Vechtsport: One Championship via livestream

Vechtsport: One Championship via livestream De vechtsportorganisatie One Championship bestaat sinds 2011. Oorspronkelijk focuste deze organisatie zich vooral op MMA (Mixed Martial Arts). Op den duur is men zich echter ook meer op het kickboksen gaan richten. Grote namen uit de wereld van het kickboksen die bij hen onder contract staan zijn onder meer Regian Eersel, Nieky Holzken, Murat Aygun, Roman Kryklia, Errol Zimmerman, Sitthichai Sitsongpeenong, Marat Grigorian en Tayfun Ozcan. De evenementen van One Championship zijn wereldwijd per livestream te bekijken.

Historie: Kickboksen in Azië

K-1

Jarenlang was de Japanse organisatie K-1 de leidende bond in de wereld van het profkickboksen. Het grootste evenement dat zij jaarlijks organiseerden was de 'K-1 World Grand Prix'. Dit toernooi werd in de vechtsportwereld algemeen beschouwd als een officieus WK profkickboksen. Het evenement werd onder meer gewonnen door Nederlandse sterren zoals Peter Aerts, Ernesto Hoost, Remy Bonjasky, Semmy Schilt en Alistair Overeem. Ook Badr Hari behoorde tot de sterren van de bond K-1. Hij haalde twee keer de finale van de World Grand Prix, maar verloor beide malen (in 2008 tegen Bonjasky en in 2009 tegen Schilt).

K-1 versus Glory Kickboxing

Rond het jaar 2010 belandde de organisatie van K-1 in een financiële crisis. In de daaropvolgende periode was het moeilijk voor K-1 om nog grote, toonaangevende evenementen te organiseren. De organisatie verloor vervolgens de leidende rol binnen de profkickbokswereld aan een bond die in 2012 werd gelanceerd: Glory Kickboxing.

Glory slaagde er niet in om Azië te veroveren

De organisatie Glory Kickboxing werd opgericht door een groep investeerders, waaronder de Franse miljardair Pierre Andurand. Vooral in West-Europa is Glory Kickboxing zeer succesvol. Ook organiseert men regelmatig evenementen in Noord-Amerika.

In de beginjaren organiseerde Glory Kickboxing eveneens diverse grote evenementen in Azië. Zo werden de gala's Glory 4, Glory 8 en Glory 13 in Tokyo gehouden. Toch is het Glory Kickboxing zeker nog niet gelukt om in Azië de grote populariteit en sportieve prestige te krijgen, die vroeger (tot circa 2010) K-1 had. Het bleef echter een grote droom van de leiding van de organisatie Glory Kickboxing om in de toekomst ook een onbetwiste hoofdrol te spelen in de bakermat van het kickboksen, het continent Azië. Sinds 2017 probeerde Glory Kickboxing ook om China te veroveren. Hiervoor was een apart bedrijf opgericht dat de werknaam 'Glory China' draagt. Dit project is opgezet in samenwerking met een aantal Chinese investeerders. Eén daarvan is de ex-topbasketballer Yao Ming, die jarenlang in de NBA speelde bij de Houston Rockets. Ook Glory China was geen succesvol avontuur.

One Championship

Rond het jaar 2010 heerste er om meerdere redenen een crisis in de Aziatische vechtsport. Eén van de redenen was de economische crisis uit die tijd, waardoor het financieel moeilijk werd om grote evenementen op te zetten. Een andere reden was, dat er in Azië allerlei kleine vechtsportorganisaties waren, die elkaar het licht in de ogen niet gunden en elkaar op allerlei manieren tegenwerkten.

Daarom werd er in 2011 besloten om een nieuwe, overkoepelende vechtsportorganisatie op te zetten, die grote evenementen in Azië zou gaan organiseren. Dit werd het One Fighting Championship. Eén van hun doelstellingen is het promoten van de vechtsport als 'cultureel erfgoed van Azië'.

One Championship slaagde erin om een reeks gigantische evenementen te organiseren, waarbij gigantische stadions werden gevuld. Qua bezoekersaantallen en media-aandacht was One Championship in Azië een groot succes. De organisatie kwam wel enkele keren in financiële problemen, maar slaagde erin om dat te overleven en daar uiteindelijk sterker uit te komen.

