Winterzeilen: voor de diehards

We weten dat ze bestaan, de diehards die onder barre winterse omstandigheden gaan zeilen. Wat bezielt ze en nog belangrijker, hoe houden ze het warm? Naast de koude zijn er nog andere zaken die in de winter anders zijn dan in de zomer. In dit artikel wordt het fenomeen winterzeilen beschreven aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Winterzeilen op het IJsselmeer

Wie van uitgesproken rust houdt moet in de winter op het IJsselmeer gaan zeilen, want het is leeg. Voor zover we dat met het blote oog kunnen zien dan, want onze zichtbare wereld is slechts een kleine mistroostige cirkel.

De bezieling

Dus daar ligt een gedeelte van het antwoord op de vraag wat mensen bezielt in de winter te gaan zeilen: de rust, ruimte en stilte. Want gedurende het vaarseizoen is het op de Nederlandse binnenwateren druk, zeer druk. En dan kan het een verademing zijn: te zeilen in hetzelfde vaargebied als in het vaarseizoen, maar dan zonder de drukte.
Je moet in de winter niet gaan zeilen voor de gezelligheid in de havens, want die is er niet.

De voordelen?

Op het eerste gezicht lijkt het wel eenzaam, maar met de weinige mensen die je ontmoet heb je in no time een hoi-relatie.
Een ander bijkomend voordeel is dat je tijdens de winter geen last hebt van wespen, muggen of de bekende IJsselmeervliegjes! Toch steekt dit voordeel schril af tegen de enorme kou die je dient te trotseren. Je kunt en moet je er ook op kleden, maar zelfs dan blijft die koude wind door alles heen snijden. Een ander voordeel is dat je het toch wel korte vaarseizoen in Nederland, lopend van mei tot september, aanzienlijk verlengd. Zeker als tijdens het vaarseizoen door slecht weer het aantal zeilweekenden al beperkt waren. En dat je het gevoel hebt van: heb ik daar die boot voor gekocht?

Waar je op moet letten tijdens het winterzeilen:

 • Warm kleden, liefst een overlevingspak. Houd er rekening mee dat hier extra tijd mee gemoeid gaat: het uitkleden en aankleden.
 • Goede, gewatteerde laarzen; zorg er voor dat je een rubber mat hebt liggen op de kuipvloer, waar je tijdens het zeilen je voeten op zet.
 • Uiteraard goede, waterdichte handschoenen / wanten. Zonder goede handschoenen hoef je niet te vertrekken.
 • Er moet een kachel aan boord zijn. Bij voorkeur een dieselkachel.
 • Wanneer er op gas gekookt wordt, moet er propaangas worden gebruikt: butaangas werkt niet wanneer de temperatuur beneden 5 graden celsius zakt.
 • Check regelmatig de navigatieverlichting, want die zal je veel nodig hebben, ook overdag, tijdens de vele mistige dagen.
 • In de havens is alles extra glad: gedurende het vaarseizoen zijn steigers al vaak glad, laat staan wanneer er een laagje ijs op ligt! Zorg dus voor schoeisel met extra antislip profiel.
 • Je moet de problemen niet opzoeken: als er windkracht 6 à 7 voorspeld wordt met sneeuw, dan blijf je liggen in de haven.
 • Let er op dat de nevenbetonning kan ontbreken, deze wordt wel eens bij het einde van het vaarseizoen weggehaald.
 • Realiseer je dat het water ijskoud is en je niet te water moet raken! Je zult het niet lang volhouden, voordat hyperventilatie optreedt. Dus vermijd risico's en zorg dat je altijd 1 hand vrij hebt om je vast te houden.

Tot slot

Bezint eer gij begint..maar speelt het door je hoofd dan is het een overweging waard. Al is alleen maar voor de ervaring, dat je weet wat winterzeilen betekent. Winterzeilen is niet voor iedereen weggelegd, nee verre van zelfs: het is echt iets voor de diehards onder de zeilers!

Voor een overzicht van gerelateerde artkelen: Watersport
© 2011 - 2022 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht geeft u vrijheid op het water. Zeilboten worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen,…
Open zeilboot kopen: informatieOpen zeilboot kopen: informatieEen boot uitkiezen is net zoiets als het aangaan van een nieuwe vriendschap: je moet elkaar liggen en dezelfde dingen le…
Zeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/GravenbolZeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/GravenbolZeilschool Windemanneke is een succesvolle zeilschool in het midden van het land (recreatiepark Eiland van Maurik, provi…
Hydroptère Vliegende trimaran zeilboot van ThébaultHydroptère Vliegende trimaran zeilboot van ThébaultIn drie dagen met een boot de oceaan over: het kan met de vliegende zeilboot, een trimaran die al zeilend de oceaan over…

Asynchroon roeien, sneller dan de normale techniek?Roeien gebeurt al sinds jaar en dag sychroon. Alle roeiers in de boot zetten tegelijk af en zo stuwen ze maximaal voort.…
Onderhoud aan uw schipOnderhoud aan jachten is essentieel voor het behoud en de veiligheid. Bij achterstallig onderhoud zal, indien dit niet w…
Nautisc1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.