Boksen 2021: Floyd Mayweather-Logan Paul via livestream

Boksen 2021: Floyd Mayweather-Logan Paul via livestream Op zondag 6 juni 2021 maakt de legendarische bokser Floyd Mayweather Jr zijn comeback. Zijn tegenstander in de boksring is niet een mondiale topbokser, maar een bekende YouTuber: Logan Paul. Het gevecht tussen Floyd 'Money' Mayweather Jr en Logan Paul wordt op het internet via een livestream uitgezonden.

Historie: boksen

Boksen is een oeroude sport. Op afbeeldingen van vele duizenden jaren voor het begin van de christelijke jaartelling, zijn al duels van atleten te zien die beiden met hun vuisten vochten. Boksen was in de Griekse oudheid ook al een Olympische sport.

Bokshandschoenen

In de oudheid werden tijdens boksgevechten vaak ook al leren banden rond de hand gedragen, of soms ook echt al handschoenen, om de handen te beschermen. De oudste afbeelding waarop twee boksers te zien zijn die handschoenen dragen, stamt uit 1500 voor Christus.

Toch zijn er in de loop der eeuwen waarschijnlijk meer bokspartijen zonder, dan met bokshandschoenen gevochten. In de 17e en 18e eeuw was het boksen bijvoorbeeld heel populair in Engeland. De meeste boksers gebruikten in die tijd echter alleen bokshandschoenen tijdens hun trainingen. De wedstrijden vochten ze doorgaans met blote vuisten.

Het moderne boksen

In 1867 werden in Engeland de 'Markies van Queensberry-regels' opgesteld voor het boksen. Dit geldt voor velen als het moment waarop het 'moderne boksen' werd uitgevonden. In die regels was het verplicht om te boksen met een bepaald type bokshandschoenen. In de loop van de daaropvolgende decennia zijn die regels overal in de wereld ingeburgerd.

Floyd Mayweather Jr.

Op 24 februari 1977 werd Floyd Joy Sinclair Mayweather geboren in Grand Rapids (USA). In 1996 won hij als amateurbokser een bronzen medaille op de Olympische Spelen bij het boksen in de gewichtsklasse 'vedergewicht'. Vervolgens stapte hij over naar het profboksen. Als prof groeide hij uit tot één van de succesvolste boksers aller tijden. Floyd Mayweather vocht 50 officiële profpartijen, die hij allen won. Hij pakte vijftien wereldtitels. Wat Mayweather echter vooral zo speciaal maakte als bokser, is dat hij die wereldtitels in maar liefst vijf verschillende gewichtsklassen won. Zijn laatste (en 50e) officiële wedstrijd in het boksen was z'n beroemde gevecht in 2017 tegen MMA-vechter Conor McGregor. Die won Floyd Mayweather via een technische knock-out in de tiende ronde. Daarna stond Floyd Mawweather nog wel één keer in de boksring voor een gevecht, namelijk op 31 december 2018 tegen de Japanner Nasukawa. (Die jonge Japanner was overigens niet gespecialiseerd in het reguliere boksen, maar in kickboksen.) Dat was echter officieel een demonstratiepartij. Bij dit gevecht was er pijnlijk veel niveauverschil: in de eerste ronde kwam de demonstratiewedstrijd ten einde, nadat Floyd Mayweather bijna spelenderwijs al drie keer de Japanner naar het canvas had geslagen.

YouTube-sterren boksen: KSI vs Logan Paul

Part I (2018)

In de zomer van 2018 ontstond er een enorme hype over een bokswedstrijd tussen twee wereldberoemde YouTube-sterren: KSI en Logan Paul. Deze wedstrijd werd met enige ironie het YouTube WK boksen genoemd. Miljoenen mensen bekeken deze wedstrijd in augustus 2018 via een livestream op YouTube. Men moest nochtans een bedrag betalen (PPV = Pay Per View) om de officiële livestream te kunnen bekijken, zodat deze amateurbokswedstrijd dus miljoenen euro’s opleverde. De wedstrijd tussen KSI en Logan Paul eindigde overigens in een gelijkspel (draw). Het boksen van deze influencers inspireerde velen wereldwijd. Ook in allerlei andere landen, waaronder Nederland en België, werden vervolgens bokswedstrijden tussen beroemdheden georganiseerd. Zo werd in Nederland door de WFL (World Fighting League) de evenementenreeks 'Boxing Influencers' opgezet.

