Pelé, de zwarte parel
De stralende ster Pelé schijnt nog immer voort. Jong of oud, wie kent hem niet? De imposante en enerverende voetbalcarrière van 's werelds beste voetballer is een gouden lijst waard. Hij blinkt niet alleen in voetballen uit, zijn menselijkheid, zijn creativiteit, zijn emoties, zijn geloof en zijn integriteit zijn evenzovele blijken van superioriteit. Zijn bescheidenheid doet een eenvoudig mens goed. Pelé? Dan is het goed.
Drie harten
De geboorteplaats van Pelé is Trés Coraçöes (drie harten), in de deelstaat Minas Gerais, ten noorden van Rio de Janeiro. Met de koninklijke naam Edson Arantes de Nascimento ziet hij op 23 oktober 1940 het licht. Hoewel 'Edson' verwijst naar de uitvinder van de gloeilamp, Thomas Edison, was het niet de bedoeling dat er 'Edison' op de geboorte-akte zou staan, dat gebeurt echter wel. Op de geboorte-akte staat nog een andere fout: 21 oktober 1940 in plaats van 23 oktober 1940 als geboortedatum.
Pelé: 'Ik ben een gelukkig mens.'
De naam Pelé
Omdat hij de bijnaam 'Bilé' van een doelman niet kan uitspreken, zegt hij 'Pelé'. Al spoedig noemen de mensen hem 'Pelé', in het begin tot zijn ongenoegen, later is hij er trots op. De vader van 'de man van de omhaal' heet Dondinho, een voetballer die door een blessure te snel moet stoppen, eens scoort hij vijfmaal met het hoofd in een wedstrijd. Dondinho is een wijs man aan wie Pelé veel te danken heeft.
Pelé: 'Ik wil altijd alles goed doen.'
Eerste doelpunt voor Santos
Op 7 september 1956, Onafhankelijkheidsdag in Brazilië, scoort Pelé zijn eerste doelpunt voor de club Santos. Doelman Zalnar maakt later een visitekaartje met de tekst: 'doelman die de eerste treffer van Pelé doorliet'. Het wereldkampioenschap van 1958 in Zweden brengt hem de titel 'Koning Pelé'. Zijn vrienden voegen toe: 'gekozen door het volk'.
Kus in Egypte
De club Santos krijgt uitnodigingen om overal te spelen met Pelé. In Egypte worden ze verwelkomd met een kus op de mond. Zijn spectaculairste doelpunt maakt hij tegen Fluminense. Vanaf zijn eigen strafschopgebied begint hij te rennen met de bal aan zijn voet. Hij passeert zes spelers, daarna de keeper. De krant O Esporte laat een bronzen gedenkplaat van dit gebeuren maken. De plaquette wordt bij de ingang van het Maracanã-stadion bevestigd. Het doelpunt krijgt de naam 'gol de placa' (het doelpunt van de plaquette), het wordt de maatstaf voor alle andere goals.
Pelé: 'Een rijk leven krijg je alleen door het te vullen met ervaringen.'
Geloof in God
Van huis uit heeft hij verschillende waarden meegekregen. Wees altijd beleefd en aardig tegen iedereen, gedraag je oprecht en verantwoordelijk, wees altijd bescheiden, werk hard en zet je altijd volledig in wat je ook doet. Het geloof in God is vanzelfsprekend voor Pelé. Als iedereen paniekeert tijdens een storm zegt Pelé in het vliegtuig: 'Waarom zou ik bang zijn? Ik geloof in God en als ik dood moet, dan ga ik dood. Ik bid gewoon en laat het verder zo.' Pelé introduceert ook het bidden na het avondeten in de nationale ploeg. Het wordt een teken van eenheid.
Pelé: 'Wat belangrijk voor mij is, is dat ik een zuiver geweten heb.'
Laatste wedstrijd in New York
Op 1 oktober 1977 neemt Pelé afscheid in het Giants-stadion voor 75.000 toeschouwers. Na 1367 wedstrijden waarin hij 1281 maal scoort met de aantekening dat hij zelden de penalty's nam(!) vindt hij het welletjes. Hij eindigt zijn toespraak met de woorden: 'Liefde, liefde, liefde.'
Pelé: 'Ik ben altijd verliefd geweest op iemand of iets, dat is mijn motivatie.'
Belg Jean-Marc Bosman
Wat de Belg Jean-Marc Bosman bij de rechter had bereikt, namelijk een grotere vrijheid voor de spelers, wilde Pelé ook bereiken in Brazilië. Hij wordt minister van Sport in 1994. Het wordt een moeilijke tijd voor hem. Prachtige, altruïstische ideeën worden door de wereld van macht en geld niet op prijs gesteld. Uiteindelijk wint hij met 'de Wet van Pelé'.
Film: Escape to Victory
Door schade en schande in het bedrijfsleven wijs geworden, heeft hij 1000 mensen in dienst in 2005. Alles floreert. Regelmatig kom je Pelé in films tegen. Zelf houdt hij veel van de film 'Escape to Victory' uit 1981. Je kunt hem daarin op de mondharmonica horen en zien spelen. In zijn vrije tijd speelt hij ook gitaar en schrijft hij liedjes.
Pelé: 'Als ik producten aanprijs spreek ik alleen teksten uit waar ik achter sta.'
Vrije meningsuiting
Pelé is altijd voor zijn mening uitgekomen. Hij schroomt niet de waarheid te zeggen. Wel vervelend is dat de pers hem heel vaak tegenwerkt. Niet zelden leest hij het tegenovergestelde van wat hij heeft gezegd. Pelé vindt dat Nederland de WK's van 1974 en 1978 verdiende te winnen. Daar scoort hij weer een mooi punt voor ons.
Pelé: 'Ik heb nog steeds het gevoel dat ik hier een leertijd doormaak om in spiritueel opzicht en als mens te groeien.'
© 2013 - 2025 Yosha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van integriteitMensen verwachten altijd van anderen dat ze integer zijn. Integriteit is belangrijk in onze maatschappij, maar hoe komt…
Bronnen en referenties
- Mijn leven - Pelé
- Wikipedia.nl