Prestaties Nederlandse clubs in de Champions League
In 1955 startte een internationale voetbalcompetitie voor clubs, destijds de Europa Cup 1 genoemd. Sinds de start doen er al Nederlandse clubs mee aan het toernooi. De traditionele top drie uit Nederland zorgden alle drie voor bijzondere prestaties. Zo won Ajax drie keer achter elkaar de Europa Cup 1 en was Feyenoord de eerste Nederlandse club die dat toernooi wist te winnen. PSV kwam daar in 1988 als derde Nederlandse club bij. Na de naamsverandering lukte het alleen nog Ajax om het toernooi, vanaf 1992 de Champions League genoemd, te winnen. Hoe presteerde de traditionele top drie en andere Nederlandse clubs in de Europa Cup 1 en in de Champions League?
Nederlandse clubs in Europa
Vanaf 1992 wordt de Champions League gespeeld, de hoogst haalbare internationale voetbalcompetitie tussen clubs uit Europa. Voordat de Champions League zijn intrede deed, heette het toernooi nog de Europa Cup 1. De Europa Cup 1 werd opgericht in 1955. Sindsdien spelen clubs uit heel Europa tegen elkaar om als beste van Europa bestempeld te kunnen worden. Ook Nederlandse clubs maken van begin af aan kans om als beste uit de bus te komen. Feyenoord was de eerste club die een
finale van de Europa Cup 1 wist te winnen. Ajax volgde van 1971 tot en met 1973 als
winnaar en PSV behaalde de titel in 1988. De enige Nederlandse winnaar sinds de naamsverandering is Ajax, in 1995. Maar wat zijn naast die overwinningen andere prestaties van de Nederlandse voetbalclubs in Europa?
Prestaties Nederlandse clubs in de Europa Cup 1
Ajax in Europa Cup 1
Ajax was zeker geen kleine speler in de Europa Cup 1. De voetbalclub uit Amsterdam wist van 1971 tot en met 1973 de beker te bemachtigen. Ajax deed in totaal vijftien keer mee aan het toernooi, voor het eerst in 1957. In 1986 speelde Ajax voor de laatste keer in de Europa Cup 1. Voordat Ajax drie keer het toernooi achter elkaar wist te winnen verloor het de finale van 1969. AC Milan (Italië) was toen met 1-4 te sterk voor de Amsterdammers. In 1980 lukte het Ajax nog tot de halve finale van het toernooi te komen. Ajax is één van de vier clubs die twee maal ongeslagen wist te blijven in een Europa Cup 1- of Champions League-seizoen. In het seizoen 1971-1972 presteerde Ajax dat voor de eerste keer. De Europa Cup 1 was in 1972 een mooie toevoeging aan het toch al indrukwekkende jaar. Ajax won dat jaar de nationale beker, de competitie en dus ook de Europa Cup 1.
In 1980 presteerde Ajax het een wedstrijd met tien goals verschil te winnen. Het Griekse Omonia werd met maar liefst 10-0 verslagen. Søren Lerby scoorde de helft van het aantal gescoorde doelpunten. Een ander opmerkelijk record is dat van Heinz Stuy. In alle drie de gewonnen finales wist hij als doelman zijn doel schoon te houden.
PSV in Europa Cup 1
In 1988 won PSV de Europa Cup 1. Dat was tevens de enige finale die PSV speelde in de Europa Cup 1. In 1976 kwam PSV al tot de halve finale, maar daar werd het uitgeschakeld door Saint-Étienne (Frankrijk). Een opmerkelijk feit aan het seizoen 1987-1988 is dat PSV het team is dat het minste gewonnen wedstrijden achter de naam heeft staan, terwijl het wel de finale won. PSV won maar drie keer in het hele toernooi. Ook de finale werd pas beslist door penalty's, na een doelpuntloos gelijkspel tegen Benfica (Portugal). PSV was in het jaar 1988 uiterst succesvol. Als tweede Nederlandse club won het alles wat er te winnen viel. De nationale beker en de competitie werden ook gewonnen door de club uit Eindhoven.
In 1976 lukte het René van der Kerkhof om vier doelpunten te maken namens PSV in een 6-0 gewonnen wedstrijd tegen Dundalk (Ierland). Willy van der Kuijlen scoorde twee jaar daarna vier keer in een met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Fenerbahce (Turkije).
Feyenoord in Europa Cup 1
Feyenoord won evenals PSV één keer de Europa Cup 1. In 1970 werd met uiteindelijk 2-1 gewonnen van de Schotse club Celtic. In 1963 was Feyenoord al eens tot de halve finale gekomen. Feyenoord is evenals PSV één van de vier clubs die maar één finale nodig had om winnaar te worden van de Europa Cup 1. In de aanloop naar de winst van 1970 wist Feyenoord het IJslandse KR Reykjavik met 12-2 te verslaan. Daarna en daarvoor werd er niet meer zo vaak gescoord in één wedstrijd van de Champions League. Ruud Geels scoorde in die wedstrijd vier keer.
