Ajax 1982-1983: Johan Cruijff neemt afscheid met de beker

Ajax 1982-1983: Johan Cruijff neemt afscheid met de beker Ajax speelde in dit seizoen acht wedstrijden voor de KNVB-beker waarvan er eigenlijk maar één de naam thriller verdiende. Na NAC, FC Den Haag en Roda JC te hebben uitgeschakeld volgde in de halve finale de confrontatie met PSV. In Amsterdam won Ajax met 2-0 terwijl in Eindhoven dezelfde uitslag op het scorebord stond voor PSV. In de verlenging die volgde gebeurde er van alles met als hoogtepunt (of dieptepunt) in de laatste minuut een eigen doelpunt van PSV-speler Ernie Brandts. Bij de noodzakelijk geworden strafschoppenserie werd Piet Schrijvers de grote held voor Ajax door er drie te stoppen. In de finales tussen kampioen Ajax en het al gedegradeerde NEC wonnen de Amsterdammers simpel twee keer met 3-1. Johan Cruijff scoorde in zijn laatste Ajax-wedstrijd tevens zijn laatste doelpunt.

Geen ‘Avondje NAC’

Na de eerste ronde te zijn vrijgesteld moest Ajax in de tweede ronde aantreden tegen NAC. De ploeg uit Breda stond op de laatste plaats in de eredivisie terwijl de Amsterdammers zich bevonden op de derde plek. Maar verschil in positie op de ranglijst of niet, normaal gesproken was het aan de Beatrixstraat in Breda altijd een ‘heet avondje’ voor Ajax. Ditmaal liep het anders. Een bewust en sterk spelend Ajax, met de uitblinkende Johan Cruijff en Jesper Olsen in haar gelederen, won eenvoudig met 0-3.

Tweede ronde (13 november 1982): NAC - Ajax 0-3 (0-3)
Scoreverloop21. Jesper Olsen 0-1, 35. Frank Rijkaard 0-2, 40. Dick Schoenaker 0-3
ScheidsrechterJan Keizer
StadionNAC-Stadion in Breda (15.000 toeschouwers)
Opstelling NACQuintus van der Meulen, Hans Neeskens, Ad Krijnen, Anton Joore, Jacques de Kroon, Koos Waslander (20. Hans Kraay), Edy de Schepper, Tom Smits, Guus van de Borgt, Ruud Geels, Guus van Schijndel. Coach: Jo Jansen.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Leo van Veen, Frank Rijkaard (81. Keje Molenaar), Peter Boeve, Dick Schoenaker, Johan Cruijff (76. Jan Mölby), Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Jesper Olsen. Coach: Aad de Mos.

Bekerwedstrijd ontsierd door rellen

In de derde ronde kwam FC Den Haag, dat vorig seizoen degradeerde uit de eredivisie, op bezoek in Amsterdam. De Hagenezen kwamen de vorige ronde moeizaam door na een strafschoppenserie tegen de amateurs van DWV. Maar verrassend genoeg stond de jonge ploeg van FC Den Haag op 9 januari na 58 minuten spelen met 1-2 voor in De Meer. Daarna herstelden de roodwitten uit Amsterdam de score en wonnen uiteindelijk met 3-2. De wedstrijd werd ontsierd door rellen en het gooien van fragmentatiebommen vanuit het Haagse vak met als resultaat tientallen gewonde toeschouwers en één zwaar gewonde.

Derde ronde (9 januari 1983): Ajax - FC Den Haag 3-2 (1-0)
Scoreverloop8. Edo Ophof (strafschop) 1-0, 53. Piet Groen 1-1, 58. Guido Pen (strafschop) 1-2, 73. Sören Lerby 2-2, 80. Jesper Olsen 3-2
ScheidsrechterHenk van Ettekoven
StadionDe Meer in Amsterdam (6.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Leo van Veen (64. Marco van Basten), Jan Mölby (74. Keje Molenaar), Peter Boeve, Dick Schoenaker, Johan Cruijff, Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Jesper Olsen. Coach: Aad de Mos.

