Wing Chun, wat is het precies?

Wing Chun, wat is het precies? Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport gebaseerd op vijf basisprincipes.
Wing Chun, Ving Tsun, Wing Tsun.. Verschillende namen voor dezelfde vechtsport. Het wordt ook vaak aangeduid als close range combat ofwel gevecht op de korte afstand.

Wat is Wing Chun

Wing Chun staat bekend als één van de snelste vechtsporten ter wereld. Het heeft een snelheid en directheid die door vrijwel geen enkele vechtsport is te evenaren. Het is een goede sport om recreatief of als wedstrijdsport te beoefenen maar vooral is het Wing Chun ideaal als het gaat om zelfverdediging en het opbouwen van zelfvertrouwen. Het Wing Chun staat bekend als de meest effectieve vechtsport die ooit in China is ontstaan. In tegenstelling tot het pure Kung Fu waarbij er enorm veel technieken worden gebruikt en wat vol sierlijke bewegingen zit wordt het Wing Chun gekenmerkt door snelle, korte en directe bewegingen. De bewegingen gaan niet zoals bij veel andere sporten met een bocht, denk aan een 'hoek' bij bijvoorbeeld boksen, maar alle aanvallen gaan ongeveer dwars door het midden recht op je tegenstander af. Wat ook afwijkt van de traditionele vechtsport is dat de aanval en verdediging op hetzelfde moment worden uitgevoerd. Sterker nog, aanval en verdediging worden uitgevoerd in één beweging. In plaats van in dekking te gaan wanneer je wordt aangevallen val je je aanvaller op het moment aan dat hij jou aanvalt. Deze sport maakt gebruik van techniek in plaats van kracht en het is perfect om als kleiner persoon een grotere en zwaardere tegenstander te verslaan. Ideaal dus ook voor vrouwen. Het gevecht vind plaats op zeer korte afstand waardoor je je tegenstander niet de ruimte geeft die hij graag zal willen hebben.

Wing Chun is gebaseerd op principes en niet op bewegingen die toegepast worden op een gegeven moment. Bij andere vechtsporten zijn eerst bewegingen verzameld / verzonnen waaruit een vechtsport is ontstaan. Je kan het zien dat je eerst bewegingen hebt en dat daarna wordt nagedacht over de toepassing ervan. Bij het Wing Chun is dit juist andersom. Eerst zijn er vijf principes bedacht waaraan de sport moet voldoen om zo effectief mogelijk te zijn tijdens een gevecht. De bewegingen zijn gebaseerd op deze vijf basisprincipes wat dus meer aansluit aan de praktijk. Het is een vrij sobere sport. Je zal het ook niet snel zien als demonstratiesport omdat het absoluut niet mooi is om naar te kijken. De enige reden waarom deze vechtsport is ontwikkeld is het praktisch nut in een gevechtssituatie. De sport is bij het grote publiek bekend gemaakt door Bruce Lee.

Het blinkt uit in eenvoud, snelheid en effectiviteit en is ideaal voor zelfverdediging en een perfecte sport voor vrouwen.

De legende

Voor het begin van de legende moeten we ongeveer tweehonderd jaar terug in de tijd. In één van de zuidelijke provincies van China werd een Shao Lin tempel vernietigd door het keizerlijke leger. De toenmalige keizer van China was zijn leven niet zeker en om zijn toekomst veilig te stellen gaf hij opdracht deze Shao Lin tempel bij voorbaat plat te branden en de bewoners te vermoorden.

Onder degenen die konden ontkomen was een non genaamd, Ng Mui. Tijdens haar vlucht zag ze een gevecht tussen een kraanvogel en een slang. Naar aanleiding van haar waarnemingen heeft ze een nieuwe vechtstijl ontwikkeld wat in eerste instantie Orthodox Shao Lin werd genoemd.

