Verschillende type boten in de roeisport

De roeisport wordt steeds populairder, met als gevolg dat wedstrijden steeds vaker op televisie worden uitgezonden. Binnen de roeisport wordt geroeid in verschillende boottypes. De verschillen zitten hem in het aantal riemen per roeier, het aantal roeiers in de boot, aanwezigheid van een stuurman of -vrouw en de breedte van de boot. In dit artikel een korte uitleg over de verschillen met een overzicht van de meest gangbare boottypes. Er zijn vele verschillende typen roeiboten, bijna iedere combinatie is mogelijk. Over het algemeen worden roeiboten ingedeeld aan de hand van vier karakteristieke kenmerken:
  • Één of twee riemen per roeier
  • Met of zonder stuurman of -vrouw
  • Het aantal roeiers in de boot
  • Breedte van de boot

Wanneer men roeit met één riem, zo wordt een peddel genoemd in de roeisport, per roeier spreken we over boordroeien. Wanneer men roeit met twee riemen per roeier noemen we het skullen. Gemiddeld genomen is een boordroei-riem een aanzienlijk stuk groter dan een skull-riem, hiermee kunnen hogere snelheden in de roeiboot worden bereikt.

Een roeiboot kan gestuurd of ongestuurd zijn, hiermee bedoelen we dat er een stuurman of -vrouw in de boot aanwezig is. In principe beschikken bijna alle roeiboten met twee of meer roeiers over een roertje. Wanneer een boot ongestuurd is betekent dit dat het roertje door één van de roeiers wordt bediend.

Wanneer we spreken over het aantal roeiers in de boot is dit altijd zonder een eventueel stuurtje. De meeste boten bieden plaats aan 1, 2, 4 of 8 roeiers, maar er zijn ook genoeg uitzonderingen.

De breedte van de roeiboot heeft grote invloed op de snelheden die gehaald kunnen worden met de boot, maar uiteraard ook op de moeilijkheidsgraad van het roeien. Hoe smaller de boot, hoe sneller hij door het water glijdt, maar uiteraard ook hoe wankeler hij is en hoe groter de kans op omslaan. Globaal worden boten onderverdeeld in drie categorieën: gladde boten, C-boten of een wherry.

Wedstrijdboten

Officiële roeiwedstrijden worden over het algemeen uitsluitend in glad materiaal gevaren. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende boottypen waar in Nederland roeiwedstrijden in worden gevaren.

NaamTypeAantal roeiersStuurman
Skiff1x1nee
Dubbel twee2x2nee
Twee zonder2-2nee
Twee met2+2ja
Dubbel vier4x4nee
Dubbel vier met4x+4ja
Vier zonder4-4nee
Vier met4+4ja
Acht8+8ja

  • De x geeft aan of we het over scullen hebben, twee riemen per roeier.
  • De + geeft aan of de boot gestuurd is door een stuurman of -vrouw.

Overige roeiboten

Het roeien in een gladde boot is niet eenvoudig. Een aanzienlijke hoeveelheid training en ervaring is vereist om goed en lekker te kunnen roeien in glad materiaal. Daarom roeien beginners of minder ervaren roeiers vaak in C-boten. Voor het roeien in deze boten is minder techniek en ervaring vereist, daarnaast is de kans op omslaan ook aanzienlijk kleiner. C-boten worden ook vaak gebruikt door ouderen of voor toertochten omdat het minder concentratie en energie vereist en er meer ontspannen in geroeid kan worden.

De echte beginners roeien in een wherry, dit is een zeer brede boot waarin het bijna onmogelijk is om om te slaan. Hierin kan in eerste instantie de roei-techniek geleerd worden en deze boten kunnen worden gebruikt voor toertochtjes met de picknick mand.
© 2013 - 2024 Petori, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de Flying Arrow-zeilbotenFlying Arrow is het merk van drie typen torengetuigde open polyester zeilboten die gebouwd zijn van 1967 tot begin jaren…
Waterscouting: Wat en hoeIedereen heeft wel eens gehoord van scouting, padvinderij of iets in die richting. Alle scoutinggroepen in Nederland zij…
Varend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feestVarend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feestHet Varend Corso Westland. Iedere zomer wordt het Varend Corso Westland gehouden. Het Varend Corso Westland is een vloot…

Zwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofZwemmen in buitenzwembad: zwembaden van hout en kunststofTegenwoordig zijn er veel oplossingen om buiten te zwemmen in de achtertuin. Er zijn zwembaden in allerlei soorten en ma…
Extreem kanovaren, duik onbevreesd de peilloze diepte in!Extreem is het toverwoord van dit decennium, of het nu gaat om extreem design, een extreem breiwerkje of het extreem spo…
Petori (1 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.