Ajax 2010-2011: Eindelijk de 'derde ster'

Ajax 2010-2011: Eindelijk de 'derde ster' Na zeven jaar zonder landstitel werd Ajax dit seizoen weer eens kampioen. Het was de dertigste titel voor de Amsterdammers en eindelijk kon de zo felbegeerde 'derde ster' op het rood-witte shirt worden geplakt. Zonder problemen verliep het seizoen echter niet. Er was veel kritiek op het spel waardoor trainer Martin Jol in december zijn ontslag indiende bij het bestuur. Frank de Boer volgde hem op en begon met zijn team aan een inhaalrace dat zijn climax kreeg op 15 mei. In een rechtstreeks duel op de laatste speeldag tegen koploper FC Twente werd Ajax door een 3-1 overwinning kampioen van Nederland.

Debutantenbal bij Ajax

Wederom was het Ajax in het seizoen 2009-2010 niet gelukt om de felbegeerde ‘derde ster’ binnen te halen. Ondanks een beter doelsaldo van liefst 45 doelpunten en een reeks van 14 achtereenvolgende winstpartijen werd FC Twente met één punt voorsprong voor de eerste maal kampioen van Nederland. Datzelfde FC Twente won aan het begin van het seizoen 2010-2011 eveneens de Johan Cruijff Schaal door Ajax met 1-0 te verslaan in de Amsterdam ArenA. Op het Europese toneel was er wel een klein feestje te vieren voor de Amsterdammers die zich ten koste van PAOK Saloniki en Dynamo Kiev voor het eerst sinds 2005-2006 weer eens plaatsten voor de poulefase van de Champions League.

Ajax begon de competitie op 8 augustus met een 2-2 gelijkspel in de Euroborg tegen FC Groningen. De van AZ overgekomen Mounir El Hamdaoui scoorde beide Ajax-treffers bij zijn competitiedebuut voor de roodwitten. Ook zes dagen later zagen de 48.000 toeschouwers in de Amsterdam Arena in het duel tegen Vitesse (4-2 winst) twee debutanten op de grasmat verschijnen. Roly Bonavacia (18 jaar) begon in de basis terwijl de 19-jarige Florian Jozefzoon na rust in het veld kwam voor Urby Emanuelson. Dat jeugdspelers van Ajax niet alleen op jonge leeftijd kunnen debuteren bewees de 36-jarige van PSV overgekomen routinier André Ooijer in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade. De voormalige jeugdspeler had 16 jaar na zijn vertrek bij Ajax eindelijk het roodwitte shirt om zijn schouders hangen. In de uitwedstrijd tegen De Graafschap (0-5 winst) was de topscorer van vorig seizoen LuisSuárez (35 treffers) de grote man door driemaal te scoren. Diezelfde speler maakte ook beide Ajax-doelpunten via twee benutte strafschoppen in de thuiswedstrijd tegen Willem II (2-0).

Eerste nederlaag in 2010

De klassieker op 19 september eindigde in Rotterdam in een 1-2 zege voor Ajax en daar mocht Feyenoord heel blij mee zijn want de Amsterdammers misten legio kansen op een veel grotere overwinning. De topper tegen FC Twente werd in Enschede een waar spektakelstuk (2-2) al had Ajax in de eerste helft al afstand moeten nemen maar paal (2x) en lat (1x) redde de thuisploeg. Op 3 oktober leed Ajax voor het eerst een nederlaag in het kalenderjaar 2010 en nog wel thuis tegen FC Utrecht (1-2). Binnen een kwartier was het al 0-2 door twee treffers van Ricky van Wolfswinkel en pas in de laatste minuut kon Ajax iets terug doen door Siem de Jong. Dezelfde Utrechters waren op 6 december 2009 verantwoordelijk geweest voor de laatste nederlaag van de Amsterdammers (2-0). Nog langer was het geleden dat Ajax in eigen huis had verloren: op 31 januari 2009 won SC Heerenveen met 0-1. Opmerkelijk was niet op 16 oktober de 3-0 winst op NAC Breda of het wonderschone doelpunt van Mounir El Hamdoui (2-0) maar de terugkeer, na zeven jaar, van de inmiddels 27-jarige Mido, die in 77e minuut Miralem Sulejmani verving. De Egyptenaar was verre van wedstrijdfit, had de afgelopen jaren weinig speelminuten gemaakt en moest eerst kilo’s kwijtraken…

