Een betere voetballer worden door simpele oefeningen

Een betere voetballer worden door simpele oefeningen Voetbal, de meest gespeelde en populairste sport in Nederland. Bijna alle kleine jongetjes en in minder mate meisjes dromen ervan om prof te worden. Maar hoe kun je nou eigenlijk een betere voetballer worden? In dit artikel vind je simpele oefeningen om beter te worden of je kind tot een betere voetballer te maken.
Alle oefeningen om een betere voetballer te worden staan hieronder gesorteerd van jong naar oud, het verschilt echter per persoon wanneer je aan welke oefening toe bent. Vaak kun je dat zelf het beste bepalen.

Voor de kabouters; begin met turnen om een betere voetballer te worden

Tegenwoordig is het al mogelijk om op zeer jonge leeftijd op voetbal te gaan. Natuurlijk is dat leuk om te doen en leuk om te zien, maar of het verstandig is? De jonge kinderen krijgen natuurlijk al wel een beetje balgevoel, maar ze leren nog niet echt voetballen. Nee, veel slimmer zou het zijn als je de kinderen bijvoorbeeld laat turnen, ook wel peutergym genoemd. Bij deze sport leren ze hun lichaam gebruiken op allerlei soorten manier en weten ze precies welke spieren ze moeten gebruiken voor bepaalde bewegingen. Ze leren hun eigen lichaam dus goed kennen en tevens zullen ze, ook niet onbelangrijk bij het voetbal, veel evenwicht leren houden bij het gym. Na twee of drie jaar kunnen de kinderen dan natuurlijk alsnog op voetbal gaan en zullen ze alsnog genoeg tijd hebben om een prof te worden.

Het is wel belangrijk om te luisteren naar de wensen van het kind, voetbal of turnen gaat niet boven alles, plezier is en blijft het belangrijkste in voetbal.

Bal aanname verbeteren

De bal aannemen is een belangrijk onderdeel van het voetbal. Als je geen goede aanname hebt is het moeilijk om een heel goede speler te worden. Door een goede aanname te hebben kun je snel handelen en direct de bal weer verder spelen. Je aanname moet je vooral in wedstrijden en op training oefenen.

Maar er is ook een oefening waarbij je in je eentje je aanname kunt trainen. Je bent hiervoor alleen een muurtje en een bal nodig. Trap de bal tegen het muurtje en probeer de bal goed aan te nemen als deze weerkaatst, doe dit zo, dat de bal mooi voor je blijft liggen binnen een straal van een halve meter. Doe dit net zo lang totdat het goed gaat, met je rechterbeen, maar ook met je linkerbeen.

Zodra je dit goed kunt, kun je het jezelf iets moeilijker gaan maken. Probeer nu de bal tegen een muurtje te schieten, aan te nemen en vervolgens gelijk weer de bal tegen het muurtje te schieten. Je mag de bal dus maar 1x tussendoor aanraken voordat je hem weer tegen de muur schiet. Als je meer dan 1x nodig hebt om de bal aan te nemen, dan is je aanname nog niet goed getraind. Oefen dit ook met links en met rechts en met hoge en lage schoten.

Je kunt deze oefening verder nog moeilijker maken door je te beperken door alleen je linkerbeen of alleen je rechterbeen te gebruiken, of telkens afwisselen. Ook kun je de afstand vergoten of verkleinen tussen jou en het muurtje of gewoon de bal harder of zachter schieten. Ten slotte kun je nog de ondergrond veranderen. Probeer dit op een heel plat stukje straat, een heel hobbelig grasveld of bijvoorbeeld een nat grasveld.

Je balgevoel verbeteren door het hooghouden op een bepaalde manier te trainen

Hooghouden is in principe in een voetbalwedstrijd niet zo belangrijk, maar het is wel leuk om te doen en je krijgt er ook veel balgevoel door. Balgevoel is wel belangrijk om een goede voetballer te worden, daarom wordt hieronder uitgelegd hoe je dat kunt trainen.

