Zelfverdediging voor vrouwen, kies de sport die bij jou past

Zelfverdediging voor vrouwen, kies de sport die bij jou past Veel vrouwen hebben de ervaring hoe het is om te worden lastig gevallen op straat. Dit varieert van het moeten aanhoren van minder plezierige opmerkingen tot verkrachting aan toe. Na deze ervaring gaan een aantal vrouwen op zoek naar een cursus zelfverdediging. Een goede keuze want naast weerbaarheid krijg je ook meer zelfvertrouwen wat tot gevolg heeft dat mensen je minder snel lastig vallen. Er zijn veel keuzemogelijkheden wat zelfverdediging betreft, dus waarop baseer je je beslissing. Bijna iedere vrouw maakt het een keer mee. Je wordt lastig gevallen op straat of krijgt te maken met huiselijk geweld. In een aantal gevallen is het voldoende om met de juiste woorden of het maken van veel kabaal je weg te kunnen vervolgen zonder kleerscheuren maar helaas is dit lang niet altijd zo. In het geval een belager een duidelijk doel voor ogen heeft zal hij zich niet zo snel laten wegjagen. Helemaal anders is het wanneer je tijdens een wandeling van achteren besprongen wordt door iemand met de verkeerde bedoelingen. In deze twee laatste twee situaties heb je meer nodig dan alleen je mond om te proberen weg te komen.
Er is eigenlijk geen honderd procent goede of foute manier om te reageren in zo'n situatie. Iedere situatie is anders en iedereen reageert er anders op. In het geval dat je wordt lastig gevallen is het zaak je te focussen op het veilig wegkomen. Gelukkig is angst iets waardoor je hersenen op volle toeren gaan draaien zodat je snel gaat denken en dus snel kan schakelen. Helaas heeft angst ook een minder positieve kant en dat is dat sommige mensen zullen verstijven.

Voorkomen

In de meeste gevallen zal je aanvaller een man zijn. De kans dat er meer dan één belager is is zeker ook niet ondenkbaar. Over het algemeen zijn mannen groter, zwaarder en sterker dan vrouwen. Wanneer je in een gevecht verzeild raakt dan is de kans dat je het dan gaat verliezen vrij groot. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk maar de eerste prioriteit moet zijn om zonder teveel ellende weg te komen uit deze situatie. Wanneer je de mogelijkheid hebt weg te lopen of de belager op afstand te houden met woorden of door te gillen dan maak je hier direct gebruik van. Let er wel op dat je nooit je belager uit het oog verliest. Draai nooit je rug naar hem toe, zelfs niet als je de kans krijgt om weg te lopen! Als je je belager niet meer ziet omdat hij achter je loopt kan hij doen wat hij wil.

Praat dus op je belager in. Probeer een discussie aan te gaan terwijl je doorloopt naar en veiliger plek. Probeer de persoon enigszins in te schatten en probeer een gevoelige plek te raken waardoor hij zich wellicht enigszins schuldig gaan voelen over de situatie. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk afstand houdt tussen jezelf en de belager zodat hij niet met één stap bij je is. Werkt het niet om op hem in te praten en merk je dat de situatie uit de hand dreigt te lopen is om hulp schreeuwen een mogelijkheid. Zeker op plekken waar de kans bestaat dat er mensen in de buurt zijn kan dit zijn vruchten afwerpen. Een opmerking maken waaruit blijkt dat je je aanvaller vaker hebt gezien kan ook goed werken, maar dan moet deze wel uit de directe omgeving komen.
Nogmaals, de hoogste priroriteit in deze fase is het veilig proberen te wegkomen.

Passief

Wanneer je niet eerder in zo'n situatie hebt gezeten weet je niet precies hoe je zal reageren. De ene persoon zal helamaal door het lint gaan terwijl de ander als bevroren zal blijven staan. Wanneer een persoon je lastig valt zal het in bijna alle gevallen het beste zijn om te handelen in plaats van passief te blijven. Het is natuurlijk wel enigszins afhankelijk van de situatie. Als het gaat om een beroving, kan je ervoor kiezen om je tas af te geven wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen. Dit kost je wel je tas met inhoud maar de kans dat je zelf zonder verwondingen wegloopt is dan groot. Vraag jezelf dus af of je tas de moeite waard is om een extra risico voor te lopen.

Een belager die veel moeite moet doen om zijn doel te bereiken zal eerder geneigd zijn om op te geven dan dat hij, zonder dat hij veel moeite hoeft te doen, de eindstreep al bijna kan zien. Passief zijn is dus in de meeste gevallen vragen om problemen. Of het nou gaat om gillen, vechten of wegrennen, het is bijna altijd beter dan niets doen.

