Biografie: "Iron'' Mike Tyson

Michael Gerard Tyson werd geboren op 30 juni 1966 in New York. Hij vocht vele wedstrijden in de zwaargewicht klasse. Hij is bekend geworden door zijn grote bokstalent, maar daarnaast ook door zijn agressie en zijn aanvaringen met justitie. Zijn islamitische naam is Malik Abdul Aziz.

Jeugd en amateur cariere

Tyson werd geboren in Brooklyn, hij had een broer, Rodney en een zusje, Denise. Zijn vader, Jimmy Kirkpatrick verliet het gezin toen Tyson 2 jaar oud was. Waardoor zijn moeder, Lorna Smith alleen voor het gezin moest zorgen.
Tyson groeide op in een getto, hij is herhaaldelijk gepakt voor kleine diefstallen en het gebruiken van fysiek geweld tegen andere kinderen die hem mogelijk pesten. Op dertienjarige leeftijd was Tyson 38 keer opgepakt.
Toen Tyson 16 jaar oud was overleed Lorna waardoor hij werd opgevangen door boksmanager en trainer Cus D'Amato.
Tijdens zijn jaren als beginnend bokser maakt Mike Tyson al grote indruk door bijna al zijn partijen te winnen. Op 19-jarige leeftijd trad Tyson in het prof-circuit en al snel maakte hij naam door in maart 1985 Hector Mercedes in de eerste ronde knock-out te slaan. Na deze overwinning volgden er nog 14 overwinningen, die allemaal met een knock-out werden afgesloten. Mike en zijn coach Constantine 'Cus' D'Amato hebben een nieuw doel voor ogen: de zwaargewicht titel.

De zwaargewicht titel

Na 27 overwinningen op een rij tekende Tyson in 1986 bij de World Boxing Council (WBC), dit deed hij om een kans te krijgen op een titelgevecht. In hetzelfde jaar in november, veroverde Tyson na een gevecht van 6 minuten tegen Trevor Berbick de titel. Met een leeftijd van 20 jaar is hij de jongste bokskampioen ooit. Maar dit was voor Tyson niet genoeg, zijn volgende doel was om de onbetwiste zwaargewicht kampioen te worden en dus de titel bij alle grote bonden te winnen. Het eerste doelwit was James Smith, die hij in maart 1987 na 12 ronden achter zich liet en als winnaar aangewezen werd door de World Boxing Association (WBA). In september 1987 versloeg hij Tony Tucker, de gordeldrager van de International Boxing Federation (IBF) na 12 ronden op punten. Van af dat moment werd Iron Mike Tyson door verschillende boksers uitgedaagd, maar allen waren zij niet in staat hem te verslaan. Na 5 jaar was hij nog steeds ongeslagen met 37 gewonnen partijen en 33 knock outs.

Probleemjaren

Rond 1988 begonnen de problemen van Tyson buiten de ring. Zijn huwelijk met Robin Givens liep op de klippen en over zijn toekomstige contract werd heftig gediscussieerd door Don King en Bill Cayton. Aan het eind van 1988 ontslaat Tyson zijn trainer Kevin Rooney, die door vele gezien wordt als de man achter zijn succes. Na dit ontslag gingen Tyson's boksvaardigheden sterk achteruit. Zijn succesvolle strategie veranderde. In 1989 had Tyson maar twee gevechten, tegen Frank Bruno en Carl "The Truth" Williams die hij beide won op knock out.
In het jaar 1990 lijkt Tyson de weg kwijt te zijn, op 11 februari verliest hij tegen James "Buster" Douglas in Tokyo. In de tiende ronde werd Tyson voor het eerst in zijn carrière tegen het canvas aan geslagen en werd door de scheidsrechter uitgeteld. Dit moment werd beschreven als een van de meest schokkende dingen in de sportwereld.

Na de knock-out

Na dit verlies herstelde Tyson door Henry Tillman en Alex Stewart in de eerste ronde knock-out te slaan. Vervolgens won Tyson in 1991 twee maal van Donovan 'Razor' Ruddock.