Rematch: KSI vs Logan Paul 2 (2019

Op zaterdag 9 november 2019 vond de rematch plaats tussen KSI en Logan Paul. Beide beroemde YouTubers hebben inmiddels een proflicentie als bokser gekregen. Hierdoor was dit gevecht voor beide boksers hun officiële debuut als profboksers. (Het eerste gevecht tussen Logan Paul en KSI was officieel immers een amateurwedstrijd.) Het was een gevecht in de gewichtsklasse 'cruiserweight division'. Het evenement werd georganiseerd door Matchroom Boxing van Eddie Hearn. Er werd gevochten onder de regels van de International Boxing Association (IBA). Het tweede gevecht (op 9 november 2019) werd gewonnen door KSI. Hij won na zes ronden op punten (split decision). Twee van de drie juryleden gaven de zege aan KSI (met als puntentotalen 57-54 en 56-55). Eén jurylid gaf Paul meer punten (met een score van 56-55).

Logan Paul

Logan Alexander Paul werd geboren op 1 april 1995. In zijn jonge jaren was hij actief als American Football-speler en als worstelaar. Zijn lengte is 188 centimeter. Sinds 2013 is hij actief met het maken van filmpjes op YouTube. Daarmee werd hij wereldberoemd. Hij heeft vele miljoenen 'followers'. Sinds zijn gevecht tegen KSI heeft Logan Paul de maak van het boksen echter te pakken en wil hij zich meer daarop richten. Zijn eerstvolgende grote uitdaging is een gevecht tegen de legendarische Floyd Mayweather.

Broer: Jake Paul

Ondertussen is ook zijn broer Jake Paul (eveneens een influencer) druk bezig met een bokscarrièrre. Jake Paul boekte daarbij een verrassend succes door de befaamde ex-UFC-vechter Ben Askren te verslaan. Deze zege van Jake Paul zorgde voor veel commotie binnen de vechtsportwereld en ook voor extra veel aandacht van de media voor het 'Influencer Boksen'. In augustus 2021 neemt Jake Paul het wederom op tegen een ex-UFC-vechter: Tyron Woodley.

6 juni 2021, Floyd Mayweather-Logan Paul: demonstratiepartij

De wedstrijd tussen Floyd 'Money' Mayweather en de bekende YouTuber zou oorspronkelijk op zaterdag 20 februari 2021 plaatsvinden. Het evenement werd in eerste instantie echter verplaatst naar 5 juni 2021. Vervolgens werd 6 juni 2021 de definitieve datum. Het duel van Mayweather tegen de influencer is officieel een 'demonstratiepartij' (super exhibition). Bij deze wedstrijd van Mayweather is er wel een scheidsrechter, maar geen jury die een officiële puntentelling bijhoudt. Het is wel mogelijk om het gevecht via een knock-out te winnen. De wedstrijd van Floyd Mayweather tegen de YouTuber gaat over maximaal acht ronden van drie minuten. Het evenement vindt op 6 juni 2021 plaats in het Hard Rock Stadium te Miami (Florida). Hoe laat begint het vechtsportgala? Vanwege het tijdsverschil met Florida is het hoofdprogramma in Nederland en België omstreeks 02u00 live te zien in de nacht van zondag 6 juni op maandag 7 juni 2021. Naast het (afsluitende) hoofdgevecht staan er nog diverse andere wedstrijden op het programma. Hoe laat de hoofdwedstrijd exact begint is mede afhankelijk van het verloop van de overige gevechten op dit vechtsportgala.

Programma Main Card op 6 juni 2021:

  • Chad Johnson - Brian Maxwell
  • Badou Jack - Dervin Colina
  • Floyd Mayweather Jr. - Logan Paul

Boksen: Floyd Mayweather-Logan Paul, live op tv?