Kritiek op de speelwijze

In de uitwedstrijd tegen Excelsior leek er voor de Amsterdammers weinig aan de hand totdat Vurnon Anita in de 27e minuut met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Excelsior profiteerde meteen van de numerieke meerderheid en kwam voor rust op een 2-0 voorsprong. Verdediger Jan Vertonghen redde voor Ajax een punt door in de 89e minuut de gelijkmaker te scoren (2-2). Maar misschien was doelman Jeroen Verhoeven, die in de 60e minuut de geblesseerde Maarten Stekelenburg verving en daarmee zijn competitiedebuut voor de roodwitten maakte, nog wel de echte grote held. Tot driemaal toe hield hij Excelsior in blessuretijd van de winnende treffer af. Na de teleurstellende en verdiende 0-1 nederlaag in eigen huis tegen ADO Den Haag (eerste uitwinst voor de Hagenezen in Amsterdam sinds 24 jaar!) begon het gemor op de matige resultaten en speelwijze van trainer Martin Jol. Een week later ging het in Alkmaar tegen AZ wederom mis (2-0 nederlaag) en werd de spelersbus van Ajax opgewacht door een groep ontevreden supporters.

‘Bijtincident’

Met zes punten achterstand op koploper PSV moest Ajax het op 20 november in eigen huis op nemen tegen de Eindhovenaren. De wedstrijd eindigde zoals het begon met 0-0 maar er waren diverse ‘incidenten’ te noteren. Net als in de wedstrijd tegen AZ (André Ooijer) kreeg Ajax wederom een rode kaart te verwerken (nu Rasmus Lindgren). Echter ook de overtreding van Luis Suárez (hij beet PSV-speler Ottman Bakkal in zijn nek/schouder) was rijp voor een rode kaart maar arbiter Björn Kuipers had het voorval niet waargenomen. De televisiebeelden echter wel… De Uruguayaan werd door de KNVB voor zeven duels geschorst. Verder bleek ook dat de verstandhouding tussen coach Martin Jol en zijn assistent Danny Blind niet meer ‘optimaal’ was en dit leidde weer tot diverse speculaties. Op de tribunes, waar clubicoon Johan Cruijff met zijn kritiek op de speelwijze van Ajax zitting had genomen, waren diverse spandoeken te zien die de tweespalt binnen de club symboliseerden.

Trainer Martin Jol stapt op

Tegen het laaggeplaatste VVV Venlo won Ajax eindelijk weer eens met 0-2 maar overwinning was nauwelijks verdiend te noemen. Op 4 december lukte het Ajax voor de derde achtereenvolgende maal niet om een thuiswedstrijd in winst om te zetten. NEC behaalde een puntje (1-1) in een half leeg stadion (22.000 toeschouwers). Het slechte weer (sneeuw), problemen met de NS en de uiteraard ook de slechte resultaten waren debet aan de deze lage opkomst. Na deze teleurstellende wedstrijd besloot trainer Martin Jol op te stappen en werd opgevolgd door Frank de Boer, die de jeugd van Ajax trainde. Twee dagen na zijn aanstelling werd met fris aanvallend voetbal AC Milan, dat zich al had geplaatst voor de volgende Champions League-ronde, in eigen stadion met 0-2 verslagen. Ajax plaatste zich daarmee voor de Europa League en won enkele dagen later de moeilijke uitwedstrijd bij Vitesse (0-1).

