Extreem kanovaren, duik onbevreesd de peilloze diepte in!

Extreem is het toverwoord van dit decennium, of het nu gaat om extreem design, een extreem breiwerkje of het extreem sporten, overal moeten de uiterste grenzen van worden opgezocht. Extreem kanovaren is het logische vervolg op wildwatervaren en u stort zich hierbij zonder vrees de diepte in op de woest schuimende watermassa van een liefst torenhoge waterval. Wildwatervaren kent u vast wel, dit gaat nog een stapje verder, dit is extreem wild water waarop de kanoër soms nagenoeg verticaal en met ware doodsverachting het ongewisse induikt. Stap in en laat u meevoeren met de stroom, wat kan er nou eigenlijk gebeuren?

Meer lucht dan water

Over wat er nou eigenlijk kan gebeuren zijn de meningen behoorlijk verdeeld, feit is wel dat het water van een waterval enorm veel lucht bevat zowel tijdens het valproces als bij het neerkomen op het wateroppervlak eronder. Dankzij de luchtbelletjes in het water is het oppervlak ook veel minder hard wannneer we erop neerkomen dan wanneer men van grote hoogte in stilstaand water valt.


U hoeft natuurlijk niet gelijk van een 60 meter hoge waterval met een waterverplaatsing van 700 m³ per seconde naar beneden te duiken, laat dat om te beginnen nu maar aan de cracks over, iemand zoals Tyler Bradt die dat deed bij de Palouse Falls in het oosten van de Amerikaanse staat Washington. Hij overleefde deze recordpoging met slechts een lichte schade aan zijn pols.
Voor hij naar beneden ging belde hij nog wel even met zijn moeder, natuurlijk staat het filmpje van zijn recordpoging op youtube.

Iets kleiner beginnen

Wij beginnen iets kleiner, bijvoorbeeld in Running Devils Canyon op de middelste vork van de Feather River in het gebied van Californië’s Sierra Nevada. Daar kunt u ook aardig met het hoogteverschil stoeien ook al bevindt u zich dan nog op de onderste trede van de extreem-kanoën-ladder. Iets ruiger wordt het al in National Park The Great Falls, zo'n 20 km van Washington D.C.

Snel door Hazard Creek in Idaho / Bron: Seek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Snel door Hazard Creek in Idaho / Bron: Seek, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Op Hazard Creek in Idaho kunt u beslist ook lekker oefenen, het gaat hier tenminste niet zo heel steil naar beneden. Neemt niet weg dat het traject interessant genoeg is voor de extreme kanoër gezien het grote verval over de totale lengte van dit beekje.

Op hoge snelheid

Een groot verval over een lange afstand betekent hoge snelheid en dat is het natuurlijk ook waar het de gemidddelde adrenaline junk om te doen is, de snelheid waarmee men door het woeste water schiet geeft een enorme kick. De extreme kanoër wil meer dan alleen snel bewegend water om zich heen, hij is op zoek naar "white water" dat hem een zo hoog mogelijke snelheid geeft. Snelheden van boven de 60 km/uur zijn niet ongewoon bij een afdaling van een waterval. Een goed reactievermogen is dan ook zeer belangrijk.

Bron: Miek, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Miek, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Als het stadium is bereikt waarin het water van woeste stroomversnellingen niet meer de kick geeft die men er voorheen van kreeg wordt het tijd om de kayak over de rand van een waterval heen te laten glijden, daar gaat de adrenaline weer van stromen!

Kanoën voor gevorderden

De gevorderde wild water kanoër zoekt de waterstromen op waarvan het wordt afgeraden om ze te bevaren zoals bijvoorbeeld de Great Falls in de buurt van McLean in Virginia. Dit is de plek waar de tot dan toe nog redelijk rustige Potomac River snelheid en kracht opbouwt wanneer hij over een serie steile getande rotsen valt om zich vervolgens door de nauwe Mather kloof te persen.

Adrenaline junk op een "rocky kayak ride" in Great Falls Park / Bron: O palsson, Flickr (CC BY-2.0)Adrenaline junk op een "rocky kayak ride" in Great Falls Park / Bron: O palsson, Flickr (CC BY-2.0)

Deze woeste stroom is zo gevaarlijk dat het bestuur van The Great Falls Park waar de rivier doorheen loopt het verbied om in het water te zwemmen, te lopen, te varen of de rivier op welke andere denkbare manier dan ook te betreden gedurende het hele jaar.
"Kijk", denkt de extreme kayakker dan, "hier moeten we zijn" en hij stort zich met kano en al de rivier in, hoe gevaarlijker hoe leuker. Extreme kayaking is hier een dagelijkse vorm van vertier die men niet altijd na kan vertellen. Doet u dan liever de Bridal Veil Falls.

