Veel beoefende gevechtsporten
Vandaag de dag is er een verbazingwekkend aantal vechtsporten dat door mensen wordt beoefend. Hier werpen we een snelle blik op enkele van deze vechtsporten, zodat je ziet dat hoe de vechtsporten verschillen van mekaar. Het is een goed idee te hebben waar deze groepen zich bevinden in het spectrum van de vechtsporten.
Karate
Als je ernaar kijkt, is karate de vechtsport die het meest op Tae Kwon Do lijkt. Het maakt soortgelijk gebruik van slagen, schoppen, blokken en stoten. De twee stijlen hebben inderdaad invloed op elkaar uitgeoefend tijdens hun ontwikkeling. De Japanese bezetting van Korea Beïnvloedde Tae Kwon Do, maar het was niet uitsluitend eenrichtingsverkeer. De karatestijl was feitelijk opgericht door een koreaan die in Japan woonde.
het belangrijkste verschil tussen karate en Tae Kwon Do is dat Tae Kwon Do een grotere nadruk legt op het schoppen. Dit verschil kan misleidend zijn, omdat sommige karateleraren veel schoppen gebruiken en sommige Tae Kwon Do-leraren het schoppen niet zo benadrukken.
Het echte verschil tussen beide kunsten is de manier waarop de bewegingen worden getoond. Dit verschil is moeilijk uit leggen, maar gemakkelijk waar te nemen als je naar beide stijlen kijkt.
Jiu-jitsu
Jiujitsu is een andere Japanse vechtsport. De lettelijke vertaling van jiujitsu betekent de kunst der zachtheid. Dit houdt niet in dat jiujitsubeoefenaars softies zijn. Zacht betekent hier dat je geen weerstand biedt aan een aanval. In plaats van een aanval uit de weg te slaan geef je mee en stuurt hem een andere kant op.
Jiujitsu was de vechtkunst van de samurai en het is dus de oudere broer van de andere Japanse vechtkunsten. De Japanse vechtsporten hebben erecode en filosofie, die door de samurai werden gebruikt, overgenomen.
Stel je voor een samurai krijger in de strijd voor. De kans bestaat dat hij zijn zwaard verliest, maar hij moet doorvechten, anders sterft hij. Jiujitsu was de vorm van ongewapend vechten die door de samurai werd gebruikt. Veel van de traditionele jiujitsutechnieken zijn daarom ontworpen om een tegenstander snel en efficiënt te verslaan.
Judo
Judo heeft zijn wortels in jiujitsu. In de negentiende eeuw kreeg jiujitsu een enigszins ongewenste reputatie, omdat verkeerde mensen het voor verkeerde doeleinden beoefenden. Dus werden de dodelijkste technieken uit het arsenaal van jiujitsuroutines de verwijderd. Uit dit nieuwe systeem onstond Judo.
Judo wordt vertaald als de zachte weg. De filosofie achter de bewegingen is om de kracht van je tegenstander tegen hem of haar te gebruiken. Daardoor is het een zeer efficiënt vechtsport.
Judo is een verfijnde worstelstijl die de eer, de filosofie en het respect van de vechtkunsten bevat. Het is gemakkelijk te herkennen aan de worpen en het grondwerk dat erin is opgenomen. Het is een zeer populaire vechtsport en een populaire olympiche sport doe wordt bekeken door miljoenen mensen over de hele wereld.
Aikido
Aikido is een Japanse vechtsport, opgericht door Morihei Ueshiba (1883-1966), Ueshiba studeerde van 1912 tot 1919 bij een meester in de evchtkunsten, Takeda genaamd. Van hem leerde hij een verscheidenheid aan technieken die waren geformaliseerd door de Aizuclan.
Na 7 jaar gstudeerd te hebben bij Takeda wijdde Ueshiba de volgende 6 jaar van zijn leven aan het onderzoeken van een spirituele traditie onder Onisaburo Deguchi. Hij reisde door heel Azie en werkte met dit systeem dat Takeda hem geleerd had. In 1927 starte Ueshiba een dojang in Tokio, waar hij les gaf in een mix van de verchtkunsttradities die hij geleerd had van Takeda en de spitituele traditie die hij van Deguchi had geleerd. uiteindelijk noemde hij zijn nieuwe stijl van lesgeven in de vechtkunsten aikido. Het betekent de weg van de harmoniserende geest.
In aikido wordt je een met de aanval. Je probeert een aanval niet af te laten buigen, maar trekt hem naar je toe en neutraliseert hem door hem een andere kant op te sturen met een worp, een gewrichtsklem of andere techniek.
