nieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestream
Er wordt een kickbokswedstrijd georganiseerd tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze Marokkaanse titanenstrijd is in handen van de bond Glory Kickboxing. Badr 'Bad Boy' Hari en Jamal 'Goliath' Ben Saddik behoren tot de grootste namen uit de kickbokswereld. Het duel 'Badr vs Jamal' is online via een livestream te bekijken.
Van K-1 naar Glory Kickboxing
Badr Hari was jarenlang één van de beroemdste vechters van de bond K-1. Deze Japanse organisatie was vanaf midden jaren negentig tot circa 2010 de toonaangevende organisatie binnen de wereld van het kickboksen. Bij de grote evenementen van K-1, zoals de World Grand Prix, zaten meer dan 60.000 toeschouwers in de stadions naar de kickbokswedstrijden te kijken.
De naam K-1
Wat is de herkomst van de naam K-1? Oorspronkelijk gebruikte men bij de evenementen van deze vechtsportbond een reglement dat een mengvorm was van regels uit de kungfu, karate en het kickboksen. Naar deze drie sporten die met een K beginnen, verwijst daarom oorspronkelijk de letter K in de naam K-1. Op den duur ontwikkelden de regels van de K-1 zich overigens veel meer richting het kickboksen dan richting kungfu of karate. Voor veel vechtsportliefhebbers is de letter K in de naam K-1 daarom eigenlijk alleen maar een afkorting van kickboksen.
Het cijfer één in de naam K-1 is een verwijzing naar het cijfer 1 in de naam Formule 1: zoals de Formule 1 de elite van de autosport is, zo wilde K-1 de elite van de vechtsport zijn. Jarenlang lukte dit, maar rond 2010, toen de gehele wereld in een financiële crisis zat, kreeg ook de K-1 het financieel erg moeilijk.
Neergang K-1
De merknaam K-1 is na het jaar 2010 wel blijven bestaan, met nieuwe eigenaren. De evenementen die sindsdien onder die merknaam zijn georganiseerd, hebben overduidelijk niet meer de grote populariteit en evenmin de grote sportieve prestige die de evenementen van K-1 voor het jaar 2010 hadden. K-1 is qua prestige en succes duidelijk ingehaald door andere kickboksbonden. De succesvolste nieuwe organisatie binnen de kickbokswereld is Glory Kickboxing. Deze organisatie werd in 2012 opgericht.
Biografie: Badr Hari
Badr Hari werd geboren in Amsterdam op 8 december 1984. Zijn ouders komen uit Marokko. Badr Hari heeft de Nederlandse en de Marokkaanse nationaliteit. In zijn jonge jaren was hij officieel een Nederlandse kickbokser. In 2005 koos hij er echter voor om voortaan officieel voor Marokko uit te komen.
Badr Hari bij K-1
In de gloriejaren van K-1 werd Badr Hari lange tijd beschouwd als de Rising Star, de grote nieuwe belofte van het kickboksen. Hij behaalde bij K-1 de wereldtitel in de gewichtsklasse Heavyweight (onder de 100 kilo). Hij slaagde er echter nooit in om het grootste toernooi van de K-1, de World Grand Prix, te winnen. Wel stond hij twee keer in de finale: in 2009 tegen Semmy Schilt en in 2008 tegen Remy Bonjasky.
Einde aan de glorietijd?
Toen er na 2010 een einde kwam aan de glorieperiode van K-1, begon er ook een moeizame periode voor Badr Hari. Hij had toen enige tijd het idee om z'n kickbokscarrière te beëindigen en zich op het 'gewone' boksen te richten. Hoewel hiervoor diverse plannen werden gemaakt, ging dit uiteindelijk niet door. Daarnaast kreeg hij in de daaropvolgende jaren diverse privéproblemen, maar vooral grote juridische problemen. Jarenlang stond zijn leven vooral in het teken van de rechtszaken rondom zijn mishandeling van Koen Everink. Uiteindelijk werd hij hiervoor veroordeeld. In 2017 zat hij zijn celstraf uit.
