Het middenveld (voetbal)

Het middenveld is de plek bij uitstek waar de wedstrijd gewonnen of verloren kan worden. Enerzijds zorgen de middenvelders voor de aanvoer van ballen naar de aanval, anderzijds vormen de middenvelders een verdedigingslinie vóór de verdedigers. Door dit verschil in taken ontstaan er ook verschillende soorten middenvelders. Het middenveld ontleed. Wie het middenveld domineert, domineert de wedstrijd. Een uitspraak die door veel voetbalcoaches en voetbal-analytici wordt gedaan. Het middenveld wordt gezien als de spil in het spel. Omdat middenvelders zowel aanvallende als verdedigende taken hebben is het van groot belang dat je als middenvelder een goede conditie hebt, je pendelt immers steeds op en neer tussen de verdediging en de aanval.

Verschillende soorten middenvelders

In het voetbal zijn er in de grote lijn twee groepen middenvelders. Er zijn enerzijds centrale middenvelders en anderzijds flankmiddenvelders, echter is er binnen deze twee groepen weer een deling te maken.

Centrale middenvelders

De verdedigende middenvelder

Een verdedigende middenvelder kan zich op twee manieren opstellen. Je hebt enerzijds "de balveroveraar", en anderszijds "de spelverdeler". De balveroveraar richt zich voornamelijk op, zoals zijn naam al doet vermoeden, het veroveren van ballen. Hij levert deze dan in bij de creatievere spelers, een goed voorbeeld van een balveroveraar is Nigel de Jong. De spelverdeler is een middenvelder die zich doorgaans achter het middenveld opstelt, op deze manier heeft hij goed zicht op het veld voor hem. Een voorbeeld van een goede spelverdeler is Xabi Alonso of Andrea Pirlo.

De centrale middenvelder

Ook de centrale middenvelders zijn op te delen in twee groepen namelijk "de box-to-boxmiddenvelder" en "de spelmaker". Box to box betekent vrij vertaald vanuit het Engels van strafschopgebied tot strafschopgebied. De box-to-boxmiddenvelder bespeelt dus dit hele gebied, en doet zowel zijn verdedigende taken als aanvallende taken. De box-to-boxmiddenvelder heeft hier een ijzersterke conditie voor nodig. Bekende box-to-boxmiddenvelders zijn: Frank Lampard en Steven Gerrard. De spelmaker bespeelt ook het gehele middenveld maar laat verdedigende taken over aan de meer verdedigende middenvelders. De verdedigende middenvelders zullen als ze eenmaal de bal veroverd hebben de bal inleveren bij de spelmakers. Bekende Spelmakers zijn: Mesut özil, Andres Iniesta.

De aanvallende middenvelder

De aanvallende middenvelder is de man van de assists en de goals, er zijn twee soorten aanvallende middenvelders. Ten eerste is er de vooruitgeschoven nummer tien (de vooruitgeschoven spelmaker). Deze spelers beschikken over een goed spelinzicht, bij balverlies zetten ze druk op de opbouwende spelers van de tegenpartij. Bekende vooruitgeschoven spelmakers zijn: Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Dennis Bergkamp. Ten tweede is er ook de vooruitgeschoven middenvelder die niet helpt bij het verdedigen, deze man wordt door de Brazilianen "Trequarista" genoemd. Bij balverlies blijft de trequarista opletten op gaten in de verdediging van de tegenpartij, zodra zijn ploeg weer balbezit heeft zal de trequarista dit gat in de verdediging naar zijn hand zetten. Bekende trequarista's zijn: Juan Roman Riquelme en Diego.

Flankspelers

Deze spelers spelen op de flanken van het middenveld. Flankspelers zijn achtereenvolgens in de volgende categorieën in te delen: rechts/linkshalf en buitenspeler.

De recht/linkshalf

Deze spelers spelen rechts of links ten opzichte van de centrale middenvelder, doorgaans kunnen deze spelers zelf ook als centrale middenvelder uit de voeten. Een bekende linkshalf was David Beckham, Beckham kon met zijn uitstekende pass de verdediging van de tegenpartij doorklieven.

De buitenspeler

Afhankelijk van de tactiek van de coach behoren de buitenspelers soms wel en soms niet tot het middenveld. in een 4-3-3 formatie behoren de buitenspelers bijvoorbeeld niet tot het middenveld, maar in een 4-2-3-1 opstelling behoren de buitenspelers wel tot het middenveld. Buitenspelers beschikken over een hoge snelheid, een goede voorzet en verschillende passeerbewegingen. Bekende buitenspelers zijn: Cristiano Ronaldo, Neymar, Gareth Bale en Arjen Robben.

Een aparte categorie van de buitenspelers is de "naar binnen trekkende buitenspeler" deze buitenspeler wordt met zijn voorkeursbeen op de tegengestelde zijde opgesteld. Een rechtsbenige speler op links en viceversa een linksbenige speler op rechts, deze spelers kunnen dan met een schijnbeweging naar binnen trekken om met hun goede been een schot te lossen op het doel van de tegenpartij. Bekende spelers die dit doen zijn onder andere Cristiano Ronaldo en Arjen Robben. Ze kunnen door middel van een passeerbeweging naar binnen trekken om vervolgens met hun sterkste been op het doel te kunnen schieten.
© 2015 - 2024 Prinsbernhard, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De carrière van voetballer Andrea PirloDe carrière van voetballer Andrea PirloAndrea Pirlo begon in het seizoen 1994-95 met voetballen in de Italiaanse Serie A. In 2017 liet hij voor het laatst zijn…
Hoe scoor je goals uit een vrije trapWekelijks zie je voetballers de mooiste vrije trappen binnenschieten en daardoor wedstrijden winnen voor hun clubs. De v…
UEFA Europese Super Cup, live op tv en livestreamUEFA Europese Super Cup, live op tv en livestreamJaarlijks vindt er een wedstrijd plaats om de UEFA Super Cup. Die gaat tussen de winnaars van de Champions League en de…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Middenvelder
  • http://pupillen.voetbal.nl/article/669/voetballen-doe-je-zo-alle-11-posities
Prinsbernhard (5 artikelen)
Laatste update: 25-07-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.