De aikidoleerling doet meestal niet mee aan wedstrijden, omdat er in traditioneel aikido geen wedstrijden worden gehouden. Dit komt overeen met het idee van Ueshiba dat aikido niet bedoel is om te leren hoe je anderen verslaat, maar om te leren hoe we de negatieve eigenschappen die we allemaal in ons hebben kunnen verslaan.
Hap Ki Do
Hap Ki Do betekent de weg van coördinatie en innerlijke kracht. Dit is een andere Koreaanse stijl. Meester Yong-Sul Choi (1904-1986) richtte het moderne Hap Ki Do op in 1963. hoewel de stijl, net als Tae Kwon Do, vrij recent is opgericht, gaan zijn wortels helemaal terug tot de Hwang Ra Do in de Koreaanse geschiedenis.
Hap Ki Do lijkt meer op jiujitsu of aikido dan zijn Koreaanse neefje, Tae Kwon Do. Dit komt omdat de oprichter van Hap Ki Do. meester Choi, jarenlang onder de Japanse meester takeda studeerde. Takeda was ook de leraar van Morihei ueshiba, de oprichter van aikido.Het is daarom niet verwonderlijk dat Hap Ki Do elementen van jiujitsustijl van Takeda en van de aikidostijl van Ueshiba in zich heeft.
Hap Ki Do gebruikt de koreaanse manier om aan te vallen en legt een grotere nadruk op schoppen dan zijn Japanse neefjes. Hap Ki Do komt over het algemeen minder voor dan Tae Kwon Do, maar heeft toch over heel de wereld een omvangrijk netwerk van leerlingen coaches en meesters.
Tai chi
Tai Chi is een chinese vechtsport die al ten minste sinds de dertiende eeuw in verschillende vormen voorkomt. In de zeventiende eeuw werd veel van de kennis geformaliseerd door de familie Chen.
Tai Chi en aikido gebruiken soortgelijke technieken, die op een iets andere manier worden uitgevoerd. De grondgedachte achter beide vechtsporten is het concept van yin en yang. Dit concept houdt in dat je de wisselwerking tussen twee tegengestelden gebruikt. Als een harde kracht op je af komt. verdedig je door zacht te worden en mee te geven. Dit zorgt ervoor dat de aanvaller zijn lichaam overstrekt, zodat je hem onder controle kunt houden.
Tai Chi wordt gekenmerkt door langzame gracieuze bewegingen die op een meditatieve manier worden uitgevoerd.
Capoeira
Capoeira is een spel, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. Deze dans-vechtsport heeft haar roots meegenomen door de Afrikaanse bevolking. Hoe capoeira is ontstaan zijn een paar twijfels over. Maar een veel gehoorde suggestie over het ontstaan van Capoeira is dat slaven, een lange tijd geleden. 'gevechtstraining' camoufleerden. als dans om de bezetters te misleiden.
De bewakers hadden geen idee dat de gevangen eigenlijk bezig waren met hun fysieke weerbaarheid te ontwikkelen. De bewakers dachten dat het simpelweg om een dans ging.
Capoeira gaat niet alleen om de fysieke inspanning, maar vooral om de muziek. Het spel gaat als volgt. Er is geen winnaar of verliezer. Wel is vaak snel duidelijk wie het spel het beste beheerst; wie is sneller of creatiever. Of wie heeft meer ervaring bij het doen van acrobatische stunts?
Het spel is een uitwisseling van aanvals en verdedigingstechnieken op muziek, waarbij de 'verdedigende' partij laag gebukte, ontwijkende bewegingen maakt.
Professioneel worstelen
Professioneel worstelen is in het algemeen een vorm van worstelen waarbij de worstelaars geld ontvangen voor hun deelname. Het is eigenlijk een soort toneel. Maar fysiek heel afbrekend. De sterkste mannen worden hiervoor opgeleid, voor deze stunts uit voeren. Modern professioneel worstelen bevat meestal klappen en andere technieken, alsook bokstechnieken, en basis worstelgrepen.
Professioneel worstelen is enorm populair in Amerika, Japan en Mexico. In Nederland bestaan er ook een aantal worstelorganisaties. De beroemdste worstelorganisaties in Nederland zijn: Pro Wrestling Holland en Freestyle Championship Wresling .
De beste en bekenste worstelaars op het moment zijn:
- John Cena
- Batista
- Kane
- Undertaker
- Edge
- Triple H
- Randy Orton