Stadionrampen in de 20ste eeuw

Onvoldoende beveiliging en geleiding van de toeschouwers, slechte stadioninrichting, rellen en bestuurlijk onvermogen van de autoriteiten hebben in enkele stadions geleid tot verschrikkelijke rampen. Deze drama's hebben ertoe geleid dat het comfort en de veiligheid in de stadions de laatste jaren ruim verbeterd is, maar zullen altijd in het collectief geheugen gegrift blijven.

1902, Ibrox Park, Glasgow, Schotland

Tijdens de interland Schotland-Engeland begaf een gedeelte van de houten westelijke tribune het en honderden toeschouwers vielen naar beneden. Er vielen 25 doden en meer dan 500 mensen geraakten gewond. Veel toeschouwers en spelers hadden de ramp zelfs niet opgemerkt. De wedstrijd werd overgespeeld en de opbrengst ging naar het rampenfonds.

1946, Burnden Park, Bolton, Engeland

Zesde ronde van de FA Cup: Bolton-Stoke. Het stadion met een capaciteit van 45 000 toeschouwers herbergde op dat moment waarschijnlijk meer dan 65 000 fans. Een gedeelte van de dranghekken bezweek en er vielen 33 doden en meer dan 500 gewonden.

1964, Estado Nacional, Lima, Peru

Tijdens de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen tussen Peru en Argentinië braken rellen uit, nadat een doelpunt van Peru werd afgekeurd. Er vielen meer dan 300 doden en meer dan 500 gewonden. De regering kondigde de staat van beleg af.

1968, Monumental Stadium, Buenos Aires, Argentinië

De uitgangsdeuren blijven gesloten wanneer fans van Boca Juniors en River Plate slaags geraken. Het gevolg: 74 doden en meer dan 100 gewonden.

1971, Ibrox Park, Glasgow, Schotland

In de nieuwjaarsderby tussen de Rangers en Celtic scoorde Rangers kort voor het einde de gelijkmaker. De menigte die het stadion al verliet, trok opnieuw naar binnen en 66 fans kwamen om.

1982, Luzhniki-stadion, Moskou, Sovjet-Unie

In een UEFA-cupwedstrijd tussen Spartak Moskou en Haarlem scoorde de thuisploeg in de laatste minuut. Fans die al vertrokken, probeerden terug binnen te komen en meer dan 300 mensen werden doodgedrukt.

1985, Valley Parade, Bradford, Engeland

Tijdens een wedstrijd tussen Bradford City en Lincoln City in de derde divisie vatte een houten tribune vlam, waarschijnlijk als gevolg van een brandende peuk. 56 fans stierven en meer dan 350 gewond.

1985, Heizelstadion, Brussel, België

Juventus-supporters werden voor aanvang van de Europacup-finale aangevallen door de Liverpool-fans. 39 Italianen lieten het leven en meer dan 400 raakten gewond. Er heerste een slechte beveiliging, er waren onvoldoende uitgangen en een verkeerde toewijzing van tickets. Gevolg was een uitsluiting tot 1992 van Engelse clubs in de Europabekers.

1989, Hillsborough-stadion, Sheffield, Engeland

Halve finale FA Cup tussen Liverpool en Nottingham Forrest. Er waren teveel Liverpool-fans toegelaten en door het hoge veiligheidshek was er geen vluchtweg naar het terrein. 96 mensen werden doodgedrukt. Na dit drama werd in Groot-Brittannië beslist om de veiligheidshekken te verwijderen rond alle voetbalvelden.

1993, Amand-Cesari-Furiani stadion, Bastia, Frankrijk

Halve finale Franse beker tussen Bastia en Marseille. Een noodtribune stortte in en 15 fans werden gedood, meer dan 1500 gedood. Het bekertornooi werd afgelast.

1996, Mateo Flores-stadion, Guatemala

WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guatemala en Costa Rica. 60 000 mensen proberen een stadion met een capaciteit van
45 000 te betreden. 81 mensen werden doodgedrukt en meer dan 200 gewond.
© 2007 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beveiliging inhurenBeveiliging inhurenEr is een steeds grote vraag naar beveiligers. Dit komt omdat de overheid steeds minder bereid is om politiesteun te gev…
President van Amerika, Franklin Pierce 1853-1857President van Amerika, Franklin Pierce 1853-1857Franklin Pierce aanvaarde zijn benoeming terwijl hij eigenlijk in de rouw was. Enkele weken voordat hij wordt ingezworen…
Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Hoe herken je een hacker en hoe kun je je pc beveiligen?Velen zijn zich er inmiddels van bewust dat er gevaren verbonden zijn aan een slechte beveiliging van de eigen computer.…
Werken als beveiligerWerken als beveiligerEr is een toenemende vraag naar beveiligers. Er zijn hier verschillende redenen voor te geven. De belangrijkste reden is…

Plotselinge dood gezonde voetballers toeval of toch niet??Hoe gezond is topsport eigenlijk? En is topsport wel zo gezond als iedereen schijnt te denken? Dit zijn zomaar een paar…
WK en EK voetbalWK en EK voetbalOm de twee jaar is het zover; het geluid van kolkende stadions en de gezelligheid van feestende supporters. Hier in Nede…
Bronnen en referenties
  • Voetbal, een fascinerende wereld, Tom Macdonald, 2002
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.