Tijdens haar omzwervingen leerde Ng Mui een mooi meisje kennen dat Yim Wing Chun heette. Deze laatste werd veelvuldig lastig gevallen door een opdringerige man. Ng Mui besloot om Yim Wing Chun les te geven in de vechtkunst die ze zelf had ontwikkeld en met succes. Yim Wing Chun versloeg in een gevecht deze veel grotere en sterkere man met de technieken die ze van Ng Mui had geleerd. Vanaf dat moment was deze vechtstijl niet meer bekend onder de naam Orthodox Shao Lin maar onder de naam die deze vechtkunst nu nog heeft, Wing Chun. Ze heeft deze vechtstijl overgedragen aan Wong Wah Bo. Dit is het moment waar de legende ophoudt en waar de werkelijke geschiedenis van het Wing Chun begint.

Deze vechtkunst is via Wong Wah Bo, Leung Chan en Chan Wah Shun terecht gekomen bij Grootmeester Yip Man. Deze laatste heeft deze sport in 1950 in Hong Kong geïntroduceerd waar het snel uitgroeide tot een enorm populaire sport. Hiervandaan is het via meerdere wegen over de wereld verspreid. Het aantal beoefenaars van deze sport groeit dagelijks.

De Vormen

Het Wing Chun bestaat uit drie ongewapende vormen, twee gewapende vormen en een vorm op de wooden dummy.

De wooden dummy is een houten pop van ongeveer 1,40 meter. Deze pop heeft drie armen en één been. Deze pop maakt het mogelijk om te trainen zonder dat je er een partner bij nodig hebt. Alle voorkomende technieken kunnen op deze pop worden toegepast.

Bij de gewapende vormen wordt gebruik gemaakt van een stok en twee vlindermessen. Deze messen zijn vergelijkbaar met kleine zwaarden. In de technieken die gebruikt worden met deze messen zie je duidelijk alle technieken terugkomen die ook bij de ongewapende vormen gebruikt worden.

Heel kenmerkend voor deze sport is de zogenaamde Chi Sau, ook wel sticky hands of klevende handen genoemd. Chi Sau is een vorm waarbij de tegenstanders continue contact houden met de armen. De bedoeling hierbij is het aanvoelen wat de tegenstander doet en daarop te reageren met aanvallende of verdedigende technieken. De Chi Sau is erg goed voor het ontwikkelen van je reflexen en reactiesnelheid. Bovendien kan je je tegenstander controleren doordat je voelt wat hij doet. Chi Sau is een belangrijk onderdeel van het Wing Chun.

Zelfverdediging

Alles bij elkaar genomen is deze sport uiterst geschikt voor zelfverdediging. Als je buiten op straat wordt lastig gevallen is de beste optie om zonder handgemeen je weg weer te vervolgen maar het kan voorkomen dat je niet zonder echte confrontatie verder kan. Je belager zal je als eerste aanvallen. Hierbij verwacht hij een verdedigende houding. Hierop baseert hij dan ook zijn aanval. Hij zal geen rekening houden met een directe tegenaanval en een overvloed aan (ketting) stoten met gelijktijdig trappen waarbij degene die hij aanvalt ineens zijn aanvaller wordt. Gebruik makend van de technieken die je bij deze sport leert en het toepassen van de principes waarop deze sport is gebaseerd zal je je aanvaller overrompelen en binnen enkele seconden kunnen uitschakelen. Omdat je tegelijkertijd aanvalt en verdedigt is deze sport eigenlijk twee keer zo snel.

Aanval is de beste verdediging!
© 2009 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht…
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: overzicht 2020Zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen: overzicht 2020Als luchtvaartmaatschappijen naar het oordeel van de Europese Commissie niet aan de diverse gestelde voorschriften voldo…
Bruce Lee the Martial Arts LegendBruce Lee had in zijn zijn korte leven veel meegemaakt en werd uiteindelijk een grote filmster in Hong Kong. Toen hij do…

K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1 is op dit moment het meest populaire vechtsport evenement van de wereld. Een jaar lang vecht de crème de la crème va…
Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging?Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging?Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging? Bestaat er zoiets als een ultieme vechtsport? Waar heb je he…
Bronnen en referenties
  • http://www.saro.nl/wingchun/
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.