Als je nog niet kunt hooghouden begin dan met de bal 1x raken, 1x laten stuiteren, 1x raken en weer 1x laten stuiteren, enzovoort. Op het begin is dit moeilijk, maar je zult het na een poosje onder de knie krijgen. Ga daarna verder met hooghouden zonder stuiter. Als je dat eenmaal zonder problemen kunt, wat lang duurt dan kun je verder naar de volgende stap.

Oefen het hooghouden met alleen je knieën, oefen daarna het hooghouden met alleen je hoofd. Als je dit allemaal goed kunt, kun je gaan combineren op volgorde. Ga dus hooghouden (zonder dat de bal de grond raakt) in een bepaalde volgorde die je van te voren hebt bedacht, bijvoorbeeld: voet, knie, hoofd, voet, knie, hoofd enzovoort. Verander je volgorde ook regelmatig, maar zorg wel dat je altijd doet wat je van te voren hebt bedacht, het is namelijk moeilijker om het in een bepaalde volgorde aan te houden dan dat je zomaar een willekeurige volgorde aanhoudt. Door deze oefeningen leer je veel balgevoel op te doen. Daardoor zullen je aanname en schot ook weer beter worden.

Je schot met je slechte been trainen

Ben je rechts? En kan je niet zo goed met links schieten? Of andersom natuurlijk, dan heb ik hier een goede oefening voor je. Deze is zelfs zonder bal.

Voor het voorbeeld ga ik er even vanuit dat je rechts bent en dus met rechts het beste kan schieten. Ga op je rechterbeen staan en til je linkerbeen gewoon omhoog. Veer een beetje door je rechterknie heen en weer, maar zorg dat je blijft staan door evenwicht te houden. Maak het jezelf steeds moeilijker door bijvoorbeeld met je linkerbeen trap bewegingen te maken in de lucht. Als je dit regelmatig eens een paar minuten doet dan zorg je dat je meer evenwicht krijgt met je rechterbeen, waardoor je beter met links gaat schieten.

Vaak hebben rechtsbenige spelers een minder goed evenwicht op hun rechterbeen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is natuurlijk niet zo. Als je met links schiet moet je op je rechterbeen namelijk je evenwicht houden.

Fysiek beter worden

In de B-tjes en A-tjes gaat de sterkte van je lichaam ook een rol spelen in het voetbal. Er zijn maar weinig voetballers die zonder krachtige spieren erg goed kunnen zijn. Je hoeft niet enorme spieren te hebben, maar een beetje een brede borstkas kan wel erg handig zijn in fysieke duels. Dit kun je gewoon trainen met bepaalde fitness oefeningen.

Trucjes en je dribbel oefenen

Zet op een grasveldje een aantal pionnen neer en oefen een aantal trucjes zo vaak dat je er gek van wordt. Je zult zien dat je beter wordt in het trucjes. Zorg nu dat je tussen pionnetjes door slalomt (ook wel zigzaggen genoemd) en voer ondertussen je trucjes uit. Je kunt dit ook nog combineren met 'De aanname oefening' door aan het eind van de slalom de bal zo snel mogelijk tegen de muur te schieten en vervolgens weer terug te slalommen.
© 2011 - 2024 Ruttger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sportweetjes - SportregelsSportweetjes - SportregelsSport en Spelregels. Hoe lang is de Tour de France? Wat mag bij boksen het vlieggewicht zijn en wat zijn de Queensberry…
Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)De Verenigde Staten en Canada staan beide bekend als echte sportlanden. Sporten als basketbal, honkbal, ijshockey en Ame…
Rugby, het onstaan van een wereldsportRugby wordt de moeder aller balsporten genoemd. Terecht of niet terecht, duidelijk is dat rugby is voortgekomen uit de v…
Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?Heeft oefenen voor de Entreetoets zin?De Entreetoets op de basisschool is een belangrijke toets, die mede het schooladvies van je kind bepaalt. Nu vanaf 2015…

