Boksen 2021: Floyd Mayweather-Logan Paul via livestream

Boksen 2021: Floyd Mayweather-Logan Paul via livestream Op zaterdag 20 februari 2021 maakt de legendarische bokser Floyd Mayweather Jr zijn comeback. Zijn tegenstander in de boksring is niet een mondiale topbokser, maar een bekende YouTuber: Logan Paul. Het gevecht tussen Floyd 'Money' Mayweather Jr en Logan Paul wordt op het internet via een livestream uitgezonden.

Historie: boksen

Boksen is een oeroude sport. Op afbeeldingen van vele duizenden jaren voor het begin van de christelijke jaartelling, zijn al duels van atleten te zien die beiden met hun vuisten vochten. Boksen was in de Griekse oudheid ook al een Olympische sport.

Bokshandschoenen

In de oudheid werden tijdens boksgevechten vaak ook al leren banden rond de hand gedragen, of soms ook echt al handschoenen, om de handen te beschermen. De oudste afbeelding waarop twee boksers te zien zijn die handschoenen dragen, stamt uit 1500 voor Christus.

Toch zijn er in de loop der eeuwen waarschijnlijk meer bokspartijen zonder, dan met bokshandschoenen gevochten. In de 17e en 18e eeuw was het boksen bijvoorbeeld heel populair in Engeland. De meeste boksers gebruikten in die tijd echter alleen bokshandschoenen tijdens hun trainingen. De wedstrijden vochten ze doorgaans met blote vuisten.

Het moderne boksen

In 1867 werden in Engeland de 'Markies van Queensberry-regels' opgesteld voor het boksen. Dit geldt voor velen als het moment waarop het 'moderne boksen' werd uitgevonden. In die regels was het verplicht om te boksen met een bepaald type bokshandschoenen. In de loop van de daaropvolgende decennia zijn die regels overal in de wereld ingeburgerd.

Floyd Mayweather Jr.

Op 24 februari 1977 werd Floyd Joy Sinclair Mayweather geboren in Grand Rapids (USA). In 1996 won hij als amateurbokser een bronzen medaille op de Olympische Spelen bij het boksen in de gewichtsklasse 'vedergewicht'. Vervolgens stapte hij over naar het profboksen. Als prof groeide hij uit tot één van de succesvolste boksers aller tijden. Floyd Mayweather vocht 50 officiële profpartijen, die hij allen won. Hij pakte vijftien wereldtitels. Wat Mayweather echter vooral zo speciaal maakte als bokser, is dat hij die wereldtitels in maar liefst vijf verschillende gewichtsklassen won. Zijn laatste (en 50e) officiële wedstrijd in het boksen was z'n beroemde gevecht in 2017 tegen MMA-vechter Conor McGregor. Die won Floyd Mayweather via een technische knock-out in de tiende ronde. Daarna stond Floyd Mawweather nog wel één keer in de boksring voor een gevecht, namelijk op 31 december 2018 tegen de Japanner Nasukawa. (Die jonge Japanner was overigens niet gespecialiseerd in het reguliere boksen, maar in kickboksen.) Dat was echter officieel een demonstratiepartij. Bij dit gevecht was er pijnlijk veel niveauverschil: in de eerste ronde kwam de demonstratiewedstrijd ten einde, nadat Floyd Mayweather bijna spelenderwijs al drie keer de Japanner naar het canvas had geslagen.

YouTube-sterren boksen: KSI vs Logan Paul

Part I (2018)

In de zomer van 2018 ontstond er een enorme hype over een bokswedstrijd tussen twee wereldberoemde YouTube-sterren: KSI en Logan Paul. Deze wedstrijd werd met enige ironie het YouTube WK boksen genoemd. Miljoenen mensen bekeken deze wedstrijd in augustus 2018 via een livestream op YouTube. Men moest nochtans een bedrag betalen (PPV = Pay Per View) om de officiële livestream te kunnen bekijken, zodat deze amateurbokswedstrijd dus miljoenen euro’s opleverde. De wedstrijd tussen KSI en Logan Paul eindigde overigens in een gelijkspel (draw). Het boksen van deze influencers inspireerde velen wereldwijd. Ook in allerlei andere landen, waaronder Nederland en België, werden vervolgens bokswedstrijden tussen beroemdheden georganiseerd. Zo werd in Nederland door de WFL (World Fighting League) de evenementenreeks 'Boxing Influencers' opgezet.

Rematch: KSI vs Logan Paul 2 (2019

Op zaterdag 9 november 2019 vond de rematch plaats tussen KSI en Logan Paul. Beide beroemde YouTubers hebben inmiddels een proflicentie als bokser gekregen. Hierdoor was dit gevecht voor beide boksers hun officiële debuut als profboksers. (Het eerste gevecht tussen Logan Paul en KSI was officieel immers een amateurwedstrijd.) Het was een gevecht in de gewichtklasse 'cruiserweight division'. Het evenement werd georganiseerd door Matchroom Boxing van Eddie Hearn. Er werd gevochten onder de regels van de International Boxing Association (IBA). Het tweede gevecht (op 9 november 2019) werd gewonnen door KSI. Hij won na zes ronden op punten (split decision). Twee van de drie juryleden gaven de zege aan KSI (met als puntentotalen 57-54 en 56-55). Eén jurylid gaf Paul meer punten (met een score van 56-55).