Een uitzondering hierop is het wanneer je belager een wapen bij zich heeft. Wanneer hij een mes of misschien zelfs een pistool heeft is het waarschijnlijk beter om een passievere houding aan te nemen, zeker wanneer je niet weet hoe je daarmee om moet gaan. In vrijwel alle gevallen zal er toch een moment komen waarop je belager zijn wapen niet kan gebruiken, ookal is dat maar enkele seconden. Hier kan jouw mogelijkheid liggen om de rollen om te draaien. Zeker met kennis van zelfverdedigings technieken is dit het moment om toe te slaan en te proberen weg te komen.

Overleven

Ga er in dit soort situaties altijd uit van het ergste. Denk niet bij jezelf dat wanneer je minder tegenstribbelt de aanvaller ook milder zal zijn. Het gaat hier om overleven. In het geval de belager je beetpakt, naar de grond wil werken of anderszins zal je alles moeten geven wat je in je hebt om hem te stoppen. Een cursus zelfverdediging kan hierbij helpen maar het regelmatig beoefenen van een goede vechtsport is nog beter. Hierover verderop in dit artikel meer.

Smerig

In liefde en oorlog is alles geoorloofd maar een situatie waarbij je lastig wordt gevallen behoort daar ook bij. Denk niet aan het welzijn van je tegenstander maar zorg dat je hem zo veel mogelijk schade toebrengt. Dit werkt goed door gebruik te maken van smerige truukjes zoals ze door de meeste mensen worden genoemd. Dit zijn over het algemeen gewoon technieken die uit vechtsporten komen maar deze bijnaam hebben gekregen. Het gaat hier tever om deze technieken te beschrijven. Er worden er wel enkele uitgelicht om aan te geven wat een paar van de vele mogelijkheden zijn.

Ogen

Veel vrouwen hebben iets langere nagels. Hiervan kan gebruik gemaakt worden om de ogen van de tegenstander te beschadigen. Dit is goed te doen wanneer de belager tegenover je staat en je vast heeft.

Keel en hals

De keel en de hals zijn ook plekken die goed zijn om je tegenstander uit te schakelen. Denk aan het strottehoofd in de keel en de halsslagader aan de zijkant van de nek. Door je op de juiste wijze te richten op deze plekken kan je er ook weer voor zorgen dat je tegenstander je los laat of zelfs wordt uitgeschakeld.

Kruis

Een van meest bekende plekken van het lichaam is het kruis van de man. Dit is natuurlijk een plek waarmee je je tegenstander erg veel pijn kan doen maar vaak mislukt deze poging.

Knieën

In negen van de tien gevallen dat je een belager tegenover je hebt staat deze met één been naar voren. Hierdoor komt zijn knie binnen jou bereik waardoor je met een goed geplaatste schop zijn knie kan beschadigen.

Gezicht

Een andere mogelijkheid is je te richten op zijn hele gezicht. Hierbij ga je met je open hand naar zijn kin. Direct duw je het hoofd van je tegenstander zo naar acheren met je handpalm terwijl de vingers naar zijn ogen gaan.

Schoppen en slaan

Als een wilde je belager te lijf gaan door te schoppen en slaan kan ook effectief zijn maar het gevaar hierbij is dat je te wild wordt, waardoor je de andere partij mogelijkheden geeft om daar gebruik van te kunnen maken.

Nogmaals, het gaat hier niet om de beschrijving van de diverse technieken maar om aan te geven dat er zeker mogelijkheden zijn. Om deze (goed) te leren gebruiken is een training hiervoor noodzakelijk.

Zelfverdedigingscursus of vechtsport

Wanneer je de keuze hebt genomen om aan je zelfverdediging te gaan werken reist de vraag of je een korte cursus zal volgen of een complete vechtsport zal gaan leren. Daarbij is het nog een lastige vraag welke cursus of welke vechtsport.

Cursus zelfverdediging

Een optie om jezelf te leren verdedigen is door het volgen van een cursus zelfverdediging. Toch heeft een cursus zelfverdediging voor- en nadelen.

De voordelen van een cursus zelfverdediging is dat je voornamelijk de effectieve technieken leert. Dit omdat het vaak een cursus betreft die uit een aantal lessen bestaat. Je leert hierbij in vrij korte tijd de hoe je jezelf kan verdedigen in diverse situaties. Een cursus is vrij recht toe recht aan zodat je je niet druk hoeft te maken om allerlei technieken die je niet wilt leren. Het gaat je uiteindelijk om het resultaat.

Nadelen van een cursus zelfverdediging zijn er ook. Juist omdat deze cursussen eenvoudig zijn opgezet leer je voor het grootste deel alleen de belangrijkste technieken. Je zal jezelf hierdoor wel leren verdedigen maar je blijft beperkt tot die technieken. Je zal nooit zo compleet worden als wanneer je een vechtsport beheerst. Hierdoor kan je in situaties belanden waar je net geen techniek voor hebt geleerdl.

