als een geleide raket die zijn doel koste wat kost moet raken.
Nr.5 : Cham tsiang sau chong
(Breng je elleboog omlaag en snijd door het midden)
Door je ellebogen laag te houden bescherm je je eigen lichaam (center). Hierdoor wordt een stoot zowel een aanval als een verdediging tegelijk. Doordat je je richt op het center van je tegenstander en je ellebogen laag hebt voor de bescherming van je lichaam moet de tegenstander wel via de zijkant aanvallen omdat het door het midden niet lukt. Daarbij is dit belangrijk voor de Wing Chun stoot zelf. Als je je ellebogen laag hebt wordt je gedwongen om een goede Wing Chun stoot te maken waarbij je vuist verticaal staat.
Bovenstaande principes, met name de eerste twee principes, worden goed geoefend door het doen van de Chi Sau. Chi Sau betekent zoveel als klevende handen, dus het uitvoeren van Wing Chun technieken vanuit een situatie waarbij de tegenstanders fysiek contact hebben met de armen.