Badr Hari Facts
Bijnamen van Badr Hari zijn onder meer Bad Boy, The Golden Boy, the Devil Prince of Morocco en The Cobra. Hij heeft in zijn profcarrière 120 kickbokswedstrijden gevochten en daarvan won hij er 106. De lengte van Badr Hari is 198 centimeter.
Contract bij Glory Kickboxing
Eind 2017 sloot het management van Badr Hari een nieuw contract met Glory Kickboxing voor een reeks gevechten. De eerste wedstrijd die op zijn programma staat is de match Badr Hari - Hesdy Gerges. Dat gevecht vond in maart 2018 plaats tijdens het kickboksgala Glory 51 - Ahoy Rotterdam. Hari won dat gevecht oorspronkelijk op punten, maar achteraf werd hij gediskwalificeerd vanwege een positieve dopingtest. Als gevolg daarvan werd hij ook voor een periode van 19 maanden geschorst. Pas eind 2019 kon hij weer de kickboksring in. De tegenstander was toen weer Rico Verhoeven. Hari was in de beginfase duidelijk veel sterker, maar hij moest het gevecht opgeven vanwege een blessure.
Biografie: Jamal Ben Saddik
Jamal Ben Saddik werd geboren op 3 oktober 1990 in Antwerpen. De bijnamen van Jamal Ben Saddik zijn 'The Goliath' en de 'Beer van Borgerhout'. Hij heeft de Belgische en de Marokkaanse nationaliteit. Net als Badr Hari komt Jamal Ben Saddik als kickbokser uit voor Marokko. In z'n jonge jaren was Jamal een groot kickbokstalent. Saddik heeft echter veel ellende gehad op medisch gebied. Diverse malen is er bij Jamal kanker geconstateerd. Ondanks alle tegenslagen is Jamal Ben Saddik toch uitgegroeid tot één van de beste zwaargewicht kickboksers bij Glory.
In december 2017 mocht Jamal Ben Saddik het daarom opnemen tegen wereldkampioen Rico Verhoeven. Jamal Ben Saddik begon buitengewoon sterk aan dit wereldtitelgevecht. In de eerste ronde bracht hij Verhoeven aan het wankelen. Uiteindelijk herpakte de wereldkampioen zich en won Rico Verhoeven alsnog de wedstrijd via een TKO (Technische Knock-Out). Hoewel Jamal Ben Saddik dus verloor, heeft hij toch veel indruk gemaakt in dit titelgevecht. Vervolgens maakte Jamal Ben Saddik in december 2018 wederom heel veel indruk door (ondanks een geblesseerde hand) op imponerende wijze een achtmanstoernooi voor zwaargewichten in Ahoy te winnen.
Badr vs Jamal?
In december 2017 werd bekend dat zowel Glory Kickboxing als het management van Badr Hari ook interesse hebben om een gevecht te organiseren tussen Badr en de Belgische Rising Star van Glory: Jamal Ben Saddik. In een interview met het programma Peptalk heeft Jamal Ben Saddik toen aangegeven dat men hierover contact heeft gehad met hem en dat de interesse wederzijds is.
Jamal Ben Saddik hoopte oorspronkelijk dat deze wedstrijd nog in het jaar 2018 plaats kon vinden op een gala van Glory. Dat gebeurde echter niet. Vervolgens waren er enige tijd geruchten dat de wedstrijd mogelijk in maart 2019 plaats zou vinden. Dit was echter eveneens niet het geval. Eén van de oorzaken waarom deze wedstrijd toen niet werd georganiseerd, bleek later de dopingaffaire van Badr Hari te zijn. (Die affaire werd lange tijd stil gehouden door Glory. Uiteindelijk werd Hari voor dopinggebruik geschorst tot december 2019. Vervolgens was er de hoop dat het gevecht 'Badr vs Jamal' in 2020 plaats zou kunnen vinden, maar juist in dat jaar maakte Glory Kickboxing, mede vanwege de coronacrisis, een grote crisisperiode mee. Daarom werd het gevecht verplaatst naar het seizoen 2022-2023.
Livestream Badr Hari-Jamal Ben Saddik
Livestream 'Badr vs Jamal' bij Glory
De wedstrijd tussen de Marokkaanse titanen is via een
livestream te bekijken. Met zo'n livestream is het hele hoofdprogramma op een computer of smartphone te bekijken, van het vechsportgala waarop de wedstrijd tussen Badr Hari en Jamal Ben Saddik de hoofdwedstrijd is. De livestream wordt geproduceerd door Glory, in samenwerking met diverse partner.