Vechtsport

Het leren van een complete vechtsport heeft hier duidelijk toegevoegde waarde. Bij een vechtsport leer je alle kanten van die sport beheersen zodat je niet beperkt wordt door het toepassen van alleen technieken. Hier zijn de technieken meer een onderdeel van een groot geheel. Je zal jezelf dan ook effectiever kunnen verdedigen omdat je in eigenlijk alle situaties wel mogelijkheden zal zien.
Daarnaast zal door regelmatig trainen, de vechtsport een onderdeel worden van jezelf. Dit heeft als groot voordeel dat je niet na hoeft te denken welke technieken je toepast op welk moment. Je past ze dan automatisch toe wanneer ze het effectiefst zijn.

Er zijn vele vechtsporten waaruit gekozen kan worden. Een aantal van deze sporten hebben een variant die gebruikt kan worden als zelfverdediging, met name voor vrouwen. Toch zijn niet alle sporten geschikt voor iedereen. Een sport moet bij je passen, dus is het verstandig om een aantal sportscholen uit te zoeken waar ze cursussen op het vlak van zelfverdediging geven of vechtsporten doceren.

Niet alles is even geschikt voor de praktijk

Zeker wanneer je na een vervelende ervaring op zoek bent naar een goede sport of geschikte cursus is het belangrijk jezelf te laten leiden door je gevoel. Wat helemaal bij de ene persoon past kan voor de ander helemaal niet werken. Maak daarom een lijstje met compleet verschillende sporten en draai overal een proeflesje mee. Overleg met de leraar wat de reden is waarom je de sport wilt leren. Nou zal iedere leraar zijn eigen sport boven alle andere sporten stellen, dus een beetje gezond verstand is zeker niet onbelangrijk. Na de sport in de praktijk te hebben ervaren zal je er een gevoel bij hebben. Dit is een belangrijk punt bij de beslissing welke sport je gaat doen.

Naast je gevoel is het zeker niet onbelangrijk hoe effectief een sport is in de praktijk. Als je ervan uitgaat dat je lastig gevallen wordt door één of meerdere personen op straat of in het geval van huiselijk geweld in een relatief kleine ruimte als een huis- of slaapkamer, kan je al een aantal sporten schrappen. Stel je eens voor dat je in een klein hoekje gedreven wordt door je belager. Beeld jezelf daarna in dat je in die hoek staat en zoals bij Taekwondo gebeurt je veel wilt bewegen om zodanig ruimte te creëren om met je benen hoge trappen te kunnen maken. Dat gaat niet werken. Ook in een huis- of slaapkamer is dit niet echt de meest effectieve optie.
Een sport als bijvoorbeeld Judo is natuurlijk perfect voor op de grond maar wat als je je belager niet op de grond krijgt. Ook hier mis je weer een gedeelte.
Eigenlijk iedere sport heeft voor of nadelen wat dit betreft maar er is zeker verschil in effectiviteit. Met sporten als Thaiboksen of Kickboksen kom je een eind maar dit heeft weer nadelen als je in de minderheid bent wat kracht en gewicht betreft.

Een sport die wel effectief is in alle situaties en waarbij je als kleiner persoon leert grotere en stekere personen uit te schakelen is het Wing Chun. Deze sport is gemaakt om in alle situaties gebruikt te worden. Het maakt niet uit of je buiten staat op een groot plein of dat je in een kleine ruimte staat waarin je jezelf nauwelijks kan bewegen. Bij het Wing Chun kan je jezelf altijd verdedigen. De gedachte achter deze vechtsport is dat je je tegenstander zo snel mogelijk uitschakelt en weg kan komen. Het doel van deze sport is dus het direct uitschakelen van je belager of belagers.

Samengevat is het belangrijk om een sport of cursus te vinden die zowel goed voelt voor jezelf als effectief is in de praktijk. Een sport of cursus gaan doen omdat het effectief is terwijl je het met tegenzin doet gaat niet werken. In dat geval is het misschien beter om een minder effectieve sport uit te kiezen waar je je helemaal in thuis voelt.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wing Chun, wat is het precies?Wing Chun, wat is het precies?Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport ge…
De Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes, de basis van het Wing ChunDe Wing Chun principes. De vechtsport Wing Chun is gebaseerd op principes, vijf in totaal. Deze principes zijn de kracht…
MMA: Waar alle vechtsporten samenkomenMMA: Waar alle vechtsporten samenkomenHet MMA is een geliefde en een omstreden sport in de wereld. Het is eigenlijk een mix van vechtsporten waar alles wordt…
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…

Bokshandschoenen kopen doe je zoAls je bokshandschoenen gaat kopen, dan is gewicht, grootte en sluiting van de handschoen een factor om op te letten. Le…
Schermen hoe doe je dat?Schermen hoe doe je dat?Schermen hoe doe je dat? Als je mensen verrast met een workshop schermen dan hoor je vaak: Dat had ik altijd al een keer…
Bronnen en referenties
Panic (59 artikelen)
Laatste update: 16-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.