Plastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeld

Plastic Soup Surfer: Noordzee-oversteek voor statiegeldMerijn Tinga, de Plastic Soup Surfer, steekt als eerste de Noordzee over met een draagvleugel kitesurfboard. De Plastic Soup Surfer strijdt tegen de plastic vervuiling van onze zeeën en met de Noordzee-oversteek wil hij aandacht genereren voor het plastic afval-probleem. Concreet doel is om het statiegeld uit te breiden naar kleine PET-flesjes. Het surfboard waarop Tinga de oversteek doet is speciaal voor hem gemaakt in de vorm van een PET-fles. De oversteek staat gepland in augustus 2016.

Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga uit Leiden is de Plastic Soup Surfer die met spraakmakende acties aandacht vraagt voor het milieu en dan speciaal het plastic afval dat in de zee drijft. Tinga is bioloog en kunstenaar en gepassioneerd kitesurfer. Hij ziet veel afval in zee en weet hoe funest het voor dier en milieu is.

Surfen langs de Noordzeekust
In 2014 surfte hij daarvoor langs de Nederlandse kust, van Knokke tot aan Schiermonnikoog en vestigde daarmee zijn naam als de Plastic Soup Surfer. Hij kreeg er veel publiciteit door en dat was de bedoeling van zijn project.

Oostzee
In 2015 betrok hij zijn vrouw en kinderen bij het project. Het gezin ging in een zeilboot als de Plastic Jagers vanaf de Noordhollandse kust tot ver in de Oostzee en maakte onderweg videoverslagen die op scholen gebruikt konden worden voor lessen over afval in zee. Deze reis was door de deelname van de kinderen vooral op kinderen in de basisschoolleeftijd gericht. Daarnaast voerde Tinga onderzoek uit voor het NIOZ op Texel. Hij haalde om de zoveel tijd een sleepnet door het water om te zien wat de plasticvangst was.

Bron: Plastic Soup SurferBron: Plastic Soup Surfer

Noordzee-oversteek

In 2016 staat de Noordzee-oversteek op het programma, van Scheveningen naar Lowestoft in Engeland, een tocht van 178 kilometer. De aandacht van deze missie richt zich op de PET-fles. Daar moet statiegeld op komen, meent Tinga. Dat wil hij in de Tweede Kamer op de agenda zien te krijgen. Om dat te bewerkstelligen heeft hij om te beginnen geld nodig om het project te financieren en daarnaast 40.000 handtekeningen om het als burgerinitiatief in de Tweede Kamer aan de orde te kunnen brengen.

Burgerinitiatief

Een burgerinitiatief laat de Tweede Kamerleden weten hoe de burger over bepaalde onderwerpen denkt. Met zo’n initiatief kan de politiek worden beïnvloed door de burger. Om dat in de Tweede Kamer aan de orde te laten komen moet het officieel worden ingediend. Dat kan alleen als het wordt ingediend door iemand die het kiesrecht heeft en als het gesteund wordt door minstens 40.000 kiesgerechtigde mensen met de Nederlandse nationaliteit die hun handtekeningen hebben gezet, samen met naam, adres, geboortedatum.

Het surfboard

Het surfboard en de draagvleugel wordt speciaal voor de Plastic Soup Surfer gemaakt door boardbouwer Bram Hoogendijk. Het heeft de vorm van een PET-fles. Het board is gemonteerd op een draagvleugel. De Noordzee oversteek wordt de eerste op een draagvleugel-kitesurfboard. Tinga aast op een vermelding in het Guiness Book of Records. De oversteek brengt publiciteit en de bekendheid van zijn missie moet de handtekeningen opleveren die nodig zijn om het burgerinitiatief in te kunnen dienen. De recordpoging in augustus 2016 is het startschot van de handtekeningenactie.