Is op 6 juni 2021 het vechtsportgala met als hoofdwedstrijd het gevecht tussen Floyd Mayweather en Logan Paul live op tv te bekijken? In Groot-Brittannië en Ierland is een deel van het voorprogramma wel bij Sky Sports te zien. De hoofdwedstrijd is echter wereldwijd officieel alleen via PPV (Pay Per View) te bekijken. In Groot-Brittannië en Ierland kan men die PPV-uitzending kopen via Sky Sports Box Office. In de Verenigde Staten is het mogelijk om zo'n live tv-uitzending via PPV te kopen bij Showtime. In Latijns-Amerika is het evenement live op tv (en online via de stream) te bekijken bij ESPN. Zij bieden live-uitzendingen aan in het Spaans en het Portugees. In Rusland is het live te zien bij REN Tv. In Zuid-Afrika wordt het live uitgezonden door SuperSport. In Polen wordt het live op tv uitgezonden door TV Sport en in Tsjechië door Sport 2. Het Australische PPV-kanaal Main Event biedt ook een live-uitzending aan; dat geldt ook voor het Nieuw-Zeelandse Sky Arena. In de rest van de wereld is er niet zo'n officiële live tv-uitzending beschikbaar, maar is het gevecht wel via een livestream op het internet te bekijken. Over die digitale uitzending vindt u hieronder meer informatie.

Livestream Floyd Mayweather-Logan Paul

Het gevecht Mayweather-Logan Paul wordt op het internet via een livestream uitgezonden. Met zo'n livestream kan men deze demonstratiewedstrijd van Floyd Mayweather op een smartphone of computer live bekijken. Door welke streamingdienst wordt dit gevecht per livestream aangeboden? Er waren eerst sterke geruchten over een livestream bij YouTube of Triller. Logan Paul heeft immers zijn bekendheid aan YouTube te danken en zijn eerste gevecht was ook per livestream bij hen te zien. Triller leek ook een goede kandidaat, zij zijn zeer ambitieus en hebben een gigantisch budget, zo was ook de comeback van Mike Tyson per livestream bij hen te zien. Uiteindelijk bieden YouTube en Triller echter niet een officiële livestream aan. De officiële livestream wordt geproduceerd door Fanmio Boxing. De mondiale stream is onder meer te koop via de website van Fanmio. Voor kijkers in Groot-Brittannië en Ierland is de livestream van Floyd Mayweather-Logan Paul eveneens te koop bij Sky Sports Box Office. Voor kijkers in Latijns-Amerika is er ook een livestream te verkrijgen bij ESPN. Zij bieden een Spaanstalige en een Portugese stream aan van het gevecht tussen Floyd Mayweather en Logan Paul. Bij de Spaanstalige livestream van Floyd Mayweather-Logan Paul is Marcos Maidana de analist. Bij de Portugese livestream van Mayweather-Paul worden de analyses door Arcelino Freitas verzorgd.

Mayweather: de keizer van de PPV-livestream

Mayweather is in de Verenigde Staten al vele jaren de 'Keizer van de PPV-livestream'. Hij verkocht bij veel van zijn gevechten aan vele miljoenen Amerikanen een livestream via PPV (Pay Per View). Zo verdiende Floyd Mayweather per gevecht diverse malen meer dan 100 miljoen dollar, puur dankzij de livestream. Dit is één van de redenen waarom Floyd als bijnaam 'Money Mayweather' heeft. Bij z'n comeback probeert hij nogmaals zo'n kapitaal via een PPV-livestream te verdienen. Het antwoord op de vraag: 'Is de livestream bij zijn gevecht tegen Logan Paul gratis?', zal niemand die hem kent verbazen. De officiële Amerikaanse stream bij deze wedstrijd tussen Floyd Maweather en Logan Paul is allerminst gratis.

