De carrière van voetballer Andrea Pirlo

De carrière van voetballer Andrea Pirlo Andrea Pirlo begon in het seizoen 1994-95 met voetballen in de Italiaanse Serie A. In 2017 liet hij voor het laatst zijn kunsten zien op het voetbalveld, bij New York City. In die tussentijd werd hij een boegbeeld van AC Milan en Juventus. Bovendien speelde hij meer dan honderd keer in het shirt van zijn vaderland; Italië. Pirlo stond bekend om zijn gouden rechtervoet, waarmee hij de ballen neer kon leggen waar hij maar wilde. Hoe ziet de carrière van Pirlo eruit? Andrea Pirlo is geboren in Flero (Italië) op 19 mei 1979. Hij voetbalde in de jeugd bij Flero, Voluntas en Brescia. Hij debuteerde als vijftienjarige middenvelder in het eerste elftal van Brescia. Pirlo wordt gezien als een specialist in het nemen van vrije trappen. Hij zorgde er daarnaast vaak voor, ondanks dat hij niet de snelste was, dat teamgenoten de bal op een presenteerblaadje kregen. Johan Cruijff noemde Pirlo een genie, vanwege zijn voetenwerk.

Begin van zijn voetbalcarrière

De 177 centimeter lange middenvelder dook in 1994 voor het eerst op in de selectie van Brescia. De Italiaan Andrea Pirlo speelde van 1994 tot en met 1998 bij Brescia, waarbij de club twee seizoenen uitkwam in de Serie B (tweede divisie van Italië) en twee seizoenen uitkwam in de Serie A (hoogste divisie van Italië). In deze vier jaar speelde Pirlo 47 wedstrijden. Na vier jaar voor Brescia gevoetbald te hebben, ging Pirlo naar Internazionale. Na één jaar bij Inter en achttien wedstrijden gespeeld te hebben werd Pirlo uitgeleend aan achtereenvolgens Reggina en Brescia.

Andrea Pirlo speelde 29 wedstrijden voor Reggina Calcio waarin hij zes keer de bal in het net wist te schieten. Na een succesvol jaar bij Reggina keerde hij terug naar Internazionale. Internazionale vond dat Andrea Pirlo klaar was voor de selectie, maar na vier wedstrijden besloot de club dat ze Andrea Pirlo niet kon gebruiken. Na de winterstop van het seizoen 2000-01 ging Pirlo daarom voor een half jaar naar zijn oude club Brescia. De terugkeer naar de start van zijn voetbalcarrière was minder succesvol dan gepland. Die mislukte periode zou hem uiteindelijk een transfer opleveren naar AC Milan.

Voetballer van AC Milan

Vanaf het seizoen 2001-02 speelde Andrea Pirlo bij AC Milan. Na zijn enigszins mislukte periode bij Internazionale speelde Pirlo in zijn eerste seizoen bij AC Milan achttien wedstrijden, waarin hij twee keer scoorde. In het seizoen 2002-03 speelde hij 27 wedstrijden, waarin hij negen keer wist te scoren. Na vijf jaar minder dan 25 wedstrijden gespeeld te hebben, was het seizoen 2002-03 het begin naar nog meer seizoenen met meer dan twintig wedstrijden. In het seizoen 2003-04 speelde Pirlo nameijk 32 wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde. Het seizoen daarna speelde hij dertig wedstrijden. Vier keer was Pirlo de doelpuntenmaker. Ondertussen had Pirlo negen interlands op zijn naam staan. In het seizoen 2005-06 speelde Pirlo 33 wedstrijden waarin hij vier keer wist te scoren. Hij zou nog tot en met het seizoen 2010-2011 bij AC Milan voetballen, waarin hij bijna altijd in de basis stond. Zijn doelpuntenproductie bleef echter beperkt tot een beperkt aantal goals. Pirlo moest het tenslotte hebben van zijn asissts. In zijn laatste seizoen bij AC Milan stond hij in de nationale competitie nog maar zeventien keer in het veld. Reden genoeg om AC Milan te verlaten. Juventus pikte hem transfervrij op.

In zijn periode bij AC Milan lukte het hem twee keer de Champions League te winnen. Beide keren begon Pirlo aan de wedstrijd. In 2003 versloeg AC Milan Juventus, na penalty's. In 2007 werd Liverpool met 2-1 verslagen. Pirlo won bovendien twee keer de Serie A met AC Milan.

Andrea Pirlo bij Juventus

Vanaf het seizoen 2011-12 tot en met 2014-15 speelde Pirlo voor Juventus. In zijn eerste seizoen stond hij direct 37 keer in de basis. Zo'n hoog aantal had hij bij zijn vorige clubs niet weten te halen. In zijn periode bij Juventus kwam hij bovendien weer vaker tot scoren. In de bijna 120 wedstrijden in zijn periode bij Juventus scoorde hij zestien keer.

Met Juventus won hij, in tegenstelling tot bij AC Milan, geen enkele keer de Champions League. Daarentegen pakte hij wel vier keer achter elkaar de titel met Juventus. In zijn laatste seizoen bij Juventus pakte hij ook de beker. Daarmee sloot hij een succesvolle periode in Turijn af. Pirlo ging voor het eerst buiten de landsgrenzen kijken en dook op in de Verenigde Staten.

Pirlo naar Amerika

Tussen 2015 en 2017 speelde Pirlo zijn laatste wedstrijden van zijn carrière in Amerika. Hij speelde bij New York City, waar hij zestig wedstrijden speelde. Eind 2017 kondigde hij het einde van zijn glansrijke carrière aan. Pirlo was op dat moment 38 jaar en had last van fysieke ongemakken en besloot er daarom een punt achter te zetten.

Pirlo in het Italiaanse elftal

Pirlo speelde 116 interlands. Pirlo speelde in totaal 22 wedstrijden op een eindtoernooi. In 2006 pakte hij zijn grootste prijs uit zijn internationale carrière. Hij maakte zijn geboorteland trots door het Wereld Kampioenschap te winnen. Op dat toernooi scoorde hij één keer. In zijn periode bij het Italiaanse elftal scoorde hij in totaal dertien keer. Op de Olympische Spelen van 2004 scoorde hij één van zijn doelpunten. Hij pakte uiteindelijk brons met Italië op die Olympische Spelen.
© 2015 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Panenka-penaltyPanenka-penaltyDe Panenka-penalty is een bijzondere uitvoering van een strafschop. Maar wat maakt de Panenka nou eigenlijk anders dan a…
Hoe scoor je goals uit een vrije trapWekelijks zie je voetballers de mooiste vrije trappen binnenschieten en daardoor wedstrijden winnen voor hun clubs. De v…
Hoe Aperol Spritz maken? Of de Martini en Campari variant?Hoe moet je een Aperol Spritz maken? Ontdek het recept voor dit bekende Italiaanse en alcoholhoudende aperitief. Bekijk…
Serie A (Italië): alle kampioenen tot en met 2019-20Serie A (Italië): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1898 werd er al in competitieverband gevoetbald in het Zuid-Europese land Italië. Vanaf 1929 werken de Italiaanse clu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Andrea_Pirlo
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.