Prestaties Nederlandse clubs in de Europa League en UEFA Cup
Vanaf 1971 worden er door Nederlandse clubs wedstrijden afgewerkt op het tweede hoogste niveau van Europa. De UEFA Cup werd dat jaar geboren. Sinds de oprichting is het een internationaal toernooi tussen bekerwinnaars en clubs die niet genoeg waren voor het hoogste podium. Vier keer won een Nederlandse club de finale van de UEFA Cup. Vanaf 2009 wordt het toernooi de Europa League genoemd. Vanaf 2009 deden er al negen verschillende Nederlandse clubs mee aan het toernooi (tot en met 2019-20). Tot welke prestaties kwamen de Nederlandse clubs in de UEFA Cup en Europa League?
Korte geschiedenis Europa League
In 1971 startte de UEFA Cup. Het toernooi werd vervangen door het Jaarbeursstedenbeker-toernooi. In 2000 werd de Europa Cup 2 samengevoegd met de UEFA Cup, evenals de Intertoto Cup in het seizoen 2009-2010. Vanaf dat seizoen werd de naam van het toernooi Europa League en was het toernooi één van de twee overgebleven internationale voetbalcompetities. De Europa League is het tweede hoogste podium waar voetbalclubs internationaal tegen elkaar strijden. De Champions League wordt gezien als hoogst mogelijke podium. Vanaf het begin van de UEFA Cup doen er Nederlandse clubs mee. Wat zijn de prestaties van de Nederlandse clubs in de UEFA Cup en in de Europa League?
Prestaties Nederlandse clubs in de UEFA Cup
Het grootste deel van het bestaan van het toernooi heette het de UEFA Cup. Van 1971 tot en met 2008 was de naam van het toernooi namelijk zo. Een groot deel van die tijd, namelijk tot en met 2004, werden er geen groepsfases afgewerkt, maar was het een knock-out fase die vanaf het begin af aan bezig was. Hoe deden de afzonderlijke Nederlandse clubs het in de UEFA Cup?
Feyenoord in de UEFA Cup
Feyenoord is de Nederlandse club die het vaakst de UEFA Cup won. In 1974 en in 2002 won Feyenoord de finale. Geen enkele keer verloor Feyenoord de finale. Feyenoord is met twintig deelnames bovendien de club in Nederland met de meeste deelnames aan de UEFA Cup. In het seizoen 1972-73 deed Feyenoord voor het eerst mee. In dat jaar won Feyenoord over twee wedstrijden van Rumelange met de cijfers 21 tegen 0. Een record in de geschiedenis van de UEFA Cup. In het seizoen 2006-07 kwam Feyenoord nog tot de zestiende finales. Daar zou het eigenlijk tegen Tottenham Hotspur aantreden. Maar door wangedrag van een Feyenoord-supporter in de groepsfase, hoefde de wedstrijd niet gespeeld te worden en werd Feyenoord uit het toernooi gezet.
Ajax in de UEFA Cup
Ajax kwam zeventien keer in actie in het UEFA Cup-toernooi. In 1992 stond Ajax voor het eerst in de finale van de UEFA Cup. Torino werd toen over twee wedstrijden verslagen. Ajax is de club in Nederland die het langst onafgebroken seizoenen in de UEFA Cup en Europa League speelde. Die reeks startte in het seizoen 2006-07 en eindigde na het seizoen 2017-18. Evenals Feyenoord werd Ajax de winnaar van de UEFA Cup zonder ook maar één keer te verliezen. In 1985 presteerde Ajax het om in één wedstrijd met 14-0 te winnen. Red Boys Differange werd geslacht in een recordwedstrijd. Er werd niet meer zo vaak gescoord in één wedstrijd. De finale werd tijdens de UEFA-Cup periode niet meer door Ajax behaald. De kwartfinale was het maximale eindpunt.
PSV in de UEFA Cup
PSV deed zestien keer mee aan het UEFA Cup-toernooi. In 1978 won PSV de finale door Bastia over twee wedstrijden met 3-0 te verslaan. Net als Feyenoord in 1974 won PSV in 1978 de UEFA Cup en de nationale voetbalcompetitie. In 1996, 2001, 2002, 2004 en 2008 kreeg PSV het voor elkaar om in de kwartfinales van het toernooi te stranden, zonder ook maar één keer tussendoor een andere prestatie te behalen. In 2002 was Feyenoord te sterk voor PSV, waarna de Rotterdammers uiteindelijk voor de tweede keer de UEFA Cup wonnen. Verder dan de kwartfinale kwam PSV niet meer na de winst in 1978. In 1980 strandde PSV in de tweede ronde, toen thuis met 2-0 gewonnen werd van Saint-Étienne. Uit werd namelijk met 6-0 verloren.
FC Twente in de UEFA Cup
FC Twente is de vierde en laatste club die meer dan tien keer meedeed aan het UEFA Cup-toernooi. In 1973 en in 1975 wist de club uit Enschede de halve finales van het toernooi te bereiken. In 1973 werd FC Twente uitgeschakeld in de halve finale door Borussia Mönchengladbach. Datzelfde team kwam FC Twente tegen in de finale van 1975. Ook toen bleken de Duitsers een maatje te groot. Uit werd nog verdienstelijk 0-0 gelijk gespeeld. Thuis verloor FC Twente echter met 1-5. In het laatste seizoen van de UEFA Cup kwam Twente tot de zestiende finales.
