Boksen: Mike Tyson-Evander Holyfield via een livestream

Boksen: Mike Tyson-Evander Holyfield via een livestream Mike Tyson maakte in 2020 op 54-jarige zijn comeback in de boksring. Hij nam het op tegen de 51-jarige Roy Jones Jr. Dit was de opmaat voor een nieuw gevecht van Mike Tyson tegen Evander Holyfield. Dit zou dan de derde wedstrijd zijn tussen de twee bokslegendes Mike Tyson en Evander Holyfield. De eerste twee gevechten tussen deze titanen vonden plaats in 1996 en 1997. Die werden allebei gewonnen door Evander Holyfield. Het derde gevecht tussen Mike Tyson en Evander Holyfield is op het internet via een livestream te bekijken.

Geschiedenis: boksen

Boksen behoort waarschijnlijk tot de oudste sporten op aarde. Archeologen hebben afbeeldingen van duizenden jaren voor Christus gevonden, waarop reeds mensen te zien waren die met hun vuisten een duel uitvochten. In de klassieke oudheid was boksen ook een sport op de Griekse Olympische Spelen.

Het moderne boksen

De regels voor de moderne bokssport werden echter ontwikkeld in de tweede helft van de 19e eeuw. Een belangrijke persoon hierbij was de Britse edelman John Sholto Douglas. In de regels die hij in 1868 opstelde, werd onder meer officieel het dragen van specifieke bokshandschoenen verplicht.

Populariteit profboksen

In de loop van de 20e eeuw werd boksen wereldwijd een zeer populaire sport. De grootste sportman van de 20e eeuw was een bokser: Muhammad Ali. De best verdienende sporter van de 21e eeuw is ook een bokser: Floy Mayweather Jr. Hij verdiende in 2017 maar liefst 300 miljoen dollar met één wedstrijd.

Populariteit bokstraining

Men noemt boksen ook wel 'The Noble Art of Self Defence'. Bokstraining is wereldwijd in sportscholen een buitengewoon populaire methode om fit te worden en te blijven. Het is ook een trainingsvorm die veel uiteenlopende doelgroepen aanspreekt: van straatjongens tot en met studenten, van hippe BN’ers tot en met fitte bejaarden. Daarentegen neemt slechts een zeer klein aantal mensen, van degenen die aan bokstraining doet, daadwerkelijk deel aan officiële bokswedstrijden.

Biografie: Mike Tyson

Op 30 juni 1966 werd Michael Gerard Tyson geboren in New York City. Op 18-jarige leeftijd debuteerde hij als profbokser. Mike Tyson maakte enorm veel indruk door als jonge prof zijn partijen meestal extreem snel te winnen via een knock-out. In 1986 won hij reeds op 20-jarige leeftijd de wereldtitel boksen in het zwaargewicht. Daarmee is hij de jongste bokser die ooit deze titel heeft gewonnen. Jarenlang leek hij onverslaanbaar te zijn. Het zorgde voor veel verbijstering in de bokswereld toen Tyson in februari 1990 tijdens een wedstrijd in Japan door de relatief onbekende Buster Douglas knock-out werd geslagen en zo zijn wereldtitel verloor.

In 1991 werd Mike Tyson veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens een verkrachting. Nadat hij die straf had uitgezeten maakte Tyson zijn comeback. Hij heroverde nog wel de wereldtitel, maar volgens bokskenners haalde hij nooit meer het oude topniveau dat hij als jonge prof eind jaren tachtig had. In 1996 en 1997 bokste Mike Tyson tegen Evander Holyfield. Beide keren verloor Tyson. De tweede partij werd om een lugubere reden legendarisch: tijdens die wedstrijd beet Tyson een stuk van het oor van Holyfield af. Na die twee nederlagen tegen Evander Holyfield ging het sportief bergafwaarts met de carrière van Tyson. Hoewel hij tot en met 2005 actief bleef als bokser, zou hij er nooit meer in slagen om een wereldtitel te heroveren.

Statistieken Tyson

Mike Tyson bokste in zijn carrière officiële 58 profpartijen. Daarvan won hij er 50 (waarvan 44 via een knock-out). Hij heeft een lengte van 178 centimeter en een 'reach' van 180 centimeter. Zijn bekendste bijnaam is Iron Mike. In z'n jonge profjaren werd hij Kid Dynamite genoemd. In z'n latere profjaren noemde men hem 'The Baddest Man On The Planet'.

