Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging?

Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging? Wat is de beste vechtsport als het gaat om zelfverdediging? Bestaat er zoiets als een ultieme vechtsport? Waar heb je het meeste aan in praktijksituaties en welke sport past het beste bij jou? Lastige vragen.

Het kiezen van de sport die het beste bij jou past

Vroeg of laat gaan de meeste mensen iets aan sport doen. Als volwassene maak je zelf een weloverwogen keuze maar bij kinderen gaat dit anders. Vaak worden kinderen door hun ouders "geholpen" bij de beslissing om een sport te gaan doen. Een goede beslissing! Het is natuurlijk belangrijk dat kinderen aan één of andere sport doen... Voor volwassenen geldt dit natuurlijk net zo hard. Helaas blijkt dat in een groot deel van de sporten die kinderen gaan doen, de ouders degene zijn die de belangrijkste keuze maken bij het kiezen van een sport. Veel kinderen weten nog niet precies welke sport of welke tak van sport ze willen gaan doen dus kunnen ze hierbij wel wat hulp gebruiken. Ouders moeten goed naar het kind luisteren en naar aanleiding daarvan samen met hun kind een beslissing nemen. In de praktijk werkt het helaas niet zo. Ouders stimuleren vaak hun kind om dezelfde (soort) sport te gaan doen als ze zelf doen. Papa zit op voetbal.... Zijn zoontje gaat ook op voetbal... Logisch natuurlijk maar het is erg belangrijk dat kinderen een goed overzicht krijgen van sporten die er zijn en dat ze een sport gaan doen waar ze zich happy bij voelen. Als ze plezier hebben in hun sport en er graag naartoe gaan is de kans dat ze er vroegtijdig mee ophouden een stuk kleiner. Iedere sportclub of sportschool zal kunnen beamen dat veel kinderen starten met een sport en er na een vrij korte periode weer mee ophouden.

Nu de juisten keuze van een vechtsport

Veel kinderen willen op een gegeven moment een vechtsport gaan doen. Daarnaast zijn er ook veel ouders die hun kind op een vechtsport willen doen omdat hun zoon of dochter dan meer zelfvertrouwen krijgt of omdat de ouders bang zijn dat hun kind zich niet zal kunnen verdedigen wanneer het erop aan komt. Een vechtsport kiezen is voor zowel kinderen als volwassenen niet iets wat je zomaar even doet. De een houdt van het over de grond rollen tijdens de judoles en de ander houdt van het rondstuiteren tijdens de tae kwon do les. Weer anderen houden van de karate of boksen. Ga na welke soort sport je het meest aantrekt en ga een keer bij die sport(en) kijken of een proefles meedoen. Bij de meeste sportscholen kan je gratis een proeflesje meedraaien. Doe dat dan ook!! Neem desnoods een proefles bij een aantal verschillende vechtsporten en neem dan je beslissing.

Wat is DE ultieme vechtsport?

Er zijn meerdere sporten waarvan gezegd wordt dat het de ultieme vechtsport is. Iedere sport heeft zijn sterke en minder sterke punten. Natuurlijk is er wel een duidelijk verschil als je gaan kijken naar het nut van de diverse sporten in praktijksituaties. Verderop meer hierover.

Ik wil naast plezier in mijn sport ook echt een vechtsport doen die echt effectief is in praktijk situaties!

Eerst een voorbeeld:
Een echt gevecht op straat duurt meestal maar twee of drie seconden... Als het gevecht na deze paar seconden nog niet is afgelopen is er eigenlijk altijd al beslist wie als winnaar uit het gevecht zal komen. In een echt gevecht is verliezen geen optie want je weet namelijk nooit wanneer je aanvaller zal stoppen. Het belangrijkste op straat is dat je je aanvaller zo snel mogelijk uitschakelt! Het liefst binnen enkele seconden want op straat krijg je geen herkansing!

Bovenstaande klinkt voor de meeste mensen vreemd in de oren. Een gevecht op straat duurt meestal maar enkele seconden. Toch is het 100% waar. Welke sporten vallen naar af als het gaat om een hoge effectiviteit in echte situaties? Aan ALLE vechtsporten heb je iets als het nodig is en het zelfvertrouwen wat je uitstraalt helpt ook lastige situaties te voorkomen.. Maar naar mijn mening vallen vechtsporten als tae kwon do, judo, aikido en boksen (en zo zijn er meer) meteen af als het puur gaat om de effectiviteit. Als je ervan uitgaat dat een sport in enkele seconden over moet zijn dan heb je niets aan tae kwon do omdat je die eerste paar seconden al energie staat te verdoen door heen en weer te stuiteren. Ik geloof dat iets van 75% van alle gevechten op de grond eindigt dus daar heb je een goeie aan judo maar judo mist het gebruik van het stoten. Aikido.. dat moet je zo enorm goed onder de knie hebben wil je er echt iets aan hebben, dat duurt lang voor het zover is. Boksen is naar mijn mening niet compleet genoeg en ook hierbij ga je niet meteen in de eerste seconde voor de kill.
Sporten als bijvoorbeeld krav maga en free fight zijn op zich goed voor op straat. Ook zijn er vormen van karate en thaiboksen die gemaakt zijn voor het gebruik in praktijk situaties.

