WK, Wereldkampioenschap voetbal

WK, Wereldkampioenschap voetbal Om de vier jaar wordt het Wereldkampioenschap voetbal gehouden. Het is een terugkerend toernooi tussen de nationale teams die bij de FIFA zijn aangesloten. Het WK zorgt iedere vier jaar voor een enorme gekte in de meest uiteenlopende landen.

De FIFA

De FIFA is de Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Dit is een internationale voetbalorganisatie die is opgericht op 21 mei in 1904. De nationale voetbalbonden van de landen België, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Spanje, Zweden en Zwitserland hebben dit initiatief genomen. De FIFA is de organisator en beheerder van alle grote internationale voetbaltoernooien, zoals de WK voetbal voor mannen en vrouwen en de Confederations Cup. Ze stelt regels vast en organiseert het optreden van de (assistent) scheidsrechters. Ook kan de FIFA in arbitraire kwesties optreden, zoals bij het opleggen van een boete in geval van doping.

Geschiedenis

Vanaf 1920 en met 1928 waren de Olympische Spelen het meest belangrijke voetbaltoernooi. Het toernooi werd toen onder auspiciën van de FIFA gespeeld. Voetbal was toen nog geen internationaal bekende sport. Om die reden kwam het in 1932 ook niet op het programma van de Olympische Zomerspelen in Los Angeles. Aan het einde van de jaren twintig kwam de voorzitter van de FIFA toen met het plan om de nationale voetbalploegen te laten spelen om de titel van wereldkampioen. Sindsdien werd het WK steeds populairder.

Landenteams

32 landenteams plaatsen zich via de continentale voorronden voor de eindronde. Dit is weer afhankelijk van het aantal gastlanden. De deelnemende landen komen eigenlijk uit alle delen van de wereld. In 1982 konden er 24 landen aan het toernooi meedoen, maar in 1998 werd dit uitgebreid naar 32. Zo konden ook de nationale teams uit landen in Afrika, Azië en Noord-Amerika zich plaatsen.

Kwalificatieronden

Sinds 2003 moet ook de regerend wereldkampioen weer meespelen aan de kwalificatieronden om zich weer te kunnen plaatsen voor de eindronde. Tot en met 2002 was dit niet geval. Een regerend wereldkampioen mocht toen automatisch meedoen met de WK Voetbal. Het WK valt helemaal onder het toezicht van de FIFA.

Gouden trofee

Het winnende team ontvangt een achttien karaats gouden trofee van bijna vijf kilo. Het is een ontwerp van de Italiaanse kunstenaar Silvio Gazzaniga. De trofee moet na vier jaar weer worden ingeleverd en blijft het eigendom van de FIFA.

Het succesvolste land

Het land dat tot nu toe het meest succesvolst is geweest op het WK is Brazilië. Het Braziliaanse voetbalteam heeft al vijf keer in de finale gestaan en deze ook gewonnen. Nederland is het land dat het vaakste de finale haalde, maar deze nooit won. In 1974 verloor het van West-Duitsland, in 1978 van Argentinië en in 2010 van Spanje. Brazilië en Duitsland hebben weer het vaakst een finale gehaald. Beide landen behaalden de finale zeven keer.

Jongste en oudste deelnemers

De jongste deelnemer die ooit aan het WK voetbal meedeed was de zeventienjarige Norman Whiteside uit Noord-Ierland. Dit was bij het WK voetbal van 1982. De oudste speler die wereldkampioen werd was Dino Zoff uit Italië. Hij was veertig jaar toen zijn team in 1982 kampioen werd.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erelijst WK voetbal 1930-2018Erelijst WK voetbal 1930-2018In 2022 wordt in Qatar het 22ste Wereldkampioenschap voetbal georganiseerd. Brazilië is met 5 wereldtitels recordhouder…
Geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbalGeschiedenis van het wereldkampioenschap voetbalIn dit artikel wordt beschreven hoe het toernooi om het wereldkampioenschap voetbal is ontstaan en hoe het spelschema zi…
Nederland en het WK 2014Nederland en het WK 2014Nederland en het WK 2014. Veel mensen herinneren zich dit bijzondere wereldkampioenschap. Helaas is Nederland in 2014 ge…

10 keer een omhaal op de Nederlandse voetbalveldenIn de voetballerij is het scoren van goals voor elke speler het mooiste dat er is. Van alle wijzen waarop een goal gesco…
Beenbreuken en andere ernstige blessures in het voetbalBeenbreuken en andere ernstige blessures in het voetbalIn de wereld van het profvoetbal houdt iedereen zijn adem in wanneer weer wordt gevreesd voor een ernstige beenbreuk na…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.