Comeback Mike Tyson in 2020

In het voorjaar van 2020 werd bekend dat de inmiddels 53-jarige Mike Tyson weer volop in training was en droomde van een comeback. Oorspronkelijk werd toen verwacht dat dit om een relatief kleinschalig project zou gaan: hij zou mogelijk één of enkele demonstratiepotjes gaan vechten om geld op te halen voor een goed doel. Later werd duidelijk dat hij toch serieuzere plannen heeft en een echte profpartij zou willen vechten tegen een andere bekende bokser 'op leeftijd'. Er werd verwacht dat die tegenstander Holyfield of Briggs zou zijn, maar uiteindelijk is Roy Jones de tegenstander in de comebackwedstrijd.

Biografie: Roy Jones Jr.

Op 16 januari 1969 werd Roy Jones geboren in Pensacola (Florida). In 1988 won Jones Olympisch zilver in de gewichtsklasse 'Light Middleweight'. In 1989 werd Roy Jones profbokser. Het indrukwekkende aan zijn carrière is dat Jones, die oorspronkelijk dus een middengewicht was, in de loop der jaren ook in zwaardere gewichtsklassen ging vechten en daarin ook enorme successen boekte. Roy Jones pakte wereldtitels in het middengewicht, halfzwaargewicht, cruisergewicht en het zwaargewicht. Toen hij in 2003 de wereldtitel bij de zwaargewichten won, was Roy Jones de eerste bokser in ruim 100 jaar, die erin slaagde om als ex-middengewichtbokser de wereldtitel te pakken in de koningsklasse.

Gevecht Tyson-Jones op 28 november 2020

Wat zijn de regels van de wedstrijd van Tyson tegen Jones op 28 november 2020? Het is een boksmatch over maximaal 8 ronden. De rondes duren slechts twee minuten. De wedstrijd 'Tyson vs Jones' wordt officieel gepresenteerd als een 'demo-partij'. De boksers strijden wel om een speciale 'belt', die voor deze wedstrijd in het leven is geroepen: de WBC Frontline Battle Belt. Het is de bedoeling dat de wedstrijd bij een serieuze blessure bij één van de twee boksers meteen wordt beëindigd. Er wordt gevochten met bokshandschoenen van het formaat '12 oz' (bij de meeste profpartijen gebruikt men een iets kleiner formaat: '10 oz'). De wedstrijd tussen Iron Mike en Roy Jones Jr. is een onderdeel van de Legends Only League.

Livestream Mike Tyson-Roy Jones Jr bij Triller

De uitzendrechten van de livestream van het gevecht van 'Iron Mike' tegen Jones zijn in handen van de social media-app Triller. Dit is een app die deels vergelijkbaar is met 'TikTok'. Velen zien dit als het 'Amerikaanse antwoord op Tiktok'. Triller heeft echter de ambitie om een breder platform te worden. Zo zenden zij ook muziekfestivals en concerten live online (op een livestream) uit.

Triller zou meer dan 50 miljoen dollar betaald hebben om de livestream-uitzendrechten van de comeback van Tyson te verkrijgen. Zij zenden sowieso het evenement exclusief uit via de livestream in VS. Er zal daar dus geen live tv-uitzending zijn. Deels heeft men de uitzendrechten voor deze livestream gekocht als een grote publiciteitsstunt, om Triller in de Verenigde Staten te promoten. Daarnaast zal men ook proberen om het geld terug te verdienen door de toegang tot de livestream te verkopen via PPV (Pay Per View). Triller heeft al een site geproduceerd genaamd 'TysonOnTriller', waarop die livestream te koop is. Triller produceert de stream onder meer samen met Fite Tv (dat al veel ervaring heeft met het live uitzenden van vechtsport middels een online stream). Hoeveel kost de Amerikaanse PPV-stream voor het evenement op 28 november 2020? Die kost 49,99 dollar. De Verenigde Staten hebben een zeer grote PPV-cultuur. Reeds decennialang zijn de meeste grote vechtsportevenementen daar alleen via PPV live op tv of per livestream te bekijken.

