Glory Kickboxing in Frankrijk

Glory Kickboxing in Frankrijk De organisatie Glory Kickboxing werd opgericht in 2012. Binnen enkele jaren groeide het uit tot de leidende organisatie in de wereld van het professionele kickboksen. Het verkreeg de leidende positie in die sport, die het Japanse K-1 in de periode 1993-2010 had. De grote man achter Glory Kickboxing is de Franse zakenman, miljardair en vechtsportfan Pierre Andurand.

Evenementen van Glory in Frankrijk

Frankrijk is één van de drie belangrijkste markten waarop Glory Kickboxing zich heeft gericht. De belangrijkste markt waarop Glory zich in de loop der jaren focuste is de Verenigde Staten. Daar vonden veruit de meeste evenementen van deze vechtsportorganisatie plaats. Op de tweede plek staat Nederland, waar de evenementen en topvechters van Glory de grootste populariteit verkregen. Op de derde plek staat Frankrijk, waar in de loop der jaren ook heel wat succesvolle evenementen werden gehouden. Hoe verliepen die vechtsportgala's van Glory in Frankrijk?

Glory 22 in Lille

In juni 2015 werd er door Glory voor het eerst in Frankrijk een groot gala georganiseerd. Dit vond plaats in het Stade Pierre-Mauroy te Lille. Het evenement droeg de naam 'Glory 22'. Het hoofdgevecht op het programma was het titelgevecht in het zwaargewicht kickboksen tussen de Nederlandse titelhouder Rico Verhoeven en zijn uitdager, de Roemeen Benjamin Adegbuyi. Verhoeven won deze wedstrijd na vijf ronden via een unanieme beslissing van de jury.

Glory 28 in Parijs

Op 12 maart 2016 organiseerde Glory Kickboxing voor het eerst een groot gala in de Franse hoofdstad Parijs: Glory 28. De belangrijkste wedstrijd van dat evenement in 2016 was het titelgevecht in het zwaargewicht kickboksen tussen Rico Verhoeven en Mladen Brestovac. Verhoeven behield toen zijn wereldtitel via een unanieme jurybeslissing.

Op dat evenement vond ook een prominente wedstrijd plaats in het weltergewicht. De Fransman Cedric Doumbé won daarin van de Nederlander Murthel Groenhart. In het voorprogramma (de Superfight Series) was er een wedstrijd in het middengewicht tussen Jason Wilnis en Filip Verlinden. Wilnis won die wedstrijd via een unanieme beslissing van de jury. De Nederlandse Marrokaan Mosab Amrani vocht tijdens die Superfight Series een titelgevecht in het Featherweight. Hij verloor daarin van de toenmalige regerende wereldkampioen Serhiy Adamchuk.

Glory 35 in Nice

Het derde evenement dat Gory Kickboxing in Frankrijk organiseerde was het gala 'Glory 35 - Lille'. Het hoofdgevecht op het programma was het titelgevecht in het Light Heavyweight (onder de 95 kilogram) tussen Artem Vakhitov en Zack Mwekassa. Vakhitov won deze titelstrijd. Daarnaast werd er ook een 'Heavyweight Contender Tournament' georganiseerd. Dat werd gewonnen door de Roemeen Benjamin Adegbuyi.

Glory 42 in Parijs

In juni 2017 organiseerde Glory voor de tweede keer een gala in Parijs. De hoofdwedstrijd van het evenement was het titelgevecht in het weltergewicht (tot 77 kilo) tussen de regerende wereldkampioen kickboksen Cédric Doumbé (Frankrijk) en de Nederlandse ex-wereldkampioen Nieky Holzken. Doumbé won dit titelgevecht.

Glory 47 - Lyon

Het gala 'Glory 47 - Lyon' werd gehouden op 28 oktober 2017. In de Superfight Series (het voorprogramma) verloor de Nederlander Massaro Glunder zijn wedstrijd tegen de Fransman Dylan Salvador op punten (via een unanieme jurybeslissing). Het hoofdprogramma van dit evenement begon met de twee halve finales in het Featherweight Contender Tournament. In de eerste halve finale won Boynazarov via een knock-out. In de tweede halve finale won Ezbiri op punten.

Daarna volgde een gevecht in het weltergewicht tussen Doumbé en Lidon. Doumbé heerste overtuigende in deze wedstrijd en won uiteindelijk ook unaniem op punten. Hierna volgde de finale van het Featherweight Tournament, die door Ezbiri op punten werd gewonnen. De avond werd afgesloten door het wereldtitelgevecht in het Light Heavyweight. Titelverdediger Vakhitov behield op overtuigende wijze zijn wereldtitel. Hij versloeg Machado op punten. Tijdens de wedstrijd kreeg Machado één keer 'acht seconden' (in de tweede ronde).