Veroordeeld

In julie 1991 werd Tyson gearresteerd voor de verkrachting van Desiree Washington in een hotelkamer. Hij werd op 10 februari, 1992 veroordeeld tot 6 jaar cel. Na drie jaar in de cel gezeten te hebben werd hij vrij gelaten in maart 1995, in zijn gevangenis periode is Tyson bekeerd tot de Islam. Hij begon pas weer met vechten aan het eind van 1995, hij won hier van Peter McNeeley en Buster Mathis Jr. Wereldwijd leverde dit gevecht 96 miljoen dollar op.
In 1996 herwon hij de WBC wereldtitel van Frank Bruno door hem in de derde ronde knock out te slaan. In september 1996 sleepte hij ook de WBA titel weer binnen door Bruce Seldon in de eerste ronde te verslaan.

Tyson versus Holyfield

Op 4 november 1996 vochten Tyson en Holyfield tegen elkaar voor de WBA titel. Holyfield won deze partij op technische knock out in de 11e ronde. Op 28 juni 1997 stonden deze twee legendes opnieuw tegenover elkaar in Las Vegas. Tyson verdiende 30 miljoen dollar aan deze partij en Holyfield 35 miljoen. Dit gevecht is een van de meest controversiele in de geschiedenis van sport, Tyson werd in de derde ronde gediskwalificeerd omdat hij een stuk oor van Holyfield afbeet.
Op 9 juli 1997 werd de boksvergunning van Tyson ingetrokken, maar 1 jaar later werd dit teruggetrokken.

Uitspraken van Mike Tyson

  • “Everybody's got plans...until they get hit.”
  • “My biggest weakness is my sensitivity. I am too sensitive a person.”
  • “I just want to conquer people and their souls.”
  • “Anyone with a grain of sense would know that if I punched my wife I would rip her head off. It's all lies. I have never laid a finger on her.”
  • ''I feel like sometimes that I was not meant for this society. ''
  • ''I just want to be humble at all times. ''
  • ''I know how hard it is to be a woman, especially a black woman.''
© 2008 - 2020 Baasb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestreamBoksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestreamIn het najaar van 2020 maakt de 54-jarige Mike Tyson zijn comeback in de boksring. Hij neemt het dan op tegen de 51-jari…
Boksen 2020: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamBoksen 2020: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamOp zaterdag 19 december 2020 vindt er in de Verenigde Staten een gevecht plaats om de wereldtitel boksen in het zwaargew…
Mike - De kip die 18 maanden zonder kop leefdeBent u in de stemming voor een macaber maar waargebeurd verhaal? Dan laten we u graag kennismaken met Mike, the Headless…
Wedstrijdboksen en gewichtsklassenWedstrijdboksen en gewichtsklassenBoksen is een tactische sport waar snelheid centraal staat. Wat ook erg belangrijk is, is de positie van de voeten, ogen…

De Pushing Hands techniekDe Pushing Hands techniekWat is pushing hands of handduwen? Wat zijn de meest voorkomende fouten en misverstanden? Op welke manier moet je de tra…
Muay Thai BoksenWat is Muay Thai boksen en waar komt het precies vandaan? Is Muay Thai boksen het zelfde als kickboksen? Is deze harde s…

Reageer op het artikel "Biografie: "Iron'' Mike Tyson"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Erik Seeger, 18-01-2010 18:50 #1
Mike tyson gaf het zwaargewicht boxen een enorme impuls de snelheid van een middengewicht en de stootkracht van een echte zwaargewicht hier zat elke boksfanaat op te wachten, zo spijtig dat door priveproblemen en detentie zeven jaren zijn verkloot, hij had wel 70 knockouts kunnen hebben. had persoonlijk wel graag het gevecht tegen evander holyfield vijf jaar eerder gezien. met alle respect voor holyfield

Infoteur: Baasb
Gepubliceerd: 30-10-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Reacties: 1
Schrijf mee!