Een zeer effectieve vechtsport is het Wing Chun. Het is absoluut geen mooie sport om naar te kijken. Het is dan ook geen demonstratiesport. Wing Chun kan je zien als een gestripte versie van kung fu. Alle mooie en lange sierlijke bewegingen zijn weggelaten. Bij Wing Chun wordt ervan uitgegaan dat de aanval de beste verdediging is. Als je aangevallen wordt dan kruip je niet zoals bij de meeste sporten in je verdediging en doet een tegenaanval wanneer je de kans daarvoor krijgt maar je verdedigt jezelf door zelf aan te gaan vallen. De aanvaller zal raar opkijken. Hij verwacht een verdedigende houding en niet dat zijn tegenstander terug slaat als verdediging... en al helemaal niet dat de stoten zijn richting opkomen in een enorm hoog tempo zonder enig rustmoment. Wnig Chun is snelheid en techniek en het draait zeker niet om kracht. Het gaat om het overrompelen en uitschakelen van je tegenstander in enkele seconden. Je vecht op korte afstand en je dringt jezelf op door naar voren te gaan... altijd met die supersnelle stoten. De tegenstander krijgt niet de kans om na te denken over hoe hij om moet gaan met deze stortvloed aan stoten. Misschien belangrijker, hij krijgt niet de kans om een eventueel wapen te pakken. De gedachte achter Wing Chun is dan ook je tegenstander zo snel mogelijk uitschakelen. Ook handig als je aanvaller niet alleen is. Zeker in dat geval is het noodzakelijk dat het gevecht snel over is en dat je niet heen en weer staat te springen en af en toe een been eruit gooit.

Wing Chun is ontwikkeld tijdens een burgeroorlog in Hong kong met als enige reden... jezelf goed kunnen verdedigen in de openbare ruimte, in kleine steegjes en zelfs als je letterlijk met je rug tegen de muur staat! Dus niet als demonstratiesport.

Je moet goed nadenken welke sport je kiest en om welke reden je een sport kiest. Doe je het alleen omdat je de sport leuk vindt en omdat je het graag wil leren of doe je het omdat je jezelf graag goed wil leren verdedigen. Wing Chun is een vechtsport die werkt! Wing Chun benadert absoluut de ultieme vechtsport heel erg.

Ik wens je veel succes met het zoeken naar de juiste (vecht)sport. Neem je tijd en verdiep je erin.
© 2009 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht…
Wing Chun, wat is het precies?Wing Chun, wat is het precies?Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport ge…
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…

K-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1, het grootste kickboks spektakel van de wereldK-1 is op dit moment het meest populaire vechtsport evenement van de wereld. Een jaar lang vecht de crème de la crème va…
Wedstrijdboksen en gewichtsklassenWedstrijdboksen en gewichtsklassenBoksen is een tactische sport waar snelheid centraal staat. Wat ook erg belangrijk is, is de positie van de voeten, ogen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • http://www.saro.nl/wingchun/
Reacties

Jan T., 25-09-2013
Iets waar nooit over gesproken wordt, is de mate waarin een vechtsport bij je past. In hoeverre een vechtsport je 'ligt'. Als een vechtsport bij je past, kun je er vaardig in worden. Pas dan wordt het bruikbaar, ook op straat. Past het niet bij je, dan wordt je alleen maar meer onzeker.

Iemand die van nature geen incasseringsvermogen heeft, moet niet gaan thai boxen. Dan krijgt deze persoon klappen, gevolgd door pijn, gevolgd door veel onzekerheid. Gaat deze persoon echter judo doen, kan hij of zij toch behoorlijk weerbaar worden. En vooral zeker van zichzelf! Iemand die groot en log is, zou moeite kunnen hebben met Taekwondo, maar een heel gevaarlijke boxer kunnen worden. Ikzelf heb ruime ervaring in Taekwondo, Hanmudo en Thai boxing. Het laatste werkt voor mij gewoonweg niet, dus zal ik er nooit een bepaald zelfvertrouwen door krijgen wat keihard nodig is op straat. Dankzij de eerste twee sporten heb ik dat zelfvertrouwen wel (en de motivatie om vaardigheden verder te ontwikkelen).

Jan T Reactie infoteur, 01-10-2013
Hallo Jan,

Je hebt helemaal gelijk met het feit dat een sport bij je moet passen. Dat staat in het artikel ook omschreven onder het kopje "Nu de juiste keuze van een vechtsport".

Wanneer je een sport doet die niet bij je past vind je het niet leuk om te trainen en je zal er ook nooit zo goed in worden dat je het 'automatisch' toepast wanneer dit nodig mocht zijn.

