UEFA Europese Super Cup, live op tv en livestream

UEFA Europese Super Cup, live op tv en livestream Jaarlijks vindt er een wedstrijd plaats om de UEFA Super Cup. Die gaat tussen de winnaars van de Champions League en de Europa League. Dit duel wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de strijd om de Europese Supercup ook online via een livestream bekijken. Hoe is de geschiedenis van het toernooi om de UEFA Supercup verlopen?

Geschiedenis Europese Super Cup

De Europese Super Cup is een Nederlandse uitvinding. De bedenker is namelijk de journalist Anton Witkamp van de Telegraaf. Begin jaren zeventig, tijdens de glorietijd van Ajax, kwam hij met het plan om de winnaar van de Europacup I (het toernooi van de landskampioenen) te laten strijden tegen de winnaar van de Europacup II (het toernooi van de bekerwinnaars). Het idee voor een Super Cup kwam niet helemaal uit de lucht vallen, in diverse landen bestond al een nationale Super Cup, wat een strijd was tussen de landskampioen en de winnaar van de nationale beker.

Eerste Super Cup

De allereerste Europese Super Cup werd georganiseerd in 1972. De strijd ging tussen AFC Ajax (winnaar van de Europa Cup I) en Glasgow Rangers (Europacup II). De UEFA wilde echter niet meewerken aan die eerste editie, mede omdat men de Glasgow Rangers had geschorst voor Europees voetbal, wegens het wangedrag van hun fans bij de Europacup II-finale. Die allereerste Europese Super Cup kreeg daarom geen officiële status.

De Super Cup werd in de begintijd beslist in twee wedstrijden. Ajax won in 1972 de eerste (officieuze) Super Cup, door uit met 1-3 te winnen en thuis met 3-2 te winnen. De Super Cup van 1973 was de eerste editie die officieel door de UEFA werd erkend. Wederom pakte Ajax de beker. Het eerste duel werd (uit) met 1-0 verloren van AC Milan, maar thuis werd in het Olympisch Stadion een grandioze zege geboekte van 6-0.

Van twee wedstrijden naar één wedstrijd

De UEFA Europese Super Cup werd sindsdien bijna ieder jaar gespeeld, behalve in 1974, 1981 (beide keren om politieke redenen) en in 1985 (wegens het Heizel-drama). Oorspronkelijk ging de strijd om de Super Cup om twee wedstrijden. Daar werd in 1984, 1986 en 1991 van afgeweken (in die jaren was het één wedstrijd). In 1998 besloot men om voortaan er de vaste regel van te maken, dat de strijd om de Super Cup in één wedstrijd werd beslist. Van 1998 tot en met 2012 was het voetbalstadion in Monaco de vaste locatie van die wedstrijd. De officiële internationale schrijfwijze van de naam van deze Europese beker is de 'Super Cup' (dus twee woorden), maar in Nederland wordt deze beker ook vaak aangeduid als 'Supercup' (dus één woord), aangezien in het Nederlands vaker dan in het Engels twee woorden worden samengevoegd tot één nieuwe term.

Einde van de Europa Cup II

In 1999 kwam er een einde aan het toernooi om de Europacup II (het toernooi van de bekerwinnaars). Voortaan deden de bekerwinnaars mee aan de UEFA Cup. Het gevolg was dat vanaf 2000 de winnaar van de UEFA Cup in de wedstrijd om de Super Cup streed tegen de winnaar van de Champions League (de opvolger van de Europacup I). Later werd de UEFA Cup veranderd in de Europa League en sinds 2010 speelt dus de winnaar van dat toernooi in de wedstrijd om de UEFA Super Cup tegen de winnaar van de Champions League.

Erelijst Europese Super Cup

Hoe ziet de erelijst eruit van dit evenement, voorafgaand aan de Europese Super Cup 2022? De succesvolste clubs uit de geschiedenis van de Europese Super Cup zijn AC Milan en Liverpool. Zij wonnen de beker 5 keer. FC Barcelona en Real Madrid wonnen de Supercup vier keer. AFC Ajax en Atletico Madrid pakten drie keer deze Europese beker. De volgende teams wonnen twee keer deze Europese beker: Anderlecht, Juventus en Valencia.

