Beenbreuken en andere ernstige blessures in het voetbal

Beenbreuken en andere ernstige blessures in het voetbal In de wereld van het profvoetbal houdt iedereen zijn adem in wanneer weer wordt gevreesd voor een ernstige beenbreuk na een schandalige tackle, maar het is helaas nog steeds aan de orde van de dag. Video's hiervan zijn er te over. Er zijn tal van voorbeelden van zeer ernstigste voetbalblessures van profvoetballers uit binnen- en buitenland zoals Eduardo, Busst, Kokmeijer en Wasilewski (tot 2020). Wisten de spelers nog te herstellen of betekende het het einde van hun carrière?

Ernstige blessures voetballers


Ernstige blessures in het voetbal

Je kunt natuurlijk twisten over of de ene blessure ernstiger is dan de andere, maar dit zijn tien van de in recente jaren meest besproken zeer ernstige voetbalblessures waarbij de slachtoffers maanden moesten toekijken of zelfs het einde van hun carrière werd ingeluid. Bij elk van de genoemde gevallen werd gevreesd dat het einde carrière was voor de voetballer in kwestie. De lijst is samengesteld uit de velen lijst die online circuleren en waarvan een aantal genoemd zijn in de bronvermelding.

Gilles Yapi-Yapo - FC Zurich

Yapi-Yapo, voormalig international van Ivoorkust, liep in een wedstrijd van zijn club FC Zurich tegen Aarau in 2014 een zeer ernstige knieblessure op waardoor hij mogelijk nooit meer kan voetballen. Na een zeer ernstige charge van voormalig ploeggenoot Sandro Wieser ging hij naar de grond. Zijn knie boog volledig in een verkeerde hoek om. Het resultaat was een gescheurde voorste, achterste en mediale band van de knie, een gescheurde meniscus, gescheurde kniepees, kraakbeenschade en schade aan de dijbeenspier.

Als gevolg van de zware overtreding heeft FC Zurich besloten een strafrechtelijk onderzoek in te laten stellen tegen Sandro Wieser, international van Liechtenstein. Wieser ontkent opzet bij het veroorzaken van de blessure.

Alan Smith - Manchester United

Alan Smith staat zelf bekend om zijn harde tackles, maar voor deze blessure was geen tackle nodig. Op 18 februari 2006 speelde Smith met Manchester United tegen Liverpool voor de FA Cup. In de 89ste minuut van deze wedstrijd probeerde Smith een vrije trap van John Arne Riise te blocken. De bal raakte het been van Smith toen het in de lucht was waarbij hij zijn onderbeen brak en zijn enkel disloceerde. Hij deed later de beroemde uitspraak dat hij zijn been op de grond zag liggen terwijl zijn voet 'naar Hong Kong wees'.

Smith maakte zijn comeback ruim zeven maanden later. Het jaar erop ging hij naar Newcastle en op zijn 31ste lijkt zijn carrière al op zijn retour met een verhuizing naar Milton Keynes Dons, dat uitkomt in de Britse Football League One.

Henrik Larsson - Celtic

De voormalige ster van Feyenoord zag zijn carrière als voetballer in op 22 oktober 1999 ernstig bedreigd worden toen hij in het UEFA Cup duel met Lyon een dubbele beenbreuk opliep. Hij werd van achteren geraakt door de Franse verdediger Serge Blanc en op de beelden was te zien hoe zijn scheenbeen in tweeën brak. Even werd gevreesd voor een open beenbreuk, maar de beelden zagen er ernstiger uit doordat zijn scheenbeschermer verschoof.

Larsson moest acht maanden revalideren van zijn ernstige blessure maar lijkt er in de rest van zijn carrière weinig last van gehad te hebben. Hij heeft nog tot zijn 37ste profvoetbal gespeeld.

Luc Nilis - Aston Villa

Na jaren in België en Nederland had Luc Nilis een droomtransfer naar Aston Villa afgedwongen. Hier maakte hij in zijn eerste wedstrijd een doelpunt dat in alle lijstjes van mooiste doelpunten van het seizoen terugkomt. In zijn derde wedstrijd deed hij zijn bijnaam Lucky Luc niet echt eer aan. In de wedstrijd tegen Ipswich Town kwam hij in botsing met de keeper waarbij hij een dubbele beenbreuk van zijn rechterbeen opliep. Na vier maanden moest hij concluderen dat hij als gevolg van zijn blessure nooit meer op topniveau zou kunnen voetballen - of al 34 zou zijn wanneer hij het weer kon proberen - en leverde hij zijn contract in.