Mijn advies is dan ook altijd… Ga kijken bij een paar sporten en doe een proeflesje mee om te kijken of het wat voor je is.

Christian Visser, 17-10-2011
Wing Chun lijkt me wel effectief van wat ik er van gezien heb. maar toch uit sommige situaties heb je niet veel aan Wing Chun (miss heb ik het fout maar lees maar verder) uit ervaring weet ik dat je er veel aan kan hebben als je een vecht sport beoevend. ik ben twee keer overvallen met geweld. de eerste keer was toen ik geen vecht/verdediging sporten beoevende. ik werd totaal in mekaar gemept. de tweede keer beoevende ik twee vecht sporten Pencak Silat en middeleeuwse europse krijgs kunsten (dan heb ik het over het ongewapende gedeelte) die 11 gasten die mij wilde overvallen heb ik met 3 pencak silat technieken neer kunnen krijgen. toen het me gelukt was om er een neer te krijgen trokken 4 van de 10 die er nog stonden een mes (nee dit is geen lul verhaal maar echt gebeurd) en met alleen pencak silat kwam ik er niet (ik beoevende toen net 4 jaar pencak) ik was me wel bewust wat ik deed met pencak. maar toen de 4 met een mes om me afkwamen had ik niks meer aan alles wat ik geleerd had. en ik twee dingen doen weg rennen en blijfen vechten. ik dacht er te lang over na (denken kost kostbare tijd) ze stonden al om me heen zo een meter van me af. en toch ben ik er uit gekomen zonder snij wonden. veel mensen hebben mij gevraagt hoe ik dat voor el kaar kreeg. ik zij vervolgen gewoon stom geluk maar in de praktijk heb ik de middeleeuwse ongewapende technieken toe gepast. en ze kunnen overmeesteren. het geen dat ik wil duidelijk maken is dat je aan bijna alle vecht sporten iets hebt maar in sommige situaties heb je meer aan meerdere vechtsporten. Reactie infoteur, 15-11-2011
Wing Chun is inderdaad erg effectief bij goed gebruik maar het is natuurlijk ook weer niet zaligmakend…
Een van de sterke punten van Wing Chun is het overrompelen van je tegenstander. Je geeft het zelf ook al een beetje aan toen je stond te denken. Reageren en je tegenstander geen tijd geven om na te denken, wapens te pakken etc. is misschien wel het belangrijkste wat er is. Maar dan nog… Het is altijd goed om meer technieken te beheersen. Waar de ene sport in uitblinkt mist het weer iets anders.

Om Wing Chun als voorbeeld te blijven houden in dit geval mist Wing Chun een deel grondwerk. Wij proberen zoveel mogelijk om het in staande positie op te lossen maar wanneer je naar de grond gaat moet je daar ook je mannetje of vrouwtje kunnen staan. Bij Wing Chun leer je ook grondwerk maar het is meer bijzaak. Het zal nooit zo compleet zijn als bijvoorbeeld judo ookal is het "gemener" dan judo. Het is daarom goed om grondwerk te beheersen en ook een meer staande sport te beheersenom je zo completer te maken.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat je een sport moet kiezen die bij je past! Wanneer je Wing Chun niks vind, dan moet je het ook niet gaan leren… Kies in dat geval een sport waar je je wel helemaal lekker bij voelt. Dat werkt beter voor je dan dat je iets leert waar je helemaal niks mee hebt want in dat geval zal je het ook niet goed toe kunnen passen.

Je hebt het zelf ondervonden… Pencak heeft je in deze situatie gered en heeft zijn effect bewezen. Het geldt voor alle sporten. het gaat om je reactie en niet om wat je kunt. Je kan nog zo goed een vechtsport beheersen, als je hem niet goed toepast ben je gewoon de pineut in praktijk situaties.

Moraal van dit verhaal. Lekker doen wat je leuk vind en dit werkt voor je!

Kontol, 21-08-2010
Ik doe reeds meer dan 30 jaar aan verschillende stijlen zelfverdediging, zonder twijfel is MMA(Mixed Martial Arts) het meest effectiefs. Met alle respect voor de Win Chung stijl die heb ik nog nooit in de MMA ring gezien omdat ze daar totaal geen kans maken.


mvg,
Kontol Reactie infoteur, 28-02-2011
Wing Chun zal je ook nooit in de ring en dus ook niet bij MMA wedstrijden zien. Hooguit alleen bij Wing Chun wedstrijden. Het is dan ook niet gemaakt om in een ring te gebruiken. Wing Chun is puur en alleen gemaakt voor het snel uitschakelen van je tegenstander in de praktijk. Je wilt juist voorkomen dat er zoals bij MMA een grondgevecht ontstaat…
Er moet verschil gemaakt worden tussen ringsporten en sporten die niet in de ring thuis horen.

Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.