Gouden Schoen België 1954-2020 - erelijstGouden Schoen België 1954-2020 - erelijstDe Gouden Schoen is een individuele trofee die sinds 1954 wordt uitgereikt aan de beste voetballer in de Belgische hoogs…
Voetbal: Nederland-België live op tv en livestreamVoetbal: Nederland-België live op tv en livestreamDe bijnaam van de voetbalinterland tussen Nederland en België is de 'Derby der Lage Landen'. De wedstrijd tussen de Rode…
Reacties

Yana de Cubber, 05-09-2015
Hey,
Ik ben Yana en ik ben op mijn 5j begonnen met voetballen maar op men 8j weer gestopt ik doe voetballen nog steeds graag en zou binnenkort aan een competitie meedoen maar ik weet niet of ik eigelijk wel goed genoeg voetbal om mee te doen ik ben namelijk een meisje en het enigste meisje van heel het 1ste middelbaar dat van votballen houd! Anyway ik vraag me dus af of er soms iemand een paar tips voor me heeft om weer wat beter te kunnen voetballen want ik wil niet uitgelachen worden omdat ik het enige meisje ben! Whatever ik hoop dat jullie me kunnen helpen! Grtjs Yana D.C Reactie infoteur, 07-09-2015
Hey Yana,
Maak je geen zorgen, dat maakt helemaal niets uit, of je goed bent of niet, iedereen mag voetballen :) Het gaat erom dat je er plezier in hebt. En als je vroeger al 3 jaar hebt gevoetbald dan komt het vast helemaal goed, je hebt het vast nog in je.
Veel plezier in ieder geval! :)

Richard, 02-10-2014
Ik wil toch nog even reageren op Fidi uit 2013, misschien dat andere lezers er ook wat aan hebben. Toen ik begon met voetbal moest ik ook altijd naar de bal blijven kijken tijdens het dribbelen. Ik merkte ook snel dat dit ten koste ging van mijn veldinzicht, maar als ik toch opkeek naar het veld of de tegenstander(s), kon het maar zo zijn dat de bal uit m'n voeten wegstuiterde -en dat zag er ook niet bepaald snugger uit-

Uiteindelijk leer je het wel door de jaren heen, maar daar heb je natuurlijk op dit moment niks aan. Ik loste dat voor mezelf op een goeie manier op door me voor te nemen dat ik tijdens het aannemen van de bal al rondkeek en al bepaald moest hebben: "Ik ga nu naar dat gat op het veld dribbelen en op dat punt geef ik 'm af aan die-of-die medespeler". Leg tijdens het aannemen ook al vast of je mogelijke tegenstanders frontaal of van achter/van zij gaat tegenkomen.

Zo kon ik zonder mijn ogen van de bal te halen toch altijd met succes een stukje veld voor m'n team veroveren.

Verder natuurlijk veel oefenen tijdens de training met:
- aannemen-kijken-dribbelen-kijken-dribbelen-kijken-dribbelen-kijken-afspelen.
- en gewoon dribbelen an sich, hoe natuurlijker het voor je is om te dribbelen, des te minder aandacht je erbij hoeft te houden.

Tijdens de wedstrijd moet je natuurlijk niet experimenteren, doe geen dingen die je nog niet onder de knie hebt, dribbel alleen als je geen risico hebt de bal te verliezen en probeer eerder af te spelen naar de teamgenoten. Ik weet hoe verleidelijk het altijd was om zoveel mogelijk aan de bal te zijn, maar als je kijkt naar de beste teams in de wereld, zie je dat ze veel meer bereiken met passing dan als individueel meters maken. Reactie infoteur, 04-10-2014
Helemaal mee eens, zeer nuttige tips ;)

