De zwemslagen uitgelegd

Het is wetenschappelijk bewezen dat zwemmen de beste en snelste manier is om calorieën te verbranden. Veel mensen weten echter niet zo goed hoe. In dit artikel worden alle slagen bekeken met adviezen en de spieren die je ermee traint.

Schoolslag

Schoolslag is een van de meest bekende zwem slagen. Je ligt hierbij met je buik op het water oppervlakte. Deze slag heeft 2 momenten die elkaar steeds afwisselen. In de eerste houding heb je jouw hoofd omhoog, voeten recht naar achteren en kijk je naar voren. Tijdens de 2e fase of eigenlijk de daadwerkelijke slag moet je jouw hoofd in het water stoppen, wel eerst goed adem binnen halen, jezelf naar voren afzetten en uitblazen onder het wateroppervlakte. Zet goed kracht met je benen om snel vooruit te komen. Met deze slag train je vooral de been spieren maar ook de arm spieren worden getraind.

Samengestelde rugslag

Bij samengestelde rugslag is het de bedoeling om op je rug in het water te gaan liggen. Begin in een drijvende houding en strek je uit als een plank. In de eerste periode van de slag lig je als een plank en breng je jouw armen vanuit de buik in een wijde draai naar buiten toe alwaar jouw armen het water raken en flink kracht zetten, daarbij is het de bedoeling om flink af te zetten met de benen. Met deze slag verbrand je meer calorieën en train je zowel de arm als been spieren goed.

Borstcrawl

De officiële wedstrijd slag die er altijd voor wordt gebruikt. Je begin op je buik en maakt ronde bewegingen naar voren met je armen. Hierbij beweeg je jouw hoofd naar de andere richting dan de arm die op dat moment naar voren gaat. Het hoofd gaat met de arm me om onder water te gaan en weer boven te komen. Ondertussen flipper je met je voeten in een rechte houding. Met deze slag train je vooral de been maar ook de arm spieren. Het kan een erg snelle slag zijn mits goed getraind.

Wrikken

Wrikken is een slag waarvoor je flinke spierkracht nodig hebt. Eerst ga je in het water liggen in een extreem rechte en platte houding met de armen langs je lichaam. Bij deze slag gebruik je allen je armen dus je benen hoef je niet te gebruiken. Leg beide armen langs je lichaam met de handpalmen naar je toe. Maak nu roddelende bewegingen heel snel, fors en geforceerd en doe deze bewegingen om de 4 of 5 seconden. Als je flinke spieren hebt dan ga je erg snel en als je deze niet hebt kan je met deze slag ze het best kweken.

Rugcrawl

Behalve de naam hebben de rugcrawl en de borstcrawl niks gemeen. Hierbij moet je op de rug gaan liggen met de armen langs je hoofd. Maak forse bewegingen, ook onderwater naar achteren met je armen als een molen. Onderwijl moet je flipperen met je benen. Met deze slag worden vooral de been en arm spieren getraind.

Vlinderslag

Vlinderslag is een van de meest geavanceerde en lastigste slagen die er bestaat. Je moet hierbij plat op de buik liggen er je armen naar voren bewegen, je hoofd gaat hierbij mee, het is dus net alsof je duikt. Met de benen maak je vervolgens bewegingen waarbij de benen je als het ware naar voren duwen. Dit moet heel snel worden opgevolgd. Vlinderslag is een van de moeilijkste slagen en alleen bedoeld voor geoefende zwemmers, het is erbij ook verstandig om flippers aan te hebben.
© 2008 - 2024 Rakker126, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemdiploma A: Toen en nuVanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aang…
Zwemles volgens de zwem-ABC-methodeZwemles volgens de zwem-ABC-methodeIeder jaar verdrinken er in Nederland veel mensen omdat ze niet kunnen zwemmen. Onder de verdronken mensen zijn vooral k…
Zwemdiploma B: Toen en nuVanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aang…

Flowboarden, een spectaculaire sportHet is een compleet nieuwe, avontuurlijke en hippe sport. Flowboarden. Het best te omschrijven als een combinatie van su…
Olympisch Litouws succes bij het zeilenOlympisch Litouws succes bij het zeilenGintarė Volungevičiūtė-Scheidt is de eerste Litouwse vrouw die een Olympische medaille mee naar huis…
Rakker126 (41 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.