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
PSV1811523850-18
FC Twente1811433735-21
FC Groningen1811343635-22
Ajax1810533537-17
AZ189543225-18

De titel lijkt ver weg

Op 19 januari hervatte Ajax de competitie met een probleemloze 2-0 zege tegen het tot nu toe zeer teleurstellend presterende Feyenoord (13e plaats!). Vier dagen later leed Ajax echter een kansloze 3-0 nederlaag tegen FC Utrecht. Na de 4-1 zege op NAC in de kwartfinale van de KNVB-beker wonnen de Amsterdammers drie dagen later in competitieverband wederom van de ploeg uit Breda (0-3). Maar rustig was het binnen de club nog steeds niet. Topscorer Luis Suárez en Urby Emanuelson waren inmiddels verkocht aan respectievelijk Liverpool en AC Milan. Het aantrekken van Bas Dost (SC Heerenveen) ging op het laatste nippertje niet door, Mido was plotseling bij Ajax vertrokken en Mounir El Hamdaoui (ziek, geblesseerd) lag overhoop met trainer Frank de Boer. Ook op het veld draaide de ploeg uit Amsterdam nog steeds niet naar wens en zodoende had Ajax voor de topper tegen koploper PSV op 27 februari reeds vijf punten achterstand. Het was dat doelman Maarten Stekelenburg in grote vorm verkeerde anders was Ajax in Eindhoven op acht punten achterstand gezet maar het duel bleef zoals het begon (0-0).

Een beter Ajax was te zien in de thuiswedstrijd tegen AZ welke met 4-0 werd gewonnen en ook het uitduel tegen hekkensluiter Willem II werd winnend afgesloten. Door een blessure van Maarten Stekelenburg (een gebroken duim) nam Jeroen Verhoeven de honneurs waar in het doel. Pas na de rode kaart van Denis Halilovic (Willem II) in de 73e minuut nam Ajax via Jan Vertonghen (80e minuut) en Christian Eriksen (88e minuut) afstand van de Tilburgers (1-3). Een week later speelde Ajax tegen ADO Den Haag helemaal niet zo slecht in het Kyocera-stadion, sterker nog de roodwitten hadden gewoon moeten winnen, maar leden een zeer onfortuinlijke nederlaag (3-2). De hoop op de landstitel met nog zes duels te gaan was daarmee zo goed als zeker verkeken.

Tussenstand aan kop

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
PSV2818736172-26
FC Twente2818646054-28
Ajax2816755556-26
AZ2814774943-34
ADO Den Haag2814884855-41

Ajax kruipt moeizaam omhoog

Er brak een interland-periode aan maar rustig was het nog allerminst binnen de club want op bestuurlijk niveau was het ondertussen een ‘puinhoop’ geworden. De strijd om de macht was in alle hevigheid losgebarsten. De ploeg van trainer Frank de Boer won evenwel met 3-0 van Heracles Almelo. De 19-jarige Nicolai Boilesen, in de tweede helft ingevallen voor Daley Blind, maakte zijn eerste speelminuten voor de Amsterdammers. FC Groningen werd in de laatste twintig minuten met 2-0 verslagen in de Amsterdam Arena. Binnen drie minuten scoorden Miralem Sulejmani (69e minuut) en Jan Vertonghen (72e minuut). Door het puntenverlies van de concurrenten liep Ajax in en had nog maar drie punten achterstand op koploper FC Twente. Nog dichterbij kwamen de Amsterdammers na de zeer moeizame 1-2 zege in Nijmegen op NEC (één punt op PSV en FC Twente).

Op Eerste Paasdag klonken in de Amsterdam ArenA juichkreten voor doelpunten van aartsrivaal Feyenoord tegen PSV (3-1) terwijl Ajax zelf in de slotfase afrekende met Excelsior (4-1). Ajax was PSV voorbij gestreefd en stond met twee duels te gaan nog maar één punt achter op koploper FC Twente. Met de wedstrijd tegen de Tukkers op de laatste speeldag in het vooruitzicht hadden de Amsterdammers het lot nu in eigen hand. Een week later stond de moeilijke uitwedstrijd tegen SC Heerenveen op het programma maar met kunst- en vliegwerk wisten de roodwitten een minimale 1-2 zege te behalen zodat op zondag 15 mei de apotheose zou volgen tegen FC Twente.