Livestream Fite Tv

Komen er naast de Amerikaanse livestream van Triller ook nog andere streams beschikbaar? Of is de livestream van Triller ook in de rest van de wereld de enige stream? Ja, net als bij veel voorgaande grote vechtsportevenementen verkocht ook nu de Amerikaanse PPV-aanbieder de uitzendrechten via sublicenties ook aan andere partijen die in hun eigen landen een stream of tv-uitzending konden verzorgen. Zo is het gevecht onder meer met een PPV-livestream te bekijken bij Fite Tv. (Fite Tv is ook één van de mede-producenten van de stream.) Dit is een interessante aanbieder van online live vechtsport. Zo zijn ook veel andere grote boksevenementen, maar ook kickboksen (zoals Glory en Enfusion) live bij hen te bekijken.

Gratis livestream in Nederland van Mike Tyson Persgroep: o.a. AD)

In Nederland was de comeback van Mike Tyson via een officiële gratis livestream te bekijken. Dit is natuurlijk ontzettend mooi nieuws voor Nederlandse boksliefhebbers. In tegenstelling tot boksliefhebbers in veel andere landen hoeft men in Nederland geen PPV-stream te kopen. Hoe laat begint de livestream van het evenement in Nederland? De stream begint om circa 3u00. Hoe laat begint het hoofdgevecht voor de kijkers in Nederland en België? Het gevecht van Mike Tyson tegen Roy Jones begint om circa 5u30 op de zondagochtend. (Het kan in de praktijk iets eerder of later beginnen; dat is afhankelijk van het verloop van de voorgaande wedstrijden op dit evenement.) De uitzendrechten van de livestream van Tyson-Jones zijn in Nederland in handen van de Persgroep. Dit is het moederbedrijf van onder meer het Algemeen Dagblad. De stream is daarom onder meer op de site van het Algemeen Dagblad te vinden. Om de gratis livestream van het gevecht van Mike Tyson tegen Roy Jones Jr bij het AD te bekijken, dient met wel een account bij hen te hebben. Dat kan men echter gratis aanmaken voor het bekijken van de stream. Ook het terugkijken van het gevecht via een stream is mogelijk om diverse site van de Persgroep.

Uitslagen evenement Triller

Hoe verliepen de wedstrijden van de Main Card van dit evenement? Badou Jack won op punten van Blake McKernan. Jake Paul won via een knock-out in de tweede ronde van Nate Robinson. De hoofdwedstrijd van het programma, tussen Mike Tyson en Roy Jones Jr, eindigde officieel in een 'draw' (gelijkspel), hoewel het in de praktijk duidelijk was voor alle toeschouwers dat Mike Tyson in elk van de acht rondes heerste.

Wedstrijd tegen Jones als opmaat voor een gevecht tegen Holyfield?

Velen veronderstellen dat de partij tegen Roy Jones een opmaat is naar een wedstrijd tegen Evander Holyfield, die dan later in 2022 plaatsvindt. Dit zou dan het derde gevecht zijn tussen deze twee titanen. Mike Tyson en Evander Holyfield behoren tot de beste en beroemdste zwaargewicht boksers aller tijden. De eerste twee gevechten tussen deze titanen vonden plaats in 1996 en 1997. Die werden allebei gewonnen door Evander Holyfield.

Comeback Evander Holyfield

In het voorjaar van 2020, in dezelfde periode toen Mike Tyson bekend maakt dat hij aan een comeback werkte, werd duidelijk dat ook zijn voormalige rivaal Evander Holyfield weer in training is en zijn comeback wil maken. Meteen kwamen er geruchten over een mogelijk gevecht tussen deze twee titanen. Uiteindelijk werd op 18 mei 2020 officieel bekend dat vertegenwoordigers van Evander Holyfield en Mike Tyson daadwerkelijk in onderhandeling zijn voor een mogelijke partij. Het is echter nog niet voor honderd procent zeker of dit gevecht tussen Evander Holyfield en Mike Tyson doorgaat. De kans erop is echter wel buitengewoon groot, zeker nadat Mike Tyson in 2020 zijn comeback heeft gemaakt en (gezien z'n leeftijd) een relatief goede indruk maakte.