MMA, maar ook Muay Thai en kickboksen

De belangrijkste sport bij de vechtsportgala's van het One Championship is doorgaans MMA (Mixed Martial Arts). Daarnaast staan er bij hun evenementen ook Muay Thai en kickboksen op het programma. In de loop der tijd zijn ze zich wat meer op het kickboksen gaan focussen dan in de begintijd het geval was. In diverse gewichtsklassen delen zij hun eigen wereldtitel kickboksen uit. Zo is bij deze organisatie de Surinaamse Nederlander Regian Eersel wereldkampioen in het weltergewicht. Hij won de wereldtitel door in het titelgevecht de fameuze Nederlander Nieky Holzken te verslaan.

Grote ambities in het kickboksen

In 2019 en 2020 maakte One Championship bekend dat zij grote toekomstplannen hebben in het kickboksen. Via die sport zijn zij onder meer van plan om Europa te veroveren. Dat is de reden waarom zij veel sterren contracteerden, die voorheen onder contract stonden bij Europese kickboksorganisaties. Van Glory Kickboxing namen zij onder meer Sitthichai Sitsongpeenong, Marat Grigorian en Anissa Meksen over, die allen wereldtitels op hun erelijst hebben staan. One Championship zou ook geprobeerd hebben om Rico Verhoeven te contracteren, de grootste ster van Glory Kickboxing maar daarin zijn zij niet geslaagd. One Championship slaagde er wel in om de grootste ster van Enfusion Kickboxing te contracteren: Tayfun Özcan.

Befaamde vechters bij One Championship

Anno 2022 zijn er veel vechters actief bij deze vechtsportorganisatie, die afkomstig zijn uit Nederland. Hieronder vindt u enkele portretten van befaamde Nederlandse kickboksers die actief zijn bij deze organisatie.

Biografie: Murat Aygun

Op 13 december 1988 werd Murat Aygun geboren. Hij komt uit Enschede. Aygun heeft zowel de Turkse als de Nederlandse nationaliteit. Zijn bijnaam als kickbokers is 'The Butcher'. Hij heeft een rijke erelijst. Daarop staan onder meer de ISKA wereldtitel in het zwaargewicht, de Heat Kick Heavyweight Title en de WFL Heavyweight Title. Aygun heeft een lengte van 1'85. Aygun is vaak actief in de gewichtsklasse zwaargewicht, maar soms ook in het halfzwaargewicht (Light Heavyweight).

Biografie: Nieky Holzken

Nicolaas 'Nieky' Holzken behoort al jaren tot de bekendste en populairste kickboksers van Nederland. Holzken werd op 16 december 1983 geboren in Beer en Donk. Deze Brabander heeft als bijnaam 'The Natural'. Hij had in 2015 een realityserie bij RTL5 getiteld 'Nieky Holzken: De Knock-Out van Brabant'. Als vervolg daarop kreeg Holzken in 2016 een realityserie bij de zender Spike, getiteld 'Nieky The Natural Knokt Door'.

Holzken heeft als kickbokser een rijke erelijst. Hij won wereldtitels in het middengewicht en het weltergewicht. Jarenlang was Nieky Holzken één van de toonaangevende gezichten bij Glory Kickboxing. In december 2016 verloor hij zijn wereldtitel in het weltergewicht bij Glory aan Cedric Doumbé. Sinds 2018 is Holzken actief als kickbokser bij ONE Championship. Zijn eerste twee wedstrijden voor die organisatie waren twee mooie overwinnningen. Vervolgens vocht Holzken twee titelgevechten voor de One Lightweight Title. Die verloor Nieky Holzken echter hij allebei van Regian Eersel.

Holzken is niet alleen een goede kickbokser, hij is ook zeer sterk in het reguliere boksen. In de loop der jaren voch Nieky Holzken 15 profpartijen in het 'gewone' boksen. Daarvan won Holzken er 14. Zijn enige nederlaag (op punten) leed Nieky Holzken in februari 2018, toen hij onverwacht als invaller een WBC-wereldtitelgevecht in het super middengewicht vocht tegen Callum Smith.

Biografie: Tayfun Ozcan

In 1991 werd Tayfun Ozcan geboren in Tilburg (Nederland). Ozcan heeft zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit. Tayfun Ozcan komt als kickbokser uit voor Turkije. Zijn bijnaam is 'Turkish Turbine'. Tayfun Ozcan heeft 95 profpartijen gevochten als kickbokser en won er daarvan 84. Vier wedstrijden van Tayfun Ozcan eindigden in een draw, acht maal leed hij een nederlaag. Sinds 2015 had Tayfun Ozcan de wereldtitel in de categorie 'onder 72,5 kilogram' bij Enfusion. Tayfun Ozcan was in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de grootste sterren van Enfusion Live. In 2020 stapte Ozcan over van Enfusion naar One Championship.

