Golfsurfen: een ware adrenalinekick

Golfsurfen: een ware adrenalinekick Denk je aan surfen, dan denk je waarschijnlijk al snel aan metershoge golven, coole surfdudes en landen als Hawaï en Bali. Maar ook in Nederland kun je heel leuk surfen, en golven hoeven niet metershoog te zijn maar kunnen ook van gewone hoogte zijn.

Verschillende soorten surfen

Je hebt verschillende manieren om te surfen, je kan alleen met je board de zee in gaan, maar je kan bijvoorbeeld ook een vlieger of zeil erbij gebruiken. Wanneer je met behulp van een vlieger (kite) surft, heet dat kitesurfen, gebruik je een zeil, heet dat windsurfen en alleen met je board wordt ook wel golfsurfen genoemd. In dit artikel ga ik het vooral over golfsurfen hebben.

Waarom surfen?

Waarom iemand voor surfen kiest is natuurlijk erg verschillend, de een kiest het, omdat hij dicht bij het strand woont, terwijl de ander het kiest, omdat het hem gewoon heel erg leuk lijkt. Als je eenmaal het surfen hebt ervaren raak je gewoon verslaafd, je raakt ‘stoked’ door het surfen. Het is een pure adrenalinekick als jij daar over de golven heen raast met je board, je wordt voortgeduwd door de kracht van de natuur en dat gevoel is met niks anders te vergelijken.

Verschillende soorten boards

Er bestaan allerlei verschillende soorten surfboards, als je begint zal je misschien de shortboards wel het mooist vinden, door de mooie tekeningen die erop staan en de stoere uitstraling, maar toch is het niet slim om als beginnende surfer een shortboard te kopen, hier heb je wat meer ervaring voor nodig. Als beginner kun je dan het beste een longboard of een mini malibu kopen, deze zijn iets gangbaarder voor een beginnende surfer.

Longboard

Met dit board kan je erg veel plezier hebben als je in Nederland surft, je kan namelijk gemakkelijk op golfjes blijven doorsurfen die haast geen kracht hebben of zelfs op het schuim doorsurfen. De boards zijn alleen door hun lengte vrij lastig te vervoeren en redelijk duur.

Mini Malibu

Als je nog niet zo goed weet of je later als je wat meer gevorderd bent wil gaan longboarden of shortboarden, is dit een zeer geschikt board. Je kan hier zowel de dingen van het longboarden als het shortboarden mee leren, en de boards zijn niet heel erg duur. Je kan hiermee dan wel niet op het schuim doorsurfen, maar je kan wel scherpe bochten maken.

Hybrid

Dit board is een combinatie van een Gun, Mini Malibu en Shortboard. Dit board kan je goed gebruiken als beginner, maar dan moet je wel flink wat doorzettingsvermogen hebben, want je zal waarschijnlijk veel vallen en uit evenwicht raken. Het board is gemaakt voor kleine en hoge golven. Het is een board waar je net wat minder kracht voor nodig hebt en dus ook populair bij de vrouwelijke surfers.

Gun

Een Gun is alleen bedoeld voor vergevorderde surfers, die van de hoge steile golven willen profiteren. De boards zijn lang maar erg smal en daardoor ook niet geschikt voor kleine golven. Het board is gemaakt om hogere topsnelheden te bereiken en niet zozeer om wendingen te maken. Behalve ervaring heb je ook veel zelfvertrouwen en conditie nodig om dit board aan te kunnen, maar lukt het je, zal je enorm verslavende snelheden behalen!

Shortboard

Shortboards heb je in heel veel verschillende maten en lengtes, ze zijn meestal tussen 1.70 meter en 2.10 meter lang, maar het punt waar het board het breedst is verschilt erg veel. De boards zijn over het algemeen zeer geschikt voor scherpe wendingen, maar je moet wel genoeg ervaringen hebben want het board kan nogal onvoorspelbaar reageren soms.

Regels in het water

Natuurlijk zijn er ook wat regels als je aan het surfen bent, om zo het zo prettig mogelijk te maken voor jou en de andere surfers:

1. De surfer op de golf heeft voorrang op de surfer die naar buiten peddelt

Wanneer een andere surfer de golf al heeft gepakt waar jij naar toe aan het peddelen was, moet je voor deze surfer uitwijken, hij heeft nu voorrang. Je moet hoe dan ook aan de kant ook als je in het schuim daarmee zou komen. Is het onmogelijk om aan de kant te gaan, duik dan onder de surfer door met je board.

2.Zitten er meerdere surfers op een golf, dan heeft degene die het dichtst bij het schuim zit voorrang op de surfers die met je mee surfen

Als jij als beginnende surfer het dichtst bij het schuim begint, zouden de andere surfers jou eigenlijk die golf moeten laten nemen, maar het komt redelijk vaak voor dat de beginnende surfer zal vallen tijdens het opstaan, het is dan zonde als niemand die mooie golf neemt, dus zullen er misschien meerdere surfers op één golf zitten. Val je niet, dan moeten de andere surfers nog steeds voor jou uitwijken.

3.Maak jezelf duidelijk

Het kan voorkomen dat twee surfers tegelijkertijd op hetzelfde punt in de golf willen starten, waarbij je naar links en rechts kan sturen. Sta jij als eerst, heb jij het eerste recht om te zeggen waar je heen wilt. Andere surfers stellen het altijd erg op prijs als je duidelijk roept waar je heen wil, wil jij namelijk naar links weet de andere surfer dat hij gerust naar rechts kan sturen en andersom. Willen jullie allebei naar links, heb jij voorrang omdat je het eerst staat en moet de andere surfer zich terugtrekken.
© 2011 - 2024 Kleinester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie: SurfkampVakantie: SurfkampEen surfbestaan lijkt vaak niet voor iedereen weggelegd maar op een surfkamp leer je samen met andere jongeren jouw ambi…
Nusa Lembongan een idyllisch eilandje voor de kust van BaliEen reis naar het Indonesische eiland Bali is op zichzelf al een unieke ervaring. Maar het is ook zeker de moeite waard…
Surfen en Yoga: De Kus van GodSurfen en yoga hebben veel gemeen. Surfen kent een met yoga vergelijkbare spirituele kant. Wereldberoemd surfer wijlen A…
Surfen in Kuta, BaliSurfen in Kuta, BaliDe stad Kuta op het eiland Bali staat bekend als een goede surfplek. Toch is het relatief rustig op strand en in de zee.…

Gezondheid: Zwemmen!Gezondheid: Zwemmen!Zwemmen is gezond, daar vertel ik niets nieuws mee. Maar evenals enkele andere sporten, zoals hardlopen en wielrennen, w…
PolsstokverspringenPolsstokverspringenPolsstokverspringen, een sport bekend in Friesland onder de naam fierljeppen en in Groningen onder de naam bongelwuppen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Wikipedia
Kleinester (15 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.