De kapsels van Ruud Gullit

Ruud Gullit, één van Nederlands grootste voetballers ooit, heeft een imposante loopbaan als speler achter de rug. Na het stoppen met voetballen heeft hij het trainerschap opgepakt. Er is zelfs een periode geweest dat hij in een gecombineerde rol als speler/coach bij Chelsea heeft gespeeld. Opmerkelijk in de meer dan 30 jaar dat Nederland de sportman Gullit kent, zijn de kapsels die hij heeft gehad.

Afro-kapsel

De eerste jaren van de professionele voetballoopbaan van Ruud Gullit beginnen in Haarlem. De speler heeft tot dan zijn voetbalkunsten kunnen ontwikkelen bij De Meerboys en DWS. Trainer Barry Hughes haalt de nog jonge Gullit naar Haarlem in 1979/1980, waar zijn spel niet onopgemerkt blijft door de grote clubs. De jonge Gullit heeft op dat moment een zogeheten Afro-kapsel. Zijn kenmerkende snor is dan al licht aanwezig.


Voor de versterking van de selectie voor het seizoen 1982/1983 haalt het Feyenoord Ruud Gullit naar Rotterdam. Zijn tweede seizoen bij Feyenoord is het legendarische seizoen waar Feyenoord, met Gullit én Johan Cruyff in de gelederen, een belangrijk aandeel hebben in het winnen van de landstitel en de nationale beker. Gullit heeft op dat moment nog altijd zijn korte Afro-kapsel en snor.

Dreadlocks

Voor het seizoen 1985/1986 verhuist Gullit naar PSV te Eindhoven. Hier speelt hij twee seizoenen. Hij weet veelvuldig het net te vinden (22 en 24 goals per seizoen). De voetballer is eigenlijk op dat moment al te groot geworden voor het Nederlandse voetbal. Voor de eerste keer in de geschiedenis wordt een voetballer voor het record bedrag van 17 miljoen gulden verkocht. Ruud Gullit stapt in 1987 over naar AC Milan in Italië. Bij PSV heeft Gullit zijn imago aangepast en worden de dreadlocks en grote snor zijn handelsmerk.


Deze jaren brengen hem groot succes. De Zwarte Tulp, zoals hij werd genoemd, grossiert in prijzen: kampioenschap van Italië, de Italiaanse Supercup, Europees Voetballer van het jaar en Wereldvoetballer van het jaar. En natuurlijk met het Nederlandse elftal wint hij in 1988 het Europees Kampioenschap. De dreads en grote snor zijn heden, 25 jaar na dato, nog altijd een item in de feestwinkel. Op verkleedpartijen kom je nog geregeld een ‘Ruud Gullit uit 1988’ tegen.

De grote speler Gullit wordt langzaam aan in de jaren erna minder belangrijk gemaakt, en hij besluit dan ook een overstap te maken naar Sampdoria. Hier scoort hij persoonlijk de winnende goals tegen AC Milan in de bekerfinale. Milan haalt in 1994 Gullit daarop weer terug, maar de liefde is van korte duur. Gullit is na een half jaar weer terug bij Sampdoria. Gullit heeft inmiddels zijn snor afgeschoren. De heel lange dreads hebben plaats gemaakt voor een kortere versie van het kapsel.


De laatste jaren van zijn loopbaan, tot 1998 speelt hij bij Chelsea in Engeland. De Londense club heeft aan Gullit in de laatste jaren zelfs een speler-coach aan Ruud Gullit. In 1997 weet hij met zijn team de prestigieuze FA Cup te winnen. Gullit behoudt nog even zijn kapsel: korte dreads.

Kort en verzorgd

In 1998 wordt Gullit trainer van Newcastle United. Na een jaar houdt Gullit ermee op en zien we hem meer op TV als analist. We zien in de loop der jaren een andere Gullit op TV. Weg zijn de dreadlocks. Zij hebben plaats gemaakt voor een verzorgd kapsel, korte stekels. In combinatie met zijn kleding, maakt dit hem tot een zeer verzorgde gentleman.


In 2004 wordt hij als de trainer van Feyenoord aangekondigd. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Toch mag dit huwelijk maar een jaar duren. Gullit pakt zijn baan als analist op TV weer op, totdat hij in 2007 als trainer van LA Galaxy wordt gepresenteerd. Deze club is meer bekend vanwege hun sterspeler David Beckham. Ook deze baan eindigt voortijdig. Het kapsel van Gullit blijft kort. Soms nog kortere stekels.

In 2011 valt de naam Gullit wederom in de trainerswereld. Ditmaal is hij gekoppeld aan het Tsjetsjeense Terek Grozny. Deze samenwerking duurt een half jaar. We zien Ruud Gullit nu helemaal geschoren.
© 2011 - 2024 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De imposante voetbalcarrière van Ruud GullitRuud Gullit is één van de beste voetballer welke Nederland ooit heeft voortgebracht. Met zijn krachtige lichaam, zijn ge…
Het Nederlands voetbalelftal van de eeuwWat is het beste Nederlands elftal aller tijden? Wat zijn de grootste voetballers die Nederland ooit heeft voorgebracht?…
Rinus Michels en het EK 1988Na de geweldige successen tijdens het WK 1974, durfde niemand meer te hopen op meer. Toch wist het Nederlands elftal tij…
AC Milan 1989-1995In de loop der jaren zijn er heel wat teams die tot de verbeelding hebben gesproken. AC Milan uit begin jaren 90 is een…

De beste voetballers van NederlandDe beste voetballers van NederlandNederland kent een rijke historie wat betreft het voetbal en het afleveren van goede mankrachten. Uiteraard kennen we Jo…
De beste voetbaltrainers van NederlandDe beste voetbaltrainers van NederlandVoetbalcoach is en blijft een vak apart. Je moet technisch goed zijn, maar ook heel goed met een spelersgroep om kunnen…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Vi
Solnah (99 artikelen)
Laatste update: 06-11-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.