Logan Paul

Logan Alexander Paul werd geboren op 1 april 1995. In zijn jonge jaren was hij actief als American Football-speler en als worstelaar. Zijn lengte is 188 centimeter. Sinds 2013 is hij actief met het maken van filmpjes op YouTube. Daarmee werd hij wereldberoemd. Hij heeft vele miljoenen 'followers'. Sinds zijn gevecht tegen KSI heeft Logan Paul de maak van het boksen echter te pakken en wil hij zich meer daarop richten. Zijn eerstvolgende grote uitdaging is een gevecht tegen de legendarische Floyd Mayweather.

Februari 2021, Floyd Mayweather-Logan Paul: demonstratiepartij

De wedstrijd tussen Floyd 'Money' Mayweather en de bekende YouTuber op zaterdag 20 februari 2021 is officieel een 'demonstratiepartij' (super exhibition).

Boksen: Floyd Mayweather-Logan Paul, live op tv? Neen

Het gevecht tussen Floyd Mayweather en Logan Paul wordt in principe niet live op tv uitgezonden. Mede om de hype voor de livestream te vergroten, wil men dit gevecht tussen Floyd Mayweahter en Logan Paul exclusief live via de stream uitzenden.

Livestream Floyd Mayweather-Logan Paul

Het gevecht Mayweather-Logan Paul wordt op het internet via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men deze demonstratiewedstrijd van Floyd Mayweather op een smartphone of computer live bekijken. Door welke streamingdienst wordt dit gevecht per livestream aangeboden? Er waren geruchten over een livestream bij YouTube of Triller. Uiteindelijk bieden die niet een officiële livestream aan. De officiële livestream wordt geproduceerd door Fanmio Boxing.

Mayweather: de keizer van de PPV-livestream

Mayweather is in de Verenigde Staten al vele jaren de 'Keizer van de PPV-livestream'. Hij verkocht bij veel van zijn gevechten aan vele miljoenen Amerikanen een livestream via PPV (Pay Per View). Zo verdiende Floyd Mayweather per gevecht diverse malen meer dan 100 miljoen dollar, puur dankzij de livestream. Dit is één van de redenen waarom Floyd als bijnaam 'Money Mayweather' heeft. Bij z'n comeback probeert hij nogmaals zo'n kapitaal via een PPV-livestream te verdienen. Het antwoord op de vraag: 'Is de livestream bij zijn gevecht tegen Logan Paul gratis?', zal niemand die hem kent verbazen. De officiële Amerikaanse stream bij deze wedstrijd tussen Floyd Maweather en Logan Paul is allerminst gratis.

Systeem

Floyd Mayweather en Logan Paul gebruiken een apart systeem, waarmee ze de verkoopcijfers van de PPV-livestream omhoog proberen te stoten. De 'early birds' kunnen de livestream kopen voor 24,99 dollar. Dit geldt voor de eerste miljoen mensen die zo'n livestream van 'Floyd Mayweather vs Logan Paul' kopen. Daarna stijgt de prijs naar 39,99 dollar. Vervolgens stijgt de prijs van de livestream in de loop der tijd ook nog naar 59,99 dollar en uiteindelijk naar 69,99 dollar.

Boksen en overige vechtsport live op tv en via livestream

Door welke omroepen worden overige grote vechtstportevenementen in België en Nederland anno 2021 live uitgezonden op tv en per livestream? In België heeft Eleven Sports de uitzendrechten (live tv en livestream) van grote vechtsportorganisaties zoals UFC en Glory. In Nederland zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) van de UFC in handen van Talpa. Zij zenden de evenementen live op tv uit op de zenders SBS9 en Veronica Tv. Op het internet zijn de evenementen van UFC via een gratis livestream te bekijken op hun multimediaplatform Kijk. Ook Glory Kickboxing was bij hen via een gratis livestream te bekijken. Met ingang van eind 2020 is dat echter alleen nog via een betaalde PPV-stream te bekijken. In voorgaande jaren werd Enfusion Kickboxing ook live op tv en per livestream uitgezonden door diverse tv-omroepen. Anno 2020 verzorgen zij hun eigen streamingdienst waarop per livestream hun gala's te zien zijn. Spike zendt vaak Bellator uit op televisie, doch ze bieden daar niet een livestream bij aan. RTL Nederland zendt incidenteel grote bokswedstrijden live uit op RTL7 (en via een livestream op Videoland).

Lees verder

© 2017 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Boksen: Conor McGregor-Manny Pacquiao via livestreamBoksen: Conor McGregor-Manny Pacquiao via livestreamConor McGregor (Ierland) gaat weer de boksring in. Zijn tegenstander is de legendarische bokser Manny Pacquiao (Filipijn…
UFC 257: Conor McGregor-Dustin Poirier live tv en livestreamUFC 257: Conor McGregor-Dustin Poirier live tv en livestreamOp zaterdag 23 januari 2021 wordt het vechtsportgala UFC 257 gehouden. De hoofdwedstrijd op het programma van dit evenem…
Nederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalNederland op EK voetbal 2021: livestream Nederlands elftalIn de zomer van 2021 neemt Nederland deel aan het Europees kampioenschap voetbal De wedstrijden van het Nederlands elfta…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De uitwedstrijd Olympiakos-PSV is op 18…

Glory Kickboxing in FrankrijkGlory Kickboxing in FrankrijkDe organisatie Glory Kickboxing werd opgericht in 2012. Binnen enkele jaren groeide het uit tot de leidende organisatie…
Glory 2021: Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik via livestreamGlory 2021: Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik via livestreamOp zaterdag 30 januari 2021 organiseert Glory Kickboxing een wereldtitelgevecht tussen Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeve…
Bronnen en referenties
  • https://www.glorykickboxing.com/en/fighters/view/2709
  • http://eversport.tv/fight-sports/glory-kickboxing
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Marcus
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jason_Wilnis
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jahfarr_Wilnis
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!