Andere Nederlandse clubs in de Europa Cup 1
Naast de traditionele top drie in Nederland, hebben vijf andere Nederlandse teams ooit in de Europa Cup 1 wedstrijden gespeeld. Rapid JC werd in 1956 al vroeg in het toernooi uitgeschakeld door Rode Ster Belgrado (Servië). In 1958 werd ook DOS al de eerste ronde uitgeschakeld. Sparta lukte het wel in het seizoen 1959-60 om ver te komen. Van de zes wedstrijden die Sparta speelde, werd de helft gewonnen en de helft verloren. DWS en AZ '67 lukten het ook één seizoen in de Europa Cup 1 te voetballen. DWS won vier van de zes wedstrijden en kwam tot de kwartfinales.
Nederlandse clubs in de Champions League
Ajax in de Champions League
De prestaties van Ajax in de Champions League zijn het beste van alle Nederlandse clubs. Twee keer bereikte Ajax de finale, waarvan er eentje gewonnen werd. Na negen jaar niet op het hoogste Europese niveau gespeeld te hebben won Ajax in 1995 plots de Champions League. Ajax won de Champions League-trofee zonder ook maar één keer te verliezen. Patrick Kluivert kreeg een record in handen door als jongste speler te scoren in die Champions League-finale. In 1996 verloor Ajax de finale tegen Juventus (Italië). Voor het eerst sinds de naamsverandering werd in 1996 een finale met penalty's beslist. Vijftien keer (tot en met 2020) was Ajax actief in de Champions League. Van de vijftien keer kwam Ajax zes keer tot de knock-out fase. In 2019 bereikte Ajax voor de eerste keer sinds 1997 de halve finales.
In het seizoen 2019-20 lukte het Ajax, net als drie andere wedstrijden die ooit in 4-4 eindigden, om gelijk te spelen tegen Chelsea (Engeland). De 4-4 is het gelijkspel met het hoogste aantal gescoorde doelpunten in de Champions League.
PSV in de Champions League
PSV speelde het vaakst (tot en met 2020) in de groepsfase van de Champions League. Zestien seizoenen lukte het de club uit Eindhoven om op het hoogste podium te starten. Het lukte PSV niet om de finale te bereiken. In 2005 kwam PSV tot de halve finale, waar AC Milan te sterk was over twee wedstrijden.
PSV heeft samen met het Spaanse Atlético Madrid de langste penaltyreeks voltooid in een Champions League-wedstrijd. Atlético Madrid won in 2016 uiteindelijk pas na acht benutte strafschoppen. Juul Ellerman was in 1992 namens PSV de eerste speler met een hattrick in de Champions League. FK Žalgiris (Litouwen) werd met 6-0 verslagen.
Feyenoord in de Champions League
In vergelijking met PSV (zestien) en Ajax (vijftien) heeft Feyenoord beduidend minder seizoenen in de Champions League gespeeld. Vijf keer speelde Feyenoord in de Champions League. Van het seizoen 2002-2003 tot en met 2016-2017 speelde Feyenoord zelfs niet op het hoogste podium. In het seizoen 1999-2000 kwam Feyenoord tot de laatste zestien, wat tot de beste prestatie gerekend kan worden sinds de naamsverandering van het grote toernooi. Feyenoord kwam dat seizoen tot de laatse zestien door de eerste vijf wedstrijden gelijk te spelen. Alleen Juventus (in het seizoen 1998-1999) lukte het ook om vijf wedstrijden gelijk te spelen en daarna alsnog door te gaan naar de volgende ronde.
Andere Nederlandse clubs in de Champions League
Vier andere Nederlandse clubs speelden ooit in de groepsfase van de Champions League. Willem II speelde in het seizoen 1999-2000 in de groepsfase. Sparta Praag (Tsjechië), Bordeaux (Frankrijk) en Spartak Moskou (Rusland) bleken een maatje te groot voor de club uit Tilburg. Met het schamele aantal van twee punten eindigde Willem II op de laatste plaats. Een jaar later mocht Heerenveen het voor het eerste keer in de geschiedenis proberen. Tegen Valencia (Spanje) werd een punt gepakt, terwijl het Griekse Olympiakos zelfs een keer verslagen werd. Meer dan vier punten sprokkelde Heerenveen niet bij elkaar. Ook AZ haalde vier punten in het enige Champions League-seizoen dat het Alkmaarse team in actie kwam. Alle thuiswedstrijden speelde AZ gelijk en ook bij Standard Luik (België) werd een punt gehaald. Die vier punten bracht AZ niet verder dan de vierde plaats. FC Twente is de club die de beste prestatie leverde. FC Twente werd in het seizoen 2010-2011 derde in de Champions League-groepsfase, door alle thuiswedstrijden gelijk te spelen (onder andere tegen Internazionale en Tottenham Hotspur) en uit de volle buit mee te nemen na de 0-2 winst op Werder Bremen (Duitsland).
Lees verder