Nieuw probeersel van de KNVB

De KNVB had in de kwartfinales weer iets nieuws uitgevonden: het doelsaldo over beide wedstrijden telde niet meer mee, maar alleen de wedstrijdpunten. Zou men de eerste wedstrijd met bijvoorbeeld 8-0 winnen maar de return met 1-0 verliezen, dan zou er toch een verlenging volgen. Tegenstander in de eerste kwartfinalewedstrijd was het Limburgse Roda JC dat eerder Longa en Helmond Sport uitschakelde. Ajax won op 23 februari in een matig partij voetbal thuis met 2-0 op een winterse avond tegen een op de counter loerend Roda JC.

Kwartfinale (23 februari 1983): Ajax - Roda JC 2-0 (0-0)
Scoreverloop62. Keje Molenaar 1-0, 66. Edo Ophof (strafschop) 2-0
ScheidsrechterJan Manuel
Gele kaartLeo Ehlen (Roda JC)
StadionDe Meer in Amsterdam (6.500 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Jan Mölby, Keje Molenaar, Peter Boeve, Johan Cruijff (46. Dick Schoenaker), Sören Lerby, Marco van Basten (54. John van 't Schip), Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Jesper Olsen. Coach: Aad de Mos.
Opstelling Roda JCJos Smits, Peter van de Ven, Leo Ehlen, Leo Degens, Eugène Hanssen, Jimmy Calderwood, Eugène Marijnissen, Martin van Geel, René Hofman, Roger Raeven, John Eriksen. Coach: Piet de Visser.

Dick Schoenaker beslist wedstrijd

Bij Ajax waren er inmiddels interne problemen ontstaan rond Johan Cruijff en een ‘goed gesprek’ zorgde er weer voor dat de gelederen voorlopig werden gesloten. De return in Kerkrade op sportpark Kaalheide leek nog even spannend te worden toen de thuisclub in de 42e minuut bij een 1-1 stand een tweede strafschop mocht nemen. Maar John Eriksen faalde namens Roda JC, dat deed Dick Schoenaker niet. Hij werd de man van de wedstrijd door drie doelpunten te scoren (1-3).

Return (9 maart 1983): Roda JC - Ajax 1-3 (1-1)
Scoreverloop10. Martin van Geel (strafschop) 1-0, 20. Dick Schoenaker 1-1, 85. Dick Schoenaker 1-2, 89. Dick Schoenaker 1-3
ScheidsrechterPiet Bosman
StadionKaalheide in Kerkrade (14.000 toeschouwers)
Opstelling Roda JCJos Smits, Leo Ehlen, Hans Cremer, Leo Degens, Eugène Hanssen, Jimmy Calderwood, Eugène Marijnissen, Martin van Geel, René Hofman, Roger Raeven, John Eriksen. Coach: Piet de Visser.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Jan Mölby, Keje Molenaar, Peter Boeve, Frank Rijkaard, Johan Cruijff, Dick Schoenaker, Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Jesper Olsen. Coach: Aad de Mos.

Oppermachtig Ajax

In de halve finale tegen PSV in De Meer voor negentienduizend toeschouwers won een oppermachtig Ajax zeer verdiend met 2-0. Uitblinker Johan Cruijff, die zich volgens Ajax-coach Aad de Mos moest bewijzen dat hij fit genoeg was voor een nieuw contract, opende in de 21e minuut de score. Dat de blessuregevoelige Johan Cruijff duidelijk geen last had van zijn ellebogen ondervond zijn mandekker Jung-Moo Huh die met een oogblessure in de 27e minuut het veld moest verlaten. Marco van Basten gaf PSV de genadeklap door in de 72e minuut de 2-0 te scoren.

Halve finale (30 maart 1983): Ajax - PSV 2-0 (1-0)
Scoreverloop21. Johan Cruijff 1-0, 72. Marco van Basten 2-0
ScheidsrechterJan Keizer
StadionDe Meer in Amsterdam (19.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Frank Rijkaard, Jan Mölby, Keje Molenaar, Peter Boeve, Johan Cruijff, Dick Schoenaker, Sören Lerby, Marco van Basten (80. John van 't Schip), Wim Kieft, Jesper Olsen. Coach: Aad de Mos.
Opstelling PSVPim Doesburg, Berry van Aerle, Huub Stevens, Rob Landsbergen, Ernie Brandts, Ton Lokhoff, Jung-Moo Huh (27. Mart van Duren), Jan Poortvliet, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen, Piet Wildschut. Coach: Thijs Libregts.