Biografie: Evander Holyfield

Evander Holyfield werd geboren op 19 oktober 1962 in Atmore (Alabama, USA). Op de Olympische Spelen van 1984 won Evander Holyfield een bronzen medaille in het boksen bij de gewichtsklasse 'halfzwaargewicht' (lightheavyweight). Kort daarna werd Evander Holyfield profbokser. Oorspronkelijk bokste Evander Holyfield als prof in de gewichtsklasse 'cruiserweight'. In 1986 won Evander Holyfield de wereldtitel in die gewichtsklasse. In 1988 stapte Evander Holyfield over naar de gewichtsklasse 'heavyweight' (zwaargewicht) en in 1990 zou hij ook de wereldtitel in die divisie winnen.

Ondanks zijn vele successen was Evander Holyfield lange tijd niet zo'n grote wereldster als Mike Tyson. Toen zij in 1996 en 1997 tegen elkaar boksten, was voor het grote publiek beide keren Mike Tyson vooraf de topfavoriet, maar beide keren ging de zege naar Evander Holyfield. Sindsdien twijfelt niemand er meer over en wordt ook Evander Holyfield gerekend tot de allerbeste zwaargewicht boksers aller tijden.

Statistieken Evander Holyfield

Evander Holyfield heeft in zijn carrière 57 officiële profpartijen gebokst. Daarvan won hij er 44 (waarvan 29 via een knock-out). Hij heeft ene lengte van 189 centimeter en een 'reach' van 197 centimeter. Bijnamen van hem zijn The Warrior en The Real Deal. Zijn laatste officiële profpartij bokste hij in 2011.

Tyson-Holyfield III: Datum? Locatie?

Op welke datum wordt het derde gevecht tussen Mike Tyson en Evander Holyfield georganiseerd? In het geruchtencircuit hadden velen het in eerste instantie over 11 juli 2020, maar dit bleek niet te kloppen. Op welke locatie zou deze titanenstrijd tussen Evander Holyfield en Mike Tyson plaats moeten vinden? Er zijn sterke geruchten dat de twee veteranen het mogelijk in Saoedi-Arabië tegen elkaar op zouden nemen, maar ook dit is nog beslist niet zeker.

Mike Tyson-Evander Holyfield livestream?

Het derde gevecht tussen Mike Tyson en Evander Holyfield wordt via livestream online uitgezonden. Met zo'n livestream is de strijd tussen Tyson en Holyfield dus op een computer of smartphone te bekijken. Er zullen diverse aanbieders van zo'n livestream zijn. Het gevecht wordt bijvoorbeeld in de Verenigde Staten weer met een PPV-livestream uitgezonden. Zij hebben immers een enorme PPV-cultuur, waarin zo'n stream zeker weer het mest logische is. Triller en Fite Tv zouden goede kandidaten zijn om wederom zo'n internationale livestream aan te bieden.

Bij welke omroepen of streamingdiensten live op tv of livestream?

Er zijn internationaal echter ook nog andere kandidaten voor het aanbieden van een livestream. In theorie zou UFC Tv een geschikt platform daarvoor lijken (aangezien dit een groot mondiaal platform is, waarop veel vechtsport per livestream wordt aangeboden), maar in de praktijk zal het daar hoogstwaarschijnlijk niet op te zien zijn. UFC-baas Dana White heeft namelijk aangegeven dat hij dit veteranengevecht sowieso geen goed idee vindt.

Wat zou een andere zendgemachtigde zijn die dit wel live op tv of per livestream zou willen aanbieden? In theorie zou het platform DAZN een uitstekende mediapartner zijn voor de mondiale livestream-uitzendingen van dit gevecht. DAZN noemt zichzelf 'het Netflix van de sport'. Zij bieden in een beperkt aantal landen enorm veel live topsport online (via een stream) aan. DAZN had grote ambities voorafgaand aan het jaar 2020: in dit jaar wilden zij hun streamingdienst ook lanceren in bijna alle andere landen van de wereld, waaronder Nederland en België. Mede vanwege de coronacrisis, waardoor veel grote sportevenementen zijn afgelast, heeft DAZN zijn plannen enigszins uitgesteld. Een publicitair extreem interessant evenement zoals het gevecht tussen de veteranen Mike Tyson en Evander Holyfield zou hen kunnen helpen om in de zomer alsnog hun streamingdienst te lanceren. Een andere mogelijke partner is Eleven Sports. Ook dit is een internationale sportomroep (tv en online) die in een beperkt aantal landen uitzendt (televisie en livestream), maar die wel grote internationale ambities heeft. De belangrijkste kandidaat om het evenement via een livestream online uit te zenden is de social media-app Triller. Die app zendt ook al via een livestream het gevecht van Tyson tegen Roy Jones uit. Mogelijk zenden zij per livestream ook de overige evenementen van de 'Legends Only League' uit. Het is de hoop voor de kijkers in Nederland dat de persgroep (AD) dan ook bij Mike Tyson-Evander Holyfield een gratis stream aanbiedt.

