Succesfactoren die een topvoetballer maken

Succesfactoren die een topvoetballer maken Voetbal is een mooi spel die de harten van het volk heeft gestolen. Er zijn veel voetballers, die de top willen halen. Maar wat is er nodig voor een jonge speler om de top te bereiken? Talent, aanleg, het moet in je zitten? Ja dat klopt, allemaal! Maar wees niet getreurd als je iets minder bagage hebt op dit gebied, dit is slechts één kritische succesfactor en is maar 10% van wat je nodig hebt. Wat is dan die andere 90%? Hieronder de overige vier succesfactoren!

Begeleiding

Erg belangrijk is goede begeleiding. Dit kan van de trainer of coach zijn, maar ook je vader, oom, of een ander familielid kunnen daarin een grote rol spelen. Belangrijk is dat er minimaal iemand is die je stimuleert de goede beslissingen te nemen. Iemand met een goed voetbal verleden kan dat op zijn pupil overdragen (natuurlijk zijn zaken als vervoer van en naar de club ook van belang). Het is goed om trouw aan een club te zijn, deze trouw moet echter niet doorslaan, als jij naar een club kan die hoger speelt en een aanzienlijk betere begeleiding heeft dan moet deze stap ook genomen worden. In deze beslissing is begeleiding ook weer van belang.

Discipline

Zonder discipline red je het niet. Het begint in eerste instantie met hetgeen je naast het voetbal doet. Eet je gezond? Slaap je voldoende? Zijn je studieresultaten goed? Dit helpt je discipline op te bouwen die je later broodnodig hebt op het veld. Het gaat zelfs verder, het zijn deze factoren die prof clubs controleren bij het uitnodigen van nieuwe jonge spelers. Discipline gaat verder. Je zal veel moeten trainen om zelfs de kleinste dingen te oefenen, dit kost veel vrije tijd. Je conditie moet goed zijn, zodat vermoeidheid niet jouw struikelblok wordt. Het is niet alleen zo dat je te weinig loop vermogen hebt zonder conditie, maar omdat je moe bent ga je ook steeds meer verkeerde beslissingen maken.

Discipline vertaald zich ook naar het luisteren van de coach(ing), voer jij jouw taken goed uit, luister je wel? Hier kun je zelf ook aan werken! Kijk naar jezelf en op welke positie je speelt, bijvoorbeeld spits. Zoek vervolgens naar een spits die op een hoog niveau speelt, als je bijvoorbeeld voor Ajax bent kies je Klaas-Jan Huntelaar. Volg hem tijdens de wedstrijden, kijk wat hij doet of juist niet doet. De manier waarop hij vrijloopt, afmaakt, meeverdedigt, enzovoort. Dit geeft jouw heel veel inzicht in hoe jij het zo meteen kan gaan doen. Een verkeerd voorbeeld om in dit geval te volgen is een speler als Christiano Ronaldo of een Ronaldinho. Dit zijn spelers met eigen kwaliteiten en waarvoor uitzonderlijke regels gelden, het nabootsen van deze spelers zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar irritatie bij teamgenoten opleveren.

Als laatste maar niet als onbelangrijkste; hard werken. Een onderdeel hiervan is fysiek hard werken, het grote misverstand is dat dit als enige onder hard werken wordt verstaan (ook door heel veel trainers). Zeer belangrijk bij hard werken is voor de volle 90 minuten je verstand te gebruiken. Je moet geconcentreerd blijven zodat je van te voren kan zien wat er in het veld gaat gebeuren. Goed opletten wanneer je medespelers vrij staat of waar je de tegenpartij moet onderscheppen, maar ook het zoveel mogelijk voorkomen van het maken van fouten.

Techniek

Als je techniek hoort denk je aan spelers als Ronaldo en Ronaldinho. Spelers die heel veel met een bal kunnen. Het is leuk als je dit beheerst, dit is echter niet de techniek die hier bedoeld wordt. Basistechniek bestaat uit een heel andere vorm van spelen. Dit uit zich op verschillende manieren. Bijvoorbeeld jouw traptechniek, je moet in staat zijn een goede pass te geven. Dit begint op korte afstand door je medespeler in zijn voeten aan te spelen. Of als hij in beweging is, voor hem uit te spelen. Een pass op grote afstand moet goed aankomen. Een goede techniek leert je ook om zuiver en hard te schieten. Door de bal op de juiste plek met de juiste snelheid te raken, maakt de keeper kansloos.

Als ontvanger van de bal heb je een goede balcontrole nodig. Door de bal goed aan te nemen en tegelijkertijd zo neer te leggen dat je er gelijk wat mee kan doen bezorgt je veel tijdwinst waardoor de tegenstander niet op tijd op jouw kan reageren. Om een goede basistechniek op te bouwen zou je eigenlijk een paar jaar zaalvoetbal oftewel futsal hebben moeten gespeeld (straatvoetbal is ook goed). Een goed voorbeeld hiervan zijn de leerscholen van Spanje en Brazilië waar de jeugd, in de zaal of buiten op kunstgras, als eerste leert te spelen.

Inzicht

Met een goede inzicht kan je enerzijds een goede handelingssnelheid opbouwen maar leer je ook overal een stapje voor te zijn. Voordat je om de bal vraagt moet je al om je heen hebben gekeken naar waar de tegenstander zich bevind en waar jouw medespelers zijn. Zodat je van te voren al weet wat je met de bal gaat doen. Doe je dit niet en moet je nog gaan kijken waar iedereen staat dan ben je eigenlijk al te laat. Bij balbezit van de tegenstander moet je ook altijd goed om je heen kijken(natuurlijk niet je eigen man uit het oog verliezen). Zodat je jouw tegenstander altijd een stap voor bent. Je leert als het ware het spel lezen. Door een goede inzicht en een trainer die voor een goede opstelling en spelwijze zorgt, bouw je de nodige tactische kennis op.

Tenslotte moet je ondanks al deze factoren gewoon plezier blijven maken en soms de regels verbreken met mooie acties en iedereen verrassen.
© 2008 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe word je profvoetballer?Hoe word je profvoetballer?Profvoetballer worden, lijkt je dat wat? Dan is het de vraag hoe je topvoetballer wordt. Als je talent hebt voor voetbal…
Wat is G-voetbal en wie kunnen er in het G-voetbal spelen?G‑voetbal is bedoeld voor mensen die vanwege een lichamelijke en/of verstandelijke beperking belemmerd zijn in hun…
Krachttraining: zes basisoefeningenKrachttraining: zes basisoefeningenVeel mensen willen werken aan hun lichaam. Diegenen die voor de eerste keer in de sportschool komen worden vaak overdond…
Bronnen en referenties
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 17-08-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.