Flowboarden, een spectaculaire sport

Het is een compleet nieuwe, avontuurlijke en hippe sport. Flowboarden. Het best te omschrijven als een combinatie van surfen, skateboarden en snowboarden. Op een kunstmatige golf probeer je op een board de stroom te bedwingen. Staand op je flowboard kun je de meest spectaculaire tricks uitvoeren.

Wat is flowboarden

Flowboarden is ontstaan in California in het eind van de 20e eeuw. In een bak stroomt duizenden liter water omhoog een helling op. Deze bak wordt ook wel de Flowrider genoemd, hij is ontwikkeld door de Amerikaan Tom Lochtefeld. Op verschillende plaatsen, met name in Amerika, staan tegenwoordig deze Flowriders. Maar ook Nederland heeft er drie.

Je maakt bij het flowboarden gebruik van 2 krachten. Ten eerste de kracht van het water dat met 50 kilometer per uur omhoog de helling op stroomt. Ten tweede de zwaartekracht van de flowboarder zelf. Door de zwaartekracht wordt je je helling af ‘gedwongen’ maar de kracht van het water ‘dwingt’ je weer omhoog. Door dit evenwicht en je eigen evenwicht in balans te houden kan je blijven staan op je flowboard.

Een flowboard heeft geen vin, en dus lijkt het op snowboarden. Echter in tegenstelling met snowboarden heb je bij flowboarden je gewicht het meest op je achterste been. Natuurlijk heeft het uiterlijk het meest weg van surfen, je beoefent het namelijk in het water. Skateboarden komt om de hoek kijken bij de gevorderde flowboarders. De tricks die je uithaalt op je flowboard, komen namelijk veel overeen met die op je skateboard. Kick-flips en backflips behoren tot de opties.

Klik hier voor een demonstratie flowboarden

Flowboard

In principe gebruik je voor het flowboarden speciale flowboard. Flowboards lijken op wakeboards, Ze hebben een kern van foam en een toplaag van fiberglas met een zacht laagje erover. Flowboards zijn te krijgen met of zonder voetenstips.
Natuurlijk heb je ook verschillende maten en gewichten in de flowboards.

Veiligheid

De hele Flowrider is bekleed met een soort mat, te vergelijken met een judomat. Hierdoor is het flowboarden een veilige sport. Als je valt wordt je door de kracht van het water de helling op geduwd. Boven aan de helling wordt je opgevangen door een zachte wand, waar ook nog een stroompje water uitkomt, om de klap te verzachten. Vervolgens kun je bovenaan de bak uitstappen en met een trapje weer naar beneden klimmen.Verwacht echter niet dat je je eerst keer in de Flowrider pijnloos doorkomt. Je zult flinke smakken maken en er zeker blauwe plekken aan overhouden. Probeer als je valt dan ook altijd je kin op je borst te doen, en probeer je zo te draaien dat je niet met twee benen gestrekt vooruit tegen de achterwand aan knalt.

Dutch Water Dreams

Ook in Nederland kan je tegenwoordig flowboarden. Bij Dutch Water Dreams in Zoetermeer staan vanaf oktober 2006 drie Flowriders, waar je naast Flowboarden ook kan Bodyboarden. De Flowriders in Zoetermeer zijn vier meter hoog, wegen 100 ton. En met 2 pompen wordt een snelheid van 50 km/uur bereikt. Het watervolume is 76.000 liter per minuut.

In Zoetermeer kan je lessen nemen in Flowboarden. Hierbij leer je in een uur tijd om een tijdje rechtop te kunnen staan op je board. Je krijgt hiervoor een board en wetsuit in bruikleen. Je kunt al flowboarden van af je acht jaar, zolang je maar in je bezit bent van een zwemdiploma.
© 2009 - 2024 Ilsebo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is stand up paddle of ook wel suppen?Stand up paddling (SUP) in de volksmond ook wel suppen genoemd is de nieuwe zomer trend. Deze nieuwe vorm van watersport…
Dutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalDutch treat: het woord ‘Dutch’ in de Engelse taalWanneer ieder voor zich betaalt bij een gezamenlijk etentje noemt men in Engeland vaak 'Dutch treat'. Zo zijn er in de E…
Nusa Lembongan een idyllisch eilandje voor de kust van BaliEen reis naar het Indonesische eiland Bali is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar het is ook zeker de moeite waard…

Duikbrevet behalenDuikbrevet behalenDuiken is de laatste deccenia een steeds populairdere sport geworden. Je mag echter niet zomaar spontaan gaan duiken. He…
De zwemslagen uitgelegdHet is wetenschappelijk bewezen dat zwemmen de beste en snelste manier is om calorieën te verbranden. Veel mensen weten…
Ilsebo (36 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2009
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.