Vechtsport live op tv en livestream

Nederland: vechtsport live op tv en livestream

Bij welke omroepen zijn overige grote vechtsportevenementen anno 2022 live op tv en per livestream te zien in Nederland en België? In Nederland heeft Talpa de uitzendrechten (live tv en livestream) van veel grote evenementen. Zo zenden zij live op tv en via de livestream veel evenementen van de UFC uit. Hun live tv-uitzendingen vinden plaats op SBS9. Van hun evenementen bieden zij een gratis livestream aan bij de streamingdienst Kijk. Zo'n livestream is geo-retricted. Buiten Nederland mag men zo'n livestream van Kijk bij de UFC-events niet bekijken.

Ook veel evenementen van Glory waren bij hen live op tv en via een livestream te zien. In de zomer van 2020 is Glory Kickboxing echter in crisis gekomen (als gevolg van de coronacrisis). Daardoor is het ook tot een breuk met Talpa gekomen. Toekomstige evenementen van Glory zijn daarom niet meer live op tv en via de livestream bij hen te zien. Wel wordt er door Glory zelf, maar ook door Spike en Fite een stream uitgezonden van evenementen zoals Badr Hari - Benjamin 'Benny' Adegbuyi (december 2020). Ook is het mogelijk om bij hen live online op een stream te kijken naar Rico Verhoeven-Jamal Ben Saddik.

Grote titelgevechten in het boksen worden regelmatig live op tv uitgezonden door RTL7 (en via een livestream op Videoland). Bij Spike is Bellator MMA op televisie (en middels een tv-app op een livestream) te zien. Bij Viceland waren heel wat evenementen van Enfusion live op tv te zien. Die waren via een tv-app ook via een livestream te bekijken. Doordat de tv-zender Viceland is gestopt, zijn die uitzendingen echter niet meer live op tv of via een livestream te bekijken. Enfusion biedt wel zelf een livestream van hun evenementen aan op hun website.

België: live op tv en livestream

In België zendt Eleven Sports veel vechtsport live op tv en via de livestream uit. Bij hen is in 2022 de UFC bijvoorbeeld live te zien op tv (en op een livestream). Ook Glory en Cage Warriors worden door hen op televisie en middels een livestream uitgezonden. Bij VOO Sports zijn ook regelmatig grote vechtsportevenementen live op tv en via een livestream te zien. Zo zonden zij live op tv en via de livestream diverse titelgevechten van Fury uit. Via Matchroom is soms ook boksen via een livestream te zien. Zo zenden zij in augustus 2020 via hun livestream het gevecht van Delfine Persoon uit.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie: "Iron'' Mike TysonMichael Gerard Tyson werd geboren op 30 juni 1966 in New York. Hij vocht vele wedstrijden in de zwaargewicht klasse. Hij…
IFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamIFP Enfusion Live: Wuppertal via livestreamEr wordt jaarlijks groot vechtsportgala georganiseerd door Enfusion Live in Wuppertal (Duitsland). Daarbij staan op het…
Boksen: Anthony Joshua-Tyson Fury, live op tv en livestreamBoksen: Anthony Joshua-Tyson Fury, live op tv en livestreamTyson Fury en Anthony Joshua zijn de twee grootste sterren van het Britse boksen. Deze twee zwaargewichten wonnen in de…
Boksen 2021: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamBoksen 2021: Tyson Fury-Deontay Wilder live tv en livestreamIn 2021 vindt er in de Verenigde Staten een gevecht plaats om de wereldtitel boksen in het zwaargewicht tussen de Amerik…

Afvallen door te boksenAfvallen door te boksenVeel mensen denken dat boksen alleen beoefend kan worden door gespierde kooivechters en professionele boksers, niks is m…
Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vr…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/KSI_vs._Logan_Paul
  • https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/youtube-wereldkampioen-boksen-eindigt-in-onbeslist/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Douglas,_9th_Marquess_of_Queensberry
  • http://www.apollo-boxing.be/boksen_the_noble_art
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Boxing
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.