Datum?

In welke periode wordt deze Europese wedstrijd gespeeld? De wedstrijd wordt doorgaans aan het begin van het Europese clubvoetbalseizoen gespeeld. Meestal is de wedstrijd in augustus, zoals in 2022. De UEFA Super Cup vond dat jaar bijvoorbeeld op 10 augustus plaats. Ook in 2023, 2024 en 2025 staat deze wedstrijd in principe in augustus op de kalender. Soms (zoals in 2020) vindt de wedstrijd in september plaats. Als de wedstrijd niet in augustus plaatsvindt, dan is daar doorgaans een speciale reden voor, zoals de coronacrisis.

Locatie

Van 1998 tot en met 2012 was het Stade Louis II in Monaco de vaste locatie van deze wedstrijd. Sinds 2013 heeft men echte weer (net als voor 1998) elk jaar een nieuwe locatie. De Europese Super Cup 2022 wordt bijvoorbeeld in Helsinki gespeeld. De Europese Super Cup 2023 vindt plaats in het Karaiskakis Stadion te Griekenland. Oorspronkelijk zou die editie plaatsvinden in de Russische Kaza Arena, maar vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is besloten om een andere locatie te kiezen.

Europese Supercup live op tv: welke zender en hoe laat?

Live op tv bij RTL7 en Ziggo Sport Totaal

De live-uitzendrechten van de wedstrijd om de Supercup zijn Nederland in handen van Ziggo Sport Totaal en RTL7.

Hoe laat?

De aftrap is om 21u00 CET (Nederlandse tijd).

Livestream Europese Supercup

Ziggo Sport Totaal Go App: livestream

Er is een livestream beschikbaar van de Ziggo Sport Totaal Go App. Deze livestream is wel specifiek bedoeld voor abonnees van deze app. De livestream van Ziggo Sport voor deze match begint tegelijk met de live tv-uitzending. (Dit houdt in dat de livestream om 20u55 begint.) Wie geen abonnement heeft op die app kan in theorie deze livestream van de UEFA Supercup voor enkele euro's kopen op de site van Ziggo (PPV). Vanwege de overige opties waarmee men gratis per legale livestream kan kijken naar deze Europese wedstrijd, zal deze betaalde stream (PPV) niet erg populair zijn.

Livestream Europese Super Cup via Go App (live in alle landen v.d. EU)

Het is ook mogelijk om de Europese Super Cup via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Met die app kan men online tv kijken naar een groot aantal zenders, waaronder RTL7. Deze livestream-dienst is automatisch beschikbaar voor abonnees van digitale tv bij Ziggo. Via deze app kan men niet alleen in Nederland maar ook in alle andere landen van de Europese Unie per livestream naar tv kijken en dus kan men hiermee ook op vakantie in andere Europese landen live per stream naar de Europese Super Cup kijken. Ook in sommige landen buiten de Europese Unie is zo'n livestream op die app te bekijken. Tot die overige landen waar zo'n livestream te bekijken is, behoren Groot-Brittannië, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Martinique.

Livestream UEFA Super Cup bij Videoland

Ook wordt er een livestream bij Videoland aangeboden voor dit duel. Deze livestream is te bekijken door abonnees van die streamingdienst. Op de app is deze livestream van dit voetbalduel in de gehele EU te bekijken.

Livestream Europese Super Cup via NLZIET

Het is eveneens mogelijk om de strijd om deze Europese beker te bekijken via een livestream bij NLZIET. Op die app kan men per livestream naar RTL-zenders kijken. Die livestream is echter alleen beschikbaar voor abonnees van die app. De live-uitzending van Ziggo van deze wedstrijd tussen is daarentegen niet per livestream op die applicatie te bekijken. Ziggo Sport Totaal werkt namelijk niet mee aan dit mediaplatform. Zo'n livestream van de RTL7-uitzending van dit Europese duel is in de hele EU te bekijken.