Petr Cech - Chelsea

Zelfs keepers blijven niet buiten schot. Op 14 oktober 2006 speelde Peter Cech met Chelsea een wedstrijd tegen Reading toen hij al na twintig seconden hard in botsing kwam met Stephen Hunt. Cech kreeg de knie van de middenvelder tegen het hoofd. Hij werd van het veld gedragen en zakte in de kleedkamer ineen waarna in het ziekenhuis een schedelbasisfractuur werd geconstateerd.

Ondanks dat de schedelbreuk hem fataal had kunnen worden maakte Cech na drie maanden al zijn comeback. Sindsdien speelt de doelman met een speciaal voor hem gemaakte helm om zijn schedel in het vervolg te beschermen, dit omdat deze op een bepaalde plek nu een stukje dunner is. Ook de Roemeense voetballer Cristian Chivu speelt als gevolg van een soortgelijke blessure met zo'n helm.

David Busst - Coventry City

Pas op latere leeftijd begon Busst met voetbal op hoog niveau maar er kwam vroegtijdig een einde aan zijn carrière als gevolg van wat wel de ernstigste blessure uit de geschiedenis van het voetbal genoemd wordt. Op 8 april 1996 speelde hij met Coventry City tegen Manchester United toen hij in botsing kwam met twee verdedigers. Zijn scheenbeen brak daarbij in tweeën. De wedstrijd lag vijftien minuten stil omdat het bloed van het veld verwijderd moest worden. Keeper Peter Schmeichel zou als gevolg van het aangezicht hebben moeten overgeven en diverse spelers die op het veld stonden zochten naderhand psychologische hulp.

David Busst heeft als gevolg van de breuk en de nadien in het ziekenhuis opgelopen MRSA bacterie nooit meer kunnen voetballen. In feite had hij nog geluk dat zijn been niet geamputeerd hoefde te worden.

Eduardo - Arsenal

Een ernstige blessure die veel mensen zich nog kunnen herinneren is die van de Braziliaans Kroatische speler Eduardo. Op 23 februari 2008 speelde hij met Arsenal tegen Birmingham City. Door een tackle van Martin Taylor brak Eduardo zijn fibula en was zijn enkel uit de kom. Het bot kwam door zijn huid heen. Taylor kreeg rood voor zijn tackle maar de meeste commentatoren waren het er uiteindelijk over eens dat hij dit onmogelijk met opzet gedaan kon hebben.

Na exact een jaar kon Eduardo pas weer zijn comeback maken. Ondanks dat aanvankelijk werd gevreesd voor zijn verdere loopbaan is hij er goed bovenop gekomen. In 2010 tekende hij een contract bij Shaktar Donetsk.

Aaron Ramsey - Arsenal

Arsenal blijft niet veel bespaard. Het 19-jarige Welshe talent Aaron Ramsey brak op 27 februari 2010 zijn scheenbeen en kuitbeen als gevolg van een tackle van Ryan Shawcross van Stoke City.

Pas na negen maanden kon hij weer een wedstrijd spelen voor het tweede eltal van Arsenal. Om weer fit te worden werd hij twee korte periode uitgeleend aan Nottingham Forrest en Cardiff City. In februari 2011, een jaar na zijn dubbele beenbreuk maakte hij weer zijn eerste minuten voor het eerste van Arsenal en een maand later was hij met 20 jaar de jongste aanvoerde van het nationaal elftal van Wales.

Marcin Wasilewski - Anderlecht

België was in rep en roer na de schandalige overtreding van toptalent Axel Witsel op de Pool Marcin Wasilewski. Dit resulteerde op 30 augustus 2009 in een dubbele open beenbreuk.

De prognose voor Wasilewski was een herstel van 10 tot 12 maanden en mogelijk zelfs een einde van zijn carrière. Wonderbaarlijk genoeg keerde de sterke Pool echter na acht maanden en vijf operaties later al terug. Hij bleek toen nog onvoldoende herstelt en een zesde operatie aan zijn been volgende, maar na twaalf maanden was hij wel weer volledig de oude. Witsel werd voor zijn actie toen werdstrijden geschorst, wat later in hoger beroep werd gereduceerd tot acht.

