InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Plotselinge dood gezonde voetballers toeval of toch niet??

Plotselinge dood gezonde voetballers toeval of toch niet??

Hoe gezond is topsport eigenlijk? En is topsport wel zo gezond als iedereen schijnt te denken? Dit zijn zomaar een paar vragen die opkomen wanneer er weer een bericht in de media verschijnt dat er (weer) een sporter tijdens een wedstrijd plotseling komt te overlijden. Wordt het niet eens tijd voor een uitgebreid onderzoek naar mogelijke oorzaken van dergelijke sterfgevallen?

Plotselinge dood voetballers

Augustus 2007 was het toen voetballer Antonio Puerta, voor de ogen van duizenden toeschouwers, onwel werd en inelkaar zakte tijdens de eerste competitiewedstrijd van zijn club FC Sevilla tegen Getafe. Hij liep even later nog wel zelf het veld af richting de kleedkamer, maar daar hij opnieuw onwel als gevolg van hartfalen. Enkele dagen later stierf Antonio Puerta op 23-jarige leeftijd, na meerdere hartaanvallen, in een Spaans ziekenhuis.

De dood van Puerta is geen "geval" op zich.
In januari 2004 overleed de Deense voetballer Claus Henningsen in Odense ook al vrijwel onmiddelijk tijdens een wedstrijd.
Men concludeerde dat de oorzaak een "natuurlijke" dood was bij de, tot dan toe, gezonde voetballer. Claus Henningsen werd 27 jaar.

In hetzelfde jaar in Portugal stortte, tijdens een wedstrijd tussen Benfica en Guimaraes, de 24-jarige Hongaarse voetballer Miklos Fehér van Benfica ter aarde en overleed ten gevolge van een hartaanval. De schokkende televisiebeelden toonden hoe een lachende Fehér, die wegens een overtreding net een gele kaart had gekregen, zich omdraaide, voorover boog en vervolgens neer viel. Ook hij was gezond.

Toeval of niet?

Dit zijn maar een paar voorbeelden. Bekend is dat er jaarlijks meerdere identieke gevallen zich voordoen op de (amateur) velden. Voor een buitenstaander misschien op zichzelf staande gebeurtenissen, maar wie zich in de zaken verdiept komt toch wel tot een heel opmerkelijke conclusie. Het toeval wil namelijk dat al deze personen, buiten het feit dat ze allemaal door acuut hartfalen stierven, in meer of mindere mate pijnstillers gebruikten als gevolg van blessures. Het ging hierbij ondermeer om middelen als Ibuprofen en Voltaren, pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn bij iedere drogist en apotheek.

Documentaire "With death on the pitch"

In een eerder door de VPRO uitgezonden Deense documentaire "With death on the pitch" wordt ook de combinatie van hartfalen en het gebruik van pijnstillers onder de loep genomen. Programmamaker Miki Mistrati heeft uitgebreid onderzoek gedaan en alle feiten op een rijtje gezet. Wie deze documentaire heeft gezien zal zelf ook ongetwijfeld moeten beamen dat de oorzaak van de dood van deze topsporters toch heel goed zou kunnen liggen in het feit dat zij pijnstillers slikten. Een wrange gedachte wanneer je bedenkt dat een voetballer die, omdat hij zo graag wil spelen, pijnstillers slikt omdat hij een (kleine) blessure heeft dit met de dood heeft moeten bekopen.

Belang club gaat voor gezondheid voetballer?

Het rare is dat op de bijsluiters van beide bovengenoemde pijnstillers niets te vinden is over mogelijk veroorzaken van hartklachten bij lang of overmatig gebruik. Ook is het, na het zien van de documentaire, vreemd dat clubartsen en fysiotherapeuten van voetbalclubs veelvuldig deze medicatie blijven verstrekken alsof het snoepjes zijn, en dus kennelijk het belang van de club boven de gezondheid van de voetballer stellen.
© 2007 - 2019 Reits133, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sporten: gezond of ongezond?Sporten: gezond of ongezond?Het is in het algemeen bekend: een halfuur bewegen per dag is gezond. Maar wat als je nu net in dat halve uur een botbre…
Pijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke knieën en kniepijn: behandeling & tipsPijnlijke, zere knieën kunnen erg veel ongemak met zich meebrengen, vooral 's winters bij kou en vochtigheid. Ook na een…
Symptomen hartaanval bij de vrouwSymptomen hartaanval bij de vrouwWanneer het gaat om een hartaanval (myocard infarct) valt op dat vrouwen veel minder snel naar de dokter stappen dan man…
Gewrichtsslijtage door veelvuldig sportenGewrichtsslijtage door veelvuldig sportenSporten is gezond, maar bij een langdurige overmatige belasting kan er gewrichtsslijtage ontstaan. Deze slijtage wordt o…
Mexicaanse griep symptoom hoofdpijn: pijnstillersMexicaanse griep symptoom hoofdpijn: pijnstillersMexicaanse griep hoofdpijn: Eén van de symptomen van de Mexicaanse griep is hoofdpijn. Er is ook sprake van koorts met e…

Reageer op het artikel "Plotselinge dood gezonde voetballers toeval of toch niet??"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Reits133 (infoteur), 09-03-2008 13:43 #2
Goed gezegd Johan! Dat is precies wat ik dus bedoel!

Johan, 08-03-2008 23:25 #1
Iedereen kan een hartaanval of een hartinfarct krijgen! Maar wat hier bij deze gezonde topsporters gebeurd, is dat als ze gebleseerd raken, weer zo snel mogelijk ter been willen zijn! In plaats de kwaal een aantal weken of maanden te laten rusten, gebruiken ze vaak van die ontstekingremmers zoals ( diclofenac, brufen of Ibobrufen) Op die manier gaat de ontsteking sneller weg! Wat men niet weet is, dat deze medicijnen niet goed zijn in combinatie met zware druk van het lichaam! Deze voetballers zijn dagelijks fanatiek bezig met een hoog niveau voetbal! Het hart pompt op die manier altijd snel het bloed door het lichaam! Maar door het gebruik van deze onstekingremmers kan dat niet goed zijn voor het hart! Het kan zijn dat spelers te veel druk krijgen van een spannende wedstrijd! Daardoor onstaat er stress in het lichaam! Met het gebruik van deze medicijnen, kan dat zomaar tot een hartaanval lijden! Deze voetballers slikken deze
medicijnen als snoepjes, niet wetende dat het een gevaar kan zijn voor het hart! Roken en drinken is ook niet goed voor het hart! Maar overmatig gebruik van de zo gezegde NSAID medicatie ( Onstekingremmers) kan men ook vernauwde hartvaatjes krijgen! Dus ik zou aanraden aan de voetballers om het een onsteking in het lichaam te laten rusten, of gebruik een paar asperientjes! Maar blijf van die troep af!

Infoteur: Reits133
Laatste update: 30-12-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Reacties: 2
Schrijf mee!