Glory 53 in Lille

In mei 2018 vond het gala Glory 53 plaats in Lille. De openingswedstrijd van het hoofdprogramma werd door Petchpanomrung gewonnen van Abdellah Ezbiri via een knock-out. In de tweede wedstrijd versloeg Hameur-Lain via een technische knock-out Michael Duut. Vervolgens behield Meksem haar wereldtitel door in haar titelgevecht Dehby te verslaan. Daarna won Wilnis op punten van Jamal Ben Saddik. Hierna volgde het boeiende hoofdgevecht van de avond: het wereldtitelgevecht in het lichtgewicht tussen Sitthichai en Beztati. De eerste rondes waren daarin gelijk opgaand, maar op den duur nam de regerende wereldkampioen Sitthichai Sitsongpeenong de leiding in de partij en uiteindelijk behield hij z'n titel door op punten Tyjani Beztati te verslaan. Dit was het laatste Franse evenement van deze kickboksorganisatie dat nog bij Ziggo Sport Totaal op tv en per livestream werd uitgezonden.

Glory 60 in Lyon

Op 20 oktober 2018 werd in Lyon het gala 'Glory 60' gehouden. In de openingspartij van het hoofdprogramma won Ezbiri via een knock-out van Pinto. Vervolgens won Sofia Olofsson overtuigend op punten van Cindy Silvestre. Daarna won Yousri Belgaroui op indrukwekkende wijze via een knock-out van Ahaggan. Hierne won Abena op punten (unanieme jurybeslissing) van Susperregui. In de hoofdwedstrijd van de avond won Doumbé op punten (unanieme jurybeslissing) van Vienot.

Glory 64 in Strasbourg

Op 9 maart 2019 werd in Strasbourg het evenement 'Glory 64' georganiseerd. In de openingswedstrijd van het hoofdprogramma won Donegi Abena op punten van Michael Duut (split decision). In de tweede wedstrijd won D'Angelo Marshall van Daniel Skor door hem in de derde ronde knock-out te slaan. De derde wedstrijd van het hoofdprogramma was het wereldtitelgevecht in het Super Bantamgewicht tussen Meksen en Van Soest. Hierin pakte Meksen de zege op punten (split decision) en behield zo dus de wereldtitel. De slotwedstrijd van het gala was het wereldtitelgevecht in het weltergewicht bij de heren. Daarin heroverde het Franse fenomeen Cedric Doumbé de wereldtitel door de regerende wereldkampioen Harut Grigorian te verslaan via een technische knock-out in de tweede ronde.

Glory 66 - Parijs

Op zaterdag 22 juni 2019 werd in Parijs het gala Glory 66 gehouden. Hoe verliep dat evenement? Tijdens de Superfight Series verloor Jaraya zijn wedstrijd van Koprivlenski, omdat de dokter het gevecht stopte vanwege een wond van Jaraya. Het hoofdgevecht van de Superfight Series was het wereldtitelgevecht Vakhitov-Abena. Daarin behield Vakhitov door de wedstrijd op punten te winnen (split decision). Daarna volgden de wedstrijden van de Glory World Series. Daarin verloor Tavares op punten van Micheletti. Hamichi won zijn wedstrijd op superieur wijze via een technische knock-out in de eerste ronde. Anissa Meksen behield haar wereldtitel door Olofsson te verslaan; dit titelgevecht moest in de eerste ronde reeds door de dokter gestaakt worden door een wond van Olofsson. In het slotgevecht van dit gala verdedigde Doumbé op indrukwekkende wijze zijn wereldtitel. Hij won van Nabiev via een knock-out in de tweede ronde.

Glory 70 in Lyon

De hoofdwedstrijd op het programma van het gala Glory 70 (26 oktober 2019) zou oorspronkelijk een wereldtitelgevecht in het weltergewicht zijn tussen de Franse wereldkampioen Cédric Doumbé en zijn uitdager (en ex-wereldkampioen) Murthel Groenhart. Circa anderhalve week voor het titelgevecht moest de Franse publiekslieveling Doumbé helaas afzeggen vanwege blessureleed. In de haast moest Glory op zoek naar een vervanger. Dat werd uiteindelijk de Amerikaan Troy Jones (die op de vierde plek stond van de ranking van Glory). Bij het gevecht tussen Groenhart en Jones stond niet de wereldtitel op het programma, maar wel de 'interim titel'.