Op 30 juli 2021 zou Tayfun Ozcan zijn debuut voor deze organisatie maken. Ozcan zou dan tegen Sitthichai Sitsongpeenong vechten in Singapore. Wegens blessureleed van Ozcan ging dit echter niet door. In oktober 2021 maakt hij alsnog zijn debuut bij deze organisatie.

Livestream en tv: One Championship

Live op tv en via stream in Azië

De evenementen van One Championship worden live op tv (en per livestream) uitgezonden door diverse omroepen, waaronder ESPN, Vidio, Abema, Great Sports, IB Sports, Star Sports, Aksukus Tv, Kwai, en Skynet.

Gratis livestream in veel overige landen

In veel landen waar hun evenementen niet live op tv worden uitgezonden, zijn hun vechtsportgala's dikwijls via een officiële gratis livestream op het YouTube-channel van One Championship te bekijken.

Livestream Nederland

Ook in Nederland zijn deze evenementen per livestream te bekijken. Met zo'n livestream zijn de grote vechtsportgala's van deze organisatie per stream te zien op een smartphone of computer. De stream in Nederland is doorgaans een gratis livestream. Veel gala's zijn voor Nederland simpelweg te bekijken via een gratis livestream op hun Youtube-Channel. Eveneens is de livestream doorgaans te vinden op de ONE Super App. Een aantal gevechten is ook via de livestream te bekijken op het Facebook-account van de organisatie.

Vechtsport live op tv en livestream

Welke andere grote vechtsportevenementen (MMA, kickboksen en boksen) zijn live te bekijken op televisie of via een livestream in Nederland en België anno 2022, 2023 en 2024? In België zendt men de MMA-organisaties UFC en Cage Warriors bij Eleven Sports via een livestream uit. Talpa heeft in Nederland de live-uitzendrechten (televisie en gratis livestream) voor de UFC. Via Fite is onder meer Enfusion Kickboxing en Enfusion MMA per livestream te bekijken. Ook bieden via de livestream veel boksen aan. Spike biedt met ingang van eind 2020 de evenementen van Glory Kickboxing live aan via een PPV-livestream. Daarnaast zijn hun gevechten ook beschikbaar via een livestream van die kickboksorganisatie zelf. Het AD is zich ook gaan richten op het uitzenden van sport via een livestream. Zo bieden zij een gratis livestream aan van de comeback van Mike Tyson. Incidenteel zijn er ook bij RTL7 bokswedstrijden live op tv en via een livestream te volgen. Eurosport bood jarenlang ook veel vechtsport live op tv en middels de livestream aan, maar dat is anno 2022 minder het geval. De streamingdienst DAZN biedt internationaal veel topvechtsport via een livestream aan. Hun livestream is anno 2022 in Nederland en België officieel nog niet openbaar beschikbaar. In België biedt de Waalse zender VOO Sport veel evenementen van Matchroom Boxing live aan op tv en middels de livestream. Zo was bij hen het wereldtitelgevecht van Delfine Persoon op de livestream en op televisie te zien. Ook ontvangt men in België de Franstalige livestream van Leue. Daarop zijn onder meer Europese kickboksgala's op een livestream te bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
IFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamIFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamEr wordt jaarlijks groot vechtsportgala georganiseerd door Enfusion Live in Wuppertal (Duitsland). Daarbij staan op het…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…

Glory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamnieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamEr wordt een kickbokswedstrijd georganiseerd tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze Marokkaa…
Boksen: Anthony Joshua-Oleksandr Usyk, live tv en livestreamBoksen: Anthony Joshua-Oleksandr Usyk, live tv en livestreamEr vindt een wereldtitelgevecht plaats in het zwaargewicht boksen tussen Anthony Joshua (Groot-Brittannië) en Oleksandr…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Shenzhen
  • https://en.wikipedia.org/wiki/K-1
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Glory_(kickboxing)
  • https://www.glorykickboxing.com/en/news/view/1395
  • https://www.instagram.com/p/BXTbqCXhzPXtC9wW1GclXNqYCFf_gA6ODEiYuY0/
  • http://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/rico-verhoeven-vecht-op-glory-46-china/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.