Vienna Veldhuijsen, 07-04-2014
Eerst was ik een verdediger, maar nu gaan ze proberen mij een keer in de spits te zetten. Ik ben heel erg bang dat het fout gaat en ik wil echt heel erg graag in de spits staan. Onze enige twee spitsen zijn het team uitgezet en tijdens de training deed ik het zo goed in de spits, dat ze me dus nu als vaste spits willen zetten. Ik kan alleen geen trucjes en ik heb nog nooit tijdens een wedstrijd in de spits gestaan. Wel eens op het middenveld en bijna altijd in de verdediging en dat ging ook ontzettend goed. Ik ben wel heel erg snel en probeer ook bij fifa wat trucjes af te kijken en die thuis te oefenen, maar dat is echt heel erg lastig omdat het trucjes zijn die niet allemaal lukken en de trucjes die wel lukken, zijn veel te simpel en ik heb gewoon het gevoel dat de verdediger daar niet in trappen. O ja en ik speel met mijn team in de 4e klasse. Misschien is dat ook wel handig om te weten. Reactie infoteur, 25-09-2014
Ik denk dat je gewoon je best moet doen en dat het dan allemaal goed komt! Blijkbaar hebben ze al vertrouwen in je, dat je het kunt. Ik denk dat ze er wel rekening mee houden dat je misschien even moet wennen aan je nieuwe positie. Veel succes!

Fidi, 04-02-2013
Hoi, ik heb een vraag, het gaat om techniektraining. Ik train veel mijn techniek maar heb een probleem. Ik heb gemerkt hoe meer dat ik me thuis meer voor techniek train, hoe meer inzicht dat ik verlies (in de matchen, als ik dribbel kijk ik naar de grond dus weet ik niet waar mijn collegas zijn) in een match. Mijn vraag is, heb jij soms geen oefening (individuele oefening, oefening dat ik zelf kan beoefenen) van hoe dat ik mijn inzicht op het spel kan verbeteren? Ik heb geprobeerd met ogen gericht naar voor mijn dribbels en techniek proberen te trainen, dit hielp mijn inzicht te verbeteren, maar dan had ik de omgekeerde probleem, dat als ik probeerde tijdens een wedstrijd te dribbelen dat ik een niet zo goeie beheersing had over de bal(ik kon niet goed dribbelen want kwist niet waar de bal lag).
Ik heb naar de grote spelers gekeken zoals ronaldo, messi enz., als zij dribbelen kijken zij naar de bal (het kan zijn dat ik het mis heb), maar zij hebben tegelijkertijd ook een goed inzicht tijdens de matchen. Hoe komt dit?
Zou u me soms kunnen helpen?

Ik hoop dat u me gaat kunnen helpen.

Mvg. Reactie infoteur, 09-02-2013
Hoi,

Zelf ben ik helaas geen profvoetballer, maar het verschilt een beetje per speler. Spelers als Luis Suarez (Liverpool) werd in het begin ook verweten dat ze alleen maar naar de bal keken tijdens het dribbelen. Volgens mij kijken de meeste voetballers naar de bal en naar de omgeving, afwisselend, al zal dit ongetwijfeld per voetballer verschillen. Een oefening die je misschien kunt doen:
Zet een aantal pionnetjes op een rijtje waar je tussendoor moet slalommen, en geef jezelf de opdracht om dit foutloos te doen en ondertussen bij elke afgelegde meter op te kijken. Je kijkt dus goed naar de bal, maar elke afgelegde meter kijk je ook een keer op om een duidelijk overzicht te krijgen van waar jij je en je medespelers zich in het veld bevinden.

Als je bijvoorbeeld een hond hebt kun je deze ook in de buurt van jou laten rondlopen, zorg dan dat je de hond na elke afgelegde meter ziet. Als het goed is is de hond in beweging en is dit dus extra moeilijk.

Verder is het ook belangrijk dat voordat je de bal krijgt ingespeeld al een goed overzicht van het veld hebt. Waar bevinden je medespelers en tegenstanders zich? Kijk altijd goed om je heen. Zo weet je voordat je de bal hebt al ongeveer waar je medespelers zich bevinden.

Ik hoop dat je hier wat mee kunt,

Met vriendelijke groet,

Rutger

Ruttger (31 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.