Door woest natuurschoon

De Bridal Veil Falls in Oregon kenmerken zich door woest natuurschoon, somber en zelfs grimmig zoals de Zwarte Bergen in de verhalen van Olivier B. Bommel, wie hierin verzeild raakt komt er niet zomaar uit. De extreem kanoër natuurlijk wel want die schiet hier op hoge snelheid doorheen en zal weinig aandacht hebben voor de omgeving, alles concentreert zich op het peddelen.

Bridal Veil Falls in Oregon maken deel uit van de Columbia River Gorge, alleen geschikt voor onverschrokken die-hards / Bron: SarahMcD, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bridal Veil Falls in Oregon maken deel uit van de Columbia River Gorge, alleen geschikt voor onverschrokken die-hards / Bron: SarahMcD, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Bron: SarahMcD, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: SarahMcD, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Bron: McD22, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: McD22, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De hoogste waterval op dit traject is zo'n 40 meter, een muur van water die met ongebreidelde kracht naar beneden stort, zelfs de meest onverschrokken extreem kanoërs bedenken zich nog wel een keer voor ze hier aan beginnen, dit is alleen voor die-hards.
Bridal Veil betekent "bruidssluier", het mistige en overdonderende karakter van de watervallen doet denken aan een kanten sluier.

In Europa kan dit ook

In Nederland gaat het extreem kanoën niet lukken, dat mag duidelijk zijn, geschikt water dat nog het meest dichtbij is vindt u in de bergachtige streken in Duitsland aan de voet van de Alpen. In Beieren kunt u uw gang gaan op de Schwarzenbach, dit onstuimige beekje heeft zes watervallen achter elkaar waarvan de hoogste 25 meter is. In het voorjaar wanneer de sneeuw smelt zijn de condities op zijn best, met donderend geweld stort de watermassa zich dan met een duizelingwekkende snelheid naar beneden.


Iets verder weg, In Zwitserland bij het plaatsje Thusis vindt u de Viamala Schlucht en de Rofla Schlucht, fantastisch fraaie kloven waar u ook met grote snelheid doorheen kunt suizen. Vanaf de steengroeve bij het stuwmeer de Bärenburg Stausee accellereert u onder een hoek van 45 graden razendsnel naar beneden. Een ander zeer spectaculair punt is de syphon op de Obere Viamala, ter verduidelijking: een syphon is een onderwater draaikolk de diepte in, u heeft er thuis ook een onder uw wastafel en gootsteen.
Ziet u het voor u? Hier wordt het uiterste gevraagd van uw zenuwen! Daarbij vergeleken is de Untere Viamala een makkelijk traject.

Adidas Sickline Extreme Kayak World Championship

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken in de Alpen waar u deze tak van sport kunt bedrijven en in Oostenrijk houdt men jaarlijks in oktober de Adidas Sickline Extreme Kayak World Championship op de legendarische "Wellerbrücke” rivier in de Ötztal Vallei.
Hier in Tyrol komen 's werelds beste "whitewater kayakers" bij elkaar in de hoop dit bijzondere wereldkampioenschap te winnen.


Alles draait hierbij om de felbegeerde "Gouden Gordel", de prijs die de beste kanoër kan winnen in deze uitputtende wedstrijd. Het is een extreem moeilijk traject waarbij ook diverse watervallen worden gepasseerd. Ondanks de gevaren waaraan de deelnemers worden blootgesteld staat veiligheid bij deze spannende race voorop, daar zetten diverse organisaties zich voor in.

Meer extreme sporten

Wilt u meer weten over de Adidas Sickline Extreme Kayak World Championship dan kunt u kijken op www.adidas-sickline.com,
een mooie site waarin het evenement tot in detail wordt besproken en u kunt zich alvast inschrijven voor de race in oktober van volgend jaar.

Lees verder

© 2012 - 2022 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanovaren in de WeerribbenIn het noordwestelijke deel van Overijssel bevindt zich het Nationaal Park Weerribben. Dit natuurgebied (3500 hectare gr…
Kanovaren op de LingeDwars door de Betuwe stroomt de Linge. Een prachtige rivier die langs mooie dorpjes slingert. Het Betuwse land staat bek…
Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Hoe kun je sporten tijdens een hittegolf?Wanneer jij regelmatig wilt sporten, kan het ook goed zijn dat je te maken krijgt met een hittegolf. Hoe kun je blijven…
Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?Adrenaline, wat is het en waar is het goed voor?De afgelopen weken zijn er al wat grote sportevenementen op de televisie voorbij gekomen. Vaak hoor je daar van alles ov…

Verschillende type boten in de roeisportDe roeisport wordt steeds populairder, met als gevolg dat wedstrijden steeds vaker op televisie worden uitgezonden. Binn…
(Wedstrijd)roeien bij een roeivereniging voor studenten(Wedstrijd)roeien bij een roeivereniging voor studentenVeel studenten kiezen ervoor om, in plaats van bij een gezelligheidsvereniging, bij een sportvereniging te gaan. Een pop…
Bronnen en referenties
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.