Andere Nederlandse clubs in de UEFA Cup
Naast de vier eerder genoemde clubs speelden dertien andere Nederlandse clubs ooit in de UEFA Cup. FC Den Haag startte in 1971 met de eerste Nederlandse deelname. Meer dan één deelname zat er niet in voor de club uit Den Haag. Ook FC Amsterdam, HFC Haarlem en NAC kwamen niet vaker dan één keer in actie in de UEFA Cup. FC Amsterdam kwam in 1975 wel tot de kwartfinales van het toernooi.
Willem II, Sparta Rotterdam en NEC speelden alle drie twee keer in het UEFA Cup-toernooi. AZ, Roda JC en Heerenveen speelden alle drie zes keer in het UEFA Cup-toernooi. AZ kwam in 1981 zelfs tot de finale, waar het verloor over twee wedstrijden van Ipswich Town. Heerenveen deed voor het eerst mee in 2003 en speelde van 2005 tot en met 2009 standaard in de UEFA Cup. Verder dan de groepsfase wisten de Friezen niet te komen. Roda JC kwam daarentegen verder in het toernooi. In de achtste finale van het toernooi in het seizoen 2001-02 speelde Roda JC tegen AC Milan. Van de Europese grootmacht werd pas verloren na penalty's.
FC Groningen speelde zeven keer in de UEFA Cup. De club kwam in de jaren 80 drie keer tot de achtste finales. Vitesse en FC Utrecht zijn de laatste twee clubs met minder dan tien deelnames aan het toernooi. Beide speelden negen seizoenen in de UEFA Cup. In 1991 deed Vitesse voor het eerst mee. Hoge ogen gooide de club uit Arnhem echter niet. De laatste keer dat FC Utrecht meedeed aan het toernooi, in 2005, strandde ze in de groepsfase.
Prestaties Nederlandse clubs in de Europa League
Vanaf 2009 heet het toernooi de Europa League. Sinds de naamsverandering deden er negen verschillende Nederlandse clubs mee aan het toernooi (tot en met 2019-20). Er moet in acht genomen worden dat het aantal deelnames gebaseerd is op deelname aan de groepsfase en/of knock-out fase van het toernooi. Deelnames aan kwalificatierondes worden niet meegenomen. Wat zijn de prestaties van die negen clubs?
Ajax in de Europa League
Ajax kwam in totaal negen keer in actie in de Europa League. Vaak was dat nadat de club derde eindigde in de groepsfase van de Champions League. Ajax bereikte in 2017
de finale van de Europa League. In het seizoen 2009-10 en 2015-16 deed Ajax ook vanaf de groepsfase mee aan het toernooi. In totaal behaalde Ajax drie keer de achtste finales van het toernooi, waarvan één keer de finale het eindstation was.
PSV in de Europa League
PSV is de voetbalclub uit Eindhoven die het vaakst aan een Europa League-seizoen deelnam (tot en met 2019-20). Zeven keer trad PSV aan in het hoofdtoernooi, waarvan vier keer de groepsfase niet het eindstation was. In 2011 bereikte PSV de kwartfinales van het toernooi. Benfica was toen te sterk voor de Eindhovenaren.
AZ in de Europa League
AZ is de verrassende nummer twee met het aantal deelnames aan de Europa League. Zes keer deed de club uit Alkmaar mee aan het toernooi. Vier keer bereikte AZ de knock-out fase. Twee keer kwam AZ tot de kwartfinales. In 2014 was Benfica wederom te sterk voor een Nederlandse club, ditmaal tegen AZ. In 2012 wist Valencia AZ te slim af te zijn.
FC Twente in de Europa League
FC Twente speelde vier keer in een Europa League-seizoen. De laatste keer dat FC Twente meedeed aan de groepsfase van de Europa League was in het seizoen 2012-13. Twee keer bereikte FC Twente de knock-out fase. Het bereiken van de kwartfinale was in 2011 de beste prestatie.
Feyenoord in de Europa League
Feyenoord bereikte in de drie (tot en met 2019-20) deelnames dat de Rotterdammers meededen aan de groepsfase, één keer de knock-out fase. In het seizoen 2014-15 waren de zestiende finales de beste prestatie van de Rotterdammers.
Andere Nederlandse clubs in de Europa League
Vier andere Nederlandse clubs speelden ooit in de groepsfase van de Europa League. Heerenveen, FC Utrecht, FC Groningen en Vitesse kwamen alle vier keer één keer tot de Europa League-groepsfase. Geen enkele keer lukte het één van de clubs om de knock-out fase te bereiken. Heerenveen bereikte in de groepsfase acht punten, maar wist desondanks niet tot de knock-out fase te geraken. FC Utrecht eindigde op de laatste plaats in het seizoen 2010-11 met vijf gelijke spelen en één verliespartij. Vitesse haalde ook dat aantal punten, terwijl FC Groningen in het seizoen 2015-16 niet verder kwam dan twee punten.
Lees verder