Ajax 2010 & 2011: Verlies Johan Cruijjf Schaal van FC Twente

Ajax 2010 & 2011: Verlies Johan Cruijjf Schaal van FC Twente In 2010 en 2011 stonden Ajax en FC Twente tweemaal achtereen in de finale van Johan Cruijff Schaal. In 2010 was FC Twente voor het eerst in haar historie landskampioen geworden en had Ajax de KNVB-beker gewonnen. Een jaar later waren de rollen omgedraaid: Ajax was kampioen en FC Twente bekerwinnaar. Beide finales van de Johan Cruijff Schaal werden gewonnen door de ploeg uit Enschede.

2010

Het duurde drie jaar voordat Ajax zich sinds 2007 weer eens plaatste voor de finale van de Johan Cruijff Schaal. Het was wel meteen een pikante ontmoeting. In een bloedstollende kampioensrace had FC Twente één punt meer gehaald dan Ajax en was voor het eerst in haar bestaan landkampioen geworden. Voor Ajax was het een hard gelag daar de ploeg van trainer Martin Jol tegenover FC Twente een voordelig doelsaldo had van liefst veertig doelpunten. Tevens had Ajax een opmerkelijke inhaalrace gehad van veertien overwinningen op rij, maar het mocht allemaal dus niet baten. De Amsterdammers wonnen wel de KNVB-beker in een dubbele confrontatie met Feyenoord (2-0 en 1-4).

Eén doelpunt voldoende voor FC Twente

De finale op 31 juli 2010 zat voor Ajax precies tussen twee belangrijke wedstrijden in. Drie dagen eerder was teleurstellend in eigen huis met 1-1 gelijk gespeeld tegen het Griekse PAOK Saloniki voor de derde voorronde van de Champions League en op 4 augustus volgde de return.

De Amsterdammers begonnen slecht aan Johan Cruijff Schaal en moesten na vier minuten al de geblesseerd geraakte Eyong Enoh vervangen door Rasmus Lindgren. Nauwelijks vier minuten later maakte doelman Maarten Stekelenburg een fout welke werd afgestraft door Luuk de Jong (1-0). FC Twente beheerste de wedstrijd, kreeg een paar grote kansen maar wist deze niet te benutten. Aan de andere kant kon alleen Luis Suárez namens Ajax gevaar stichtten in de Twentse verdediging. Maar de spits uit Uruguay, die al een gele kaart had gekregen, speelde zichzelf uit de wedstrijd. Drie minuten voor rust kwam hij te hard in op de benen van Cheick Tioté en kon meteen met rood vertrekken. Ajax moest met een man minder aanvallender spelen in de tweede helft om nog potten te kunnen breken maar was kansloos tegenover de ijzersterke Twentse verdediging. FC Twente speelde de wedstrijd professioneel uit en won voor het eerst de Johan Cruijff Schaal.

Finale (31 juli 2010): FC Twente - Ajax 1-0 (1-0)
Scoreverloop8. Luuk de Jong 1-0
ScheidsrechterKevin Blom
Gele kaartenCheick Tioté, Luuk de Jong, Emir Bajrami (FC Twente), Luis Suárez, Vurnon Anita (Ajax)
Rode kaart42. Luis Suárez (Ajax)
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (25.000 toeschouwers)
Opstelling FC TwenteNikolaj Michajlov, David Carney, Peter Wisgerhof, Douglas, Dwight Tiendalli, Wout Brama, Cheick Tioté, Theo Janssen, Bryan Ruiz (88. Alexander Bannink), Luuk de Jong, Emir Bajrami (81. Bernard Parker). Coach: Michel Preud'homme.
Opstelling AjaxMaarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel, Toby Alderweireld, Oleguer, Vurnon Anita, Eyong Enoh (4. Rasmus Lindgren) (72. Miralem Sulejmani), Siem de Jong, Demy de Zeeuw, Christian Eriksen, Luis Suárez, Suk Hyun-Jun (46. Urby Emanuelson). Coach: Martin Jol.

2011

Dat FC Twente in Nederland een topclub was geworden had het in de afgelopen jaren bewezen. Na het kampioenschap in 2010, Johan Cruijff Schaal in 2010 en de KNVB-beker in 2011 was de ploeg in 2011 als tweede geëindigd in de competitie achter kampioen Ajax. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal was de derde achtereenvolgende officiële wedstrijd die Ajax en FC Twente tegen elkaar speelden om een prijs.

Op 8 mei won FC Twente de finale van de KNVB-beker na verlenging met 3-2 van de Amsterdammers. Een week later, op 15 mei, nam Ajax in de allesbeslissende wedstrijd om het kampioenschap revanche en won met 3-1 en behaalde eindelijk na zeven jaar ‘de derde ster’. Na deze laatste speeldag van het seizoen 2010-2011 stond er nu als eerste officiële wedstrijd op 30 juli wederom een Ajax-FC Twente-wedstrijd op het programma, ditmaal voor de Johan Cruijff Schaal.