Campagne

De campagne kost € 5.5000. Om dat geld bij elkaar te halen is een crowdfunding gestart. Het streefbedrag is € 11.000 euro, want dan kan er ook een lesprogramma worden ontwikkeld voor middelbare scholieren, met de videobeelden van de recordoversteek als aansprekende achtergrond.

Plastic

Plastic flesjes worden heel gemakkelijk gekocht en wegegooid. Ze staan in de top drie van afval items die op het strand gevonden worden. Het spul vergaat niet, maar brokkelt in kleine stukjes uiteen. Die stukjes plastic komen in de zeeën en oceanen terecht en hopen daar op.

Statiegeld

Statiegeld laat mensen hun fles terugbrengen zodat het gerecycled kan worden. Het is het meest efficiënte en zuivere recycle systeem op dit moment. Nog beter is om navulbare flessen te nemen en zeker voor water is dat heel goed te doen. Het Nederlandse drinkwater is van uitstekende kwaliteit dat heel goed mee te nemen is in een navulbare fles.

Crowdfunding

Met een bijdrage aan de crowfundingactie wordt de donateur ambassadeur van het project. Aan verschillende hoogtes donaties zijn tegenprestaties verbonden in de vorm van een navulbare fles, prentbriefkaart uit Lowesoft, meevaren in de volgboot, vrijkaartje voor het Omniversum of een surfclinic. Afhankelijk van het bedrag dat gedoneerd wordt. Wie bij wil dragen aan deze missie kan dat doen via One Planet Crowd.

De Noordzee-oversteek

2 september 2016
Op 2 september 2016 trotseerden de Plastic Soup Surfer en boardshaper Bram Hoogendijk de Noordzee. Ze wilden Noordzee oversteken en de eersten zijn die dat op een draagvleugel kitesurfboard deden, met boards die zijn gebouwd met zwerf PET-flesjes. De omstandigheden waren niet ideaal: er stond een harde wind die de surfers schuin tegen hadden en ze moesten golven tot 2,5 meter hoogte trotseren. Ze vertrokken vanuit Scheveningen onder grote belangstelling. Ook waren er twee volgboten die in het kielzog van de surfers meevoeren. Voor het geval dat. De omstandigheden werden tijdens de overtocht allengs zwaarder, maar na 7 uur kregen ze land in zicht. Toen viel opeens de wind weg en zakten de surfers in het water. Ze dreven met de Noordelijke stroming snel voor de kust langs en werden aan boord van de volgboten gehesen. Na drie kwartier stak de wind weer op en kon de Plastic Soup Surfer weer op zijn board stappen. Bram Hoogendijk kon niet meer mee surfen: zijn kite was beschadigd. Merijn Tinga surfte de laatste 18 kilometer naar het strand waar de Engelse pers (BBC east) op hem stond te wachten. Hij had er in totaal 9 uur over gedaan, van Scheveningen naar Lowesoft.

[MODULE=F1K6O5S0]

Lees verder

© 2016 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PSS
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwet-en-statuut/vraag-en-antwoord/wanneer-kan-ik-een-burgerinitiatief-indienen
  • https://www.oneplanetcrowd.com/nl/project/162328/description
  • http://plasticsoupsurfer.org
  • http://plasticsoupsurfer.org geraadpleegd op 7 september 2016
  • Afbeelding bron 1: Plastic Soup Surfer
Reacties
M. van Buren, 07-02-2017
Geweldige actie, ik ben voor het invoeren van statiegeld, het kost de gemeenschap geld, maar later kost het ons en onze kinderen de afbraak van de voedselketen, en verwaarlozing van de zee, en ook op het land. Wij sparen dopjes van plastic flesjes en na twee maanden hadden we een tas vol. Tel uit je winst.Reactie infoteur, 07-02-2017
Beste M. van Buren,
Het zijn de kleine dingen die het doen. Ik spaar ook doppen en elke strandwandeling neem ik iets van plastic van het strand mee naar de afvalbak. Dat helpt zeker.
Groet,
Sjaan