Systeem Amerikaanse stream bij Fanmio.com

Floyd Mayweather en Logan Paul gebruiken een apart systeem, waarmee ze de verkoopcijfers van de PPV-livestream omhoog proberen te stoten. De 'early birds' kunnen de livestream in de Verenigde Staten kopen voor 24,99 dollar. Dit geldt voor de eerste miljoen mensen die zo'n livestream van 'Floyd Mayweather vs Logan Paul' kopen. Daarna stijgt de prijs in de Verenigde Staten naar 39,99 dollar. Vervolgens stijgt de prijs van de Amerikaanse livestream bij Fanmio.com in de loop der tijd ook nog naar 59,99 dollar en uiteindelijk naar 69,99 dollar.

Boksen en overige vechtsport live op tv en via livestream

Door welke omroepen worden overige grote vechtstportevenementen in België en Nederland anno 2021 live uitgezonden op tv en per livestream? In België heeft Eleven Sports de uitzendrechten (live tv en livestream) van grote vechtsportorganisaties zoals UFC en Cage Warriors. In Nederland zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) van de UFC in handen van Talpa. Zij zenden de evenementen live op tv uit op de zenders SBS9 en Veronica Tv. Op het internet zijn de evenementen van UFC via een gratis livestream te bekijken op hun multimediaplatform Kijk. (Eveneens kan men na afloop van elk evenement alle gevechten bij hen terugkijken.)

Ook Glory Kickboxing was bij hen via een gratis livestream te bekijken. Met ingang van eind 2020 is dat echter niet meer via zo'n 'free stream' te bekijken maar alleen nog via een betaalde PPV-livestream te zien. (Zo'n livestream is bij Glory zelf te verkrijgen, maar ook is zo'n stream te koop bij onder meer Spike en Fite.) Een groot evenement van hen dat in 2021 live te bekijken is via de stream is op 17 juli het gala Glory 78: Badr Hari - Arkadiusz Wrzosek.

In voorgaande jaren werd Enfusion Kickboxing ook live op tv en per livestream uitgezonden door diverse tv-omroepen. Anno 2021 verzorgen zij hun eigen streamingdienst waarop per livestream hun gala's te zien zijn. Spike zendt vaak Bellator uit op televisie, doch ze bieden daar niet een livestream bij aan. (De evenementen die bij Spike live op tv te zien zijn, kan men echter wel online live met een stream op een tv-app zoals Ziggo Go bekijken.) RTL Nederland zendt incidenteel grote bokswedstrijden live uit op RTL7 (en via een livestream op Videoland). Die bokswedstrijden van RTL zijn ook per livestream door abonnees van NLZIET online te bekijken.

Lees verder

© 2017 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boksen: Conor McGregor-Manny Pacquiao via livestreamBoksen: Conor McGregor-Manny Pacquiao via livestreamConor McGregor (Ierland) gaat weer de boksring in. Zijn tegenstander is de legendarische bokser Manny Pacquiao (Filipijn…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…
WFL: Boxing Influencers LiveWFL: Boxing Influencers Live'Boxing Influencers' wordt georganiseerd door de WFL (World Fighting League). Op het programma van 'WFL Boxing Influence…
UFC 257: Conor McGregor-Dustin Poirier live tv en livestreamUFC 257: Conor McGregor-Dustin Poirier live tv en livestreamOp zaterdag 10 juli 2021 wordt door de UFC er een groot vechtsportgala gehouden in de T-mobile Arena te Nevada (USA). De…

Glory Kickboxing in FrankrijkGlory Kickboxing in FrankrijkDe organisatie Glory Kickboxing werd opgericht in 2012. Binnen enkele jaren groeide het uit tot de leidende organisatie…
Glory 2021: Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik via livestreamGlory 2021: Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik via livestreamGlory Kickboxing organiseert een wereldtitelgevecht tussen Jamal Ben Saddik en Rico Verhoeven. Jamal 'The Goliath' Ben S…
Bronnen en referenties
  • https://www.glorykickboxing.com/en/fighters/view/2709
  • http://eversport.tv/fight-sports/glory-kickboxing
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Marcus
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jason_Wilnis
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jahfarr_Wilnis
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 20-08-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.