Livestream Spike (Benelux)
De officiële livestream voor het Nederlandse publiek wordt geproduceerd in samenwerking met Spike Tv. Deze livestream geldt overigens ook voor het publiek in België: het is officieel de livestream voor de hele Benelux. Dit is een PPV-livestream. PPV betekent Pay Per View: men dient enige euro's te betalen om deze officiële Nederlandstalige livestream te kunnen bekijken.
Livestream Fite (Internationaal)
Voor de internationale markt wordt er een
livestream geproduceerd in samenwerking met Fite Tv. Dit is een bekend multimediaplatform, waarop veel vechtsport per livestream te zien is. Zo produceerden zij ook de livestream van de comeback van 'Iron' Mike Tyson. Hun livestream van 'Badr vs Jamal' is ook een PPV-livestream.
Livestream Franstalig
Er wordt ook een livestream van dit kickboksgala geproduceerd in samenwerking met Lueu. Dit is een Franstalige livestream. Deze livestream is ook PPV. Deze stream is bedoeld voor de vele fans van Badr Hari en Jamal Ben Saddik in Noord-Afrika en Frankrijk.
Persconferentie en weging
Er wordt een gratis livestream aangeboden bij de officiële persconferentie waarin dit gevecht wordt gepresenteerd. Ook wordt er een gratis livestream aangeboden bij de weging van deze Marokkaanse titanen. Zo'n gratis livestream is telkens te vinden op het YouTube-channel van Glory Kickboxing. Ook op hun Facebook-account zit op die dagen een link naar de gratis livestream.
Livestream PreLims
Het hoofdprogramma is via een PPV-livestream te bekijken. Daarvoor is er een voorprogramma (de PreLims) die ook per livestream worden uitgezonden. Bij sommige gala's is dat wel een gratis livestream. Die livestream is dan ook op het YouTube-channel te vinden (en met een link naar de stream op het Facebook-account). Op zo'n gratis livestream zijn echter alleen jonge, relatief onbekende talenten te zien. Het gevecht van de Marokkaanse titanen Jamal en Hari is zeker niet officieel live op zo'n YouTube-Channel te zien.
De oude plannen en het uitstel
Voor de modale vechtsportliefhebber in Nederlander is het qua uitzendrechten jammer dat het gevecht tussen Jamal Ben Saddik en Badr Hari zo vaak is uitgesteld. Wanneer het in 2017 of begin 2018 was gerealiseerd, dan waren de live-uitzendrechten (live tv en livestream) van Glory Kickboxing nog in bezit geweest van Ziggo Sport Totaal. Voor de vele Ziggo-klanten was er dan een gratis live tv-uitzending geweest. In de praktijk hadden die tv-klanten dan ook een gratis livestream van dit gevecht gehad op de Go App van Ziggo. (Die livestream-dienst is immers een automatisch onderdeel van het tv-abonnement bi Ziggo). En voor mensen die geen digitale tv bij Ziggo hadden, was er een zeer goedkope livestream geweest bij de Ziggo Sport Totaal Go App. Nog aantrekkelijker was het geweest voor de vechtsportfans in Nederland, als het gevecht ergens tussen zomer 2018 en het begin van 2020 was gehouden. Toen werden zulke wedstrijden nog live op tv uitgezonden door Veronica en via een gratis livestream door Kijk. (Deze stream was dan echter wel 'geo-restricted'. Buiten Nederland mocht men die livestream officieel niet gebruiken.) In 2020 is er echter een conflict ontstaan tussen enerzijds Talpa (het moederbedrijf van Kijk en Veronica) en anderzijds Glory Kickboxing. Als gevolg daarvan is het contract van de uitzendrechten (live tv en livestream) tussen Glory en Talpa beëindigd. Vervolgens is Glory zelf de uitzendingen (per livestream) gaan verzorgen. Bij de productie en distributie van die livestream werkt men anno 2022 samen met diverse partners, waaronder Spike Tv en Fite Tv.
Lees verder