Schermen hoe doe je dat?

Schermen hoe doe je dat? Schermen hoe doe je dat? Als je mensen verrast met een workshop schermen dan hoor je vaak: Dat had ik altijd al een keer willen doen”. Schermen is zo’n sport die iedereen kent maar nog nooit gedaan heeft. Daarom is het leuk er kennis mee te maken. Misschien is dit u eerste kennismaking.

Drie soorten wapens?

Verassend is dat het schermen uit drie disciplines bestaat. Er zijn drie wapens; sabel, floret en degen. Drie verschillende wapens dus, die er allemaal een beetje anders uit zien en die ook andere regels met zich meebrengen. Voor alle drie de wapens geld dat je tegen elkaar speelt op een loper. Deze loper is 2 meter breed en 14 meter lang. Je strijd het duel dus altijd “face tot face”. Recht tegen over elkaar. Je bent altijd beschermd door middel van een pak en een masker. Uiteraard voldoen deze aan de veiligheidseisen.

Het floret is een van de steekwapens. Om te kunnen scoren moet je je tegenstander met de punt van je wapen op het trefvlak zien te raken. Bij het floret is dat de romp.

Het degen is ook een steekwapen. Dat wil zeggen dat je ook hier scoort met de punt van je wapen. Het wapen heeft een grotere kom en een grote lemmet, de kling, genoemd. Het hele lichaam is trefvlak.

Het sabel is en steek- houwwapen. Het trefvlak is het vanaf de heup omhoog met uitzondering van de handen. De vorm van de kom van het wapen is zoals je het vaker in films en allerlei ceremonies ziet. Het achterhoofd is bij geen van de drie disciplines trefvlak.

Schermen gevaarlijk?

Je krijgt nog wel eens de vraag of schermen gevaarlijk is want er is toch wel eens iemand dood gestoken? Helemaal naar het land der fabelen kan deze vraag niet. Vroeger ging er nog wel eens wat mis. Maar vroeger is erg lang geleden.

Strenge veiligheidsreges en normen

Er gelden inmiddels strengen eisen waaraan de materialen moeten voldoen. Bovendien staat de ontwikkeling van materialen niet stil. In de afgelopen 20 jaar zijn er geen ongelukken gebeurt met het schermen. Ook zijn er relatief weinig blessures.
Naast dat er en duel uitgevochten wordt en je fanatiek kan worden zijn er een aantak etiquette binnen het schermen.

Etiquette

Zo bied je altijd je excuses aan als je iets onreglementairs doet en is er een bijzonder begroeting voor jet het duel start. Ook na afloop bedank je elkaar.

Moeilijk?

Schermen is niet moeilijk. Iedereen kan het. De basis voor het schermen is snel aan te leren. Door regelgeving, de verschillende disciplines en een uitgebreid scala aan aanval – en verdedigingstechnieken raak je ook op langere termijn nooit uitgeleerd.

Ook een keer schermen!

In Nederland zijn er ongeveer 75 schermverenigingen. Eigenlijk hebben alle vereniging wel een website met daarop alle specifieke informatie. Bedenk steeds; iedereen kan het, het is niet duur, en het blijft ook op lange termijn erg leuk.
© 2010 - 2024 Nwse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportweetjes - SporttermenSportweetjes - SporttermenWaar komt de naam marathon vandaan? Googly, Yorker of Chinaman, bij welke sport horen deze termen? Wat is dressuur, FEI…
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…
Leuke en bijzondere workshops in NederlandLeuke en bijzondere workshops in NederlandServies beschilderen, digeridoo spelen, wijn maken of graffiti spuiten; dit zijn slechts een aantal voorbeelden van ding…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…

Zelfverdediging voor vrouwen, kies de sport die bij jou pastZelfverdediging voor vrouwen, kies de sport die bij jou pastVeel vrouwen hebben de ervaring hoe het is om te worden lastig gevallen op straat. Dit varieert van het moeten aanhoren…
De Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht…
Nwse (3 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.