FC Twente wint de eerste slag

Maar voordat het zover was moest Ajax eerst nog op 8 mei de KNVB-bekerfinale spelen in De Kuip in Rotterdam. Pikant detail was dat uitgerekend FC Twente de tegenstander was! Doordat beide teams een week later ook zouden gaan strijden om het landskampioenschap was de bekerfinale dus al bij voorbaat gedevalueerd tot een troostprijs. Maar wie dacht dat beide ploegen er een slaapverwekkende wedstrijd van zouden maken kwam bedrogen uit. Het werd een heerlijk spektakelstuk met FC Twente als winnaar (3-2). Invaller Marc Janko scoorde namens de Tukkers in de verlenging de winnende treffer en bezorgde zijn club de tweede prijs van het seizoen. Op 31 juli 2010 hadden de Enschedeërs ook al de Johan Cruijff Schaal gewonnen ten koste van Ajax met 1-0.

Na zeven jaar eindelijk de ‘derde ster’

Maar op 15 mei zou er geen trilogie volgen voor FC Twente. Eindelijk, na zeven magere jaren zonder landstitel, kwam de ‘derde ster’ in handen van de Amsterdammers. Siem de Jong bracht Ajax in de 23e minuut aan de leiding in de uiterst sfeervolle Amsterdam ArenA. Nauwelijks twee minuten na de theepauze kopte Danny Landzaat in eigen doel en leek Ajax op rozen te zitten. Zestig seconden later was de spanning echter weer geheel terug in de wedstrijd na een schot van Theo Janssen (2-1) maar twaalf minuten voor tijd ontplofte het uitverkochte stadion (52.000 toeschouwers) toen Siem de Jong zijn tweede doelpunt maakte (3-1). FC Twente was niet meer bij machte om er alsnog een gelijkspel, en dus het kampioenschap, uit te slepen en was zijn titel kwijtgeraakt aan de ploeg van trainer Frank de Boer. Naast deze dertigste landstitel vierde de Ajax-trainer ook nog zijn 41e verjaardag! Na alle festiviteiten in en rondom de Amsterdam ArenA verplaatste het feest zich richting de binnenstad alwaar de Ajax-spelers op het Museumplein werden bejubeld door zo’n 100.000 uitzinnige fans.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
08-08-2010FC Groningen - Ajax2-2El Hamdaoui (2x)
14-08-2010Ajax - Vitesse4-2Vertonghen, Van der Wiel, De Jong, Anita
21-08-2010Ajax – Roda JC Kerkrade3-0El Hamdaoui (2x), Suárez
29-08-2010De Graafschap - Ajax0-5Suárez (3x), Emanuelson, Eriksen
11-09-2010Ajax – Willem II2-0Suárez (2x)
19-09-2010Feyenoord - Ajax1-2De Jong, El Hamdaoui
25-09-2010FC Twente - Ajax2-2El Hamdaoui, Enoh
03-10-2010Ajax – FC Utrecht1-2De Jong
16-10-2010Ajax – NAC Breda3-0Vertonghen, El Hamdaoui, Suárez
24-10-2010Excelsior - Ajax2-2El Hamdaoui, Vertonghen
27-10-2010Ajax – SC Heerenveen3-1El Hamdaoui (2x), Anita
30-10-2010Heracles Almelo - Ajax1-4El Hamdaoui, Lindgren, Ooijer, Sulejmani
07-11-2010Ajax – ADO Den Haag0-1-
14-11-2010AZ - Ajax2-0-
20-11-2010Ajax - PSV0-0-
28-11-2010VVV Venlo - Ajax0-2Mido, Sulejmani
04-12-2010Ajax - NEC1-1Mido
12-12-2010Vitesse - Ajax0-1Eriksen
19-01-2011Ajax - Feyenoord2-0Alderweireld, Sulejmani
23-01-2011FC Utrecht - Ajax3-0-
30-01-2011NAC Breda - Ajax0-3De Jong, Sulejmani, Eigen doelpunt
04-02-2011Ajax – De Graafschap2-0El Hamdaoui, De Jong
13-02-2011Roda JC Kerkrade - Ajax2-2Sulejmani, De Jong
20-02-2011Ajax – VVV Venlo1-0El Hamdaoui
27-02-2011PSV - Ajax0-0-
06-03-2011Ajax - AZ4-0De Zeeuw, De Jong, Ebecilio, Anita
13-03-2011Willem II - Ajax1-3De Jong, Vertonghen, Eriksen
20-03-2011ADO Den Haag - Ajax3-2Vertonghen, Eriksen
03-04-2011Ajax – Heracles Almelo3-0Oleguer, De Jong, Özbiliz
10-04-2011Ajax – FC Groningen2-0Sulejmani, Vertonghen
17-04-2011NEC - Ajax1-2Sulejmani, Alderweireld
24-04-2011Ajax - Excelsior4-1Ebecilio, Eriksen, De Jong
01-05-2011SC Heerenveen - Ajax1-2Sulejmani, Eriksen
15-05-2011Ajax – FC Twente3-1De Jong (2x), Eigen doelpunt