Mehdi Carcela - Standard Luik

Een ernstige blessure aan het gezicht liep Luik-speler Mehdi Carcela op in het kampioensduel tegen Racing Genk uit 2011. Hij kreeg een schop van Genk-speler Chris Mavinga in het gezicht en knalde bewusteloos met zijn gezicht op het veld. Het gevolg was een LeFort I-breuk van de bovenkaak, een gebroken en naar links verschoven neus, een gebroken oogkas, een gebroken jukbeen en diverse afgebroken tanden.

De gebroken botten zijn met schroefjes en plaatjes allemaal weer aan elkaar gezet en Carcela heeft er op enkele littekens na niets aan overgehouden. Nog dat zelfde jaar maakte hij de overstap naar het Russische Anzji Machatsjkala.

Niels Kokmeijer - Go Ahead Eagles

Eerder als speler van Volendam liep Niels Kokmeijer al eens een gebroken been op, maar het moest hem nog een keer gebeuren. In een Eerste Divisie wedstrijd met Sparta Rotterdam op 17 december 2004 kreeg hij een schandalige overtreding van Rachid Bouaouzan te verwerken en liep daarbij een dubbele beenbreuk op.

Niels Kokmeijer heeft niet meer kunnen herstellen van zijn zware kwetsuur. Bouaouzan werd de rest van het seizoen geschorst en hem werd ook een proces aangedaan waarin hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf en de betaling van een schadevergoeding aan Kokmeijer.

Overige ernstige blessures

Andere spelers die ernstige blessures opliepen - waaronder veel beenbreuken - voor het oog van de camera, en waarvan de video op het internet te vinden is, zijn de volgenden:
 • Luke Shaw (dubbele beenbreuk na een tackle van Hector Moreno)
 • Marko Biskupovic (tackle van Marcos Sebastián Pol)
 • Rafi Dahan (tackle van Rubén Rayos)
 • Jérémy Clément (tackle van Valentin Eysseric)
 • Eddie Gustafsson (na hard doorgaan van Lukas Kragl)
 • Hatem Ben Arfa (tackle van Nigel de Jong)
 • Stuart Holden (tackle van Nigel de Jong)
 • Grégory Coupet (bij poging bal binnen te houden)
 • Radek Dosoudil (tackle van Léonard Kweuke)
 • Juan Lozano (tackle van Ivan Desloover)
 • Cosmin Bacila (tackle van Florin Gardos)
 • Rodrigo Possebon (tackle van Emanuel Pogatetz)
 • Roger Mondragon (tackle van Alberto Navas)
 • Luis Filipe (botsing met Gorka Iraizoz)
 • Marc Beltran (tackle van Royston Drenthe)
 • Steve Zakuani (tackle van Brian Mullan)
 • Youri Loen (tackle in wedstrijd tegen amateurclub)
 • Iñigo Díaz de Cerio (harde schop van keeper)
 • Silvestre Varela (opgelopen op de training)
 • Rodrigo Pimpão (breekt elleboog tijdens val)
 • Jacob Olesen (enkel uit de kom)

Lees verder

© 2012 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vetembolie, vetemboliesyndroomVetembolie, vetemboliesyndroomVetembolie is een vorm van embolie waarbij niet bloedpropjes maar vetpropjes zorgen voor afsluiting van de aderen. Bij v…
Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?Wat is buitenspel en wanneer sta je buitenspel (voetbal)?Buitenspel staan is één van de moeilijkste en meest ingewikkelde regels in het voetbalspel. Wat is buitenspel? Wanneer s…
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Live voetbal en meer sporten gratis op je pc kijken!Live voetbal en meer sporten gratis op je pc kijken!Tegenwoordig worden er geen volledige voetbalwedstrijden op televisie uitgezonden. We moeten het maar doen met een samen…

WK, Wereldkampioenschap voetbalWK, Wereldkampioenschap voetbalOm de vier jaar wordt het Wereldkampioenschap voetbal gehouden. Het is een terugkerend toernooi tussen de nationale team…
Wedstrijd van toen: Feyenoord - Olympique Marseille (1999)Wanneer je slechte tijden meemaakt, denk je automatisch terug aan betere tijden. Gelukkig zijn er ook voor Feyenoord-sup…
Bronnen en referenties
 • www.oddee.com
 • www.bleacherreport.com
 • http://soccerlens.com/top-10-horror-injuries/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 10-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.