‘Pietje’ loodst Ajax naar de finale

De returnwedstrijd in een uitverkocht Philipsstadion met 27.500 toeschouwers werd na een matige wedstrijd pas in de verlenging een ware thriller. PSV-coach Thijs Libregts was zo verstandig geweest om Jung-Mooh Huh niet op Johan Cruijff te zetten, al was er nog wel een kleine schermutseling tussen beide spelers. PSV was de betere ploeg geweest na negentig minuten voetballen en won met 2-0 ondanks het feit dat Ajax driemaal de lat had getroffen. De verlenging was nauwelijks veertig seconden bezig of Hallvar Thoresen had PSV al op een voorsprong gebracht. Vier minuten later miste Edo Ophof vanaf elfmeter, na een makkelijk gegeven strafschop, en schoot ditmaal namens Ajax tegen de onderkant van de lat! Er volgden minuten vol emoties en dramatiek en dat werd nog het beste geïllustreerd door de laatste actie van de verlenging. PSV-verdediger Ernie Brandts wilde bal opruimen en naar de cornervlag schieten, maar zag tot zijn eigen verbazing (en wanhoop) dat deze achter zijn eigen doelman verdween. Strafschoppen moesten de beslissing brengen wie er naar de finale zou gaan. Tot uitzinnigheid van de massaal meegereisde Ajax-aanhang werd doelman Piet Schrijvers nu eens niet ‘De beer van De Meer’ maar ‘De beer van het Philipsstadion’. ‘Pietje’ hield maar liefst drie strafschoppen tegen en loodste hoogstpersoonlijk Ajax naar haar dertiende bekerfinale.

Return (13 april 1983): PSV - Ajax 3-1 (1-0) na verlenging, Ajax wint na strafschoppen
Scoreverloop30. Rob Landsbergen 1-0, 50. Hallvar Thoresen 2-0, 91. Hallvar Thoresen 3-0, 120. Ernie Brandts (eigen doelpunt) 3-1
ScheidsrechterEgbert Mulder
Gele kaartenHuub Stevens, Jung-Moo Huh (PSV), Jan Mölby, Frank Rijkaard (Ajax)
StadionPhilips-Stadion in Eindhoven (27.500 toeschouwers)
Opstelling PSVPim Doesburg, Berry van Aerle, Huub Stevens, Rob Landsbergen, Ernie Brandts, Ton Lokhoff, Jung-Moo Huh, Jan Poortvliet, Jurrie Koolhof (91. Mart van Duren), Hallvar Thoresen, Piet Wildschut. Coach: Thijs Libregts.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Jan Mölby (104. Wim Kieft), Keje Molenaar (11. Marco van Basten), Peter Boeve, Johan Cruijff, Dick Schoenaker, Sören Lerby, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg, Jesper Olsen. Coach: Aad de Mos.

Kampioen tegen de degradant

Ook tegenstander NEC had strafschoppen nodig gehad tegen Haarlem (0-0, 2-2) om in de eindstrijd te komen. Voor Ajax was het de vijfde finale in zes jaar tijd terwijl de Amsterdammers toch niet echt bekend stonden om hun voorliefde als het ging om het spelen voor de KNVB-beker. De laatste twee finales werden verloren van Feyenoord en AZ ’67 (beiden 3-1) en het werd dus eigenlijk wel weer eens tijd dat Ajax de KNVB-beker zou winnen. En dat Ajax zou winnen stond eigenlijk ook al bij voorbaat vast. De Amsterdammers waren al kampioen geworden en tegenstander NEC was reeds gedegradeerd uit de eredivisie, maar had zich door de titelwinst van Ajax al wel gekwalificeerd voor Europees voetbal.

Johan Cruijff sluit Ajax-carrière af met schitterend doelpunt

De wedstrijd in De Meer in Amsterdam werd een verplicht nummertje voor slechts achtduizend toeschouwers want de werkelijke beslissing zou pas in de tweede wedstrijd volgen. Ajax won in een slechte wedstrijd met 3-1.

