Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?

Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen? Vechtende vrouwen, het is een veel voorkomend verschijnsel. Alleen er zijn verschillende soorten manier waarop je als vrouw kan vechten. Een ouderwetse bitchfight op de straat kan nogal ordinair zijn, maar vrouwen die een vechtsport beoefenen worden vaak anders aangekeken dan een man die een vechtsport beoefend. Heeft dat te maken met emancipatie? Of vinden mannen het bijzonder dat een vrouw op dit gebied een man fysiek aan kan? En wat vinden vrouwen die niet aan vechtsport doen er van? En is het waar dat een vrouw fysiek minder aan kan dan een man?

Budo

Er zijn ontzettend veel verschillende vechtsporten die vrouwen kunnen uitoefenen, Judo, Ju Jutsu, Aikido, kickboksen, Krav Maga, worstelen. Als uitgangspunt wordt hier de Budosport gebruikt, dat is de Japanse krijgkunst. Daar vallen onder Judo, Jiu Jitsu, Karate-do, Aikido, Kendo. Deze verschillende sporten bevatten een terugkomende techniek die Japanse samoeraikrijgers gebruikten in oorlogen. Nu zijn de technieken iets aangepast en draait Budo om een individuele ontwikkeling van fysieke en mentale sportiviteit. In Japan was het heel normaal dat vrouwen leerden vechten. Tegenwoordig kan je heel makkelijk lid worden van een vereniging en dan trainen. Vooral bij Judo zie je kleine jongens en meisjes al spelend de technieken van het valbreken en werpen leren. Vaak zie je dat meisjes uiteindelijk rond hun 10e-14e afhaken. Niet allemaal uiteraard, maar de meiden die er plezier in hebben en gemotiveerd zijn en in goede conditie zijn, trainen vaker door tot hoog niveau en stoppen pas als ze lichamelijk niet meer verder kunnen door zwangerschap of ziekte.

Fighting woman

Er is geen speciale behandeling tijdens examens, wedstrijden of trainingen voor vrouwen. Wel zijn er wat praktische dingen waar een vrouw rekening mee moet houden. Lang haar kan nogal in de weg zitten, nagels knippen hoort er ook bij en als vrouw moet je een shirt onder je trainingspak. Omdat er niet veel vrouwen met een hoge gradatie zijn, komt het vaak voor dat je met een mannelijke partner moet trainen. Je moet niet gaan klagen over kapotte nagels, warrig haar, zweetlucht of slapheid want dan ben je niet de juiste persoon voor deze sporten. Lichamelijk contact is het belangrijkste en met motivatie, interesse en energie kom je verder dan je denkt. En vaak doen vrouwen niet onder op mannen als ze een vriendschappelijk wedstrijdje doen. Het draait ten slotte erom hoe goed je de techniek van de sport beheerst.

Mannen

Voor een man is het een onverwacht verschijnsel om een vechtende vrouw te zien, men verwacht dat een vrouw een zorgend karakter heeft en voorzichtig is. Een man ziet de vrouw ook als het zwakkere geslacht. Dat is geen negatieve gedachte maar het heeft juist iets gevaarlijks om dat als man te denken. De vrouw kan net als een man, stoer, dapper, wreed of bloeddorstig zijn. Zo is bewezen dat vrouwen meer dingen tegelijk kunnen doen en vooral zorgend zijn. Maar ook dat ze een enorm goede intuïtie hebben en heel goed opvlammende gemoederen kunnen kalmeren. Ook hebben ze vaak durf om hun goede en slechte eigenschappen te gebruiken. Mannen zijn lichamelijk vaak groter, sterker, zwaarder dan vrouwen dus voelen ze zich sterker dan een vrouw en vaak zijn ze dat ook. Het draait niet alleen om kracht maar om techniek.

Last

Er zijn natuurlijk ook drempels waar je als vrouw tegen aan loopt. Meeste mannelijke partners willen een vrouw tijdens vrije wedstrijden of trainingen geen pijn te doen, dus zijn ze extra voorzichtig met het gebruiken van hun kracht. Dat wordt vaak als vervelend beschouwd omdat een vrouw juist wil bewijzen dat ze het kan en dat ze tegen een stootje kan. Vaak haakt een vrouw bij de hogere banden af omdat ze het fysiek en mentaal niet meer aan kunnen. Het is juist goed voor een vrouw om met een andere vrouw te trainen en daar op een wat rustigere manier het zelfde te bereiken als een man. Het is ook fijner om met hetzelfde geslacht te trainen want dat voorkomt ongemakkelijke situaties als de man per ongeluk tijdens een houtgreep in het decolleté van een vrouw belandt. Als een vrouw de keuze maakt om tegen een man te zeggen dat ze een vechtsport beoefend, krijgt ze vaak reacties zoals: "Ga je mij dan slaan?" of " Ik daag je liever niet uit." Vaak is dat spottend bedoeld maar meestal is het een onzekere reactie op het feit dat de vrouw deze sport doet.

