WK en EK voetbal

WK en EK voetbal Om de twee jaar is het zover; het geluid van kolkende stadions en de gezelligheid van feestende supporters. Hier in Nederland breekt er Oranjekoorts uit, en moeten de spelers, en met name de bondscoach zich beschermen tegen de – soms – spijkerharde kritiek die er geleverd wordt. De emoties en de pure schoonheid van het spel komen deze weken tot zijn recht. Ik heb het natuurlijk over het WK en EK voetbal.

Wereldkampioenschap Voetbal

Het WK voetbal is een toernooi dat iedere vier jaar wordt gehouden. In de voorrondes kunnen de kwalificatielanden zich kwalificeren voor een plaats op het grote kampioenschap. Het gastland is één van de 32 landen die hieraan deelneemt, en is automatisch al gekwalificeerd. De landen die deelnemen aan het toernooi zijn ingeschreven bij de volgende continentale bonden:
  • AFC : Asian Football Confederation
  • CAF : Confédération Africaine de Football
  • CONMEBOL : Confederación Sudamericana de Fútbol
  • CONCACAF : Confederation of North and Central American and Caribbean Association Football
  • OFC : Oceania Football Confederation
  • UEFA : Unin of European Football Associations

In 1920 werd het toernooi bedacht door Jules Rimet, hij kwam met het idee om de sterkste landen tegen elkaar te laten strijden in één toernooi. De plannen werden uitgewerkt, en in 1930 ging dan ook het toernooi van start in Uruguay. Na een succesvol toernooi (met het gastland als winnaar) werd 4 jaar later het toernooi gehouden in Italie, en daarna in Frankrijk. Ook worden er prijzen weggegeven op het WK, daarover meer bij Prijzen. DE FIFA organiseert ook het WK onder 17, onder 19 en onder 20.

Europees Kampioenschap Voetbal

Ook het EK wordt om de vier jaar gehouden. Door middel van een kwalificatiereeks kunnen de landenteams zich kwalificeren, en in een maand lang strijden de teams voor een plek in de finales. Het idee was van Henry Delauney, de voormalig Franse secretaris-generaal van de FIFA. Vanwege de oorlog kon een EK nooit gespeeld worden; pas in 1960 vond het eerste toernooi plaats. De deelnemende landen worden gekozen uit de continentale bond de UEFA. Tot 1968 deden vier landen mee op het eindtoernooi, t/m 1992 het dubbele en vanaf 1996 nemen zestien landenteams deel aan het evenement, wat om de vier jaar in een ander land georganiseerd wordt.

Delauney maakte het eerste EK niet mee, hij stierf in 1955. Duitsland nam het vaakst deel aan een finale van het EK, 5 keer maakten de Duitsers kans op een prijs. Één keer verloor Duitsland de finale, dat was in 1976 tegen Tsjecho-Slowakije, ze verloren met 5-3 na strafschoppen. Het laatste EK won Griekenland van Portugal op het EK van 2004, het gastland verloor destijds van de Grieken met 1-0. De UEFA organiseert EK’s onder 17, 19 en 21, en hetzelfde bij de vrouwen.

Prijzen

Er worden heel wat prijzen weggegeven op beide toernooien. Na de Jules Rimet Trophy zijn er heel wat prijzen verzonnen voor het toernooi. Één prijs hiervan is gesponsord, het gaat hier om de prijs van de beste jonge speler. De FIFA heeft deze prijzen verzonnen en uitgevoerd, en iedere vier jaar worden deze dan ook na het toernooi uigereikt. Het gaat hier om de volgende prijzen:
  • De FIFA Fair Play Award (team met laagste aantal overtredingen en kaarten)
  • De Gouden Bal (Beste speler van het toernooi)
  • De Gouden Schoen (Topscorer van het toernooi)
  • De Gilette Best Young Player (voor de beste speler onder de 22)
  • De Yashin Award (voor de beste doelverdediger)
  • De FIFA Award for most entertaining team (meest vermakende team)
  • De FIFA Trofee, vroeger Jules Rimet Trophey (voor de winnaar van het toernooi)
  • EK Bokaal (voor de winaar van het EK-toernooi)
© 2007 - 2024 Voetbal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

Stadionrampen in de 20ste eeuwOnvoldoende beveiliging en geleiding van de toeschouwers, slechte stadioninrichting, rellen en bestuurlijk onvermogen va…
Aad de Mos, een kleurrijk voetbaltrainerAad de Mos, een trainer met een kleurrijk verleden. Nadat hijzelf in 1973 zijn actieve voetbalcarrière moest stoppen is…
Voetbal (1 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.