Watergewenning voor kleuters

Watergewenning voor kleuters Motorisch is een kind pas op de leeftijd van 5 à 6 jaar rijp om echt te leren zwemmen. Daarvóór kan worden gestart met watergewenning. Watergewenning voor kleuters start je het best aan de leeftijd van 3 à 4 jaar. Het kind leert de waterangst te overwinnen, de juiste houding aan te nemen in het water en onder water gaan. Dit alles wordt op een speelse manier aangeleerd, met leuk spelmateriaal en veel geduld van de lesgevers. Daardoor heeft het een grote voorsprong als het effectief leert zwemmen.

Wat leren kleuters tijdens de watergewenning?

De kleuters leren zich voortbewegen in het water, en ervaren daarbij de weerstand, opwaartse druk en de moeilijkheid om hun evenwicht te bewaren. Ze ontdekken dat lopen in het water een heel ander gevoel is dan lopen op het droge. Ze leren aquatisch ademen en onder water gaan met de oogjes open. Ze leren ook drijven en pijlen, en zelfstandig springen in het water. Dit alles wordt in het kleine badje aangeleerd. In verder gevorderde groepen kan ook al worden aangeleerd om in het grote bad te springen, tot zelfs al de beenbeweging van de schoolslagbeweging.

Hoe lang duurt een les watergewenning?

Een les watergewenning moet maximum een half uurtje duren, zo lang hou je de aandacht van de kleuters vast. Daarna kan nog een kwartiertje vrij worden gespeeld in het water.

Hoe worden de lessen gegeven?

Watergewenning wordt meestal in groepsverband gegeven. Reken toch maximum 5 kindjes per lesgever. Zo leren kleuters samen met leeftijdsgenootjes hun waterangst overwinnen. Er wordt gebruik gemaakt van speelmateriaal zoals bv. ballen, drijvende eendjes, zinkende diertjes, vlotten, emmertjes, hoepels... met water bezig zijn is leuk! De juf (of meester) gaat ook mee in het water, zodat de kinderen hun juf goed kunnen nabootsen. De kindjes vinden dit fijn en zo kunnen de lesgevers de kindjes ook beter begeleiden en eventuele fouten verbeteren. Ouders gaan niet mee het water in. Meestal kunnen ze wel toekijken.

Vordert elk kind even vlug?

Nee, elk kind heeft zijn eigen tempo. Het ene kind is angstiger dan het andere. Daarom wordt veel gewerkt met niveau-groepjes, waarbij de kleuters worden doorgeschoven naargelang hun vooruitgang en vaardigheden. Het is belangrijk dat de lesgever geduld aan de dag legt. Je mag het kind niet dwingen tot iets dat het echt niet durft, maar toch moet je het zoveel mogelijk aanmoedigen. Soms is het bang gemaakt door ouders die zelf schrik hebben. Ze moeten deze angst dan overwinnen en inzien dat het echt niet erg is om eens kopje onder te gaan of te vallen in het water.

Mogen er zwembandjes of een zwembril worden gebruikt?

Nee, zwembandjes remmen de natuurlijke zwembeweging af. Ook een zwembril wordt niet toegelaten, vermits het kind onder water moet leren kijken met de oogjes open.

Zijn er ook gedragsregels?

De kleuters moeten douchen vóór en na de les, gaan naar het toilet. Ze mogen niet lopen langs de kant (glad!) en ze duwen elkaar niet kopje onder of duwen elkaar niet van de boord! Het is de bedoeling dat de basis wordt gelegd om veilig te leren zwemmen.
© 2015 - 2024 Sanderine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oefeningen voor lessen watergewenning voor kleutersOefeningen voor lessen watergewenning voor kleutersOefeningen voor watergewenning worden op een speelse manier gegeven. Deze hebben steeds een of meerdere doelstellingen.…
Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadWatergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadGewend raken aan het water verloopt voor iedere baby anders. Er zijn baby’s die vanaf het begin graag in bad zitten en s…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
Wat kan een kleuter?Wat kan een kleuter?Kinderen tussen de 4 en 6 jaar worden ook wel kleuters genoemd. De meeste kleuters gaan op 4-jarige leeftijd voor het ee…

Gevaarlijk zwemmen – van kramp tot uitputtingGevaarlijk zwemmen – van kramp tot uitputtingJaarlijks halen de Nederlandse reddingsbrigades talloze onfortuinlijke zwemmers uit zee. En vele anderen uit kanalen, ri…
Snoeken met doodaasSnoeken met doodaasSnoeken met doodaas is een van de beste methoden om, voornamelijk in de winter, grote snoeken te vangen. De snoeken bevi…
Sanderine (2 artikelen)
Gepubliceerd: 25-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.