Hoe verliep het hoofdprogramma van Glory 70 op 26 oktober in Lyon? Bruno Gazani won de openingswedstrijd op punten (split decision) tegen Michael Palandre. Wisse won vervolgens zijn wedstrijd in het middengewicht op punten van Wilnis. Zougarry won zijn wedstrijd in het vedergewicht middels een indrukwekkende knock-out in de eerste ronde. Murthel Groenhart won zijn wedstrijd tegen Jones via een knock-out in de tweede ronde. Zo won Groenhart dus de interim titel in het weltergewicht.

Biografie: Cédric Doumbé

Een grote Franse ster die Glory Kickoxing heeft voortgebracht is Cédric Doumbé. Hij werd op 30 augustus 1992 geboren in Kameroen. Later emigreerde hij naar Frankrijk. Als kickbokser komt hij uit voor Frankrijk. Sinds 2013 is hij profkickbokser. Zijn bijnaam is 'Le Meilleur'. Doumbé is een zeer extraverte atleet, die zich vaak clownesk gedraagt, zowel binnen als buiten de ring. Hij heeft een lengte van 177 centimeter en een 'reach' van 184 centimeter. Zijn wedstrijdgewicht is circa 77 kilogram. Hoe ziet anno 2020 zijn erelijst eruit? Doumbé vocht 81 profpartijen, waarvan hij er 73 won. Zeven keer leed hij een nederlaag. Eén wedstrijd eindigde in een 'draw' (gelijkspel). Doumbé won bij Glory meermaals de wereldtitel in het weltergewicht.

Franse evenementen van Glory live op tv en livestream

Livestream: situatie voorheen

De Franse evenementen van Glory waren allen ook in Nederland live op tv en via een livestream te volgen. Tot aan de zomer van 2018 werden deze gala's live op tv en per livestream uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. In de zomer van 2018 verhuisden de uitzendrechten (live tv en livestream) naar Talpa. Dat zond de Franse gala's live uit op hun tv-zender Veronica en online via een gratis livestream van Kijk.

Livestream met ingang van 2021

Vanaf december 2020 worden de evenementen van Glory live uitgezonden met een livestream die de organisatie zelf produceert. Voor Nederland verzorgen ze die livestream samen met Spike. Voor de Engelstalig markt verzorgen ze de livestream in samenwerking met Fite Tv. Voor de Franstalige markt (Frankrijk en Noord-Afrika) verzorgen ze een livestream samen met La Sueur.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Badr Hari - Benjamin Adegbuyi via livestream (2020)Badr Hari - Benjamin Adegbuyi via livestream (2020)In december 2020 neemt Badr Hari (Marokko) het in de kickboksring op tegen Benjamin Adegbuyi (Roemenië). Het titanengeve…
Glory Collision 2 (Gelredome Arnhem)Glory Collision 2 (Gelredome Arnhem)Glory Kickboxing organiseerde op zaterdag 21 december 2019 een groot vechtsportgala. Dit evenement vond plaats in het Ge…
Glory: wedstrijden van Rico Verhoeven via een livestreamGlory: wedstrijden van Rico Verhoeven via een livestreamRico Verhoeven is één van de grote sterren van Glory Kickboxing. Hij staat sinds 2012 onder contract bij deze organisati…
Glory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamnieuws uitgelichtGlory: Badr Hari - Jamal Ben Saddik via een livestreamEr wordt een kickbokswedstrijd georganiseerd tussen Badr Hari en Remy Jamal Ben Saddik. De organisatie van deze Marokkaa…

Straatvechter Kimbo SliceStraatvechter Kimbo SliceVele vechtsportliefhebbers kennen Kevin Ferguson als Kimbo Slice. Een straatvechter die zich heeft weten te manifesteren…
Boksen 2021: Floyd Mayweather-Logan Paul via livestreamBoksen 2021: Floyd Mayweather-Logan Paul via livestreamOp zondag 6 juni 2021 maakt de legendarische bokser Floyd Mayweather Jr zijn comeback. Zijn tegenstander in de boksring…
Bronnen en referenties
  • https://twitter.com/BoxeMag_com/status/1030452136121982976
  • http://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/badr-hari-de-ring-in-tijdens-glory-60-lyon-frankrijk-uitdager-bekend/
  • http://www.glorykickboxing.com/en/news/view/1296
  • http://www.ed.nl/helmond/nieky-holzken-krijgt-zijn-gedroomde-kans-op-revanche-tegen-cedric-doumbeneacute~a44da83b/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_in_Glory#Glory_42:_Paris
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Nieky_Holzken
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Cedric_Doumbe
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.