Open zeilboot kopen: informatie

Open zeilboot kopen: informatie Een boot uitkiezen is net zoiets als het aangaan van een nieuwe vriendschap: je moet elkaar liggen en dezelfde dingen leuk vinden. Er zijn honderden soorten open zeilboten, voor honderden verschillende typen mensen, maar welke boot past het beste bij je? Waar moet je op letten, hoe duur is een boot, waar kan ik mijn boot stallen? Dit zjn vragen waar je tijdens de zoektocht een antwoord op wil hebben

Hoe duur is een open zeilboot?

Een boot hoeft niet duur te zijn; er zijn genoeg goede tweedehands boten te vinden. Belangrijk is de staat van onderhoud. Een tweedehands zeilboot met een vraagprijs onder de € 300,- is vermoedelijk een opknappertje. Kijk dan vooral naar de staat van de romp: deze dient hecht en dicht te zijn, begin er anders niet aan. De losse onderdelen kunnen opgeknapt, dan wel vervangen worden. Dit dient allemaal meegenomen te worden in de afweging. Ook de staat van de zeilen is van groot belang: als de zeilen uitgezeild zijn (slap) moeten ze worden vervangen, hetgeen de totaalprijs behoorlijk beïnvloedt.
Werk met een van tevoren opgesteld budget en probeer daarbij onvoorziene kosten tot een minimum te beperken.

Onderhoud open zeilboten - algemeen

  • De zeilen: was aan het einde van het jaar de zeilen in een warm sopje. Tenzij je kraaktuig-zeilen hebt (speciale wedstrijdzeilen) die moet je met een spons en wat water schoonmaken. Na iedere zeildag moeten de zeilen worden opgevouwen of opgerold. Doe ze daarna in de zeilhoes. Let erop dat de zeilen niet nat of vochtig in de zeilhoes gaan: de zeilen dienen dan eerst gedroogd te worden, hetzij gehesen, dan wel mee naar huis nemen en binnen laten drogen.
  • De schoten: controleer jaarlijks of de schoten (lijnen waarmee je de zeilen bediend) niet zijn gaan rafelen. Is dit het geval, zullen ze moeten worden vervangen. Als de schoten vies zijn, kun je ze gewoon in de wasmachine wassen. Let er wel op dat de sluitingen eraf zijn.
  • Het roer: controleer regelmatig de ophanging van het roer, loop eventueel schroeven, bouten en moeren na of deze nog goed vastgedraaid zijn.
  • De mast: controleer of de mast recht is en check de mastonderdelen, zoals de lummelpot (sluitingwerk waarmee de giek aan de mast is verbonden) en kijk of de katrollen voor valbediening nog soepel lopen.
  • De hangbanden: controleer elk jaar de hangbanden of die niet zijn gerafeld. Gerafelde hangbanden moeten vervangen worden, omdat je bij breken van de banden tijdens het hangen een behoorlijke smak kunt maken.
  • De romp: aan het einde van een zeildag wassen we de romp van de boot met zoet water. Meestal ligt er ook een plas(je) water in de boot, afhankelijk van de windsterkte. Voordat de dektent over de boot kan, moet al het water uit de boot worden gehaald en droog gemaakt. Verder controleren we de romp regelmatig op waterdichtheid en beschadigingen.

Bootstalling

Bij de aanschaf van de boot moet u duidelijk hebben hoe u de boot gaat stallen of vervoeren. Afhankelijk van het gebruik zal er wel of geen trailer bij horen. De meeste open zeilboten hebben een trailer om haar te water te laten. Als je de boot wil vervoeren voor wedstrijdzeilen en vakanties is een combietrailer noodzakelijk: die kan alletwee: de boot vervoeren en te water laten. Ze zijn wat duurder maar wel handig. (kleine boten kunt u meenemen op het dak van de auto).
Als je lid bent van een watersportvereniging kan de boot daar meestal wel gestald worden. In de winter kan het zijn dat je de boot ergens anders moet stallen. Als u geen plek in de tuin of garage hebt, informeer dan bij een bootstalling.

Type boten - enkele populaire modellen

Er zijn honderden soorten open boten. Voor elk wat wils: Als eerste moet je weten of je wedstrijd gaat zeilen of het zeilen als hobby willt doen. Hier wat voorbeelden van wat populaire open zeilboten, die zowel in normale uitvoering als wedstrijduitvoering te verkrijgen zijn:

Optimist

De Optimist is een moderne jeugdboot, voor kinderen vanaf 8 jaar tot maximaal 16 jaar. Gedurende de afgelopen 50 jaar leerden kinderen zeilen in de optimistjes en ze zijn nog steeds populair. Het zijn zowel wedstrijdboten als pleziervaartboten. Ze worden gemaakt van hout of polyester. Er zijn verschillende soorten wedstrijdsoorten van DragonMarine, zoals de
White Dragon, de Blue Dragon, de Red Dragon en de Yellow Dragon.

Cadet

De Cadet is ontworpen om met twee kinderen te zeilen. Wordt tegenwordig van polyester gebouwd. Tweedehands cadetten zijn vaak nog van hechthout gemaakt. De Cadet wordt nog wel eens gezien als logische opvolger van de Optimist, na daarin een paar jaar gezeild te hebben

Splash

De Splash is een moderne boot van kunststof en van Nederlandse makelij. Het is een strikte eenheidsklasse. Dit betekent dat in wedstrijdverband er niets gewijzigd mag worden aan de boot.De beste zeiler/zeilster wint dus in de wedstrijden. Geschikt voor iedereen die de Optimist ontgroeid is.

Laser4.7

Geschikt voor jongee zeilers, maar ook voor volwassenen. Het kleinste zeiloppervlak is 4,7 M2 van de drie zeilen die je op een standaard laser kunt zetten. Het is zowel een jeugklasse als een olympysche klasse. Gemaakt van polyester.

Valk

Dit is de grootste open boot.Ze zijn stabiel en hebben veel ruimte. Deze wordt vooral veel bij zeilscholen gebruikt. Er is genoeg ruimte voor één instructeur en vier cusisten. Wordt gemaakt van hout of polyester.
© 2010 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht geeft u vrijheid op het water. Zeilboten worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen,…
Hydroptère – Vliegende trimaran zeilboot van ThébaultHydroptère – Vliegende trimaran zeilboot van ThébaultIn drie dagen met een boot de oceaan over: het kan met de vliegende zeilboot, een trimaran die al zeilend de oceaan over…
Boot kopen: Waarop letten bij het kopen van een boot?Wie wil er geen boot kopen in Nederland? Dit land heeft zoveel plassen en rivieren, die er gewoon om vragen om bevaren t…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…

Winterzeilen: voor de diehardsWe weten dat ze bestaan, de diehards die onder barre winterse omstandigheden gaan zeilen. Wat bezielt ze en nog belangri…
Onderhoud aan uw schipOnderhoud aan jachten is essentieel voor het behoud en de veiligheid. Bij achterstallig onderhoud zal, indien dit niet w…
Nautisc1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 24-12-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.