De Wing Chun principes, de basis van het Wing Chun

De Wing Chun principes, de basis van het Wing Chun De Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht en het succes achter het Wing Chun. Zonder het juist toepassen van deze principes zou het Wing Chun veel minder effectief zijn. Een overzicht van deze Wing Chun principes.
Wing Chun is gebaseerd op vijf basis principes. De vechtsport Wing Chun is enorm effectief maar als de basis principes niet juist worden toegepast in een gevecht is de stevige basis er niet. Vergelijk dit met een boom en zijn wortels. Een boom kan nog zo groot en sterk zijn maar zonder stevige basis, een netwerk aan wortels die stevig genoeg in de grond staan en sterk genoeg zijn om de boom in alle situaties overeind te houden, zou de boom veel eerder omvallen. Zo is het ook met het Wing Chun. Wing Chun is een vechtsport die in alle situaties enorm effectief is maar zonder de vijf basisprincipes mist het de stevige wortels.

De principes en de betekenis.

Nr.1 : Loi lau heui sung

(Stop wat komt, volg wat gaat)

In tegenstelling tot de meeste andere sporten blijft het Wing Chun na het maken van contact met de tegenstander het contact behouden en gaat hiervandaan direct over in een aanval. Hierdoor beperk je je tegenstander enorm omdat je hem geen ruimte geeft om zijn ding te doen. Een aanval wordt in het Wing Chun gestopt met een tegenaanval.

Nr.2 : Teut sau tjik chung

(Bij verlies van of gebrek aan contact ga je direct naar voren)

Hiermee wordt bedoeld dat wanneer je contact hebt met je tegenstander en hij verbreekt het contact door afstand te nemen, dan ga je meteen naar voren en val je aan. Ditzelfde geld als er geen contact is in het gevecht. Zie het alsof de tegenstanders met een elastiek aan elkaar vast zitten. Als de tegenpartij het contact probeert te verbreken ga je mee zijn kant op en blijft aanvallen. Dit heeft als voordeel dat de tegenstander niet de ruimte krijgt om te doen wat hij graag zou willen doen en daarnaast werkt het geestelijk in zijn nadeel als hij denkt veilig afstand te nemen om opnieuw aan te vallen en in plaats daarvan alleen maar vuisten met daarachter een heel lichaam zijn kant op te zien komen.

Nr.3 : Dim dim chiu ng

(Alle aanvallen gaan naar het center van je tegenstander)

Met het derde principe wordt bedoeld dat alle bewegingen recht naar voren gaan richting het center van je tegenstander. Het center is een denkbeeldige lijn die in het midden van zijn lichaam loopt van boven naar beneden. Iedere aanval eindigt op die denkbeeldige lijn.

Nr.4 : Bou bou cheui ying

(Alle bewegingen gaan recht naar je tegenstander toe)

Alle bewegingen die je maakt gaan recht op je tegenstander af. Er worden dan ook geen hoeken gebruikt in het Wing Chun. Mocht het zo zijn dat je zijwaarts komt te staan tegenover je tegenstander dan zou in dat geval je schouder die al naar de tegenstander wijst recht op zijn center afgaan bij een aanval. Blijf continue aanvallen richting zijn center als een geleide raket die zijn doel koste wat kost moet raken.

Nr.5 : Cham tsiang sau chong

(Breng je elleboog omlaag en snijd door het midden)

Door je ellebogen laag te houden bescherm je je eigen lichaam (center). Hierdoor wordt een stoot zowel een aanval als een verdediging tegelijk. Doordat je je richt op het center van je tegenstander en je ellebogen laag hebt voor de bescherming van je lichaam moet de tegenstander wel via de zijkant aanvallen omdat het door het midden niet lukt. Daarbij is dit belangrijk voor de Wing Chun stoot zelf. Als je je ellebogen laag hebt wordt je gedwongen om een goede Wing Chun stoot te maken waarbij je vuist verticaal staat.

Bovenstaande principes, met name de eerste twee principes, worden goed geoefend door het doen van de Chi Sau. Chi Sau betekent zoveel als klevende handen, dus het uitvoeren van Wing Chun technieken vanuit een situatie waarbij de tegenstanders fysiek contact hebben met de armen.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wing Chun, wat is het precies?Wing Chun, wat is het precies?Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport ge…
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: overzicht 2020Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: overzicht 2020Als luchtvaartmaatschappijen naar het oordeel van de Europese Commissie niet aan de diverse gestelde voorschriften voldo…
Bruce Lee the Martial Arts LegendBruce Lee had in zijn zijn korte leven veel meegemaakt en werd uiteindelijk een grote filmster in Hong Kong. Toen hij do…

Schermen hoe doe je dat?Schermen hoe doe je dat?Schermen hoe doe je dat? Als je mensen verrast met een workshop schermen dan hoor je vaak: Dat had ik altijd al een keer…
K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1 is op dit moment het meest populaire vechtsport evenement van de wereld. Een jaar lang vecht de crème de la crème va…
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.