InfoNu.nl > Sport > Watersport > Watergewenning voor kleuters

Watergewenning voor kleuters

Watergewenning voor kleuters Motorisch is een kind pas op de leeftijd van 5 à 6 jaar rijp om echt te leren zwemmen. Daarvóór kan worden gestart met watergewenning. Watergewenning voor kleuters start je het best aan de leeftijd van 3 à 4 jaar. Het kind leert de waterangst te overwinnen, de juiste houding aan te nemen in het water en onder water gaan. Dit alles wordt op een speelse manier aangeleerd, met leuk spelmateriaal en veel geduld van de lesgevers. Daardoor heeft het een grote voorsprong als het effectief leert zwemmen.

Wat leren kleuters tijdens de watergewenning?

De kleuters leren zich voortbewegen in het water, en ervaren daarbij de weerstand, opwaartse druk en de moeilijkheid om hun evenwicht te bewaren. Ze ontdekken dat lopen in het water een heel ander gevoel is dan lopen op het droge. Ze leren aquatisch ademen en onder water gaan met de oogjes open. Ze leren ook drijven en pijlen, en zelfstandig springen in het water. Dit alles wordt in het kleine badje aangeleerd. In verder gevorderde groepen kan ook al worden aangeleerd om in het grote bad te springen, tot zelfs al de beenbeweging van de schoolslagbeweging.

Hoe lang duurt een les watergewenning?

Een les watergewenning moet maximum een half uurtje duren, zo lang hou je de aandacht van de kleuters vast. Daarna kan nog een kwartiertje vrij worden gespeeld in het water.

Hoe worden de lessen gegeven?

Watergewenning wordt meestal in groepsverband gegeven. Reken toch maximum 5 kindjes per lesgever. Zo leren kleuters samen met leeftijdsgenootjes hun waterangst overwinnen. Er wordt gebruik gemaakt van speelmateriaal zoals bv. ballen, drijvende eendjes, zinkende diertjes, vlotten, emmertjes, hoepels... met water bezig zijn is leuk! De juf (of meester) gaat ook mee in het water, zodat de kinderen hun juf goed kunnen nabootsen. De kindjes vinden dit fijn en zo kunnen de lesgevers de kindjes ook beter begeleiden en eventuele fouten verbeteren. Ouders gaan niet mee het water in. Meestal kunnen ze wel toekijken.

Vordert elk kind even vlug?

Nee, elk kind heeft zijn eigen tempo. Het ene kind is angstiger dan het andere. Daarom wordt veel gewerkt met niveau-groepjes, waarbij de kleuters worden doorgeschoven naargelang hun vooruitgang en vaardigheden. Het is belangrijk dat de lesgever geduld aan de dag legt. Je mag het kind niet dwingen tot iets dat het echt niet durft, maar toch moet je het zoveel mogelijk aanmoedigen. Soms is het bang gemaakt door ouders die zelf schrik hebben. Ze moeten deze angst dan overwinnen en inzien dat het echt niet erg is om eens kopje onder te gaan of te vallen in het water.

Mogen er zwembandjes of een zwembril worden gebruikt?

Nee, zwembandjes remmen de natuurlijke zwembeweging af. Ook een zwembril wordt niet toegelaten, vermits het kind onder water moet leren kijken met de oogjes open.

Zijn er ook gedragsregels?

De kleuters moeten douchen vóór en na de les, gaan naar het toilet. Ze mogen niet lopen langs de kant (glad!) en ze duwen elkaar niet kopje onder of duwen elkaar niet van de boord! Het is de bedoeling dat de basis wordt gelegd om veilig te leren zwemmen.
© 2015 - 2019 Sanderine, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Watergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadWatergewenning voor een baby: thuis en in het zwembadGewend raken aan het water verloopt voor iedere baby anders. Er zijn baby’s die vanaf het begin graag in bad zitten en s…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
Wat kan een kleuter?Wat kan een kleuter?Kinderen tussen de 4 en 6 jaar worden ook wel kleuters genoemd. De meeste kleuters gaan op 4-jarige leeftijd voor het ee…
De kring bij kleuteronderwijsDe kring bij kleuteronderwijsKleuters die naar school gaan leren veelal spelenderwijs. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk. De kring is een be…
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…

Reageer op het artikel "Watergewenning voor kleuters"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sanderine
Gepubliceerd: 25-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Schrijf mee!