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax3422757372-30
FC Twente3421857165-34
PSV3420956979-34
AZ3417895955-44
FC Groningen34176115765-52
Roda JC Kerkrade34141375565-50
ADO Den Haag34166125463-55
Heracles Almelo34147134965-56
FC Utrecht34138134755-51
Feyenoord34128144453-54
NEC341013114357-56
SC Heerenveen341011134160-54
NAC Breda34125174044-60
De Graafschap34911143831-56
Vitesse3498173542-61
Excelsior34105193545-66
VVV Venlo3463252134-76
Willem II3436251537-98

Topscorers

Speler Doelpunten
Mounir El Hamdaoui13
Siem de Jong12
Miralem Sulejmani8
Luis Suárez7
Jan Vertonghen6
Christian Eriksen6
Vurnon Anita3
Lorenzo Ebecilio3
Mido2
Toby Alderweireld2
Gregory van der Wiel1
Urby Emanuelson1
Eyong Enoh1
Rasmus Lindgren1
André Ooijer1
Demy de Zeeuw1
Oleguer1
Aras Özbiliz1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Gregory van der Wiel32
Jan Vertonghen32
Miralem Sulejmani32
Siem de Jong32
Vurnon Anita31
Christian Eriksen28
Demy de Zeeuw27
Eyong Enoh27
Toby Alderweireld26
Mounir El Hamdaoui26
Maarten Stekelenburg26
Urby Emanuelson18
Lorenzo Ebecilio16
Rasmus Lindgren15
Aras Özbiliz14
Luis Suárez13
André Ooijer13
Daley Blind10
Dario Cvitanich6
Kenneth Vermeer6
Nicolai Boilesen6
Mido5
Florian Jozefzoon4
Jeroen Verhoeven3
Oleguer3
Marvin Zeegelaar2
Teemu Tainio2
Jody Lukoki2
Ismaïl Aissati2
Geoffrey Castillion1
Roly Bonevacia1
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 2010 & 2011: Verlies Johan Cruijjf Schaal van FC TwenteAjax 2010 & 2011: Verlies Johan Cruijjf Schaal van FC TwenteIn 2010 en 2011 stonden Ajax en FC Twente tweemaal achtereen in de finale van Johan Cruijff Schaal. In 2010 was FC Twent…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Ajax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax stond in 2012 voor de derde achtereenvolgende maal in de eindstrijd van de Johan Cruijff Schaal. Na tweemaal verlie…
Ajax 2010-2011: FC Twente de beker, Ajax de titelAjax 2010-2011: FC Twente de beker, Ajax de titelAjax plaatste zich voor de 23e keer voor de finale van de KNVB-beker. Tegenstander was FC Twente, dat de laatste jaren w…
Ajax 1995-1996: Voor de derde keer op rij landskampioenAjax 1995-1996: Voor de derde keer op rij landskampioenVoor de derde achtereenvolgende maal werd Ajax kampioen van Nederland. Naast deze titel pakte de ploeg van coach Louis v…
Bronnen en referenties
  • Het officiële Ajax jaarboek 2010-2011, Ronald Jonges en Michel Sleutelberg, ISBN 90-488-0915-0, Uitgeverij Carrera
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2010-11
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax_in_het_seizoen_2010/11
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.