Voller zat het stadion een week later in Nijmegen met 24.000 toeschouwers maar ook nu won Ajax met dezelfde cijfers en daarmee voor de negende keer de KNVB-beker en de zesde dubbel in haar bestaan. Na een dubbelblanke ruststand was het Gerald Vanenburg die na één minuut alle nog aanwezige hoop in de Nijmeegse harten aan flarden schoot. Het laatste Ajax-doelpunt werd gescoord door de 36-jarige Johan Cruijff, die van het Ajax-bestuur geen contractverlenging meer kreeg aangeboden. In zijn laatste officiële Ajax-wedstrijd maakte hij zijn laatste officiële Ajax-doelpunt in zijn imposante carrière. Met een prachtig schot in de kruising haalde hij in de 71e minuut zijn gram op het bestuur.

Finale (10 mei 1983): Ajax - NEC 3-1 (0-0)
Scoreverloop47. Sören Lerby 1-0, 56. Dick Mulderij 1-1, 66. Dick Schoenaker 2-1, 86. Edo Ophof 3-1
ScheidsrechterHenk Weerink
Gele kaartPiet Wijnberg (NEC)
StadionDe Meer in Amsterdam (8.000 toeschouwers)
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Keje Molenaar, Jan Mölby, Edo Ophof, Peter Boeve, Frank Rijkaard, Dick Schoenaker, Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Wim Kieft, Marco van Basten (46. John van ’t Schip). Coach: Aad de Mos.
Opstelling NECHarry Schellekens, Peter Selbach, Dick Mulderij, Piet Wijnberg, Sije Visser, Toon Willemse, Hans Wanders, John Vievermans, Wim van Zinnen, Frans Janssen, Henk Grim. Coach: Pim van de Meent.

Return (17 mei 1983): NEC - Ajax 1-3 (0-0)
Scoreverloop46. Gerald Vanenburg 0-1, 53. Gerald Vanenburg 0-2, 60. Henk Grim (strafschop) 1-2, 71. Johan Cruijff 1-3
ScheidsrechterJan Keizer
Gele kaartenJohn Vievermans, Toon Willemse (NEC)
StadionDe Goffert in Nijmegen (24.000 toeschouwers)
Opstelling NECHarry Schellekens, Toon Willemse, Dick Mulderij, Piet Wijnberg, Sije Visser, Wim van Zinnen, Carlos Aalbers, John Vievermans, Henk Grim, Albert Helsper, Frans Janssen. Coach: Pim van de Meent.
Opstelling AjaxPiet Schrijvers, Edo Ophof, Jan Mölby, Frank Rijkaard, Peter Boeve, Sonny Silooy (81. Wim Kieft), Sören Lerby, Dick Schoenaker, Jesper Olsen, Johan Cruijff, Gerald Vanenburg (81. John van ’t Schip). Coach: Aad de Mos.

Topscorers

Speler Doelpunten
Dick Schoenaker5
Edo Ophof3
Johan Cruijff2
Sören Lerby2
Jesper Olsen2
Gerald Vanenburg2
Marco van Basten1
Keje Molenaar1
Frank Rijkaard1
Tegenstander1

Selectie

Speler Wedstrijden
Peter Boeve8
Sören Lerby8
Jan Mölby8
Dick Schoenaker8
Piet Schrijvers8
Johan Cruijff7
Wim Kieft7
Keje Molenaar7
Jesper Olsen7
Edo Ophof7
Gerald Vanenburg7
Frank Rijkaard6
Marco van Basten5
John van 't Schip4
Leo van Veen2
Sonny Silooy1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1982-1983: Een rumoerig seizoen eindigt met de titelAjax 1982-1983: Een rumoerig seizoen eindigt met de titelWas Johan Cruijff in dit seizoen nog van waarde voor Ajax of niet? Volgens het bestuur niet meer, volgens de supporters…
Marco van Basten, voetballerEen voetballer van net 17 jaar vervangt in de wedstrijd Ajax - NEC op 3 april 1982 zijn grote voorbeeld Johan Cruijff. V…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
Ajax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenAjax 1966-1967: De vierde KNVB-beker is binnenDoor tijdgebrek begon het toernooi om de KNVB-beker pas in april. Voor Ajax begon de strijd meteen met de topper tegen F…
Ajax 1986-1987: Ajax wint de beker ten koste van FC Den HaagAjax 1986-1987: Ajax wint de beker ten koste van FC Den HaagNa twee amateurclubs te hebben uitgeschakeld werd de wedstrijd in de derde ronde tegen Sparta een ware thriller. Ajax-do…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/KNVB_beker_1982/83
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 275, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1982-83
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.