Plotselinge dood gezonde voetballers toeval of toch niet??

Hoe gezond is topsport eigenlijk? En is topsport wel zo gezond als iedereen schijnt te denken? Dit zijn zomaar een paar vragen die opkomen wanneer er weer een bericht in de media verschijnt dat er (weer) een sporter tijdens een wedstrijd plotseling komt te overlijden. Wordt het niet eens tijd voor een uitgebreid onderzoek naar mogelijke oorzaken van dergelijke sterfgevallen?

Plotselinge dood voetballers

Augustus 2007 was het toen voetballer Antonio Puerta, voor de ogen van duizenden toeschouwers, onwel werd en inelkaar zakte tijdens de eerste competitiewedstrijd van zijn club FC Sevilla tegen Getafe. Hij liep even later nog wel zelf het veld af richting de kleedkamer, maar daar hij opnieuw onwel als gevolg van hartfalen. Enkele dagen later stierf Antonio Puerta op 23-jarige leeftijd, na meerdere hartaanvallen, in een Spaans ziekenhuis.

De dood van Puerta is geen "geval" op zich.
In januari 2004 overleed de Deense voetballer Claus Henningsen in Odense ook al vrijwel onmiddelijk tijdens een wedstrijd.
Men concludeerde dat de oorzaak een "natuurlijke" dood was bij de, tot dan toe, gezonde voetballer. Claus Henningsen werd 27 jaar.

In hetzelfde jaar in Portugal stortte, tijdens een wedstrijd tussen Benfica en Guimaraes, de 24-jarige Hongaarse voetballer Miklos Fehér van Benfica ter aarde en overleed ten gevolge van een hartaanval. De schokkende televisiebeelden toonden hoe een lachende Fehér, die wegens een overtreding net een gele kaart had gekregen, zich omdraaide, voorover boog en vervolgens neer viel. Ook hij was gezond.

Toeval of niet?

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Bekend is dat er jaarlijks meerdere identieke gevallen zich voordoen op de (amateur) velden. Voor een buitenstaander misschien op zichzelf staande gebeurtenissen, maar wie zich in de zaken verdiept komt toch wel tot een heel opmerkelijke conclusie. Het toeval wil namelijk dat al deze personen, buiten het feit dat ze allemaal door acuut hartfalen stierven, in meer of mindere mate pijnstillers gebruikten als gevolg van blessures. Het ging hierbij ondermeer om middelen als Ibuprofen en Voltaren, pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn bij iedere drogist en apotheek.

Documentaire "With death on the pitch"

In een eerder door de VPRO uitgezonden Deense documentaire "With death on the pitch" wordt ook de combinatie van hartfalen en het gebruik van pijnstillers onder de loep genomen. Programmamaker Miki Mistrati heeft uitgebreid onderzoek gedaan en alle feiten op een rijtje gezet. Wie deze documentaire heeft gezien zal zelf ook ongetwijfeld moeten beamen dat de oorzaak van de dood van deze topsporters toch heel goed zou kunnen liggen in het feit dat zij pijnstillers slikten. Een wrange gedachte wanneer je bedenkt dat een voetballer die, omdat hij zo graag wil spelen, pijnstillers slikt omdat hij een (kleine) blessure heeft dit met de dood heeft moeten bekopen.

Belang club gaat voor gezondheid voetballer?

Het rare is dat op de bijsluiters van beide bovengenoemde pijnstillers niets te vinden is over mogelijk veroorzaken van hartklachten bij lang of overmatig gebruik. Ook is het, na het zien van de documentaire, vreemd dat clubartsen en fysiotherapeuten van voetbalclubs veelvuldig deze medicatie blijven verstrekken alsof het snoepjes zijn, en dus kennelijk het belang van de club boven de gezondheid van de voetballer stellen.
© 2007 - 2024 Reits133, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten: gezond of ongezond?Sporten: gezond of ongezond?Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbre…
Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Hoe een hartaanval te onderscheiden van slokdarmontsteking?Een hartaanval is de eerste doodsoorzaak bij vrouwen en de tweede doodsoorzaak bij mannen. Een hartaanval wordt vaak ver…
Pijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke, zere knieën kunnen erg veel ongemak met zich meebrengen, vooral 's winters bij kou en vochtigheid. Ook na een…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…

De taken in 4-3-3 voetal systeemAltijd die vragen wat iemand moet doen als er 4-3-3 wordt gespeeld in het voetbal. Waarom kiest de coach ervoor als hij…
Stadionrampen in de 20ste eeuwOnvoldoende beveiliging en geleiding van de toeschouwers, slechte stadioninrichting, rellen en bestuurlijk onvermogen va…
Reits133 (18 artikelen)
Laatste update: 30-12-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.