Waar het om draait

Judo is wel degelijk geschikt voor vrouwen, 18 vrouwen horen tot de Nederlandse topjudoka's. Wereldkampioene Jiu Jitsu is ook Nederlands. Meningen van mensen zijn belangrijk, maar deze feiten bewijzen dat vrouwen niet onder doen bij de mannen. Uiteraard is niet iedere vrouw geschikt om op topniveau te trainen, maar dat is ook niet verplicht. Het is de bedoeling dat vechtsport een plezier blijft, ontspannend is en dat je zelfvertrouwen krijgt en dat je om leert gaan met kracht, aanval en verdediging. Voor het lieve, nette dametje tot de sterke, afgetrainde oervrouw, voor iedereen is er een passende vechtsport!

Boodschap

Een Sensei vertelt:
"Je gaat als vrouw naar judo om meer zelfvertrouwen te krijgen. Alleen kan je dat niet meten, dat zien alleen anderen en niet na 14 dagen, dat komt in een latere fase vanzelf naar boven. Je moet ook niet denken dat het allemaal vanzelf gaat. Het zal ook veel aan je instelling liggen, je moet er wel voor gaan. Je weet zelf dat het vallen een grote en moeilijke opdracht is en je moet het steeds herhalen. Als je dat doet kan je tot op hoge leeftijd dit doen. Zelf heb ik een trainer die 72 jaar is en een geweldige judorol kan laten zien en ik weet nog ouderen die het gewoon kunnen. Dit is dan techniek, worpen kun je nog veel meer trainen. Het geeft je ook een boost om het steeds beter te doen. Het is in het bijzonder een sport of hoe je het dan ook wil noemen, om niet alleen domweg iets te doen, maar je moet ook nog zelf denken en doen en dat is best moeilijk."
© 2013 - 2020 Anncary, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Braziliaans Jiujitsu: Focus op het grondgevechtBraziliaans Jiujitsu: Focus op het grondgevechtEr zijn vele vechtsporten op de wereld die al heel lang beoefend worden, zo heb je bijvoorbeeld taekwondo, karate, bokse…
Wing Chun, wat is het precies?Wing Chun, wat is het precies?Wat is de vechtsport Wing Chun, wat is kenmerkend voor deze sport en waar komt het vandaan. Een effectieve vechtsport ge…
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…
Zelfverdediging voor vrouwen, kies de sport die bij jou pastZelfverdediging voor vrouwen, kies de sport die bij jou pastVeel vrouwen hebben de ervaring hoe het is om te worden lastig gevallen op straat. Dit varieert van het moeten aanhoren…

Boksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestreamBoksen 2020: Mike Tyson-Roy Jones Jr via een livestreamIn het najaar van 2020 maakt de 54-jarige Mike Tyson zijn comeback in de boksring. Hij neemt het dan op tegen de 51-jari…
Systema, Russische krijgskundeSystema (Система) is een vechtkunst die uit Rusland afkomstig is. Systema is d…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vechtsport
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Budo
  • http://www.carrieretijger.nl/carriere/vrouwen/succes
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_judoka's
  • Sensei van Judo en Ju Jutsu vereniging "Tokyokai" te Oostkapelle

Reageer op het artikel "Is vechtsport wel geschikt voor vrouwen?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Exfightbitch, 10-10-2013 19:39 #2
Ik heb vijf jaar met veel plezier verschillende vechtsporten en vechtkunsten beoefend. Negen van de tien keer trainde ik met mannen omdat er nou eenmaal heel weinig vrouwen aanwezig waren. Vele gaven 't na korte tijd helaas ook alweer op. Mijn ervaring is echter wel dat 't juist prettiger traint om met mannen te trainen/sparren dan met vrouwen. Vrouwen onder elkaar zijn vaak toch wat zachter voor elkaar en met mannen kan je jezelf, mits het een man is die inderdaad wel serieus met je wilt trainen, veel beter meten. Je wordt er ook een stuk harder, sterker en gemotiveerder van. Ik vraag me af of ik me wel zo veilig op straat zou voelen als ik vijf jaar lang alleen maar of voornamelijk met andere vrouwen zou hebben getraind. Dan weet je dus eigenlijk alleen hoe sterk een vrouw is en de realiteit is nou eenmaal zou dat mannen gewoon sterker zijn (vrouwen zijn vaak echter een stuk gemener ;) ). De ervaring leert dat de kans dat je lastig wordt gevallen door een man een stuk groter is dan door een andere vrouw, en dan is 't toch fijn voor jezelf om te weten dat áls je dan al door iemand geslagen wordt, je in elk geval niet zo gauw zult schrikken.

Tim Ruijs, 11-07-2013 09:24 #1
Ter overweging: in vroeger Japan waren het de vrouwen (en oudere mannen) die thuisbleven en vaak het land bewerkte en de kinderen verzorgde, terwijl de (jonge) mannen op jacht gingen. Om zich te weren tegen rovers bekwaamden deze vrouwen zich in het vechten met het gereedschap dat bij landbewerking werd gebruikt (bv naginata). Vechtsport of krijgskunst beoefenen moet je aanspreken; het zal niet voor iedereen zijn. Maar dat zal niet afhangen van leeftijd, geslacht of geaardheid.

Infoteur: Anncary
Gepubliceerd: 04-04-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Vechtsport
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 2
Schrijf mee!