‘De beste wint niet altijd’

Voor de nieuwe Ajax-aanwinst Theo Janssen was zijn eerste officiële debuut even wennen tegen zijn oude werkgever, waar hij in de afgelopen jaren zo’n belangrijke rol had gespeeld. In de 21e minuut ging hij de fout en veroorzaakte een strafschop welke door Marc Janko werd benut (0-1). In de dertiende finale van Ajax voor de Johan Cruijff Schaal was men duidelijk de betere ploeg maar toch stonden de Amsterdammers na afloop met lege handen. Al in de eerste helft hadden de Ajacieden meer dan genoeg kansen gehad op de gelijkmaker maar het lukte niet. Tien minuten na de theepauze, toen FC Twente al met tien man speelde daar Steven Berghuis kreeg zijn tweede gele kaart had gekregen, schoot Toby Alderweireld dan eindelijk raak (1-1). Het was wachten op het tweede Ajax-doelpunt maar FC Twente-doelman Nikolaj Michajlov was in voortreffelijke vorm. Een tweede doelpunt viel wel, maar aan de andere kant. Uit één van de zeldzame uitvallen scoorde invaller Bryan Ruiz tegen de verhouding in de 68e minuut de winnende treffer voor de Tukkers, die de Johan Cruijff Schaal voor de tweede keer wonnen.

Voor Ajax was het een teleurstelling, maar het vertoonde spel gaf zelfvertrouwen voor de start van de nieuwe competitie. FC Twente-coach Co Adriaanse was na afloop duidelijk: ‘De beste wint niet altijd’…

Finale (30 juli 2011): Ajax - FC Twente 1-2 (0-1)
Scoreverloop21. Marc Janko (strafschop) 0-1, 54. Toby Alderweireld 1-1, 68. Bryan Ruiz 1-2
ScheidsrechterPol van Boekel
Gele kaartenTheo Janssen, Lorenzo Ebecilio (Ajax), Tim Cornelisse, Douglas, (FC Twente)
Rode kaart48. Steven Berghuis (FC Twente) 2x geel
StadionAmsterdam ArenA in Amsterdam (45.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxKenneth Vermeer, Gregory van der Wiel (76. Vurnon Anita), Toby Alderweireld, Daley Blind, Nicolai Boilesen (63. André Ooijer), Christian Eriksen, Siem de Jong, Theo Janssen, Miralem Sulejmani, Kolbeinn Sigthórsson (66. Derk Boerrigter), Lorenzo Ebecilio. Coach: Frank de Boer.
Opstelling FC TwenteNikolaj Michajlov, Tim Cornelisse, Peter Wisgerhof, Douglas, Dwight Tiendalli, Wout Brama, Willem Janssen, Luuk de Jong, Steven Berghuis, Marc Janko (52. Thilo Leugers), Ola John (46. Bryan Ruiz). Coach: Co Adriaanse.
© 2016 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de KNVB Beker, Champions League, eredivisie en Europa League worden live op tv uitge…
Ajax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax stond in 2012 voor de derde achtereenvolgende maal in de eindstrijd van de Johan Cruijff Schaal. Na tweemaal verlie…
Ajax 2005-2007: Driemaal achtereen de Johan Cruijff SchaalAjax 2005-2007: Driemaal achtereen de Johan Cruijff SchaalVanaf 2005 tot en met 2007 speelde Ajax driemaal achtereen om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV. De Eindhovenaren waren…
Ajax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax seizoen 2020-21: speeldata en speelschemaAjax doet in het seizoen 2020-21 mee aan de Champions League, de KNVB beker en natuurlijk de Eredivisie. Door de uitbraa…

Ajax 1991-1992: Terug in Europa en meteen UEFA-Cup winstAjax 1991-1992: Terug in Europa en meteen UEFA-Cup winstNa het 'staafincident' in 1989 tegen Austria Wien werd Ajax gestraft met een jaar geen Europees voetbal en drie thuiswed…
RB Leipzig: de meest gehate voetbalclub in DuitslandRB Leipzig: de meest gehate voetbalclub in DuitslandRB Leipzig speelde in het seizoen 2016/2017 voor het eerst in haar (korte) historie in de Duitse Bundesliga. Daarmee is…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal_2010
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_Cruijff_Schaal_2011
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2010-11
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/2011-12
  • Het officiële Ajax jaarboek 2010-2011, Ronald Jonges, Michel Sleutelberg, ISBN 9789048809158, Carrera
  • Het officiële Ajax jaarboek 2011-2012, Ronald Jonges, Michel Sleutelberg, ISBN 9789048813216, Carrera
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.