Livestream iTV

De wedstrijd is ook te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN waarmee hun klanten live online (via een livestream) naar tv kunnen kijken. Om zo'n livestream te kunnen bekijken dient men een abonnement op interactieve tv bij hen te hebben. De iTV-app is bedoeld om op een smartphone of tablet via een livestream online live tv te kijken. Daarnaast kunnen klanten van KPN ook via een livestream tv kijken als ze inloggen bij de site van Interactieve Tv. Die laatstgenoemde optie is vooral bedoeld om via een livestream tv te kunnen kijken op een laptop of desktop computer. Via die site kan men overigens in de praktijk ook wel op een smartphone of tablet via een livestream tv kijken, maar die site is voor die apparaten niet specifiek geoptimaliseerd. Dat is wel het geval met de iTV-app. Die app is gratis verkrijgbaar voor klanten die reeds een abonnement op interactieve tv hebben. Zo'n livestream is in elk EU-land te bekijken.

Gratis livestream Europese Supercup bij RTL

Ook bij RTL biedt men doorgaans een livestream aan van de voetbalwedstrijden die men live op tv uitzendt, dus dat zal ook het geval zijn bij deze strijd om de Europese Supercup. Zo'n livestream is onder meer te vinden via de zoekfunctie op de site van RTL Nederland. Hoe laat begint deze stream? Deze gratis livestream begint om 20u25.

Gratis livestream van de Europese Super Cup bij Talpa? Niet meer

De strijd om de Supercup was jarenlang ook via een gratis livestream van de streamingdienst Kijk te bekijken. Helaas bieden zij niet meer zo'n gratis livestream aan. Met zo'n livestream kon men deze match bijvoorbeeld bekijken op een smartphone, laptop of ander type computer. Kijk is een onderdeel van Talpa. De livestream was onder meer te vinden op de site van Kijk. Die livestream van dit duel was alleen in Nederland te bekijken. Vanuit andere landen was die livestream geo-restricted. Ook bevond de livestream zich op de Kijk-app. Die applicatie diende men in Nederland te downloaden, maar daarna kan men daarmee in de hele EU de livestream bekijken. Om de livestream van Talpa te kunnen gebruiken, diende men doorgaans wel in te loggen bij hun site. Men kon voor de livestream van deze voetbalwedstrijd inloggen met een account van Kijk. (Kijk is de streamingdienst van Talpa Broadcasting.) Het was echter ook mogelijk om bij deze livestream in te loggen met een account van Facebook. Zo hoefden kijkers die reeds een account van Facebook hebben, niet een extra account aan te maken om toch deze gratis livestream van dit duel te kunnen bekijken. Talpa heeft niet meer de uitzendrechten. Bij de edities van 2022 en 2023 zijn de live-uitzendrechten (tv en dus ook stream) in handen van RTL Nederland.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Willem II-Glasgow Rangers, live op tv en livestream (2020)Op donderdag 24 september 2020 wordt de wedstrijd Willem II-Glasgow Rangers gespeeld. Dit is een duel in de voorronde va…
Europa League live op tv en livestreamEuropa League live op tv en livestreamDe duels van de UEFA Europa League en de Conference League zijn live op televisie te zien bij diverse omroepen in Nederl…
Voetbal: wedstrijden Anderlecht via een livestream bekijkenVoetbal: wedstrijden Anderlecht via een livestream bekijkenAnderlecht is qua erelijst de succesvolste voetbalclub van België. De wedstrijden van Anderlecht in de Belgische Jupiler…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Het middenveld (voetbal)Het middenveld is de plek bij uitstek waar de wedstrijd gewonnen of verloren kan worden. Enerzijds zorgen de middenvelde…
De carrière van voetballer Andrea PirloDe carrière van voetballer Andrea PirloAndrea Pirlo begon in het seizoen 1994-95 met voetballen in de Italiaanse Serie A. In 2017 liet hij voor het laatst zijn…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2015_UEFA_Super_Cup
  • http://www.uefa.com/uefasupercup/index.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Super_Cup_2019
  • https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Super_Cup
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 22-07-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.